www.e-vestnik.bg
Фийд за коментари Фийд за публикации
неделя, 18 март 2018
БългарияСвятМения и коментариЗдраве и наукаАрт и шоу

Дянковите репресии 3: НАП скубе пари с шашма, че не си платил данъка навреме

Гражданите ли са виновни, че банките бавят паричните преводи?
Гражданите ли са виновни, че банките бавят паричните преводи?

1 Ноември 2010

 

Снимка: Булфото

От известно време насам изрядни данъкоплатци получават странни писма. В тях публични изпълнители ги уверяват, че дължат още пари на Националната агенция по приходите (НАП) и ги приканват да погасят задълженията си, оплака се читател на e-vestnik, който лично е засегнат от акцията.

Неговият случай е следният – на 10 февруари 2010 година той подава годишната си данъчна декларация. Според Закона за данъците върху доходите на физически лица (ЗДДФЛ), който подаде данъчната си декларация до 10 февруари, ползва отстъпка от 5 на сто върху внесената в същия срок част от данъка за довнасяне. Човекът се възползва от правото си да приспадне 5% от данъка, който дължи (или общо 70,32 лв.), а остатъкът плаща същия ден чрез банков превод от своята сметка в Корпоративна банка по сметката на НАП. Тоест, в срока по закона (чл. 53, ал. 2) не само е подал годишната си данъчна декларация, но е платил и целия дължим данък.

Изведнъж получава писмо от публичен изпълнител, което го приканва да си доплати 5-те процента, защото парите му не са пристигнали по банковата сметка на НАП до 10 февруари 2010 година, а два дни по-късно. В неговия случай това са 70,32 лв. плюс 2,76 лв. лихви за просрочие.

В подобно положение са още хиляди данъкоплатци, които получават писма да се издължат за различни суми. Причината е, че макар да са подали данъчна декларация и да са платили данъка си в срок - на 10 февруари са наредили парите да бъдат преведени от банковата им сметка на НАП, парите са постъпили в сметките на НАП ден-два по-късно. По логиката на НАП това е закъснение и не трябва тези хора да ползват данъчни облекчения от 5%. В данъчните служби се говори, че общо от това упражнение НАП ще събере допълнителни 15 млн. лева от данъкоплатците.

Според Конституцията на Република България данъчни облекчения и утежнения могат да се установяват само със закон. Законът (ЗДДФЛ) не е предвидил дължимите данъци да са постъпили по банковите сметки на републиканския бюджет в срок до 10 февруари 2010 година и това е логично, защото гражданите не може да носят отговорност за времето на междубанковите парични трансфери.

Приходната администрация няма право самоволно да въвежда допълнително изискване към хората платените от тях в срок данъци да са постъпили ефективно в банковите сметки на НАП до 10 февруари 2010, твърди засегнатият, който се е консултирал с юристи и ще си търси правата по съдебен ред. Няма логика крайният срок за подаване на декларацията да е 10 февруари 2010 година, а срокът за плащане на данъка да е в неизвестен по-ранен момент, който обаче да се съобрази и да „уцели” различните по време банковите трансфери.

Подходът, който НАП прилага, нито е особено хитър, нито е по закон. Най-много да откаже данъкоплатците да подават рано декларация през следващата година…
Етикет: , ,

 


Коментарите под статиите са спрени от юни 2015 г. във връзка с решение на Европейския съд, според което собственикът на сайта носи съдебна отговорност за написано от читатели. E-vestnik.bg е обект на съдебни претенции и влиза в съдебни разходи по повод свои публикации, и няма възможност да модерира и читателски форум и да носи отговорност за него. Сайтът разчита и на дарения от читатели, за да се запази като място за мнения извън контролираните медии.
 1. 1) геноцидът спрямо българите
  http://www.obshtestvo.net/content/view/1900/12/
 2. 2) Петрова
  Честит и светъл Ден на народните будители, драга редакцио!
 3. 3) HonGilDon
  Въобще не съм от тези, които обичат данъчните - дори напротив, но в случая формално са прави. Според наредбата за плащанията на БНБ, плащане по банков път се счита за извършено когато сметката на получателя бъде заверена със съответната сума, т.е. н конкретния случай плащането се счита извършено тогава, когато парите постъпят по сметката на НАП. Съвсем друг е въпросът, че данъчните са си направили сметката, че така ще успеят да поотупат още малко брашнения чувал и са решили да не направят разумния компромис към добросъвестните данъкоплатци, чиито плащания са постъпили в рамките на 2 до 3 дни след срока. ...още

 4. 4) Anonymous
  Админ: Кирилица! Четете!
 5. 5) fareu
  А в други години така ли е било? И не изисква ли нормалното отношение към гражданите, да бъдат предупредени от самите данъчни още в момента да подаване какво ще се случи?
 6. 6) Киров Б
  Незнанието не е причина закона да не се прилага. Ако таксата, че ще губи времето на съда, беше не 4% (в този случай 50 лв) едва ли въпросният щеше да се прави на интересен още повече, че вероятността на спечели това дело е по-скоро нула. Че данъчните и юристите им са доста кухи лейки е ясно, но в случая...


 Начало | България | Свят | Мнения & Co | Интервю | Писмо от | Здраве, Наука & Тех | ИStoRии | Малък коментар | Арт & Шоу | Спорт | Виното | Фотогалерия | Видео | Връзка с нас


  

ЗА АВТОРСКИТЕ ПРАВА В САЙТА | ЗА ВРЪЗКА С НАС | ЗА РЕКЛАМА

направен 2007-2018® с мерак design and develop by www.ljube.com 2007 w.ljube.com