www.e-vestnik.bg
Фийд за коментари Фийд за публикации
четвъртък, 21 юни 2018
БългарияСвятМения и коментариЗдраве и наукаАрт и шоу

Нито Живков, нито Костов имат някакви заслуги за икономиката

22 Ноември 2010

 

Димитър Ганчев. Снимка: личен сайт

По времето на Тодор Живков България е точно, ама точно средностатистическа държава. Не европейска, а изобщо.
По данни на Световната банка, БВП (всъщност BNI) на България през 1982-а година е 2400 долара. Средно за света в същата година е 2486 долара. До 1988-ма година нашата графика следва плътно развитието на световната икономика. Резкият спад настъпва през 1989-та година. Забележете - 89-а, а не 90-а! Живков е на власт почти до края на 89-а, така че е напълно отговорен за случващото се, макар да няма вина за това, че САЩ са твърдо решени да докарат Източния блок до фалит и спират кредитирането. А иначе не сме в чак толкова лошо състояние - както дългът, така и валутният ни резерв са сходни с днешните - $10 млрд дълг, $2 млрд резерв. От тогава сме много под графиката. Дъното е през 1997-ма година, след което развитието ни отново следва това на световната икономика с нейните си темпове, само че с 10 години закъснение. Нашият БВП сега е 5770 долара, а средно за света е 8740, като темповете ни на нарастване (нашето и световното) през последните 7 години са еднакви.

Евростат: Брутен вътрешен продукт на човек от населението, евро, 1990 г.

В доказателство на това, че Живков всъщност няма вина за спряното кредитиране в края на 80-те трябва да се види какво се случва в останалите страни от съветското икономическо пространство (Румъния, Украйна, Беларус) - точно същото, само че Русия има малко по-голям резерв и там сривът става през 91-ва и продължава до 2000-та. Това пък означава, че Костов не може да си припише обръщането на тренда през 97-ма, тъй-като същото се е случило едновременно навсякъде в региона.

Изводът е следният - никой никога нищо не е направил, за да може икономиката на България да се развива с темпове, различни от тези на световната икономика. Нито Живков, нито който и да е, когато и да е.

Единствената чувствителна промяна в България през последните 100 години е повишаването на средната продължителност на живота след Втората световна война от 55 на 70 години. Но това се е случило между 40-а и 60-а година, а Живков идва на власт 56-а, така че и това не е в неговата сметка. Същото се случва и сега - от 97-а до днес се е увеличила с още 3 години (което трябва да се отрази на възрастта на пенсиониране). Заслугата, обаче, е ничия - просто медицината в тези периоди бележи известен напредък.

Така че сравняването на икономическите постижения на един политик с друг от трети лица е глупаво, а от самите политици - недостойно. Има определени икономически цикли и страната ни ги следва 1:1, без да може да направи кой знае какво.

—————————————
* Димитър Ганчев е интернет предприемач и мениджър в най-големия доставчик на интернет – “Нетера”. Коментарът му е публикуван във “Фейсбук”.
Етикет: , ,

 


