www.e-vestnik.bg
Фийд за коментари Фийд за публикации
сряда, 25 април 2018
БългарияСвятМения и коментариЗдраве и наукаАрт и шоу

Дилма Русеф на балотаж

5 Октомври 2010

 

ДПА

Дилма Русеф в телевизионно предаване. Снимка: ЕПА/БТА

Шейсет и двегодишната Дилма Русеф, дългогодишна лява активистка, спечели убедително произведения в неделя първи тур на президентските избори в Бразилия, но не успя да получи абсолютно мнозинство. За да стане първата жена президент в историята на страната, Русеф, която е с български корени, ще трябва да победи на предстоящия на 31 октомври балотаж кандидата на социалдемократическата опозиция Жозе Сера.

Кандидатката на Партията на трудещите се на президента Луис Инасиу Лула да Силва е опитен политик, въпреки че президентските избори са първата й надпревара за изборна длъжност. Популярният Лула, който няма право на повече от два последователни мандата, подкрепи някогашната началничка на своята канцелария, може би с идеята в някои бъдещи избори да се върне на президентския пост.

Решението на държавния глава да номинира Русеф за кандидат на ПТ не беше посрещнато с овации от всички. Критиците я отхвърлиха заради липсата на политически опит и история вътре в партията. Лула обаче застана до нея и заяви: “Тя е интелигентна, притежава способността да разбира нещата и да се учи бързо.”

Малцина очакват ако тя спечели изборите, да се отклони от курса на сегашния президент, който изведе Бразилия на световната сцена и на пътя на икономическия просперитет. “Моето предложение е да продължим политиката на правителството на Лула”, заяви Русеф. Основният й противник, социалдемократът Жозе Сера, я обвинява, че е просто марионетка и “няма собствени идеи”. “Дилма няма история. Кандидатите сме аз и Лула. Лула се кандидатира за президент чрез нея”, коментира иронично Сера.

Дъщеря на роден в България поет и бизнесмен и бразилска учителка, на 17-годишна възраст Русеф загърбва строгото си католическо образование и се присъединява към марксистка група през тежките години на военната диктатура. Партизанската подготовка, която Русеф получава в Командата за национално освобождение, привлича вниманието на политическата полиция. През 1969 г. тя преминава в нелегалност, след което е пленена, измъчвана и държана в затвор две години. “Никой не остава без белези от това”, каза тя миналата година.

Русеф се оказва жилава и излиза на свобода, след което през 1977 г. завършва икономика във Федералния университет в Рио Гранди ду Сул и отново влиза в политиката - този път в Демократическата работническа партия (ДРП). Тя използва политическите и управленските си умения, за да достигне няколко пъти до министерски постове в щата Риу Гранди ду Сул през 80-те и 90-те години - в сферата на финансите, енергетиката, минното дело и комуникациите.

Малко след като се записва в Работническата партия на Лула през 2001 г., тя се запознава с него. Когато заема президентския пост през 2003 г., той я назначава за министър на минното дело и енергетиката, като оставя в ръцете й един от най-жизненоважните сектори за бразилската икономика, която задоволява изцяло сама енергийните си нужди, комбинирайки използването на изкопаеми горива и биогорива.

През 2005 г. Русеф става началник на канцеларията на Лула. “Техните отношения са като между баща и дъщеря”, казва говорителят на Лула Франклин Мартинс. Русеф има жилав характер. Миналата година се пребори с рак на лимфните възли. Тя има дъщеря, Паула, чийто баща Карлуш Араужу е адвокат и съратник в политическата дейност на Дилма в миналото.

По БТА
Етикет: , ,

 


Коментарите под статиите са спрени от юни 2015 г. във връзка с решение на Европейския съд, според което собственикът на сайта носи съдебна отговорност за написано от читатели. E-vestnik.bg е обект на съдебни претенции и влиза в съдебни разходи по повод свои публикации, и няма възможност да модерира и читателски форум и да носи отговорност за него. Сайтът разчита и на дарения от читатели, за да се запази като място за мнения извън контролираните медии.
 1. 1) чичата
  доловихте ли вчера злорадството на западните ни тиви кореспонденти и коментатори
 2. 2) Алхимик
  Браво на Дилма Русев! Тя е лява, но автентична личност с идеи и воля да ги осъществи. Няма нищо общо с нагушената милиционерска левица от Първо главно и Мултигруп, която заедно със своята партия направи самата дума "ляво" да звучи неприлично в България.
 3. 3) ????????
  Ot koga Dilma i Karlush sa razvedeni i zashto?
 4. 4) Земпарето
  Абе, нека кака Дилма да спечели тия пусти тегави избори, па ше видим. Се нещо мое да се изкяри от екзотична Бразилия, я тонове кафе без пари, я да ни разяснят за какво става дума в играта футбол и т.н.т.
 5. 5) Доброжелателка
  От все сърце пожелавам на Дилма да спечели. Стискам палци и се моля за нея
 6. 6) Стоянова
  Тази Дилма може да е с ляво марксистко минало,но е с енергийно-експертно настояще.Тя казва ,че ще продължи политиката на предишния президент за "създаване на средна класа в Бразилия и изкореняване на бедността".Което е хубаво,и не невъзможно за богата на природни ресурси страна като нея.Като се знаят апетитите на севрноамериканските и събратя към всякакви природни богатства,а те не бламират нейния избор ,явно се е разбрала с тях.
 7. 7) чичата
  стояно, колко от форумците могат да ти обяснят понятието средна класа/ дилма се е борила да излезе от лявата си нелегалност/ за да се докосне до университетското образование/ да научи това, което ене е било по силите на партизанското битие на градските джунгли/ сега повече от всеки друг, тя знае, кое как трябва да заработи/ приемайки и колониялната същност на страната си и свъхмонополите и опонентите и доктрината монро и левите си колеги, като природни явления-ресурс за постигане на целите на 200 милионен народ/ 200 000 000 е повече от русия с 60 000 000/ гледах я и с ...още

 8. 8) Стоянова
  Аз също изпитвам симпатия към Дилма.Просто като към жена,не я смятам за българка.Че тя знае какво прави и го прави,също е ясно.Очевидно е ,че тя е в политиката не като украса,на каквито примери се нагледахме у нас напоследък,а защото е експерт и политик.Желая и успех.


 Начало | България | Свят | Мнения & Co | Интервю | Писмо от | Здраве, Наука & Тех | ИStoRии | Малък коментар | Арт & Шоу | Спорт | Виното | Фотогалерия | Видео | Връзка с нас


  

ЗА АВТОРСКИТЕ ПРАВА В САЙТА | ЗА ВРЪЗКА С НАС | ЗА РЕКЛАМА

направен 2007-2018® с мерак design and develop by www.ljube.com 2007 w.ljube.com