www.e-vestnik.bg
Фийд за коментари Фийд за публикации
четвъртък, 24 май 2018
БългарияСвятМения и коментариЗдраве и наукаАрт и шоу

Добре дошли горещи стъклени ядрени блокове. “Белене” ще ни излезе през носа

 

6 Ноември 2010

 

Българското енергийно лоби успешно прокарва следващия си проект – АЕЦ “Белене” и успешно крие един нерадостен факт – какво ще става с ядрените отпадъци. По най-груби сметки на български експерти, едно ядрено хранилище, което трябва България да построи по евроизискванията, ще струва над 1 млрд. лева.

Премиерът Борисов влезе с летящ старт в управлението и гръмко заяви, че спира АЕЦ “Белене”, защото ще е скъп и няма да се изплати (и е прав). Немският инвеститор RWE се оттегли от проекта. И след това Борисов активно подкрепяше всички действия по строежа на АЕЦ. Уж няма пари, а НЕК продължава да плаща по договор на “Атомстройекспорт”.

Какво ще даде “Белене”? Евтин ток? Дрън-дрън. Стара лъжа на нов глас, този път на Борисов.

Неотдавна премиерът каза, че хидроенергийният обект “Цанков къмък” щял да се изплати след 1000 години. Сам по себе си той е скъпа играчка на енергийното лоби, направена с пари от нашия джоб, на всички българи, за кефа на една шепа овчаровци, дебели енергийни вратове и свързани с тях фирми (а за Доган е банално да се припомня). Но това са ВЕЦ-ове, екологично безопасни и те ще дават енергия и в следващия век.

Какво става с АЕЦ, обаче? По силата на досегашните договори, които се крият – било тайна – България изнася ядрените опадъци в Русия. И от догодина или от 2015 г. – енергийните мошеници не казват точно – тези отпадъци ще се върнат тук остъклени. И България трябва да ги закопае някъде. Да направи подземно или друго хранилище, което ще струва поне 1 млрд. лева. Никой не слага в цената на тока това скромно разходче. Хубаво е да се приказва за евтиния ток на Козлодуй, ама никой не казва какво влече след себе си.

Засега трупат на открито в Козлодуй касети с отработено гориво, и на части ги карат за Русия. Същите енергийни спецове не казват дори колко са радиоактивните отпадъци. Но става дума за хиляди тонове годишно. Само нискорадиоактивните отпадъци - ръкавици, облекла, празни контейнери - са 1400 т годишно (виж линковете долу).

От отработеното гориво в Русия извличат радиокативните елементи, които могат да се използват, а останалите (над 30 вида) се изливат в стъклен блок. Радиоактивността от него е толкова силна, че човек не може да го доближи дори в защитни одежди. Блоковете се обработват от роботи. Горещи са от силата на радиоактивността и изстиват с десетилетия. И в България ще дойдат горещи. Къде ще ги копаме?

Помни ли някой старозагорци как лежаха по пътя, да попречат да се унищожават на полигона на 25 км от града някакви ракети – не ядрени, а с тротил? Помни ли някой как лежаха по селата около София на пътя на софийския боклук? А онези край Нови хан, дето не искат ядреното хранилище за радиоактивни ръкавици, инструменти и празни касети?

Добре ни дошли стъклените ядрени блокове. Горещи като българо-съветската дружба.

Виж още от e-vestnik по темата тук и тук
Етикет: , , , ,

 


Коментарите под статиите са спрени от юни 2015 г. във връзка с решение на Европейския съд, според което собственикът на сайта носи съдебна отговорност за написано от читатели. E-vestnik.bg е обект на съдебни претенции и влиза в съдебни разходи по повод свои публикации, и няма възможност да модерира и читателски форум и да носи отговорност за него. Сайтът разчита и на дарения от читатели, за да се запази като място за мнения извън контролираните медии.
 1. 1) Anonymous
  Не знаех.ОК.Извини ме.Дано не е фатално...
 2. 2) cobalt
  Нека не надценяваме българина - за него е твърде сложно да мисли за последствията. Всъщност всякакво мислене му идва в повече. За средния нашенец основния аргумент за Белене е националната гордост - на времето го научиха, че наличността на ядрени реактори е сигурен знак за мощта на държавата и за потентността на жителите и. За енергийното лоби сделката си е чиста далавера и на практика монопол върху източниците в България. А финансовия аспект също изисква замисляне - от едно десетилетие цената за KWh произведен в ТЕЦ или АЕЦ се повишава консекветно, а цената за електроенергия произведена от слънчеви или вятърни ...още

 3. 3) чичата
  все още не съм попадал на вестникар, който да се прави на джипи/ независимо че туй с което се бори джипито, е задължително да го знае всяка майка, и да го прави с децата си когато дигнат температура/ но на разни стари моми вестникарки, им е много отръки да се правят на ядрени енергетици/ те са толкова напред с мЪтрялЪ, че дори и хороскопа на всеки блок са наизустили, и количествата тоалетна хартия за канцелариите в аец-а, знаят през коя година ще секне/ не че гледат далеч в бъдещето и премислят два хода напред в развитието ни, а чисто и ...още

