www.e-vestnik.bg
Фийд за коментари Фийд за публикации
сряда, 23 май 2018
БългарияСвятМения и коментариЗдраве и наукаАрт и шоу

С предизвикания фалит на "Мостстрой" Васил Божков обезсмисли българската борса

18 Октомври 2010

 

Богатият колекционер Васил Божков. Снимка: Булфото

Фирмата “Мостстрой” АД на олигарха Васил Божков обяви фалит и по този начин завлича стотици дребни акционери, които са купили акции от перспективната фирма, която е част от консорциум, който ще строи магистрала “Тракия”. Причините за фалита са неясни, според повечето наблюдатели той е изкуствен и е с цел основният притежател на дружеството да спечели за сметка на дребните акционери. Но същевременно този фалит компрометира българската фондова борса и поставя под въпрос занапред дали въобще да се купуват акции от български дружества на нея.

По-долу e-vestnik пуска анализ по темата от блога на eagleeye (б. р. - орлово око), който запълва мълчанието на българските медии по случая.

Васил Божков преди малко повече от година и половина безпроблемно си гласува премия от близо 4 млн. лв. от холдинг “Пътища” АД, което остана незасегнато от закона (виж тук). Миналия месец пък с лекота лиши холдинг “Пътища” от част от основните му дружества чрез разводняване на капитала им (виж тук). Законът остана сляп, защото между тези дружества и холдинга има междинна компания, която не е публична и съответно специалните закони не важат за нея.

Внасянето на молба за несъстоятелност на “Мостстрой” АД е още един легален начин за ограбване на миноритарните инвеститори. Дружеството „просто“ не може да си обслужва задълженията и е изпаднало в несъстоятелност, което изплаши повечето инвеститори да си продадат акциите в пъти по-евтино. Компанията имаше множество възможности да оздрави баланса си, например, ако беше увеличила капитала си през изминалите години. Божков и сега може да увеличи капитала й, ако иска, както направи с дъщерните дружества на холдинг “Пътища”. А можеше и изобщо да не се стига до такава задлъжнялост, в случай че бизнесът не върви.
Основните активи на дружеството са дълготрайни материални активи (основно пътностроителна техника, земя и др.), като излишните можеха да се продадат и по този начин да се намали дълговото бреме.

Странни са и хроничните загуби на “Мостстрой”. Така излиза, че пътностроителният бизнес не е печеливш. Защо ли тогава има толкова ожесточена битка при всеки търг? Магистрала “Тракия” отдавна щеше да бъде построена, ако не бяха неистовите апетити на различни кръгове. Толкова ли много кандидати за загуби има?! Или може би “Мостстрой” е хронично източвано!?

Божков има силен мотив да доведе “Мостстрой” до фалит. След като източи компанията, сега може да изкупи акциите за жълти стотинки, докато в бума на пазара през 2007 г. те струваха днешни близо 60 лв. за акция! Ако трябваше тогава да окрупни дела си в компанията, това щеше да му струва десетки милиони лева. Сега цялата операция ще му струва 1-2 млн. лв. Ако пожелае, с търгово предложение на символична цена може да отпише дружеството от борсата, след това да увеличи капитала с няколко милиона лева, спестени от евтината придобивка, и да оздрави дружеството. Все пак то не е преставало да работи, а наскоро спечели и интересна хапка от строителството на магистрала “Тракия”. Изобщо, строителството и ремонтът на пътища в България тепърва предстои, все нещо ще има и за “Мостстрой”. Но миноритарните акционери няма да видят нищо от това и законът няма да ги защити! Същото може да стане и с холдинг “Пътища”!

Васил Божков (вдясно с пурата) и Иван Славков (вляво) гледат мач по времето, когато хазартния бос и собственик на Еврофутбол беше собственик и на футболен клуб ЦСКА. Снимка: Булфото

Божков явно е научил някои финтове от времето, когато се занимаваше с футбола в България. С този своеобразен хеттрик той финтира и направи за смях цялата нормативна уредба на капиталовия пазар в България, така „внимателно“ изграждана от Комисията за финансов надзор през годините в защита интересите на миноритарните инвеститори. Ето как за по-малко от две години Божков разби илюзиите на инвеститорите и им припомни набързо недалечното дивно диво минало на борсовия живот у нас от 90-те години и първите години след 2000 г.

