www.e-vestnik.bg
Фийд за коментари Фийд за публикации
неделя, 20 май 2018
БългарияСвятМения и коментариЗдраве и наукаАрт и шоу

Срещу цинизма на "Великолепната шесторка" и "Байландо"

Отворено писмо на майка от Добрич до медиите и институциите
Отворено писмо на майка от Добрич до медиите и институциите

24 Септември 2010

 

Красимира Обретенова с дъщеря си. Снимка: Фейсбук

Уважаема, Ани Салич,
В качеството Ви на журналист, рекламно лице и водеща на шоуто „Великолепната шесторка”, към Вас се обръща една от хилядите обикновени майки на три деца, едно от които НЕизоставено дете с увреждания - много увреждания, след банална вирусна инфекция в бебешка възраст. Обръщам се към Вас, както като инициатор и участник в нищожни, мънички, благотворителни кампании за изоставени и неизоставени деца, така и като бивш журналист, който е БИВШ, защото се превърна в болногледач на детето си и в лаеща вълчица срещу убийствената, некадърна и безотговорна управленска и административна социална система на България.

Хиляди родители на деца с увреждания се надяваме тазгодишните продукции „Великолепната шесторка” „Байландо”да НЕ успеят, въпреки, че няма такъв шанс. Не искаме да успeят, защото това е поредната цинична експлоатация на човешкото милосърдие на българските граждани и скъпа медийна акция, наливаща пари в пустиня. А тази акция няма шанс да не успее, защото наивната българска публика продължава да вярва в сълзливи, комерсиални, профанизирани, благотворителни пиаракции, измъкващи и последното бедняшко левче от джоба й с лигави, инфантилни призиви за илюзорна помощ. Защото провала на шоуто Ви и на „Байландо” е шанс държавното чиновничество да бъде принудено да си свърши работата.

Уважаема Ани Салич,
Нямаше да си позволя да съм толкова груба, ако Вие и цялата медийна гилдия си бяхте направили журналистическия труд да обясните на обществото и на властта, ЗАЩО България води класациите в ЕС по детска смъртност, по брой деца с увреждания, по брой изоставени деца и по брой изоставени деца с увреждания, по брой изоставени деца от ромски произход и т.н. А Вие не го направихте, защото проблемите на изоставените деца са лесносмилаеми като редакционна материя и е по - лесно тези деца да се използват с комерсиален медиен продукт за обществен имидж, отколкото да се разрови цялата бюрократична, институционална, нормативна и управленска система, която пълни домовете за изоставени деца и не прави живота на „семейните” деца по - добър, независимо дали са с увреждания или не. И за това да се говори ежедневно, а не ежесутрешно да се лъска егото на стари и нови управленски люде.

Самият факт, че на пресконференцията за „ВШ”2 зам. министър Валентина Симеонова каза, че, цитирам по памет: ”предимно бедни семейства си изоставят децата”, означава, че тя изобщо не е наясно с генезиса на проблема, както и всички, които споделят становището й. Основната част от изоставените здрави деца, са „произведени” в многолюдни непрекъснато размножаващи се ромски семейства, а децата с увреждания - от семейства КОИТО НЕ ИСКАТ ДА ОБЕДНЯВАТ и ОСКОТЯВАТ, грижейки се за детето си. Та между двете издания на „ВШ” съвместно с УНИЦЕФ бТВ трябваше да установи, че:

- основната причина за многото изоставени ромски деца е “помощ”-ната социална политика, която стимулира „излишната” раждаемост сред най-бедното ромско население. Стимулира я и липсата на законодателно криминализиране на малолетната раждаемост като сексуален тормоз и злоупотреба с малолетни и непълнолетни деца сред най - бедните роми. Стимулира я липсата на управленски капацитет и ВОЛЯ за ефективна (а не предизборна) интеграционна стратегия и ефективни проекти за реалната интеграция, паралелно с нужните рестриктивни мерки срещу гражданската, обществена и родителска безотговорност, замаскирана с уж традиционните и манталитетни особености на ромския етнос.

