www.e-vestnik.bg
Фийд за коментари Фийд за публикации
сряда, 25 април 2018
БългарияСвятМения и коментариЗдраве и наукаАрт и шоу

Дилма Русеф - на крачка от властта

3 Октомври 2010

 

Дилма Русеф е от български произход. Снимка: официален сайт

Върнете се осем години назад, когато перспективата Луис Инасио Лула да Силва, лидер на лявата Партия на трудещите се, да стане президент на Бразилия, четвъртата най-неселена в света демократична страна, създаде паника на финансовите пазари. Сега Лула се готви да се оттегли след изкарани два мандата и бразилците изглежда ще изберат посочения от него приемник Дилма Русеф. Тя е с толкова леви убеждения, колкото и той. Но настроенията на пазарите едва ли ще са по-различни. За да подсили предизборната кампания, Лула дори отиде на борсата в Сао Пауло, за да приветства пускането на акции от националната петролна компания “Петробрас” на стойност 67 милиарда долара, за да се съберат средства за разработване на новите огромни петролни залежи в континенталния шелф.

Условията в Бразилия и нейната позиция в света бяха преобразени по време на президентството на Лула предимно към по-добро. Бедността спадна, а икономическият растеж се ускори. Бразилия се радва на непорочен кръг: растящото търсене в Азия на износ от нейните ферми и мини е балансирано от нарасналия вътрешен пазар, докато - отчасти заради по-добра социална политика - близо 20 милиона потребители минаха прага на бедността. Не е чудно, че чуждият бизнес се стича, а голяма група от бразилци с чуждо гражданство се разраства в чужбина.

Благодарение на осезателния си чар и бедния си произход Лула бе изключителен в популяризирането на това преобразяване. Той въплъщава по-честната, по-широка демокрация, за чието създаване помогна. Рейтингът му е близо 80 процента. Барак Обама го нарече “най-популярния политик на земята”. Въпреки това най-голямото му постижение не е да накара съгражданите му да го обичат, а да им осигури приемственост. Основата за “излитането” на Бразилия бе поставена от либерализиращите реформи и антиинфлационни политики на предшественика му Фернанду Енрике Кардозу. Лула ги поддържаше, макар много от съпартийците му да искаха да ги загърбят, и така постигна икономическа и политическа стабилност.

РЪКА ЗА РЪКА В ПРЕДИЗБОРНАТА КАМПАНИЯ

Окуражаващо е в такъв случай, че предизборната кампания потвърди широк консенсус по икономическата и социалната политика. Но предстоят големи рискове, тъй като Лула остави нерешени някои тревожни проблеми и не е ясно дали Русеф има силата и желанието да се заеме с тях.

Като началник на канцеларията на Лула Русеф се показа като способен и силен администратор. Тя е твърда и смела жена: като млад ляв екстремист тя е била подлагана на мъчения от военния режим и оцелява, а миналата година се бори с рак на лимфните възли. Но тя никога преди не е заемала изборен пост. Ако победи, това ще е благодарение не на нейната личност и постижения, а на изумителната популярност и на неуморно присъствие на Лула до нея по време на кампанията (често в нарушение на избирателния закон).

Нейните конкуренти се бориха срещу това. Жозе Сера, до неотдавна губурнатор на Сао Пауло, е опитен и компетентен политик от партията на Кардозу. Но неговата кампания бе печална. Марина Силва, бивш министър на околната среда, прегръща много добри и смислени политики, но нейната Зелена партия е нова и малка.
Допреди два дни Русеф изглеждаше убедена в победата си на 3 октомври. Тогава се появиха твърдения, че нейният приемник на поста началник на канцеларията на Лула е замесен в незаконно лобиране. Това не е доказано, но скандалът може да нанесе достатъчно вреда , за да вкара Русеф в балотаж след месец, макар че е трудно да си представим, че тя няма в крайна сметка да спечели.

ПУСНЕТЕ Я

Това, че Русеф е толкова зависима от патронажа на Лула, е срамота, защото Бразилия се нуждае от силен и независим лидер. Успехът създаде атмосфера на арогантност в Бразилия. Като се имат предвид неясните изгледи за световната икономика, това е потенциално опасно. Въпреки постиженията на страната има три трудни въпроса, с които, ако приемем, че Русеф спечели, тя ще трябва да се заеме.