Коментарите под статиите са спрени от юни 2015 г. във връзка с решение на Европейския съд, според което собственикът на сайта носи съдебна отговорност за написано от читатели. E-vestnik.bg е обект на съдебни претенции и влиза в съдебни разходи по повод свои публикации, и няма възможност да модерира и читателски форум и да носи отговорност за него. Сайтът разчита и на дарения от читатели, за да се запази като място за мнения извън контролираните медии.
 1. 1) SK
  Та аз открай време казвах, че нито Борисов, нито Борисовица са виновни за това, че България се била превърнала в кенеф. За това единствено системата е виновна. А за последните 10 години на комунизма - звездната война на Каубоят Рейген. И пак ще припомня, че през 70-те години външният дълг на България е бил 2 милярда долара, напълно нормално за страна с такова население, а по производство на глава от населението сме били пред Гърция и Турция.
 2. 2) lazaraza
  Този абзац няма никакъв смисъл:
  Изводът е следният - никой никога нищо не е направил, за да може икономиката на България да се развива с темпове, различни от тези на световната икономика. Нито Живков, нито който и да е, когато и да е.
  ако може авторът да изясни какво се опитва да каже, защо след като "никой и никога" икономиката на България не се е развивала със световните темпове?
 3. 3) д-р Кука
  След като според поредния драскач Димитър Ганчев,че "Нито Живков,нито Костов имат някакви заслуги за икономиката" възниква въпроса: Кой е допринесъл нещо и има заслуги за икономиката? Може би според Димитър Ганчев това са:Сергей Димитриевич или дръндарския крадец с псевдонима Сава,или може би един друг тарикат дошъл от Мадрид,а може би на самия автор на пасквила Димитър Ганчев. Едно със сигурност е видно,че биологичната единица Димитър Ганчев е от сбирщината подлоги на Позитано20 крякащи денонощно припива за злия Костов. Това е положението.
 4. 4) Добри
  БНБ има друго мнение по въпроса с външния дълг, по официална информация брутния външен дълг в началото на 2010 г. държавен и частен надхвърля 37 000 000 000 евро. Не е нужно човек да е икономист за да си направи изводите. Любимата на Костов макро-рамка издиша от всякъде, дали Живков лично е имал някаква заслуга не е толкова важно. По-важен е резултата, който иска да ни убеди че 2 000 000 000 = 37 000 000 000 явно ни смята за луди или сам е такъв.
 5. 5) Алхимик
  Неблагодарността и лъжата са сестрински пороци- вижда се и тук. Когато се вини Костов за корупция, за приватизация в полза на партиен елит и т.н. трябва да се каже и "добрата новина": Между 1997-2001 г. се състоя ЕДИНСТВЕНИЯТ след 1989 г., а може би и след 1944 г. за изграждане институциите на една модерна държава. (Усилията направени от комунистите са под въпрос, защото те градиха държава - сателит на Москва, а не независима държава.) Между 1989 и 1997 се грабеше безконтролно и до пълна съсипия. Управлението на СДС за 10 месеца от 1991-1992 г. бе свалено от власт веднага, когато ...още

 6. 6) Божо
  Трябва да си доста умствено ограничен, че да сътвориш подобна глупост... Ама явно опира до интелектуални възможности на автора.
 7. 7) дръндер
  Мдам,сега феновете на Живков и на Костов ще се развихрят! Бат Боко каза голяма глупост с това сравнение с Живков,която още отеква по медиите!
 8. 8) Бойко Стефанов
  Отказът да се говори не като арабски търговец на камили, а като германски мениджър продължава да е първата характеристика на националната статистика. Няма Костов, няма Живков тука. първо, на някого изобщо ясно ли му е съдържанието на израза Брутен Вътрешен Продукт? Второ, понятията Абсолютна и Номинална стойност? Някой прави ли разлика между валутната стойност на един лев и покупателната стойност на един лев? Някой прави ли връзка между Стандарта на живота в една икономка и нейния БВП? Може ли БВП на Сиера Леоне, реализиран от робския труд по добив на диаманти, да има нещо общо със средния БВП в света, ...още

