www.e-vestnik.bg
Фийд за коментари Фийд за публикации
събота, 24 март 2018
БългарияСвятМения и коментариЗдраве и наукаАрт и шоу

Пернишкият Харвард

11 Ноември 2010

 

“Хубаво е, че не мрънкате за пари” – каза Б. Б. на Пернишкия университет

Бойко Борисов открива университет в Перник. Снимка: Булфото

В университета в Перник всичко влезе в ред, и то (подозрително) бързо. Над главния вход бе изсечен надпис: „Световен университет”. Имената на настоятелите отсъстват от надписа по причини на вродена скромност. Поради временната липса на метро, с експреса от София пристигнаха професорите. Вече не млади, всичките очилати, всичките белокоси, но все тъй раздвоени между благородната амбиция и глада, водени от легендарния привърженик на ръчното сметало и демокрацията, проф. Константинов.

Наистина, на призива досега са се отзовали само 63 студенти, но от тях също се очаква да обърнат Перник с хастара навън и да го превърнат в Харвард. Предвид численото си превъзходство, професорите най-вероятно ще обезоръжат студентите и ще ги натикат в класните стаи. Студентските подкрепления от Турция, Нигерия, Камерун, Саудитска Арабия и другите европейски страни засега са в режим на изчакване по визови съображения.

Сигурно е, че Перник ще процъфти, както е сигурно, че ще се открият и доста повече от две нови кръчми, стрелбище и заложна къща. Вярно, едно е да правиш университет с 25 хиляди долара, а друго с 20 милиона лева, но както е доказано от “Питърс & Тъкър” ООД (виж О’ Хенри), “когато се постави на търговска основа, филантропията е изкуство, от чиито блага се ползува не само този, който взима, но и този, който дава.” Редно е един път и сметките на проф. Константинов да излязат.

По-важното, обаче, е, че ще излязат и сметките на държавата. Държавните университети само мрънкат за пари. Особено напоследък. Още при царуването на проф. Биолчев Софийският университет издигна мрънкането в ранг официална политика. Между две командировки до Антарктида той приплакваше в телевизионните студия на бившите си студенти, че парите все не стигат и е крайно време да се гласува отделен закон или поне отделен бюджет само за СУ.

Приемникът му, проф. Илчев, отиде по-далеч и размаха тухла! Професорите от Техническия университет пък не спират да мрънкат, че заплатите им са по-ниски от тези на общите работници по строежите. Доскоро това поне беше вярно. Кризата обаче смъкна заплатите в строителството надолу и професорите вече няма от какво да се оплакват. При все туй мрънкането продължава.

Мрънка Художествената академия. Мрънка Консерваторията, дори роялите на Консерваторията мрънкат! Феодалните старци от БАН досадиха. И никой не ще да разбере, че полза няма. Пари няма. Във всеки случай не и за образование. Държавата не е крава! Поне не за държавните университети. Образованието не трябва да иска пари, то трябва да дава!

Ако някой не знае как, да пита министър Игнатов, честен частник и фараон на работилницата за печатане на дипломи върху папирус в Североизточна Горна Баня. Да пита академик Митьо, ректор на “Пайнер Кючек енд Гюбек Юнивърсити”.

Виж блога на автора
Етикет: ,

 


Коментарите под статиите са спрени от юни 2015 г. във връзка с решение на Европейския съд, според което собственикът на сайта носи съдебна отговорност за написано от читатели. E-vestnik.bg е обект на съдебни претенции и влиза в съдебни разходи по повод свои публикации, и няма възможност да модерира и читателски форум и да носи отговорност за него. Сайтът разчита и на дарения от читатели, за да се запази като място за мнения извън контролираните медии.
 1. 1) Румен Любенов
  Извинете, но това с този университет у КЮМУРО, е пълна дивотия. В България трябва да има : 1. Софийски университет 2. Технически - технически, лесо - технически, химико - технологичен 3. Изкуствата - ВИТИЗ + музикалната + изобразителната 4. Икономически 5. Спортен ВСИЧКО ОСТАНАЛО, в това число и по паланките - да се закрие.
 2. 2) чичата
  катедра "пернишка фонетика" на пернишкия университет, с шеф: светльо от хиподил/ пиуе със зелуе
 3. 3) Анто чича
  Пиуе да, но зелйе това е правилното произношение на зеленчука в Моя Край.
 4. 4) от Перник
  Не ни закачайте университета , завистливци ! Георги поздрави за материала , готин си !
 5. 5) тъп та тъп
  Там не трябвало да има университет,не трябвало да се строи/защото сме щели да паднем под третия свят,Пернишкия диалект бил такъв-онакъв,а може ли аз да ви оправя отворите,шибалници.
 6. 6) Anonymous
  Перник отваря вратите на своята ПУТКА (Пернишки Университет по Телекомуникации, Компютри и Архитектура)?
 7. 7) чичата
  шестак, защо така анонимно иронизираш орган, станал причина за измислянето на троянския кон


 Начало | България | Свят | Мнения & Co | Интервю | Писмо от | Здраве, Наука & Тех | ИStoRии | Малък коментар | Арт & Шоу | Спорт | Виното | Фотогалерия | Видео | Връзка с нас


  

ЗА АВТОРСКИТЕ ПРАВА В САЙТА | ЗА ВРЪЗКА С НАС | ЗА РЕКЛАМА

направен 2007-2018® с мерак design and develop by www.ljube.com 2007 w.ljube.com