www.e-vestnik.bg
Фийд за коментари Фийд за публикации
неделя, 18 март 2018
БългарияСвятМения и коментариЗдраве и наукаАрт и шоу

Каква e възрастта за пенсия в ЕС и осигуровките - големите лъжи на Борисов и синдикати*

13 Октомври 2010

 

Блог за икономика

Снимки: georgiangelov.com

От стенограмата от заседанието на правителството, 6 октомври 2010:

Бойко Борисов: В момента България е с най-ниската осигурителна вноска , 16 на сто, а за родените след  1959 година – 11 на сто. В другите държави е 26, 27, 29 над 30 на сто…

Искам да отбележа, че докато тези държави през последните години нищо не са правили, тук … предишните правителства бавно и плавно са вдигали пенсионната възраст и в момента другите държави протестират, че техните правителства искат да докарат пенсионната възраст на нашите нива…

Ние сега връщаме с 3 на сто като еден процент отива във фонд „Безработица”. Само с този 1 на сто във фонд „Безработица” ние през следващата година го зануляваме. Това е огромен, веднага виждан успех, който ще бъде оценен, а 2 на сто са тези, които намалихме в 2009 година за 2010 година. В същност ние отново не вдигаме. Ние отиваме на нивото, на което бяхме…”

0. Премиерът смята, че изслушвайки синдикатите и министъра на труда е “изслушал всички страни”. Как точно е станало това, след като всички изслушани са синдикалисти?

1. Възраст за пенсиониране – според премиера, подучен от синдикатите, в България е най-високата пенсионна възраст и всички останали страни в ЕС се стремят към нашите нива. Всъщност е точно обратното. На следващите две таблици са дадени възрасти за пенсиониране на мъже и жени през 2009 и 2020, според вече приети и действащи закони и реформи. България е твърдо след последните (дори последна), с най-ниска възраст за пенсиониране.

Пенсионна възраст в ЕС

Източник: Зелената книга на ЕС за пенсиите + скорошни реформи в някои страни

2. Осигурителните вноски в България не са най-ниски. Има страни с почти нулеви осигуровки – например Дания. И това не им пречи да си финансират пенсионната система (от други данъци, напр. ДДС). Има страни с пенсионна осигуровка като нашата (Франция – 15%, Белгия – 16%). Има много страни, които нямат отделна осигуровка за пенсия, а обща осигуровка/данък за всички рискове. Съответно, нашата осигуровка за пенсия не е сравнима с тяхната, понеже нямат такава.

3. Фонд безработица е нормално да има дефицит по време на криза с висока безработица. Дефицитът в този фонд не се бори с вдигане на вноските, а с икономически растеж, работни места и спад на безработицата. Който бори дефицита във фонд безработица с вдигане на вноските, явно планира дългосрочно висока безработица – и точно висока безработица ще е ефектът от вредните политики на синдикатите (вдигане на облагане, спране на реформите, раздуване на бюджетния дефицит).

4. Вдигането на осигуровките си е вдигане. Каквото и да говорят синдикатите (и премиерът) и каквито и имена да му измислят. Ако приемем логиката, че “връщането на предишни нива” не е вдигане, то тогава не ни мърдат 42% осигуровки (отделно 8% здравни), 45% данък върху доходите, 45% данък печалба, 22% ДДС – каквито бяха в средата на 90-те години.

—————

* С малки съкращения от Блог за икономика. Заглавието е на редакцията
Етикет: , , ,

 


Коментарите под статиите са спрени от юни 2015 г. във връзка с решение на Европейския съд, според което собственикът на сайта носи съдебна отговорност за написано от читатели. E-vestnik.bg е обект на съдебни претенции и влиза в съдебни разходи по повод свои публикации, и няма възможност да модерира и читателски форум и да носи отговорност за него. Сайтът разчита и на дарения от читатели, за да се запази като място за мнения извън контролираните медии.
 1. 1) Добри
  Представям си как се качвам в автобус управляван от 65 годишен шофьор, който вече е с намалени слух, зрение, бързина на реакцията, все неща характерни за тази възраст. За да не наруши графика, човека си е сложил памперс и пътниците сме спокойни че няма да спира автобуса по понятни причини, простата, нали разбирате ... А иначе казано ограбване до дупка, ще работим докато ни държат краката, а парите които сме внасяли като пенсионни вноски ще се използват за всичко друго но не и за пенсии. Просто човек не живее толкова че да се възползва от тези вноски. Защо тогава работим? ...още

