www.e-vestnik.bg
Фийд за коментари Фийд за публикации
неделя, 18 март 2018
БългарияСвятМения и коментариЗдраве и наукаАрт и шоу

В десетката: Лековерна наивност или пресметнато смирение в СУ

5 Октомври 2010

 

Снимка: официален сайт

В средата на септември 2010 г. Софийският университет и лично ректорът Илчев излязоха с отворено писмо, разкриващо незавидното финансово състояние на университета и последиците от него за преподаватели, студенти и цялостната му дейност. Това стана след като в началото на август правителството реши да намали вече скастряния на два пъти за по-малко от една година бюджет на СУ с нови 20% и на практика остави 40% по-малко средства за сегашния зимен семестър в сравнението с този на 2009 г.

При това този завиден политически замах, който тласка редица държавни университети към тежки дни и нерадостно бъдеще, е замислен да действа далеч във времето – има планове поне до 2013 година финансовото състояние на ВУЗ-овете да гони тези рязко занижени нива. Затова и ръководството на СУ предприема собствено съкращение на разходите, реалистичната оценка от която е, че „няма да подобри съществено положението на Университета”.

На този фон нещата изглеждат отчайващи, но не напълно. Изцяло отчайващи стават само като се добавят последиците върху студенти и преподаватели, които изненадващо не са спестени този път в преценките на ръководството. Наказваме – това е ключовата дума. Наказани във всички аспекти. По-малки стипендии, по-кратки практики, по-лоши условия в общежитията, по-ниска продължителност на преподаване. Всичко да е по-посредствено, ние да сме по-посредствени. Е, сякаш действително се сбъдва мечта за бавна и мъчителна смърт на досегашното висше образование. Но, има едно „но”, все пак. Първата реакция на живо. Тази на отговорните в СУ среди преди началото на една, по всичко личи, измъчената учебна година. Каква е тя?

На 29 септември се състоя Академичен съвет на СУ.  Срещата започва с недълъг цитат от размишления на Константин Величков и връща в 19 и началото на 20 век. В него се казва, че поради незавидното материално положение на преподавателите между тях няма и дух на солидарност. Странно, защото всеки очаква тъкмо когато на всички е най-трудно, те да са и най-солидарни по между си, нали? Въобще това е една доста, ама направо убийствено консервативна мисъл (даже за времето си) и е твърде изненадващо да предшества един тежък като емоции, но искрен доклад за финансовото състояние на университета днес. А оттам и смели оценки, прями решения, убеденост в заеманите позиции.

Какво докладва ректорът? Първо за преговори с „Топлофикация” – отлагани, дълги, кратки, разбрани и не. Завършили с пускане на топлата вода за общежитията.

После се спира на тристранната среща между него, министъра на финансите Симеон Дянков и на просветата Сергей Игнатов в МОМН. Говорили дълго, говорили много и официалното съобщение гласи, че Илчев се ангажира със „средносрочно реформиране и модернизиране на управлението”, а правителството и СУ заедно гледат към „осигуряването на нормални условия за стартирането на учебната година”.

Прекрасно, нали? (това ще остане в историята… :). После ректорът във вече характерния си стил драсва надеждата с упованията на Алма матер в новата система на финансиране, при която ще се отчитат качествата на университетите. Играта е: за по-добрите от тях – повече държавни пари, за по-лошите – по-малко или николко. Но надеждата тутакси се попарва, защото когато по тази супер схема СУ си вземе своето, то пак се оказва шепа трохи, които и врабче ще подмине в сравнение с отнетата му от кабинета питка.

И тогава се заговори за едни 6 млн.лева, които щяли „по някакъв начин да бъдат дадени” за университета. А ако ли пък не, до средата на октомври ще се знае дали няма да излезем в принудителна ваканция през зимата. Дали няма университетът (може и с главна буква) да хлопне пред своите възпитаници и възпитатели кепенци. Обаче скоро всякаква тревога отново се изпари пред „имаме някаква гаранция, че някак си ще стигнем до следващата учебна година”. Гаранция-Франция? Не, Франция не я е грижа за подобна нашенска си гаранция. А ако пък е, то нас не ни е за нея. Но ако това е лековерна наивност, тя трябва да се потренира. Защото накрая може някой и да повярва в нея. Даже пред очите му затворени порти и смразяващата зимна вихрушка да блеснат там между отдавна седналите консервативни двама братя.

Справедливо е да се напомни, че и истини някои се изброиха. Властта не знае какво да прави с висшето образование и дългосрочна държавна политика за него липсва. Което няма как да не спъва плановете на СУ. Министърът на просветата – антипросветен министър, който само към частното просвещение го бие, ама някак си успява с безмълвието си да го скрие. И други.

Сега обаче е време за бунта. Предложение от залата първият учебен ден да не е така…само тържествен, но още и ден протестен. Чакайте, казват в хор гласове, та нали обещания от министри и кабинет имаме дадени, как ще захапем тези протегнати за помощ ръце, сипещи благодат и дарение. 6 милиона лева е магическо число и веднъж се на лотария печели. Да чакаме, премислим, уврим до 1-ви ноември, когато ако днешният разговор сме забравили, ако не друго Деня на будителите ще ни напомни по-така бунтовно да го даваме. А ако и тогава сме поне толкова смирени, за тази смиреност по-изгодно да наддаваме.

