www.e-vestnik.bg
Фийд за коментари Фийд за публикации
вторник, 19 юни 2018
БългарияСвятМения и коментариЗдраве и наукаАрт и шоу

Изненада - дисидентът Буш бил против войната в Ирак

10 Ноември 2010

 

Мемоарите на Джордж Буш-младши в електронно интерактивно издание

Бившият президент на САЩ Джордж Буш-младши се самоопредели като дисидентски глас в собственото си правителство против войната в Ирак, предадоха Франс прес и ДПА. Буш, който нареди на американски войски да навлязат в тази страна през март 2003 г., за да свалят от власт режима на Саддам Хюсеин, даде първото си интервю, откакто напусна Белия дом през януари миналата година. Поводът е излизането на неговите мемоари.

“Бях дисидентски глас. Не исках да използвам сила. Исках да дам шанс на дипломацията”, каза бившият президент на САЩ пред американската телевизия Ен Би Си. Попитан за ролята на неговия вицепрезидент Дик Чейни, за когото се твърди, че го е убедил да разпореди военната операция в Ирак, Буш бе лаконичен, че този въпрос не е от значение. Аз съм човекът, който решава кога атакуваме, подчерта той.

В откъс от своите мемоари, озаглавени Decision Points, бившият президент на САЩ уверява, че “никой не е бил толкова отвратен и гневен, колкото аз, когато не откриха оръжия за масово унищожение” в Ирак - чието предполагаемо наличие бе поводът за предприемане на военната операция.

По време на интервюто за Ен Би Си Буш-младши обаче отказа да се извини пред американците за това, че е започнал войната. “Да се извиня би означавало, че това решение е било лошо. А аз не мисля, че то бе лошо”, аргументира се той. Бившият американски президент допълни, че “светът е по-добро място без Саддам Хюсеин” и 25 млн. души “сега имат шанса да живеят в свобода”.

Буш, който управлява два последователни мандата от януари 2001 г. до същия месец на 2009 г., довери, че лятото на 2006 г. е било най-лошият период от неговото управление. Защото тогава мислех, че сме на път да загубим в Ирак, обясни той.

Попитан за скандала с измъчването на иракски затворници от американски войници в затвора “Абу Гариб”, западно от Багдад, бившият президент на САЩ потвърди, че тогавашният министър на отбраната Доналд Ръмсфелд му е предложил да подаде оставка. “Сериозно помислих дали да приема. Знаех, че това би било много силен знак да заменя шефа на Пентагона след една толкова сериозна грешка. Един важен фактор обаче ме спря: нямаше естествен кандидат, за да го замести”, разказа той.

В книгата си бившият президент на САЩ казва, че е смятал, че грубите техники на разпит са необходими, за да бъдат принудени заподозрените терористи да издадат информация за потенциални атаки.

В заключение Джордж Буш-младши казва, че един президент не може да си позволи лукса да се връща назад във времето. Това е първото от поредица интервюта, които Буш ще даде във връзка с излизането на своята книга на пазара. Той освен това планира да направи обиколка, за да рекламира мемоарите си.

Републиканецът Буш остана в сянка, откакто напусна Белия дом през януари 2009 г., непопулярен в САЩ и в чужбина. Той все пак се появи на няколко бизнес форума и заедно със своя предшественик на президентския пост - демократът Бил Клинтън, събира пари за Хаити след разрушителното земетресение в най-бедната държава в Западното полукълбо през януари тази година, което причини смъртта на най-малко 250 хил. души.

В интервю за британския в. “Таймс” Буш призна, че лично е дал разрешение заподозреният като основен организатор на атентатите от 11 септември 2001 г. Халид Шейх Мохамед да бъде разпитван чрез симулирано давене. При проведените по този начин разпити Мохамед предоставил информация, която помогнала за предотвратяване на терористични нападения на лондонското летище “Хийтроу” и във финансовия квартал “Канари уорф” в британската столица.

По БТА
Етикет: , ,

 


Коментарите под статиите са спрени от юни 2015 г. във връзка с решение на Европейския съд, според което собственикът на сайта носи съдебна отговорност за написано от читатели. E-vestnik.bg е обект на съдебни претенции и влиза в съдебни разходи по повод свои публикации, и няма възможност да модерира и читателски форум и да носи отговорност за него. Сайтът разчита и на дарения от читатели, за да се запази като място за мнения извън контролираните медии.
  1. 1) Земпарето
    Целата статия е за да си правят ташак с нас, но ние нема да се обидим, щото все ни е останало чувство за майтап.
  2. 2) чичата
    толкова демократически звучи твърдението на републиканския аутист, че имам чувството че не е разбрал за какво става дума(ако го е писал сам, и дали го е чел ако са му го писали)
  3. 3) SK
    Буш Ирак със черепи и кости той покри На двойника диктаторски дори огледа всичките зъби. Във гърлото му чак бръкна По-силно да го унижи*. Но като Риган също се спъна, Ирак не спира мръстната война. А „терористите” сега, Кат гъби никнат по света. Не стига всичкото това, Та неговият пръв помощник Я също нещо оплеска. Застрелял някакъв балък, Когото взял бил за сърна. А пък тълпата мирна и добра, Започна нещо да буботи: Не сме съставени изцяло От програмирани идиоти. *Когато хванаха (както някои предполагат) двойника на Садам, действително показваха как му оглеждат зъбите и му бъркаха в гърлото.


 Начало | България | Свят | Мнения & Co | Интервю | Писмо от | Здраве, Наука & Тех | ИStoRии | Малък коментар | Арт & Шоу | Спорт | Виното | Фотогалерия | Видео | Връзка с нас


  

ЗА АВТОРСКИТЕ ПРАВА В САЙТА | ЗА ВРЪЗКА С НАС | ЗА РЕКЛАМА

направен 2007-2018® с мерак design and develop by www.ljube.com 2007 w.ljube.com