За да бъдем обективни, трябва да отбележим, че Божков далеч не е изключение сред мажоритарите в заобикалянето на законите и ограбването на миноритарните собственици. На практика, всяка холдингова структура дава чудесни възможности за източване на средства чрез дъщерните компании, особено ако те не са публични дружества, защото специалните закони на капиталовия пазар не ги засягат. Такива холдингови структури имат не само бившите приватизационни фондове, но и повечето водещи индустриални и финансови компании на борсата – “Химимпорт”, “Софарма”, “Монбат”, “Каолин”, “Енемона”…, т. е. почти всички компании от SOFIX! Някои от тях ни демонстрираха и други начини за финтиране на системата, като например как се заобиколя един от основните защитни механизми на Закона за публичното предлагане на ценни книжа – прословутия чл. 114 – чрез създаването на междинни непублични компании и подхолдинги, които могат да си купуват и продават активи на каквито поискат цени, без санкцията на миноритарните инвеститори.

Изобщо практиката напоследък гъмжи от стряскащи примери, които ни показват колко неефективни са законите, призвани да защитават инвеститорите от порочни практики на мажоритарите. Така се върнахме в изходната точка на развитие на капиталовия ни пазар – миноритарите могат да разчитат само на добронамереността на мажоритаря за защита на своите интереси. Всъщност, борсата ни никога не е отлепвала от нея реално, всичко е било само една илюзия.

Обективно погледнато, в развитите пазари няма такива специални норми за защита на миноритарните собственици, каквито има в българския случай. Но на тези пазари рядко ще видим и такава концентрация на собствеността. Освен това репутацията там е критично важен актив за всяка публична компания, която иска да остане на пазара.

Българската действителност е доста по-различна. Повечето компании на пазара бяха качени на борсата административно след масовата приватизация. Тя предполагаше националният капитал да бъде раздържавен и масово притежаван от българския народ. Така проблемът с концентрирането на собствеността не изглеждаше да е на дневен ред.

Противно на тази логика днес сме свидетели на масово концентрирана собственост – де факто всяка компания е собственост на едно или две физически лица, пряко или косвено. Интересно как стана така, че докато народът беше изтънял от мощната икономическа диета през 1996-1998 г., същите тези лица приватизираха цели заводи, курорти, апетитни парцели и т. н.?! Нали всички бяхме равни и тръгнахме от една линия на старта на капитализма?!

Васил Божков и художникът проф. Светлин Русев (вдясно) на откриването на изложбата с антики от колекцията на бизнесмена в София. Снимка: Ани Петрова

Както обикновено се случва по нашите географски ширини, истината е малко по-различна. Ако проследим с прост и обективен поглед процесите, добре управлявани през така наречения преход (към какво?), ясно ще видим, че тези лица са били или част от, или приближени до структурите на Държавна сигурност и БКП. Оттам дойде техният първоначален капитал, който някога беше национален, т.е. на всички българи. Достатъчно е да хвърлим един поглед върху наскоро отворените досиета и ще видим, че хора, свързани с тези структури, оглавяват всички значими институции и фирми от всички сфери на икономическия, политическия, социалния, културния и пр. живот на страната. Ето откъде идва корупцията навсякъде и във всичко! Държавна сигурност е жива, макар и в друга форма! Всъщност форма не е необходима. По-опасният вариант е липсата на строга, официална и видима структура, защото така няма към какво да се прицелваш, ако решиш да я ликвидираш.
Нека никой не се учудва, че крещящите примери на несправедливост, беззаконие и безнаказаност са ежедневие в България.

Нима на този фон някой очаква капиталовият ни пазар да е нещо по-различно?! Каквото дървото, такъв и плодът. Именно тази не особено розова действителност е причината за оттеглянето на големите инвеститори от пазара. Чуждестранните видяха от първа ръка за какво става дума и си заминаха. На излизане някои успяха да вземат и големите печалби от балона през 2007 г., оставяйки загубите за местните капацитети. Но днес голяма част и от българските институционални инвеститори изтеглят инвестициите си от пазара (с „малко“ закъснение) или пренасочват свободния си ресурс към развитите пазари навън.