Отдадени на социална кауза медия и организация като бТВ и УНИЦЕФ трябва да знаят и да кажат на обществото, че написаното по-горе се споделя от огромна част от образованите, квалифицирани и реализирани роми. Като медия трябваше да знаете, че няма страна в света, която да може да осигури ресурс да интегрира такъв огромен брой хора, които само и единствено се размножават, за което плаща 2 милиона работещо население от 7 милиона граждани. За богата държава с 30 млн. население 2 % неефективно население е поносим социален казус - но за бедна държава със 7 млн. население с 10 % интензивно размножаваща се примитивна общност с нулев обществен потенциал - няма социално спасение, а цифрите са относително точни.

В крайна сметка в България едно семейство на работещи родители с НЕизоставено дете с увреждане с данъците си издържа толерираното от медиите и социалната система и държавата като институция, „размножаване” на неефективно, неработещо, неграмотно, неквалифицирано население, както и изоставените от него деца, които допълнително се обгрижват и от благотворителни кампании. Когато родител като нас се опита да получи енергийна помощ, няма шанс, защото надвишава минималния доход от 130 лв на член от семейството - колкото струват два пакета памперси и няколко пакета мокри кърпички.

Но неграмотната малолетна майка, която е започнала да ражда от 12-годишна, оставила е три деца на държавата, „грижи се” за две и е заченала поредно, получава всичко, което поиска. Никой не се интересува работещите родители получават ли си редовно заплатите, като им ги забавят с няколко месеца (каквато масово е икономическата ситуация в момента), с какво си издържат децата, с какво си плащат лекарствата, тока през зимата (ако детето е по цял ден в къщи с баба си или е болно и не е в дневен център или училище), рехабилитацията, лечение, ремонтите в къщи, лечението на другите членове на семейството, с какви средства се отглеждат здравите деца в семейството…

Ако няма баба или дядо - пенсионер или да си зареже работата и да остане като болногледач в къщи, най-често майката остава за болногледач, зарязвайки кариера, бъдеще - срещу 200лв обещетение от държавата. Като журналист би трябвало да знаете, че преобладаващата част от семействата с деца с увреждания са семейства без бащи, защото те бързо се спасяват от родителската безнадеждност… Трябва да знаете и, че една от причините да не можем да работим е, че почти ежедневно обслужваме социалната и здравна бюрокрация, за да получим поне малкото облекчения, предвидени от системата.

Една водеща медия със социални претенции трябва да знае и за каже ясно, че идиотската политика на геноцид над изоставените деца и за семействата с деца с увреждания се „произвежда” основно от Агенцията за социално подпомагане, а тя е една социална жандармерия - некомпетентна паразитна структура, заедно с още десетина институции с дублиращи функции, отдели, дирекции и т.н. В основата на паразитното съществуване на тези структури стои базисната липса - няма статистика и анализи за броя на децата с увреждания по основни и съпътстващи диагнози, интензитета на увеличаването на броя на тези деца и най - важното ПРИЧИНИТЕ!!! за този интензитет, както и за РЕГЛАМЕНТИРАНОТО ОБЕДНЯВАНЕ на тези семейства чрез Закона за социално подпомагане, Правилника за прилагането му, други закони, подзаконовите нормативни актове - заповеди, указания и пр. - дело все на бюрократи - малоумници.

Липсата на такава информация води до грешно осведомяване на съответните европейски финансови структури, откъдето идват грешни параметри и условия за реализиране на проекти. С такива грешни проекти от властта голям брой НПО се крадат и прахосват милиони евро за дневни центрове за рехабилитация, които по същността си са изолатори за семейни деца - ограничен брой специалисти, некомпетентни и нископлатени и грижите за децата там са почти като в дом за изоставени.

Една водеща медия със социални претенции трябва ежедневно да коментира „производството” на деца с тежки заболявания и увреждания причинени от некомпетентната, безотговорна, престъпна здравна система, както и последствията от Чернобилската авария за нацията ни и по - скоро престъпното за тогавашната власт ненавременно прилагане на мерки за ограничаване на последствията от радиационното замърсяване на страната ни - „реколта”, която сега пълни детски инвалидните колички и домовете за изоставени деца!

Уважаема Ани Салич,
За да се затвори входът към институциите, каквито претенции имате във „ВШ”, е нужно ЯРОСТНО да се притисне политическата система и властта да регламентира реална подкрепяща политика за “семейното” отглеждане на децата с увреждания, а не политици и залязващи шоу звезди да се превземат в естрадни кампании, които заедно с останалите подобни мащабни или спорадични събития не решават дори частично проблемите в системата. И поради това са манипулативни и омерзяващи, а децата, участващи в тях – цинично използвани като марионетки.