 9. 9) Реалист
  За по-точна картина обаче е нужно да се отчете и сивата икономика. Какъв е нейния процент сега не знам. Макар всички да знаем че една група български търговци и най-вече услугаджии басв бон издават само в краен случай. Ако е 40 % сивата икономика както казват някой, то увеличаваме посочената сума с 40% и виждаме реално къде сме.
 10. 10) Чудак
  Димитър Ганчев наивник ли е, или само се прави на такъв?
 11. 11) Стоянова
  Има многпо да мечтаем да сме "средна" държава.Вече ще си бъдем бедна-това ни е капацитетът.Ако преди 1989г петрола ни беше на цена като за наши хора,то сега е най-скъпия.Повечето българи работят само за да задоволят монополистите-ток,газ,парно,вода.Аз дори не си спомням колко беше цената на един киловат по онова време.Но си спомням,че пращах в разплащателна сметка 20 лв от заплатата и те ми стигаха за телефон и ток.
 12. 12) До SK, Добри и сие
  1. Пише се "милиард", а не "милярд". 2. Пише се "на каубоя Рейгън", а не "на Каубоят Рейген". 3. България е превърната в кенеф, защото явно дългогодишната последователна комунистическа политика на лумпенизация на нацията дава своите резултати: Щом Гърция и Турция служат като мерило за сравнение, няма какво повече да говорим. 4. За величината на наследения от комунистическия режим външен дълг може да се поспори, като се има предвид обявената от Лукановото правителство неплатежоспособност на държавата. Спорът обаче би имал смисъл, ако имаш компетентни по въпроса опоненти, а не шизофренно заболяли от комунистическа пропаганда клакьори.
 13. 13) До Добри и др. сецове по външен дълг
  Държавният външен дълг е 2 милиарда. Авторът е точен. А това, което цитира Добри, е брутен външен дълг, което не едно и също. Това, че Доабри е решил да си купи телевизор с кредит и е взел кредит от една от чуждите банки в Бълргария, е част от външния дълг. Същото се отнася и за фирмите, които взимат кредити от чуждите банки в България. И от банки в чужбина. Или плащат техника на лизинг в чужбина. А Тато взимаше кредити и купуваше с тях картофи и боб от чужбина, за да храни народа. Защото под мърдото му ръковоство АПК-тата не ...още

 14. 14) До д-р Кука
  Д-р Кука, от 100 километра ти личи, че си костовист. Това е болест, не знам дали е лечима, но има хапчета, които помагат да се облекчи положението.
 15. 15) Добри
  13/ Словестните еквилибристики и гимнастиката със стъкмистиката нищо не изясняват. Дълга си е дълг, без значение дали е на частно лице купило си телевизор или ЮЛ успешно "усвоило" средства по дадена програма гарантирана от държавата. Колкото до картофите и боба не си прав, селското стопанство произвеждаше достатъчно за изхранването на народа, да си ял по онова време сирене от палмово масло или салам от 60 годишно месо?
 16. 16) Земпарето
  Статийката с провокативно съдържание явно иска да внуши, че всичко в държавичката ни е правено на самотек, което може да се приеме за истина от абсолютни нихилисти или нищо не разбиращи от икономика. Разбира се, тя е послужила като повод на някои коментатори да изнасят лекция на останалите, сякаш са малограмотни. От своя страна се присъединявам към коментара на "Алхимик", защото е най-близък, като обзор на реално случилите се неща в българската дълбоко социалистическа, в последствие стихийно и екстензивно кретаща икономика. Твърдя, че ако сега премиер стане Иван Костов ще направи всичко възможно да извади икономиката от батака, в ...още

 17. 17) Добри, комунист твърдоглав
  Добри, комунист твърдоглав, какво е произвеждало селското стопанство, бе? Не помниш ли къв дефицит беше? А това за боба и картофите - изнесоха данните, че 600 млн. долара от външния дълг в последните 2 години били платени точно за това - за внос от източни и западни държави на храни, включително боб и картофи. А ти на опашка за банани чакал ли си - само по веднъж за Коледа? А виетнамско кафе (когато го има) пил ли си?
 18. 18) По повод Земпарето
  Костов щял да извади икономиката от батака, в който са я наблъскали слугите на Русия? А той къде я наблъска? Кой продаде Нефтохим Бургас на руския Лукойл и Петрол на руския Нафтекс?
 19. 19) anarhist
  ало русофоба случайно да забравяш кой ви подари на тепсия свободата
 20. 20) свако
  Разбрахте ли сега, Т. Живков и некадърното управление на камунистите не е при4ината поради която Андрей Карлови4 Луканов обяви фалита на България. Както винаги виновни са мъсните долни империалисти от USA, които спрели да дават кредити. А това 4е икономиката беше изградена по северноазиатски мужишки модел няма нищо общо. Внасяхме скъпи суровини(без нефта) и произвеждахме стоки с ниско ка4ество, които можеха да се продават само в рамките на СИВ.Кой не помни посевместният дефицит на вси4ко за което се сетите.Токът бил евтин, ами режимът, и призивите на ОФ кварталните активисти да не се потребява пове4е от 500 вата на домакинство в ...още