Какъв е изходът от тази ситуация? Да излеем парите на Сребърния фонд на борсата, в компаниите на същите тези мажоритари? След като частните пенсионни фондове не искат да инвестират огромния си финансов ресурс на пазара, да направим това с публичните средства?! Или може би да заставим пенсионните фондове задължително да инвестират в българските „публични“ компании?!

Президентът Първанов, Тошо Тошев и Васил Божков. Снимка: Булфото

Или да приемем стряскащите предложения на преизбрания зам.-председател на Комисията за финансов надзор (КФН), отговарящ за инвестиционната дейност, като например да се отмени предимството на съществуващите акционери да запишат пропорционален дял от увеличението на капитала на публично дружество?! С други думи, разводняването на капитала да стане законна практика!? Всъщност действията на КФН в защита интересите на миноритарните инвеститори често пъти се изчерпват с доволно потриване на ръце, че буквата на закона е спазена (както стана с “Мостстрой”), а не ефективно да се намеси и своевременно да пресече порочните практики. Нали всички манипулации и спекулации на борсата минават пред зоркия поглед на комисията!

Принципно, ако искаме борсата да привлече интереса на масовия инвеститор (и масовите спестявания), неговият интерес трябва да бъде ефективно защитен от посегателства. Това включва и защита от посегателства чрез опосредстваните форми на инвестиции като взаимните фондове, пенсионните фондове и доверителното управление, където злоупотребите и другите проблеми, свързани с тях, отварят цяла нова тема. Хората искат сигурност, че системата работи за тях, а не против тях. Дори да се изгради желязна нормативна уредба, мажоритарите ще намерят начин да ги заобиколят, а много непублични компании изобщо ще се откажат да стават публични. Всяка система от закони има слабости. Затова спояващият механизъм на взаимоотношенията е доверието между страните. Това е най-ценната стока на всеки пазар.

Но как дребният инвеститор да има доверие в мажоритари, които във всеки един момент могат да използват парите им за свои лични придобивки, например?

От блога на eagleeye със съкращения
Етикет: , ,

 


Коментарите под статиите са спрени от юни 2015 г. във връзка с решение на Европейския съд, според което собственикът на сайта носи съдебна отговорност за написано от читатели. E-vestnik.bg е обект на съдебни претенции и влиза в съдебни разходи по повод свои публикации, и няма възможност да модерира и читателски форум и да носи отговорност за него. Сайтът разчита и на дарения от читатели, за да се запази като място за мнения извън контролираните медии.
 1. 1) Anonymous
  [http://www.bghelp.co.uk/forums/C2E8F6EEE2E5-E7E0E1E0E2EDE8-E8F1F2EEF0E8E8-E8-EBE8EDEAEEE2E5/42385-D7E5F2E0-EDEEE2E8EDE8F2E5.html#post384986]
 2. 2) тъп та тъп
  Черепа е невинен,вината е на тези които позволяват това да се случва,а има механизъм/законов/компанията да се продаде от синдици и на черепа да му се стъжни,но в бг-то борбата с олигархията не е започнала.Чака се сигнал от хамериканските братя,защото те плащат на бг-политиците,а бг-то е данайския дар за ЕС/при добре платените и тъпи евробюрократи/.
 3. 3) Драго
  Само не мога да разбера, какво толкова се чуди блогъра. Това е капитализъм, бе момче, за който баща ти е ревал и скачал по площадите, когато го баламосваха, че щяла да идва демокрацията. А докато обществото в крайна сметка вдене, че много повече и най-вече - много по-дългосрочно се печели, когато има доверие между миноритари и мажоритари, между вложители и банкери, между производители (търговци) и потребители, в общи линии даже 200 години не са достатъчни. Докато по тукашните земи ние сме си още в коубойската фаза...
 4. 4) тъп та тъп
  Драго,черепа не само е каубои, но и има банда наречена "демократична бг".
 5. 5) Дръндер
  Не е лош капитализмът,ами БГ-вариантът му,който би трябвало да има европейските фондови регулации,ама познайте дали ги има и ако ги има-дали функционират! При изкуствен фалит червените лампички на всяка истинска фондова борса трябва да светнат и да се раздрънчат звънци!!!
 6. 6) Stefan Zweig
  По принцип с папиросите на стоцкехганге-то е така.И на Запад е така.Именно там е измислено.Пази си парите.
 7. 7) бивш мостостроител
  20год бях там.В.Божков просто източи и продаде де що има това мощно предприятие.Като започнеш от движими и недвижими имоти собственост на държавното Мостстрой.Примерно за 2 млн евро,земята от 20 дка на централата на Мостстрой на завоя Милево ханче.То само да е това.И сега предприятието не му е нужно.А хората вълци ги яли.Някой по горе писа това било вълчи капитализъм.Да май сме преди 200години назад.Доверие НИКОМУ -Само буркан банк.Справка вижте допълнителните пенсионни фондове на какво дередже са!Не че и в Америка не е!Но тук е още по страшно,защото се унищожава и малкото останало ценно от социализъма-кадрите.А Мострой партнираше с Норвегия,Австрия и ...още