В момента деинституционализацията се извършва механично и под натиск от ЕС, а не защото държавата ни иска и знае как да го направи - децата с увреждания се връщат при бизките им и там те живеят малко по-дълго, но също толкова бедно и ги погребват в семеен, а не в домски гроб. Колкото и да пълним страната със защитени жилища и да търсим приемна и осиновителска грижа – от едната страна ще се налива - от другата ще изтича.

За българските медии ние, обречените на децата си родители, сме само герои от „планьорки” - ревем и хленчим. И няма кой да покаже цената на битките ни да сме отговорни родители и граждани - ПРИМИТИВИ с убити мечти, с мизерен живот, в скапани жилища, във вечно безпаричие, с изтормозени здрави деца, заради решаването на проблемите на братчето или сестричето с увреждания… А децата ни с увреждания умират почти като в дом на ужасите – много обичани, но някои недохранени, други нелекувани, нерехабилитирани, доосакатени…но на никого не му пука - докато не постъпят в дом, където са по-забележими.

В крайна сметка акции като „ВШ” правят привлекателна възможността ИЗВЪН семействата си да осигурим нормален живот на децата си вместо да мизерстват при близките си. В този смисъл се надявам да отговорите на въпросите поставени по - долу от десетки родители на деца с увреждания, прочели отчета на УНИЦЕФ от „ВШ”1 в интернет мрежата:
1.В новата кампания на уницеф за ДМСГ Шумен заложеният план представлява изцяло превенция на изоставянето, а не затваряне на дом. Как всъщност ще се затваря дом, след като не са предвидени оценки за състоянието и нуждите на децата? Предвидена е актуализация на съществуващи оценки, които реално са проформа. С този план ще се профилактира изоставянето, НО няма да се затвори този огромен дом, а и отново са планирани прекалено много нови звена, които ще си дублират дейността.
2.Отчетът УНИЦЕФ от първото издание на шоуто за строителството и ремонтите на сградите е сумарно обобщен, няма публикувана документация за процедури за конкурси по възлагане на ремонтите, строителната дейност, доставката на средства и обзавеждане, това са пари на дарители и би следвало процедурите да са детайлно отчетени и прозрачни.
3. Кое наложи да се влагат пари за луксозни къщи, без да е гарантирана устойчивост на услугата, тъй като е известно нисък бюджета, с който годишно разполагат ЦНСТ?
4.Услугата ЦНСТ (Център за настаняване от семеен тип), така както е приета методиката, е дефинирана като услуга за “ДЕЦА”. Следователно, тази услуга в тези ЦНСТ не обхваща лица над 18 години. Какво се случва с настанените деца, след като навършат 18 години? След като е решено, че са изчерпани всички възможности - в Дом за възрастни ли ще отидат тези младежи?
5. В две от къщите са настанени младежи. Но в същото време не е ясно има ли официално одобрена методика за ЦНСТ за младежи, което води до въпроса: как се финансира тази услуга и устойчива ли е тя, сигурен ли е бюджетът и за следващите години, включена ли е в системата от услуги в общността… Две Могили - къде се намира на картата този полуград, полусело и какви услуги в общостта има там? Защо отново персонал от Могилино се грижи за тези деца?
6. Включени ли са в щатното разписание на ЦНСТ за младежи необходимите специалисти и какви, защото ако не са включени, е съмнително тези младежи да могат да получават в Две Могили и в Гложене услуги извън ЦНСТ (едва ли там има дневен център).
7. Относно ЦНСТ за деца (в Русе, Варна и София) е видно от методиката, че не са включени всички видове специалисти, които са нужни, в такъв случай трябва да се знае тези деца ползват ли услуги извън общността и къде и достатъчно ли са? 8. Твърдите, че моделът Могилино е модел за затваряне на институции?Значи ли това, че смятате ЦНСТ за единствен възможен вариант за деинституционализация и не противоречи ли това твърдение с поредната ви кампания?