 2. 2) Сивушко
  Статията не е коректна. Трябваше да се публикуват и още параметри на живота в посочените страни в табличен вид, които довеждат до повишаване на средната продължителност на живота.Такива елементи са:Минимална и средна работна заплата.Количество на годишния отпуск.Количество на пенсиите.Средна продължителност на живота.И среден престой, в състояние на неплатена безработица. Последният показател ни изхвърля встрани от всякакви демократични претенции.В момента огромен брой хора са безработни в истинския смисъл на думата. Не продължават регистрацията си поради изключително обидното задължение да се регистрират всеки месец като осъдени на пробация и загубата на всякаква надежда.Правят им се предложения за работни позиции неподходящи за дадения ...още

 3. 3) ru
  @1 Или още по-лошо: отиваш да те оперира 65 годишен хирург... Нищо против горната таблица, но споменатите държави, освен че позволяват пенсиониране с прилична пенсия при влошаване на здравословното състояние, също така вече на по-възрастните специалисти позволяват прехвърляне на по-леки и не толкова отговорни позиции... А тук какво ще предложат на по-възрастните работници?
 4. 4) До горния умник
  По света е практика да оперират хирурзи и над 70 години. Дори 80-годишни ги канят на операции, защото знаят и са по-добри. Има светила в хирургията, оперират и когато вече им треперят ръцете. Или участват в екипи и правят само най-важното.
 5. 5) чичата
  да но три сестри му сменят памперсите/ да даде господ да доживееш до таз възраст и ще те видим как ще си отрежеш филиика хляб, като от сега имаш прояви на деменция
 6. 6) Dundaky
  To някои същества не филийка да отрежат, чашката трудно си наливат. А мнение да напишат - целите се ольоскват. Ма пишат по няколко на статия. Кое грамотно, кое не - ама се фанали у моливо като за друго подобно цилиндрическо тело и като един матросов са се против , се с гърдите насреща, се квичат, скимтят и ронят сълзи по полуразложилия се кадавър на камунизама.
 7. 7) pro-anti
  за пенсията аз съм в системата 62-66.67, а тенденцията за бъдещето е 62-68. Тук са шантави на тема работа, работохолици. Въпросът с филийката, която трудно се реже когато си възрастен, е решен:всички видове хляб се продават нарязани на филийки, и завити с целофан.Не му дават на човек повод да се оплачи:)
 8. 8) ХР
  Прав е младия учен.Може и не дотам коректно да представя фактите за ЕвропаТа,но още от сега е ясно,че Тя е много по-напред от нас във всеки аспект на социалните въпроси.Иначе, от мен да го знаете,ще повторя думите на един голям български хирург и учен,казани ми когато бях млад и зелен и поради тази причина неосъзнал казаното,а именно:"Най-добрата ПЕНСИЯ си остава ЗАПЛАТАТА!"Другото с памперсите и т.н. си е въпрос на ГЕН и здравословен начин на живот.
 9. 9) Стоянова
  50 % върху всеки лев работна заплата-преки и косвени данъци било малко!При положение,че нищо не получаваме срещу тях-нито здраве,нито пенсия,нито добра инфраструктура.
 10. 10) Бойко Стефанов
  Министърът на ТРУДА и СОЦИАЛНАТА Политика каза снощи в предаването на БНТ1 - Референдум, че всеки човек трябвало да започне да мисли за пенсията си още от първия ден на започване на работа. Много е интересно, как мислейки за пенсията си, човек изобщо ще може да започне работа? Защото всяка работа в България му предлага още със започването си възможно най-ниска пенсия или направо невъзможност да си осигури пенсия. как при брутна МРЗ от 240,00 лева ще си осигуриш пенсия от 700,00 лева след 63-тата си годишнина, е напълно необяснимо. Но обяснението на думите на министъра се открива изключително лесно, ...още