 21. 21) До Свако
  Грешиш Свако. Никой не е казвал, че долните империалисти от САЩ са виновни за кенефа България. Та те подпомогнаха Горбачов да сложи край на долния мръсен комунизъм. България която всъщност беше кенеф при Тодор Живков, сега е цветуща градина. Иди и сам ще се увериш. Америка помогна да се построят фабрики и заводи, затова в България няма нито един безработен, нито един клошар. Америка помага образованието ни да е #1 в света. България вече е пълна с много интелигентни сваковци. По улиците няма просяци и бездомни както беше, когато бяхме с руснаците. Едва ли има нещо хубаво в сътраната ни, ...още

 22. 22) свако
  SK, кое те кара да мислиш, 4е работата на българите(защото вси4ко това което си изброил е наша работа),са длъжни да я свършат американците?
 23. 23) SK
  Защото докато бяха с руснаците, българите не вършеха подобни работи. И не си ме разбрал. Аз не казвам, че американците трябва да ни вършат нашта работа, а точно обратното, да не се месят в чуждите работи и да си гледат своята.
 24. 24) tediF
  добри,добри,ти ако си живял някъде другаде при социализъмът!,аз съм живял тук,в България!И помня!Всичко!Тъй че мога да те посъветвам с *най-топли чуФФства* да ме цунеш по продължението на гърба!Аман от новопръкнали се *спецове* и *лайнанализатори*!
 25. 25) Добри
  На един митинг на СДС, тогава още вярвах че нещата ще се променят към по-добро, ми показаха синия лидер и председател на местния "Ликвидационен Комитет" - какво название, а! Та въпросния господин оглавявайки една група сини активисти и "ликвидатори" поискал от главния счетоводител на местното АПК да му предаде документацията и в едно с това попитал "какво счетоводство водите тук?", "двустранно" отговорил наивно човека, и тогава размахвайки някаква папка синята надежда се развикал "вижте ги, вижте ги тяхната мама, едно счетоводство за тях и друго за пред нас!". За съжаление тези сини надежди нищо ново не научиха, но и нищо ...още

 26. 26) Бойко Стефанов
  Стъкмистиката е злото на България. Гражданинът си купува комплект кюфтета БДС Стара планина, изпича ги или ги изпържва, изяжда ги и после сладко сладко пърди от тях независимо дали е мъж, жена или дете. Но понеже ловджията в персонален придворен полковник, Министър Нейков е казъл, че такъв ще бъде стандартът, хората си пърдят на воля и статистически се наместват да харесват долнопробното качество и абсурдния продукт на невежеството на министъра. преди почти година, когато министър Нейков посегна на киселото мляко, в медийното пространство се появи името на един производител. Прочетох някакъв материал в ефира, разбрах че производителят има точни критерии ...още

 27. 27) не си струва труда
  Рядко влизам в този сайт,но кото за начало един съвет:омръзна ми да слушам/чета/ мненията на новоизлюпени специалисти-деца на комунистическата върхушка как коментират въпроси,които не разбират.Явно това момче не е успяло с "народна" пара да уче в престижен университет,ноне това е определящото,за да може един млад човек да сравни състоянието на българската икономика,в което я е заварил Иван Костов,за да му светне,какво е направено по времето на неговото управление и какви щяха да бъдат икономическите ръстова,ако не беше времето на "тато".Ненужно е да се прилагат тук цифри и графики,защото те за младежа,явно са "висша математика".Но,което е най-важното и личи от пръв ...още