Уважаема Ани Салич,
Като социално отговорна медия, каквито претенции има бТВ във Ваше лице, трябваше да знаете, че не обществото, а първо институциите трябва да си свършат работата, а после тази работа да се подпомогне с медийни и благотворителни кампании. А една от важните журналистически задачи, които не изпълнихте, е да обясните, че случващото се в Могилино преди филма на ББС, както и за сегашната чудовищна ситуация в социалните домове и семействата ни има конкретни виновници. Част от тях са бившата шефка на ДАЗД Ширин Местан и екссоциалната министърка Емилия Масларова. Вместо да са подсъдими за престъпна безотговорност, причинила смърт и телесни повреди на повече от едно деца - едната е участник в подобно цинично благотворително шоу, а другата е преподавател в български университет.

Красимира Обретенова
Етикет: , , ,

 


Коментарите под статиите са спрени от юни 2015 г. във връзка с решение на Европейския съд, според което собственикът на сайта носи съдебна отговорност за написано от читатели. E-vestnik.bg е обект на съдебни претенции и влиза в съдебни разходи по повод свои публикации, и няма възможност да модерира и читателски форум и да носи отговорност за него. Сайтът разчита и на дарения от читатели, за да се запази като място за мнения извън контролираните медии.

Страници: « 1 2 3 4 [5]

 1. 201) wa4ewa
  Админ: Кирилица! Четете!
 2. 202) anonimen
  ани салиц е наи голямата лицемерка . това предаване трябва да се спре.докога ще толерираме мангалите.
 3. 203) redy_abc@abv-bg
  Работих в тази система,в дом за деца лишени от родителски грижи,като възпитател и съм запозната с проблемите й.Те няма да намерят решение,защото правилата се диктуват от хора,които не са изкарали един работен ден в нея и съответно нямат реален поглед за нещата.Към това добавете,че нямат и ум ,и сърце,защото цял живот са натискали бюрото,а мисловната им дейност е в пълен застой.Не го казвам със злоба,а защото ме боли!Ето един прост пример:създадена е т.нар. прииемна професионална грижа,която като идея е добра,но неизпълнима.С две думи тя позволява на всеки безработен педагог(а такива бол)да вземе дете от такъв дом и да се ...още

 4. 204) Анчо
  Браво на Ани Салич, направо ти къса сърцето. Дали и плащат добре? Трябва да я позлатят продуцентите.
 5. 205) Anonymous
  БРАВО!!!Това е истината за цялата ни държава,ако има такава.СОЛИДАРНА СЪМ С ВАС,но за съжаление сме прашинки като ВАС!Който има желание да помогне има списъци във всяка една банка за нуждаещите се от помощ деца,а те са хиляди!!!
 6. 206) ПЕТРОВА
  Г-ЖО САЛИЧ ДАНО СТЕ ПРОЧЕЛИ НАПИСАНОТО ОТ Г-ЖА ОБРЕТЕНОВА КОЯТО Е АБСОЛЮТНО ПРАВА.НАЙ-ПОСЛЕ ДА ПОГОВОРИМ ЗА РОДИТЕЛИТЕ КОЙТО ГЛЕДАТ ДВЕ И ПОВЕЧЕ ДЕЦА КАК СЕ СПРАВЯТ.ОБИКНОВЕНО В СЕМЕЙСТОТО ВЛИЗАТ 500-600 ЛВ С КОЙТО ТРБЯВА ДА СЕ ПЛАЩА ВОДА ТОК ТЕЛЕФОНИ ДАНЪЦИ ДА ОБЛИЧА И ПРИГОТВЯ ДЕЦАТА ЗА УЧИЛИЩЕ- ТЕ КАК СЕ СПРАВЯТ.НЕПРЕКЪСНОТО ПОВТАРЯТ НА ДЕЦАТА ЧЕ НАМЯТ ПАРИ ГЛЕДАТ СЕ НАКРИВО И СЕ КАРАТ СЪС СЪПРУЗИТЕ СИ.ПОМИСЛЕТЕ ЗА ТОВА.МОЖЕ ЛИ С 35 СЕМ.ДОБАВКИ ДА СЕ ГЛЕДА ДЕТЕ И ЗА ТЯХ ПО БЮРОКРАТИЧНИ ПРИЧИНИ ВСЕ СА ИЗТЪРВАЛИ СРОКА ИЛИ НЯКОЯ БЕЛЕЖКА И ГИ ГУБЯТ.НЕ НИ ВМЕНЯВАЙТЕ ВИНА ЗА ИЗОСТАВЕНИТЕ ДЕЦА ...още

