www.e-vestnik.bg
Фийд за коментари Фийд за публикации
вторник, 22 май 2018
БългарияСвятМения и коментариЗдраве и наукаАрт и шоу

Русия може да измъкне НАТО от афганистанския капан

5 Ноември 2010

 

РИА Новости

Явно се готви пробив в отношенията между Русия и НАТО. Москва и алиансът никога не са демонстрирали тъй невероятна дипломатическа активност, каквато виждаме преди есенната среща на пакта на 19 и 20 ноември в Лисабон. Ако сравним нещата с положението веднага след “кавказката война” от 2008 г., днешното развитие направо си е “пълно рестартиране”, дори по-яко от това със САЩ.

Дмитрий Медведев склони да дойде на голямата лисабонска среща и това безспорно е качило допълнително адреналина на всички военни и дипломати. Формално погледнато, руският лидер ще дойде за участие във форума на Съвета Русия-НАТО на 20 ноември. Но вече бе съобщено и за специална двучасова среща с президента Барак Обама, отделни преговори с генералния секретар на пакта Андерс Фог Расмусен и срещи на четири очи с лидерите на всички водещи държави от алианса.

Загърбил своя график, Расмусен изтегли насрочената визита 3 дни напред и пристигна в Москва, където разговаря с президента Медведев и външния министър Сергей Лавров, за да подготви очакваното посещение на руския лидер. Още на 1 и 2 ноември обаче в Москва кипеше твърде бурна руско-натовска дейност.

Сергей Лавров, министърът на отбраната Анатолий Сердюков и шефът на Генералния щаб Николай Макаров преговаряха с главнокомандващия силите на НАТО в Европа, американския адмирал Джеймс Ставридис. После натовската делегация отиде на срещи в Министерството на извънредните ситуации, Съвета за сигурност, командването на Западния военен окръг на Русия, посети и някои военни учебни центрове. Лавров преговаря и с германския си колега Гидо Вестервеле. Темите бяха същите - Русия и НАТО. Още през септември Сердюков посети Пентагона и се срещна с министъра на отбраната Робърт Гейтс.

Какво всъщност иска НАТО от Русия? Всичко това щеше да е твърде много, за да се подготви формалното участие на Медведев в лисабонската среща. На форума и или след него (ако не стигне времето за съставяне и съгласуване на документите) Русия и НАТО ще сключат няколко споразумения за сътрудничество. Ето какво по-точно:

- Подпомагане на НАТО в доставките на товари, включително военни, за Афганистан през руска територия - както по въздуха, така и с железопътен и автотранспорт;
- Доставки на руски хеликоптери за Афганистан;
- Обучение на афганистански летци, бойци от специалните сили, военни, антинаркотични и антитерористични подразделения от руски инструктори и в руски институции и центрове;
- Евентуално присъединяване на Русия към натовската система за противоракетна отбрана.

Последното впрочем не само е напълно възможно, но явно е далеч по-близо, отколкото смятат някои. След срещата с адмирал Ставридис министър Лавров призна, че Москва и НАТО вече “са подготвили някои неща” в сферата на общата противоракетна отбрана. Естествено обаче Русия би желала да види по-конкретни предложения на алианса за ПРО от досегашните. И най-вече да разбере как ще пасва тук американската ПРО “в представата на Обама”. Тя се различава от проекта на Джордж Буш за европейска ПРО, но конфигурацията й съвсем не е толкова неутрален спрямо Русия вариант, колкото твърдят американците.

За руските хеликоптери говорим вече почти от година. Става дума афганистанската армия да получи 20-21 машини, включително Ми-17. Те са по-издръжливи и по-приспособени за местните условия от западните им аналози. Вече сме доставили четири такива вертолета за Полша, членка на ИСАФ.

Защо е тъй силен стремежът на блока към “ново приятелство”? Страна на перманентни “войни без победител” и рухнали държавни репутации, Афганистан е изправен днес пред много резки промени, а те са невъзможни без подкрепата на Русия. В НАТО и САЩ предпочитат да не го споменават открито, но в частни разговори всички признават това.

Очаква се Лисабонската среща да приеме декларация за сътрудничество между НАТО и правителството на Хамид Карзай през периода след 2014-2015 г. Този график предвижда точно през 2014-2015 г. натовското присъствие в Афганистан да бъде сведено до минимум, а контролът над сигурността да бъде прехвърлен на афганистанските войски, полицията и специалните сили.

Всички обаче са наясно, че с оглед на афганистанската специфика НАТО не ще може дотогава нито да спечели войната срещу талибаните, нито да се помири с тях, за да гарантира стабилност, мир и покой. НАТО има шанс да се измъкне от афганистанското тресавище само благодарение на Русия, която вече е попадала веднъж в тази “клопка” и познава нещата добре.

НАТО има нужда от руски транзитен коридор, минаващ от балтийските незамръзващи пристанища през Русия до Казахстан, Киргизстан и Таджикистан. Пакистанският маршрут вече не може да осигурява самостоятелно цялата натовска логистика. Алиансът има нужда от руски инструктори за афганистанските войници, от руска техника, от руска помощ в борбата срещу наркотероризма и производството на наркотици.

“Руснаците биха могли много да ни затруднят живота в Афганистан, обаче не го правят” (Russians could make life very difficult for us in Afghanistan but they don’t), заяви дипломат от НАТО. И пактът се надява, че Русия ще мине от днешната “пасивна помощ” към активна.