Защото нека се подсетим – дадоха ни едни пари (точната сума е скромна, за да я споменавам) з а да н я м а социални с т у д е н т с к и надигания. Хах, извинявайте (това вече от мое име) стана ми интересно. Това откровение ще го помним, нали?

Иначе знаем – правителството не разполага със собствен финансов ресурс и правителството дава 10 милиона лева военен хотел с киносалон да гради. Няма противоречие в това изречение (всичко е приоритет!).

Да завършим. Лековерна наивност или пресметната смиреност на СУ. Смирение с пресметнатост, която клони към просия. Ако това е изборът, то от достойнството могат да останат само жалки останки. Какво са решили? Аз залагам на пресметната смиреност и ако загубя, се отказвам от цели 6 (шест) студентски лева. А вие?

От сайта на Студентско-ученическо движение „Призив”
Етикет: ,

 


Коментарите под статиите са спрени от юни 2015 г. във връзка с решение на Европейския съд, според което собственикът на сайта носи съдебна отговорност за написано от читатели. E-vestnik.bg е обект на съдебни претенции и влиза в съдебни разходи по повод свои публикации, и няма възможност да модерира и читателски форум и да носи отговорност за него. Сайтът разчита и на дарения от читатели, за да се запази като място за мнения извън контролираните медии.
 1. 1) Иван Каменов
  СУ е по-добър от повечето други университети в България, но е посредствен в сравнение с водещите университети в Чехия, Полша или Унгария. А в сравнение с водещите западни университети е направо кочина. И въпреки това всяка година раздуват броя новоприети студенти за да получат повече пари от данъкоплатците. Но населението намалява, а студентите могат без проблем да отидат да учат в Холандия, Англия или Франция. В резултат "престижният" СУ не може да си запълни свододните места. СУ е пародия на университет, но неговото ръководство е съставено от комунисти, които са свикнали само да взимат, без нищо да дават. За тях ...още

 2. 2) чичата
  илюзия е водещата позиция на су/ това че се намира в сърцето на сърцето на българия е географска случайност/ и не е важно къде е ректоратът на заведението, а каква продукция излиза от там/ кой е номер едно от излизащите от су/ учителките ни ли, които за пет години така и не сколасват да заговорят на правилен български, юристите ли - станали гръбнак на съдебната ни система, които в су са наблягали преди всичко на незаконните практики/ журналистите ли - боже опази/ коя научна дисциплина на су е №1 в света и не го е ударила на копи-пейст от бездънните ...още

 3. 3) cobalt
  СУ Има нужда от реформи - по този въпрос не може да има спор. Но пък реформи се планират и провеждат. Нагласа като тази (ние ще ви намалим финансирането, пък вие вижте как ще се реформирате) издава незаинтересованост и съответно некомпетентност. Място за изненади обаче, няма - некомпетентността е програма, приоритет и основна характеристика на мутро-пожарникарското правителство.
 4. 4) чичата
  коб, ще импровизирам в полза на рецесията: ако следствие орязания бюджет се налага съкращение в су или други вуз, да се посегне на даскалите със съмнителни качества/ да се затварят университети които не са в състояние да се самоиздържат/ това ще се отрази на качеството както на студентите обучавани от качествени даскали, така и на студентите ни в европейските подобни школа/ това пък води до повишаване нивото на "интелигенцията"ни като цяло
 5. 5) Земпарето
  Прави ли ви впечатление, че най-добрите и престижни университети се намират в най-богатите и развити страни. Когато видите български ВУЗ в петдесетката на света, значи сме се оправили.
 6. 6) Калинов
  Илчев просто трябва да сдаде властта, защото по-некадърен ректор СУ никога не е имал, нито по-нагъл, лицемерен и лъжлив. Не направи ни най-малко усилие да съкрати безбройната си и некадърна администрация, за да спести огромни пари от фонд работна заплата на хора, чието КПД е нулево. Страдат преподавателите, страдат и студентите. За кражбите и течовете - да не говорим. По-срамна картинка - никога Алма Матер не е имал! Студентите вместо да се вълнуват за топлата вода, да се поинтересуват за заплатите на професорите си - най-ниските в света! Там е истинската трагедия, липсата вече на всякакъв мотив да преподават и ...още

 7. 7) Овчарчето Калитко
  Заплатата на професорите е 1200 лева, а на гнусната администрация 500!!! Коментарът е излишен, ако се вземе предвид 18-те факултета и броят на професорите...


 Начало | България | Свят | Мнения & Co | Интервю | Писмо от | Здраве, Наука & Тех | ИStoRии | Малък коментар | Арт & Шоу | Спорт | Виното | Фотогалерия | Видео | Връзка с нас


  

ЗА АВТОРСКИТЕ ПРАВА В САЙТА | ЗА ВРЪЗКА С НАС | ЗА РЕКЛАМА

направен 2007-2018® с мерак design and develop by www.ljube.com 2007 w.ljube.com