 7. 207) 007
  За втори път в благотворително шоу на Тупарев се събират пари за т.нар. дневен център за деца с аутизъм "Тацитус", чиито собственик е бившата любовница на Тупарев Мина Ламбовски. Въпросната г-жа е съпруга на небезизвестния бивш депутат Димитър Ламбовски, понастоящем крупен строителен предприемач и собственик на първото частно гробище за милионери. Схемата, която Тупарев исползува без особено въображение за втори пореден път, е събиране на пари чрез SMS-и за децата-аутисти (без да се уточнява, че в "Тацитус", освен собственото дете-аутист на Мина Ламбовски, се обгрижват още само десетина дечица, чиито родители могат да си позволят да платят тлъстата месечна такса ...още

 8. 208) Anonymous
  П О К Л О Н,МИЛА МАЙЧИЦЕ!!! ПО ВСИЧКО ЛИЧИ,ЧЕ ВИЕ СТЕ КАДЪРЕН ЖУРНАЛИСТ,НА КОЙТО СЪДБАТА Е ЗАТВОРИЛА УСТАТА.ЦАРУВА МЕРКАНТИЛНОСТТА. БЛАГОТВОРИТЕЛНОСТТА Е СУЕТА И ПОШЛОСТ. АКО БУДИТЕЛНОСТТА БЕШЕ НА НИВО,КАКВОТО УЛАВЯМ В ВАШИЯ СТИЛ,ЩЯХМЕ ЛИ ДА СЕ ОСТАВИМ ДА НИ ТАРАШИ ПЪРВАНОВ 10 ГОДИНИ.СВИТАТА МУ ДА НИ КРАДЕ,А ДЕЦАТА НИ ДА БОЛЕДУВАТ. АНИ ВМЕСТО ДА ПОСТИЛА КИЛИМА НА ПОСРЕСДСТВЕНОСТТА И КИЧА ДА ОБЯСНИ НА БЪЛГАРИТЕ КЪДЕ СА ПАРИТЕ НА БЪЛГАРИЯ,АКО ТЯ НЕ МОЖЕ ДА И КАЖА АЗ. -В ПРЕЗИДЕНСТВОТО ТАМ СА ПАРИТЕ НА МАЙКИТЕ НА БОЛНИТЕ, НА ГЛАДНИТЕ,НА ИЗОСТАВНИТЕ ДЕЦА И ...още

 9. 209) Anonymous
  АНИ САЛИЧ, ТИ СИ ВОДЕЩА НА ШОУ С БЛАГОТВОРИТЕЛНА ЦЕЛ. НЕ ТИ ЛИ Е НЕУДОБНО ВСЯКА ВЕЧЕР ДА СЕ ЯВЯВАШ С ОТ СКЪПИ ПО-СКЪПИ ТОАЛЕТИ. ЗАЩО СЕ ХАРЧАТ ТОЛКОВА ПАРИ ЗА ТОВА. ДАЙ ГИ НА Т.Н. КАМПАНИЯ. КОЛКО ПАРИ ДАДЕ ТИ САМАТА. И ЗНАЕШ ЛИ КАК ИЗГЛЕЖДАШ ОТСТРАНИ. НАЙ- МЕКО КАЗАНО - СМЕШНА.ДА АГИТИРАШ НАРОДА ДА ДАВА СТОТИНКИ ИЛИ ЛЕВЧЕТА. А КЪДЕ СА УПРАВНИЦИТЕ НИ. КЪДЕ СА БОГАТИТЕ, ХОРАТА С ПЪЛНИ ДЖОБОВЕ. КАК НЕ ВИ Е НЕУДОБНО ДА ПООЩРЯВАТЕ ДЕЦАТА В УЧИЛИЩАТА ДА СИ ОТДЕЛЯТ ОТ ЗАКУСКИТЕ И ДА СЪБИРАТ ПОМОЩИ. ЗАЩО ДЕПУТАТИТЕ НЕ ОТДЕЛЯТ ПО НЯКОЙ ЛЕВ И ...още