 4. 4) Наблюдател
  Браво Чича, Аз, за разлика от теб, не разбрах кой е писал това недоносче. Защо ли не е написал нещо за софийските бали с боклук? Или за погребите в Тракийската низина. Може и за поредното изригване на Слънцето. Темата с вулкана в Индонезия също е важна - там загинаха много хора. Та, имам молба, авторът да не се крие, за да знаем за кого лобира, че така сме в неведение. Не вярвам да е Бакалов, разумно момче ми се види.
 5. 5) свако
  Крайно време е батюшка Путин и гащниците представящи се за "българския елит" да седнат на една маса за да изяснят веднъж и за винаги: Какво дължим на Рассия за двете "освобождения", да го платим и най-накрая да ни оставят на мира. Не може до като свят светува емисари от степите, 4ието единствено вели4ие и благополу4ие се крепи на богатствата коио излизат от дупките изкопани от тях да се вла4ат в родината ми и да искат да определят съдбата ни.
 6. 6) Кую
  Е, кво, русогъзоблизчета, опари ли ви по гъза тази статийка? Вие ще обещаете ли сега да няма в България радиоактивни отпадъци? Чичко Путин ще си ги прибере, само да ни такова отзад. И вие да му правите свирки като го извади.
 7. 7) Митко
  Стане ли въпрос за енергетика всичко се обвива в тайна. Тайни договори, тайни разчети. Нямам никакви съмнения, че се краде много, и че здравето на хората им е последна грижа.
 8. 8) cobalt
  Чича, този път пишеш малко наизуст. Какво значи чисто и просто против? И като си такъв специалист (знам, че не си - сам си го казвал), защо не обясниш как ще бъде решен проблема с отработеното гориво? А с прогнозите за цената след 2025 (когато според общото мнение възобновяемите източници ще са по-изгодни от атомните)? И 2035-та да е (както е според песимистичните прогнози) - АЕЦ се строи с хоризонт поне 50 години. Не случайно сериозните инвеститори напуснаха проекта, и остана само продавача. Нямам страх, че без АЕЦ няма да има ток за лаптопа - ако си спомняш, 1990-та на ...още

 9. 9) чичата
  коб, за нивото на форумната ни академия изход има в инсталации за преработка и усвояване на отработеното гориво/ преди две седмици ме посети френски представител който питаше и за туй/тия заводи ще станат приоритети за силните икономики и те ще се бият за нашите трохички/ до 50 години тук ще има поне 7 аец/ както и да е/ споделям песимизма ти че бългрия и след 50 години няма да има мощна икономика квато е имала при соца, че българите ще са все така бедни и изостанали в технологиите, но съм убеден че бъдещето на отоплението на федерираната българо-циганска република ще ...още

 10. 10) Булгар
  АЕЦ Белене ще гарантира националната ни независимост, еквивалента на няколко ядрени глави. Дали е изгоден проект или не няма никакво значение, наште обрязани комшии край босфора бяха 60 млн. преди 20 години, а сега са 72 млн. Докато ние намаляхме от 9 млн. на 7 млн. Да не се самозаблуждаваме, че орязаната ни армия от 35000 души може да спре евентуална агресия. АЕЦ трябва да има, това е национална сигурност, на който не му харесва ходом марш към Анадола и да си търси ибрикчия.
 11. 11) Anonymous
  кобалта вече си купи билит за Истанбул.
 12. 12) cobalt
  След по-малко от 20 години тока от АЕЦ ще е прекалено скъп за климатиците на нашенеца. Трябва ни ясна стратегия за енергетиката - не скъпа централа. Булгар-ът потвърждава за пореден път мнението ми, че за нашенците АЕЦ-ът е въпрос на национална гордост - не на икономически ползи. Сметката е много проста - турците нямат интерес от военна агресия срещу нас (това само параноици-атакисти го вярват). Те вече са ни превзели икономически. А икономическото им превъзходство се дължи на факта, че те знаят как да влагат парите си изгодно, а ние строим неизползваеми и скъпи паметници на "националната сигурност". Националната сигурност ...още

 13. 13) чичата
  ..."я незнам как е, ама и така не е"...вуте
 14. 14) cobalt
  Ааа - не. Не тая приказка - решението е загатнато в статията, а аз го споменах и директно (за тези които не разбират от намеци). Милиардите за АЕЦ може да се вложат и в перспективни енергийни проекти. Ядрената енергия не е алтернатива - алтернатива беше през 70-те. Ама от тогава света напредна. Технологията - също. Но не ти се сърдя, чича. Този дефект го забелязвам при много български застъпници на атомната енергия - упорито повтарят, че без АЕЦ няма да има ток, и след всяка алтернатива която им изброиш пак питат, какво е твоето решение. Това е съвсем нормален резултат ...още