 11. 11) Бойко Стефанов
  Искам да кажа, че когато не се лъже и мами, и не се говори с иносказания, е напълно ясно точно от къде ще се вземе и точно къде ще се даде. Без заобикалки и измишльотини.
 12. 12) Бойко Стефанов
  Искам да кажа, че когато не се лъже и мами, и не се говори с иносказания, е напълно ясно точно от къде ще се вземе и точно къде ще се даде. Без заобикалки и измишльотини. http://svejo.net/862016-varnenec-iska-ot-dqnkov-1250-lv-minimalna-zaplata
 13. 13) ру до умния 4
  Айде да не четем само първото изречение- въобще не говорим за светилата на медицината по света, които могат да си позволят огромни екипи, които да им държат ръцете... Говорим за ситуацията в БГ и за по-масовия случай. Въпросът е какво ще предложи тази система на възрастен 65-70 годишен работник в цех, който трябва да работи наравно с 20-30 годишни, например... Защото горната таблица посочва само възрастта, а не казва, че в скандинавските страни заетостта на възрастните е гарантирана, дотирана и т.н.
 14. 14) Добри
  *12* Ами нищо няма да му предложи системата. Просто не е възможно. По официални данни BG-емигрантите са 1,5/2 милиона, или с други думи бъдещите пенсионери работят зад граница и формират пенсионни фондове някъде другаде. Просто няма смяна на поколенията, а от това следва че няма и свежи парични постъпления във фондовете.
 15. 15) Станимир
  Като цяло почти всички страни в ЕС вдигат възрастовата граница за пенсия заради "кризата" . С една дума хората трябва да робуват по дълго на корпорациите за да могат да спасят капиталистическата с-ма и да си пълнят джобовете !
 16. 16) Станимир
  Аз съм на 23 години и имам 3 години трудов стаж . Работих 9 месеца без осигуровки като ми даваха всички пари и сам се осигурявах . Беше ми в пъти по - добре знаех къде си давам парите , а не държавата да ми одържа една сериозна сума и парите да отиват бог знае къде (висши чиновници , държавни служители и т.н. ) . Аз ще доживея възрастта да я направят на 70 години и оттам си задавам въпроса за какво работим ? Всичко е един фарс в който държавата печели от нас , но ние никога от нея ...още

 17. 17) Бойко Стефанов
  Станимир, няма нищо по-лесно от това, да провериш, дали имаш нужда от държавата. Пъхни си две ракети носител под мишниците и излети на Марс. Там няма държави и цялата печалба там ще е напълно твоя. Но ако проверката се провали и логиката ти не издържи, ще трябва да приемеш реалната логика на съществуване на цивилизацията, независимо, че си едва на 23 години. Щом работиш, значи вече си вътре и няма накъде да бягаш от отговорността на всеки пълнолетен човек. Само те моля, ако попаднеш на Марс, моля те прати ми хабер, за да си изям носа от яд, че не ...още

 18. 18) Станимир
  Това ми прозвуча като премирение...
 19. 19) Стоянова
  Какво е била България в предвоенния период/до 1940-та/,считан за най-добрите години на страната?Селяни,занаятчии,държавни чиновници,даскали.Тези,които са имали държавна заплата,или са се изучили за лекари,адвокати,учители-са били средна класа.Занаятчиите-горе-долу.Селяните никой не ги е считал за хора,та се е смятало,че страната е добре.Но сега селяни няма,има само пенсионери по селата,и това ще бъдат последните селяни-пенсионери,ако не броим английските.Тези,които ще бъдат жертвите на новите времена-това са малките фирми,самонаетите,които работят,за да преживяват,защото са изгубили работата си на учители,инжинери и пр.Те ще плащат за заплатите и пенсиите на държавните чиновници,на военните.Я дочакат,я не пенсия от 100 евро.
 20. 20) Станимир
  Това са последните пенсионери , понеже пенсии за напред няма да има
 21. 21) У.Т.
  Реално и у нас хората се оттеглят от трудова дейност доста години след пенсиониране. не познавам пенсионер под 70, който да не си търси работа и всъщност благодарение на нея "оцелява". обаче въпросът с гаранцията на осигуровките вдъхва недоверие. като гледам как през пет десет години започваме всичко отначало и губим не само пенсионни, но и други влогове, се питам каква е гаранцията, че от време на време някоя "реформа", продължителна "криза" или "смяна на системата" няма да доведе до ограничаване на пенсиите. или просто обезценяване.
 22. 22) Земпарето
  В нормалните държави има лаф за трите сигурни неща в живота - смъртта, данъците и пенсионните фондове. В нашия Абсурдистан, второто и третото абсолютно не са сигурни за сметка на първото/в смисъл, че се прави всичко възможно и невъзможно то да дойде по-бързо/ и да се изпълни сталиновия принцип - няма човек, няма проблем.
 23. 23) Любител
  Ами трябва национална политика на заетостта. Какво да работим, какви производства да развиваме. Това нито една партия не го прави. Не прави такава политика. Защото не е изгодно да сме конкуренти на западните фирми, които финансираха т.н. преход. Просто закриха производствата ни, които са им конкуренти. И сега какво? Нямаме национална политика на заетостта. Не можем и да печатим пари... Остава само да "усвояваме" средства от фондовете на ЕС, но и да си плащаме вноските. Накратко - живеем от подаяния на западняците. Все още си плащаме вноските за тях, а какво ще стане с пенсионерите - никой не го интересува. Нямаме бъдеще. Необходимо ...още