 10. 210) Anonymous
  АНИ САЛИЧ, ТИ СИ ВОДЕЩА НА ШОУ С БЛАГОТВОРИТЕЛНА ЦЕЛ. НЕ ТИ ЛИ Е НЕУДОБНО ВСЯКА ВЕЧЕР ДА СЕ ЯВЯВАШ С ОТ СКЪПИ ПО-СКЪПИ ТОАЛЕТИ. ЗАЩО СЕ ХАРЧАТ ТОЛКОВА ПАРИ ЗА ТОВА. ДАЙ ГИ НА Т.Н. КАМПАНИЯ. КОЛКО ПАРИ ДАДЕ ТИ САМАТА. И ЗНАЕШ ЛИ КАК ИЗГЛЕЖДАШ ОТСТРАНИ. НАЙ- МЕКО КАЗАНО - СМЕШНА.ДА АГИТИРАШ НАРОДА ДА ДАВА СТОТИНКИ ИЛИ ЛЕВЧЕТА. А КЪДЕ СА УПРАВНИЦИТЕ НИ. КЪДЕ СА БОГАТИТЕ, ХОРАТА С ПЪЛНИ ДЖОБОВЕ. КАК НЕ ВИ Е НЕУДОБНО ДА ПООЩРЯВАТЕ ДЕЦАТА В УЧИЛИЩАТА ДА СИ ОТДЕЛЯТ ОТ ЗАКУСКИТЕ И ДА СЪБИРАТ ПОМОЩИ. ЗАЩО ДЕПУТАТИТЕ НЕ ОТДЕЛЯТ ПО НЯКОЙ ЛЕВ И ...още

 11. 211) Irena
  Познавам бившия депутат Димитър Ламбовски и знам, че е почтен човек. Далаверите на съпругата му са си нейно лично дело и той със сигурност не е част от цялата схема.
 12. 212) АП
  жената не е виновна - това е сценично облекло.И децата не са виновни , защото никой не може да си избира родината и родителите , но управляващите не е зле да гласуват закон , според който при първо оставено в институция дете майката да бъде оперирана , за да не може да ражда и осакатява и други деца.
 13. 213) анти гйерб
  Аман бе, превърнахте и това благотворително уж шоу в партийно мреоприятие на гйерб мухобойко и техните гъзолизачи в каквито явно се превръщат и авторите и продуцентите на това предаване. Не ги познавам ама ще разуча кой от тях какъв е точно и ще го разкажа на всичките си познати. Тази вечер превърнахте предаването в пълен политически резил - цецка цачева - нарочно и пиша името с малка буква , кмета на района в софия, кмета на шумен и върха беше данчето благоева /много ми падна в очите а я уважавах/ когато благодари на жените от гйерб и да ...още

 14. 214) Anonymous
  За съжаление и този път всичко стана грозна ,долна и пошла политика.ГЕРБ не се посвиниха да се възползват по най-брутален начин, под маската на благотворителност,от ВЕЛИКОЛЕПНАТА ШЕСТОРКА-ДНЕС ,30.11.10Г.Гнусно ми е!!!!
 15. 215) Венета Недкова
  Поздравявам авторката на статията и й пожелавам всичко най- хубаво. Възможност да си купува, снабдява с добри лекарства и удачно лечение на детето й. Подкрепям напълно написаното от Анонимен- пост 109 и от Анонимен- пост 112 в частта "Който изостави детето си да бъде кастриран!" Ако аз се разведа с мъжа си, децата ги присъдят на мен и осъдя мъжа си да ми плаща издръжка за децата, какво следва, ако той не плаща. Е държата ще му удържа парите от заплатата. Защо тогава държавата не търси отговорност от родителите, които си изоставят децата? А шоуто на Салич ...още

 16. 216) Венета Недкова
  Малко поправка, исках да поздравя написалите пост 209 и и пост 212, а не от 109 и 112(тях не съм ги чела просто, може и по- силно да е написаното от тях в същия смисъл като написаното от 209 и 212)
 17. 217) каката
  Браво на авторката на статията. Поклон! Моето мнение съвпада напълно с всичко написано и от повечето участници във форума. Абсолютен цинизъм е да се демонстрират тоалети на такъв вид мероприятие. Когато в едно предаване попитаха Салич защо не осинови дете, тя отговори, че няма да го обича колкото нейните.А снощи бат, Бойко направо се ИЗДЪНИ.Реши да смята ДДС-то на цялата събрана сума и се показа "по-компетентен" от финансовия министър.Ами да, той може да умножава само с кръгли числа! За мене това си е чиста проба медийна изява с цел партийна пропаганда.
 18. 218) Бойко Стефанов
  1250 лева МРЗ! или ще тънем в постоянно мракобесие и обществени измишльотини. И всеки може да яхне всички, за да си направи дивидент за личната си безскрупулна или скрупульозна ""кауза"". В българия не е узаконен труда. Узаконено е беззаконието. Трудът се поддържа в нисък партер, правителството настойчиво ни повтаря многократно, че нямало да вдига МРЗ. Че застопорява МРЗ. Какво е това? Война срещу собствената държава и собствения си народ. какво означава да поддържаш нивото на живото най-ниско от всички глобални държави? Означава, че си робовладелец, а не управител на държавата. Това е което ни казват наглите властващи. Те ни искат ...още