 8. 8) летописец
  Е чрез такива точат кръвчицата на България. Без милост. А тоя е още жив, защото е добър слуга - не си въобразява мноо /като многото скоропостижно издухани източвачи/.
 9. 9) чичата
  едната "партия" наши теоретици на прехода се напъва да представи старовечния тестови модел "проба-грешка" за новост и да го пренесе дълбоко в бъдещето/ другата "партия" опонентите им, пак наши теоретици на прехода се напъва да представи в подобна светлина, другия старовечен метод, известен като тестови модел на "пръчката и моркова"/ напъните и на едната и на другата, раждат призрачни "политически" формирования измислени сякаш от сценаристите на някакво учиндолско шоу, в което балерините не се епилират, а водещият се прави на мадона-чиконе от периода и на полово съзряване
 10. 10) дудуче
  Глупости, партията на прехода е само една. И чичата е от нея- другарското помиярче в този форум.
 11. 11) чичата
  бареков, не става въпрос за парламентарно представлявана партия като на безмозъчния ти идол с големите меса, а за "нАучни" течения в прехода
 12. 12) внуче
  Заври си ги знайш къде нАучните "течения", дето ги бълва мафиотската ти "партия" за лековерни балъци!
 13. 13) читател
  Всеки , който си е купил акции от фирмите на ВБ си заслужава да бъде завлечен ...
 14. 14) nqkoi
  Завлякоха и толкова хора!Баща ми има да получава-Бог да го прости!!! толкова пари от Мостстрой,които му бяха нужни за да се лекува!Надявам се един ден да си го получи Васил Божков!!!
 15. 15) Anonymous
  За да инвестираш на Българска Фондова Борса или трябва да си луд или х.я ти да е много голям.
 16. 16) Конан Дойл
  Не знам за каква фондова борса може да се говори изобщо в България?Тука големите играчи са криминални приватизатори и хора с неизпълнени приватизационни договори с държавата.Време е държавата да си прибере вересиите.Глупаците които повярваха че в България може да има честен бизнес сега го духат подводно.Така им се пада - не ги съжалявам.Но хора като Божков трябва да бъдат поздравени за оздравяването на българската шибана икономическа действителност.Той поне показа че може да се прави бизнес и в България,макар и жесток и коварен.Не можеш с празна глава и с едно куфарче с долари да играеш на борсата и да спечелиш.Печелят само ...още

 17. 17) чичата
  конанчо, черепът, сине е онуй на което при тато му викахме държавна лотария и\или тото/ с парите на обществения хазарт се издържа част от престъпното ни управление, вече 20 години, колкото и да го крадат/ използва се вроденият мързел и хазартна страст на идиотите със смачкани чипове и ги пращат в цитаделата на тоз дето до няколко месеца ще отстрелят и ще забравим
 18. 18) ТЪп
  черепа си направи ташак с дириджорите, кво толкова е станало. Сложи ги на място, щом е за стинки, е на ви стинки...


 Начало | България | Свят | Мнения & Co | Интервю | Писмо от | Здраве, Наука & Тех | ИStoRии | Малък коментар | Арт & Шоу | Спорт | Виното | Фотогалерия | Видео | Връзка с нас


  

ЗА АВТОРСКИТЕ ПРАВА В САЙТА | ЗА ВРЪЗКА С НАС | ЗА РЕКЛАМА

направен 2007-2018® с мерак design and develop by www.ljube.com 2007 w.ljube.com