 15. 15) чичата
  старите моми вестникарки знаят всичко
 16. 16) Съветник
  Вие не виждате, че държавата ви е отишла на кино, сега АЕЦа ви е крив. Дори и най-скапания АЕЦ ако е държавен е ОК, но ако е частен, видяхте докъде ви докара приватизацията. По-добре е да обсъждате въпроса, как да се върнат ТКЗС-та, и да се национализира това което още не се е разкапало, вместо да обсъждате този АЕЦ.
 17. 17) Конан Дойл
  Кобалта отново греши - нуждите от ел. енергия в глобален смисъл ще се увеличават прогресивно.Най-малко защото до 10 години половината леки автомобили ще се захранват с ток от мрежата.Само за тая цел ще са необходими около 20 ядрени централи в глобален мащаб.За енергийно лоби вече е трудно да се говори - чешмето пресъхна.Откраднаха,каквото можаха.Ядренета енергетика е могъщт източник на енергия,на свежи пари и на енергийна независимост.Това важи за този,който може да си го позволи.Лошото е че в момента България не може да си го позволи.България няма никакви пари за това.Освен ако Руснаците не кандисат да финансират изцяло проекта Белене,а пък ...още

 18. 18) По повод Конан Дойл
  Както винаги Конан Дойл се изказва неподготвен. Какви 20 ядрени централи... --------- През 2050 г., за да се компенсира с атомна енергия само 10% от енергийния добив от изкопаеми горива, ще е необходимо да бъдат изградени близо 1000 нови АЕЦ (в момента по света има около 440 АЕЦ). Построяването на тези съоръжения, ако изобщо е възможно, би отнело няколко десетилетия, а урановите запаси биха се изчерпали за много кратко време. -------------- То и така запасите от уран свършват до 30-40 години.
 19. 19) cobalt
  Именно поради тази причина трябва ресурсите да се вложат в регенеративни енергийни източници. Така също се създава енергийна независимост. Няма проблем с отработеното силно радиоактивно гориво. И не заложено на технология без бъдеще.
 20. 20) Мая
  Казвам го с една дума: Гласувахме за Б.Б. защото в прав текст заяви, че АЕЦ Белене е вредна и скъпа за България. За нас, жителите на съседните градове това беше от особено голямо значение. И не само защото вероятно наблизо в най-плодородната земя някой ще иска да направи хранилище за ядрени отпадъци и ще си носим риска от непредвидени или може би предвидени аварии и проблеми около реакторите от чернобилски тип. Но и защото АЕЦ Белене ще бъде поредното, ако не и последно загробване на България включително и във финансово отношение. Сигурна съм в следното: Ако Б.Б. и ...още

 21. 21) Дръндер
  Присъединявам се към Мая-ако бат Бойко продължи строежа на тази бездънна яма-Белене,да се пише бегал!!!Не искам децата ми да връщат руски заем за нещо,което произвежда ток на неизвестна цена и изнася ток неизвестно за кой на неизвестна цена.Демек,комшиите да получават евтин ток,плащан от мен и децата ми!Просто и ясно е!От горе на всичко да плащам и за съхранение на отпадъците на българска земя!
 22. 22) нЕук
  Няма ли някой да каже на кротко хортуващитите тук форумци,че има световен глад за уран.Някога като студент в МЕИ-то един от първите професори по ядрена енергия,казваше:Всяка що годе развита страна може да си построи ядрена електроцентрала,стига да има пари за това,но не всяка държава може да ликвидира без никакви последствия за околната среда АЕЦ ,колкото и да се старае.Закриването и сега е двойно и тройно по-скъпо от пускането в експлоатация.Закриването,не спирането!!!
 23. 23) cobalt
  Именно. Както казах, единствения аргумент за централата е националната гордост (На гол тумбак чифте реактори ). Всичко останало говори против нея. Естествено има и един друг аргумент за тиквата - обещаните комисионни.
 24. 24) СИН
  Сладури,НИКОГА повече НЕ гласувайте за БИВШ КОМУНИСТ(ДС) Н И К О Г А !!!! В България има само една единствена ДЕМОКРАТИЧНА партия и тя е СК+
 25. 25) Кочо
  Ми то в СК бъка от бивши комунисти,бря!
 26. 26) михаил
  Админ: Нарушавате условията на форума. къв е тоя скапан антируски сайт бахти ----------- като пи6ете статии ги пи6ете без да вземате отно6ение в ситуяцията ---------------


 Начало | България | Свят | Мнения & Co | Интервю | Писмо от | Здраве, Наука & Тех | ИStoRии | Малък коментар | Арт & Шоу | Спорт | Виното | Фотогалерия | Видео | Връзка с нас


  

ЗА АВТОРСКИТЕ ПРАВА В САЙТА | ЗА ВРЪЗКА С НАС | ЗА РЕКЛАМА

направен 2007-2018® с мерак design and develop by www.ljube.com 2007 w.ljube.com