Първият е корупцията. Опозицията твърди, че новооткритото петролно богатство на Бразилия ще подхрани избрания авторитаризъм, който израсна в Мексико при Институционно-революционната партия. За момента това изглежда като преувеличение, но е истина, че Партията на трудещите се започна да гледа на държавната служба като на източник на допълнителна печалба и има тревожната тенденция да запълва федералната бюрокрация с политически назначения. За щастие Бразилия има отявлено независими съдии и медии. Но Русеф трябва ясно да се ангажира с чисто управление.

Вторият въпрос се отнася до ролята на държавата в икономиката. Тя се разшири по време на втория мандат на Лула и не само заради световната рецесия. Правителството неблагоразумно даде на “Петробрас” монопол върху разработването на новите петролни полета и използва пускането на акциите на пазара, за да увеличи контролния си пакет акции в компанията. То раздаде евтини заеми на фирми, които смята за национални шампиони, отчасти за да противодейства на поскъпването на реала. Но тази политика увеличава държавния дълг въпреки икономическия растеж.
Тя не дава възможност също за така необходими разходи за инфраструктурата, канализацията, образованието и иновациите. И не прави нищо, за да намали високите лихви. Следващото правителство трябва бързо да се насочи към елиминиране на бюджетния дефицит. Още по-добре ще е да има усилия за реформиране на данъчната система и облекчаване на трудовото законодателство, което все още спъва икономиката.

Третото изпитание за Русеф ще е външната политика. Активността на Лула донесе облаги за Бразилия. Но склонността му към автократи - като братята Кастро в Куба, Уго Чавес във Венецуела и Махмуд Ахмадинеджад в Иран - завинаги накърниха репутацията на страната като сила. Следващото правителство ще се изправи пред особено изпитание в Южна Америка, където Бразилия най-накрая стана основният двигател за регионален растеж. Звезата на Чавес залязва, но далеч не е ясно дали той доброволно ще предаде властта, ако претърпи поражание след две години. Бразилия трябва да използва влиянието си, за да гарантира, че той ще направи това.

Това, че повечето от тези проблеми са съвсем преодолими, показва колко далеч е стигнала Бразилия. Дали и с каква скорост страната ще ги реши зависи от политическите умения на Русеф. За да може тя да се сдобие с властта, необходима, за да свърши добре работата си, Русеф трябва да излезе от сянката на Лула. Като последен подарък за страната си той трябва да я пусне.

По БТА
Етикет: , ,

 


Коментарите под статиите са спрени от юни 2015 г. във връзка с решение на Европейския съд, според което собственикът на сайта носи съдебна отговорност за написано от читатели. E-vestnik.bg е обект на съдебни претенции и влиза в съдебни разходи по повод свои публикации, и няма възможност да модерира и читателски форум и да носи отговорност за него. Сайтът разчита и на дарения от читатели, за да се запази като място за мнения извън контролираните медии.
  1. 1) чичата
    дилма си го каза пред цял свят: аз съм наполовина българка, с представите за българия на баща ми, от 20те години на миналия век/ незнам дали някой си дава сметка, защо тя става президент на бразилия.../ това е съвсем друга тема
  2. 2) Mishel Obama
    Не изкам повече имигрантки от Бразилия
  3. 3) Земпарето
    Дилма Русев ще има добри помощници в лицето на правната система и медиите , ако може да се вярва на твърденията на сп."Икономист". Нашето правителство не може да се похвали с такава подкрепа, но има надежда Русев да ни прати отявлено безпристрастни съдии. За медиите ще е по-трудно, щото Красимирчо Гергов и тези около него лесно няма да допуснат влияние на свободни и независими медии да им се бъркат в бизнеса.


 Начало | България | Свят | Мнения & Co | Интервю | Писмо от | Здраве, Наука & Тех | ИStoRии | Малък коментар | Арт & Шоу | Спорт | Виното | Фотогалерия | Видео | Връзка с нас


  

ЗА АВТОРСКИТЕ ПРАВА В САЙТА | ЗА ВРЪЗКА С НАС | ЗА РЕКЛАМА

направен 2007-2018® с мерак design and develop by www.ljube.com 2007 w.ljube.com