www.e-vestnik.bg
Фийд за коментари Фийд за публикации
неделя, 25 февруари 2018
БългарияСвятМения и коментариЗдраве и наукаАрт и шоу

Дмитрий Рогозин: "Русия няма да доставя "пушечно месо" в Афганистан"

30 Октомври 2010

 

Постоянният представител на Москва в НАТО Дмитрий Рогозин опроверга съобщения на западни медии, според които Русия ще изпрати войски в Афганистан, пише руският електронен в. “Утро”.

Водещи британски вестници писаха в ярки коментари, че руски военни може отново да преминат река Пяндж - 21 години, след като са били прогонени от муджахидините, припомня “Независимая газета”. “Вече сме били в Афганистан и там не ни хареса особено”, цитира “Утро” думи на руския дипломат пред РИА Новости. “Някой може би наистина желае Русия да доставя “пушечно месо” в Афганистан, но според мен ще се наложи всички да поукротят тия апетити”, казал Рогозин.

Проектите, които обхваща руското съдействие за НАТО с цел стабилизиране на обстановката в Афганистан, включват обучение на афганистански и пакистански наркополицаи, транзит на товари и доставки на руски бойни хеликоптери, напомнил той.

Специалисти от Русия няма да бъдат изпращани в Афганистан - става дума руски инструктори да тренират афганистански пилоти извън страната им, посочил Рогозин. Федерацията никога няма да разреши транзит на боеприпаси или жива сила на НАТО през своя територия, подчертал руският представител.

“НАТО въвлича Русия в афганистанската война”, предупреждава обаче “Независимая газета”. Ако бъдат сключени договори за доставка на руски хеликоптери и за подготовка на афганистанци, руското присъствие в тази страна може да се разшири, твърди всекидневникът. Сътрудничеството между Русия и алианса в Афганистан ще заеме ключово място в дневния ред на срещата на върха Русия-НАТО в Лисабон след по-малко от месец, отбелязват източници на вестника в главната квартира на пакта.

НАТО наистина преговаря с Москва за активизиране на руската роля в Афганистан. Никой обаче не чака руски военни отново да се върнат там - Русия няма интерес от това, коментира пред вестника дипломат от главната квартира на пакта. Според източника НАТО разчита Москва да склони за превоз на оръжие и боеприпаси в Афганистан през руска територия, а също и “да подари на афганистанците 3-4 вертолета”. Съюзниците смятат да купят от Русия още 16-17 машини и всички очакват сделката да бъде финансирана от САЩ, добавя той.

Източник на “Независимая газета” от руския военнопромишлен комплекс не изключва федерацията да обучава афганистански пилоти в Кабул и да обслужва там доставените хеликоптери. За момента обучението са поели американците. Винаги е трудно да убедиш Конгреса на САЩ да финансира покупки на бойна техника от друга държава. Особено щом има съпоставими американски модели и при положение, че администрацията на президента Обама говори за намаляване на военния бюджет, отбелязва за изданието вашингтонски политолог.

Покупката на руски хеликоптери за афганистанците обаче е в интерес и на Русия, и на САЩ. Президентът Обама със сигурност цели да намали американското военно присъствие в Афганистан, а местните пилоти трудно овладяват руските Ми-17 и ще им бъде още по-трудно с вертолети от САЩ, пояснява експертът за “Независимая газета”.

По БТА
Етикет: , ,

 


Коментарите под статиите са спрени от юни 2015 г. във връзка с решение на Европейския съд, според което собственикът на сайта носи съдебна отговорност за написано от читатели. E-vestnik.bg е обект на съдебни претенции и влиза в съдебни разходи по повод свои публикации, и няма възможност да модерира и читателски форум и да носи отговорност за него. Сайтът разчита и на дарения от читатели, за да се запази като място за мнения извън контролираните медии.


 Начало | България | Свят | Мнения & Co | Интервю | Писмо от | Здраве, Наука & Тех | ИStoRии | Малък коментар | Арт & Шоу | Спорт | Виното | Фотогалерия | Видео | Връзка с нас


  

ЗА АВТОРСКИТЕ ПРАВА В САЙТА | ЗА ВРЪЗКА С НАС | ЗА РЕКЛАМА

направен 2007-2018® с мерак design and develop by www.ljube.com 2007 w.ljube.com