 19. 219) Ева
  Подкрепям № 194. Как може да се внесе промяна в законодателството- всеки един родител грижещ се за едно такова дете да му се полагат три /3/ средномесечни заплати и първа категория труд.Държавата да поеме осигуровките както на държавните служители. Така и домовете няма да са пълни и родителите спокойно ще гледат болните си деца. Ако обаче в семейството има второ такова дете,заплащането да е двойно равно на заплатата на министъра на Мин. на труда и социалните грижи. Уж сме държава с умни и способни млади хора,но само Калинки се нароиха в последното десетилетие, а всичко можещо и знаещо си взе еднопосочен ...още

 20. 220) Даниела
  Съгласна съм! Държаванта да се грижи за децата си. Огън да го гори това правителство, което в лицето на министър председателя моли от екрана за благотворитерност, а хораот неговото обкръжение гушнаха тези дни милиони от продажба на банки.
 21. 221) Kobra
  Статията е много изчерпателна и вярна.Но вместо да се прави реклама,да се насаждат мнения от страна на участниците в благотворителното предаване,да бълва лицемерие и демагогия, да се даде правилната формула,а тя е,че държавата е тази която трябва да се грижи за изоставените деца.Задавал ли си е някой въпроса кой и какви"хора"изоставят децата си.Тези които ги продават,упражняват системен тормоз над тях,пребиват ги,принуждават ги да просят,да проституират.Дори извършват сексуални контакти,което го смятат за нещо естествено.Това са асоциалните типове,т.нар. ЦИГАНИ,които изоставят отрочетата си защото им липсва чувство за отговорност,защото действат първосигнално.Смятат,че вечно другите са им задължени,длъжни и какво ли не.На практика събраните пари ще отидат за ЦИГАНЧЕТАТА,които ...още

 22. 222) Георги Прокопов
  Прочетох нещо доста смислено и абсолютно вярно.Напълно подържам мнението на ном.221.Вярно е това,че болшинството от изоставените деца са циганчета.Някой вярва ли,че тези деца имат шанс за осиновяване.Та нали те носят генетичните кодове на тези които са ги създали.Действително въпроса е много сериозен и никак не е за подценяване.Не е въпроса да се събират пари по такъв пошъл начин,да се вменява на зрителите колко всички са единни в кампанията,колко са задружни българи и цигани в "проекта заедност".Но прави впечатление,че в благотворителното шоу не се споменаваше,че се събират средства за циганчета,коет смятам е много важно и е от значение.Не става въпрос за преднамереност и омраза,а да се ...още

 23. 223) Anonymous
  По повод на съмнителната практика г-н Нико Тупарев да организира "благотворителни" предавания, които всъщност обслужват частни интереси, прилагам по-долу откъс от мнение на майка във форума bg mamma. "Смятам ..., че трябва да се прекрати порочната практика този център ("Тацитус") да събира пари чрез различни благотворителни предавания, шумно рекламирайки, че парите отиват за децата-аутисти на България, докато в действителност те отиват у ексдепутата Димитър Ламбовски и съпругата му Мина, и оттам никой не знае какво става с тях - въпреки огромните постъпления от благотворителност, нито таксите в центъра са намалели, нито някаква реална полза са усетили шестнайсетте хиляди аутистични деца ...още

Страници: « 1 2 3 4 [5]


 Начало | България | Свят | Мнения & Co | Интервю | Писмо от | Здраве, Наука & Тех | ИStoRии | Малък коментар | Арт & Шоу | Спорт | Виното | Фотогалерия | Видео | Връзка с нас


  

ЗА АВТОРСКИТЕ ПРАВА В САЙТА | ЗА ВРЪЗКА С НАС | ЗА РЕКЛАМА

направен 2007-2018® с мерак design and develop by www.ljube.com 2007 w.ljube.com