Алиансът гледа всякак да изтъква, че не става дума, нито е възможно да се говори за изпращане на руски войници или дори инструктори в Афганистан. Че ще е вече прекалено по тоя начин да връщат Русия към извънредно болезнените спомени за афганистанската война. И че това би означавало много тежки вътрешнополитически рискове и за Медведев, и за Путин.

А няма и нужда от нещо подобно, за да се изостри още повече положението край южните граници на Русия. Дори само въвличането на Москва в съвместна подготовка на войници за “прозападния режим на Карзай” заедно с НАТО, отварянето на “афганистанския коридор”, общите операции срещу наркотрафикантите съвместно с алианса и САЩ - това само по себе си поставя Русия наравно с НАТО и “Великия Сатана”, сиреч Щатите, като мишена за талибаните и Ал Каида.

Тук обаче просто няма как. Без да сме обвързани с НАТО, в Афганистан всичко ще тръгне още по-зле. Тъй че помощта, изглежда, е взаимна. При тия граници с южните ни съседки, които приличат на решето (почти липсват), при тая хероинова лавина, идваща от Афганистан, Русия няма друг избор, освен да подкрепи НАТО. Не само пълно, но и частично дори изтегляне на натовските войски, без да се подготвят “буферни афганистански сили”, ще означава пълна катастрофа за Москва - тогава под самия нос на Русия ще изникне фактически неконтролирана и добре въоръжена хероинова територия.

Русия се кани - всъщност с право, да настоява срещу своята сговорчивост “на Юг” да получи от НАТО гаранции “на Север”. Гаранции, че пактът ще ограничи и намали състава на своите контингенти в държавите членки от бившия социалистически лагер, че ще оттегли въпроса за Абхазия и Южна Осетия (което едва ли ще стане) и че дейно ще се залови да унищожава маковите плантации в Афганистан. Най-общо казано, Русия има какво да поиска в замяна за своята помощ. Най-важното е тази помощ да не се превърне в “пушечно месо”.

По БТА
Етикет: , ,

 


Коментарите под статиите са спрени от юни 2015 г. във връзка с решение на Европейския съд, според което собственикът на сайта носи съдебна отговорност за написано от читатели. E-vestnik.bg е обект на съдебни претенции и влиза в съдебни разходи по повод свои публикации, и няма възможност да модерира и читателски форум и да носи отговорност за него. Сайтът разчита и на дарения от читатели, за да се запази като място за мнения извън контролираните медии.
 1. 1) чичата
  и лелинчо може
 2. 2) Дръндер
  Е,до вчера руснаците разправяха,че чакат НАТО да се провали със сигурност,днес се канят да участват в Афганистан!Да участват в провала???Една сюрия русофили у нас се скъсаха да ни убеждават в"непобедимостта"на афганистанските бойци.Що се обърнаха руснаците на опаки?И се разобещаваха,типично по руски!
 3. 3) Добри
  Ситуацията напомня на тази при битката в Ардените. Немците там са ударили такъв пердах на съюзниците че Чърчил лично се е обърнал за помощ към Сталин. И Сталин помогнал. За благодарноста на съюзниците всички знаем.
 4. 4) свако
  Проблемът на руснаците е, 4е се вземат прекалено на сериозно. Авторитетът на една държава и претенциите и да се намиса в решаването на световните проблеми зависи пряко от икономиката и, а там мужиците са много зле. Изцяло зависят от цената на суровините които продават, инвестициие и технологиите които се натискат да купят или откраднат от Запада. Смешници.
 5. 5) врачанин
  Проблема ти е, че ти се взимаш много насериозно в познанията си !! Смешен илитерат !! Маани таа мистрия и чети малко история и икономика ------ =- Редактирано от Админ. Спазвайте условията
 6. 6) US
  Проблема на мужиците е че са се оакали до ушите от беднотия и петролчето не стана $200 за барелче! Икономиката им глътна водица сериозно и рублата удари челце пред долара и еврото! А сега на всичкото отгоре НАТО пак ще ги настани на едни пачи яйца и рушняците ще се треснат за втори път след 91г. само стойте и гледайте ... Проблема на рушняците им е точно болното его че вече нищо не зависи от тях и не водят в нищо даже и в помпане на ресурси, а и да се немогат без западните технологии и пазари, а за военна ...още

 7. 7) чичата
  последицата от радостите на юес е нашият хал
 8. 8) Стоянова
  Доколкото ми стана ясно от статията,НАТО се опитва да прикотка руснаците със системата на сиренцето в капана.Доколкото знам,афганския опиум е огромна е огромен проблем за Русия и точно това ще е сиренцето-възможността да контролират трафика по границите си.Ама и капанът е голям,затова ги ухажват толкова страстно.Колко ще си устоят на обещанието НАТО-вците е друг въпрос.
 9. 9) Киров Б
  Доставки на руски хеликоптери за Афганистан; - Обучение на афганистански летци, бойци от специалните сили, военни, антинаркотични и антитерористични подразделения от руски инструктори и в руски институции и центрове; Това как ли ще се коментира от традиционните коментатори?


 Начало | България | Свят | Мнения & Co | Интервю | Писмо от | Здраве, Наука & Тех | ИStoRии | Малък коментар | Арт & Шоу | Спорт | Виното | Фотогалерия | Видео | Връзка с нас


  

ЗА АВТОРСКИТЕ ПРАВА В САЙТА | ЗА ВРЪЗКА С НАС | ЗА РЕКЛАМА

направен 2007-2018® с мерак design and develop by www.ljube.com 2007 w.ljube.com