 24. 24) iwanko
  Основният проблем е не принципният случай, а че има ПРЕКАЛЕНО много тарикати, които намират начин да се пенсионират по-рано от принципния случай и така му изсмукват парите за пенсия. Гледам някакви миньори как се жалват, че им се прецаквало здравето в мините. Еми кой ги кара да работят това? Всичко е въпрос на свободен избор - работа бол. Не виждам какво толкова ценно дават тия миньори, че да се грижим за тях все едно са писани яйца!?
 25. 25) пилад драгунов
  към работното облекло ще се полагат и патерици,на оцелелите след 60
 26. 26) гражданин
  Не може да се увеличава възрастта, защото има безработица, за което гражданите нямат вина, защото в нашата държава, когато не си на работа - си на улицата - няма пари и за хляб и на държавата не и пука за хората, никакви грижи. Бюрата по труда да ги затворят!
 27. 27) Anonymous
  хора живейте сега и не чакайте за пенсия защото няма да я дочакаме
 28. 28) Цветан Ламбев Кръстев
  Здравейте! Не ми се сърдете, че ще се намеся в работата на Управляващата власт. Крайно време е Управляващата власт да започне да уважава собствения си народ. Държавата сега чака хората по напред да умрат и след като са умрели тогава да ги пенсионира. Средната продължителност на живота в България заради лошите и мизерни условия на живеене е 63 години. Държавата сега иска да пенсионира хората, като станат на 65 години. На практика излиза, че на умрял пенсия ще дават, ама дали той ще може да излезе от гробищата за да си я получи? За да се оправи положението в България, не е необходимо да се взема ...още

 29. 29) Chavo
  Достатъчно глупости за хирурзите с рамперси. Гайдарски например още оперира и то по няколко пъти на ден. Истина е, че предимно участва в най отговорните части на интервенцията( не винаги големия специалист трябва да стои при, началните и завършващи фази). Познавам около 20 капитани на самолети: амириканци, англичани, австралиици и др., които са на 60-65 г летят си и пет пари не дават( само медицините им са на 6 месеца, а не веднъш годишно). Те обаче си имат пенсии за 30 - 40 годишния си труд(останалото е отгоре и не са в тежест на никого). Нещата опират и до навик ...още

 30. 30) чичата
  по една от телевизиите показаха активна проститутка на 78 години
 31. 31) Башмачкин
  Да знайте само какъв живот се вихри в бившия ссср ... живот като в бар "Инкогнито" - лапане , поркане , аки мангизи и комундаризъм...
 32. 32) Chavo
  Сетих се Чиче, тогава те познах, въпреки перуката.


 Начало | България | Свят | Мнения & Co | Интервю | Писмо от | Здраве, Наука & Тех | ИStoRии | Малък коментар | Арт & Шоу | Спорт | Виното | Фотогалерия | Видео | Връзка с нас


  

ЗА АВТОРСКИТЕ ПРАВА В САЙТА | ЗА ВРЪЗКА С НАС | ЗА РЕКЛАМА

направен 2007-2018® с мерак design and develop by www.ljube.com 2007 w.ljube.com