www.e-vestnik.bg
Фийд за коментари Фийд за публикации
неделя, 18 март 2018
БългарияСвятМения и коментариЗдраве и наукаАрт и шоу

В десетката: Дни на протест

26 Октомври 2010

 

На 28 октомври 2010 г. ще се проведе общостудентско протестно шествие, което ще започне в 10:00 часа пред главния вход на НДК и ще продължи по бул. Витоша, до Министерски съвет, където ще бъде връчена декларация с исканията на студентите.
В протеста ще участват студентите от Софийски университет „Св. Климент Охридски”, НАТФИЗ, Художествената академия и Консерваторията. Основните искания, които ще залегнат в протестната декларация, са:

*Спешна финансова помощ за университетите, които са застрашени от преустановяване на учебната дейност през зимните месеци.

* Сформиране на кръгла маса, с участието на всички заинтересовани страни, на която да се обсъди и предложи цялостна стратегия за развитието на българското висше образование през следващите 15 години. На основата на тези предложения, при пълна прозрачност да бъде приет новият Закон за Висшето образование. Това да стане не по-късно от 01 юли 2011 година.

*Процентът от БВП за финансирането на българското висше образование да бъде не по-малко от 1,13% - средното ниво за страните от Европейския съюз.

…………………………………………………………………………………………………

Софийски Университет „Свети Климент Охридски“ – националният образователен и научен център, воден от своята обществена мисия и верен на демократичните традиции иска да изрази своята тревога от държавната политика в областта на висшето образование, както и от липсата на ясни приоритети и недостатъчното им финансиране в проекто-бюджета на Република България.

Академическият съвет на Алма Матер кани преподавателите, студентите и служителите на протест, който ще се проведе на 01 ноември 2010 г. – Деня на народните будители пред централния вход на Ректората.

Сценарий:

10:15 часа Членовете на Академическия съвет се събират в зала 1.

11:00 часа Академическият съвет, предвождан от жезълоносец и Ректорското ръководство излиза на стълбите на централния вход на Ректората.

11:05 часа Слово на Ректора – проф. дин Иван Илчев.

11:10 часа Академичната процесия поднася венец на паметника на Свети Климент Охридски.

11:15 часа Ректорът прочита Декларация на Академическия съвет.

Надяваме се, че колегията ще изрази съпричастието си в нашето общо дело.

Исторически факултет на Софийски университет „Св. Климент Охридски” обявява безсрочен протест срещу лошото финансиране на висшето образование и науката и липсата на ясна държавна стратегия.

Всеки ден от 12:00 часа, в двора на Ректората.

От сайта на Софийския университет “Св. Климент Охридски”
Етикет: ,

 


Коментарите под статиите са спрени от юни 2015 г. във връзка с решение на Европейския съд, според което собственикът на сайта носи съдебна отговорност за написано от читатели. E-vestnik.bg е обект на съдебни претенции и влиза в съдебни разходи по повод свои публикации, и няма възможност да модерира и читателски форум и да носи отговорност за него. Сайтът разчита и на дарения от читатели, за да се запази като място за мнения извън контролираните медии.
 1. 1) тъп та тъп
  Едно нещо ме впечатлява,студентите останаха без подкрепата на "широката"общественост.За медиите ясно,те са с ББто,обединяването на протестите на преподаватели и студенти,навяват съмнение,за какво става дума.А аз не знам,но ме интересува.
 2. 2) P...
  И аз не мога да разбера израза "десни студенти", та ако някой може, нека да го обясни, или може би е някакъв оксиморон, де...
 3. 3) US
  До 2) Р.. Ммм даааа така е, както всичко др. в БГ ... "Десни" студенти на протест искашти пари от държвата ха ха ха ха ха ха ха ха ....
 4. 4) чичата
  три пъти изчетох текста не видях да пише десни студенти/ какъв е тоз абсурд
 5. 5) летящият домат
  Издуйте ги, изядоха България! Призовете всички ограбени от тях хора, не сте само вие! Да изметем другарската сган! Властта - на гражданите, никакви нови песнопойци!
 6. 6) СК
  Студентите са слаби по история. Те поне да бяха научили историята от преди 20 години, та да им е по-ясно какво да правят.
 7. 7) летящото яйце
  То ни стига ни да знаем, че боклук се мете с метла, а голям боклук - с голяма метла.


 Начало | България | Свят | Мнения & Co | Интервю | Писмо от | Здраве, Наука & Тех | ИStoRии | Малък коментар | Арт & Шоу | Спорт | Виното | Фотогалерия | Видео | Връзка с нас


  

ЗА АВТОРСКИТЕ ПРАВА В САЙТА | ЗА ВРЪЗКА С НАС | ЗА РЕКЛАМА

направен 2007-2018® с мерак design and develop by www.ljube.com 2007 w.ljube.com