 28. 28) Бойко Стефанов
  Заставам безспорно до 27)! И за да се пробва всеки от всички, които четете тук, ви правя следната оферта: Обявявам награда за първите трима от вас, които обяснят кратко и безспорно, С какво се занимават, Какво работят и За какво си получават заплащането? Въпросът е: С КАКВО СЕ ЗАНИМАВАТЕ? Награден фонд 5000 лева. 1-ва награда - 3000 лева. 2-ра награда - 1500 лева. 3-та награда - 500 лева, веднага, по банков път или пощенски запис до поискване. Критериите за оценка са: 1-Точна формулировка на заниманието. 2-Разбираемост на спецификата и полезността му. 3-Длъжностна характеристика, цел, отговорност и задължения. 4-ясно ценообразуване на ...още

 29. 29) допълвам 27-ми
  Диаграмата не е кой знае колко голем тарикатлък и каква висша математика,кви пет лева.Писач,написал това,което направих си труд да прочета е ниска степен на обяснение,т.е. всеки може да го каже това,или да го напише,с други думи както казват олигофрен и олигофрения.Сега едно мнение:тия 2,4 хил.$ бруто-продукт на глава са тогавашни парични единици,поне три-четири пъти по-силни от сегашните им цифрови изражения,ако не и повече,така че сравнените по-късни цифри там пет и колко беше(хил.),то все едно пременил се Илия пак в тия.За 80-те години има статист.данни на глава от население по две и малко отгоре хил.долари бруто-продукт на глава от население и ...още

 30. 30) Бойко Стефанов
  "По паритетния принцип се изчислява колко стоки и услуги могат да се закупят с даден БВП на вътрешния пазар на съответната държава. Цитираните международни долари не са всъщност реални парични единици. Те не могат да се използват, или да означават някаква покупателна способност, например, на външен пазар." - - 3-ти абзац, началото на 2-ро изречение. Ако под професор имате предвид съвсем основателно професията преподавател - да, професор съм в този смисъл. Ако вземате предвид, че вероятно разбирам от всичко, това се нарича евристично мислене или енциклопедична култура, но не е задължително характерна черта за професори. А е ...още

 31. 31) До #27
  Рядко влизаш, по-добре да не влизаш. Нямам достатъчно време да чета глупости. И бъди по-конкретен, кое е това младо момче. Но, това което си написал е пълна глупост. Нямаш никакви спомени от най-близкото минало. То и мен някой ден склерозата ще ми види сметката.
 32. 32) Бойко Стефанов
  Зловещо, този мандат наподобява напълно миналия. когато Станишев, абсолютно безпомощен да прави икономика, организира около 20 политически убийства, към които спадат и убийството на Стоян Балтов и варненската студентка, приятелка на сина на председателя на СДС-Варна. За да скрият профанизма си, властта направи толкова погроми, приватизации, заменки, фалшиви съдебни процеси, овласти мафиоти, че ако тази активност и наполовина беше приложена в работа, в България изобщо нямаше да им криза. Когто започваха изборите и стана ясно, че Алфа Рисърч и Сова ХАРИС са избрани да измамят българското население и да ни набутат в ръцете на СИК-ГЕРБ, си зададох една задачка. Казах ...още

 33. 33) Бойко Стефанов
  ... Но ако, както наблюдавам процесите в страната и не ес лъжа, че чрез пречупеният морално Бойко Борисов от Георги Петканов, организацията ГЕРБ служи за прикритие на цялото безвъзмездно оттегляне на държавните престъпници БСП от властта и отговорността. тогава, ГЕРБ няма да даде никакъв план за икономическо развитие на държавата, а ще започне показна чистка на 2-ра и 3-та ръка мафиоти, за да приспи населението и ЕС и вместо Масларова да е в затвора, тя живее във Виена в дворец и се разкарва със своето лично бентли. А ние, цяла държава от добросъвестни, но наивни граждани, приемаме някакъв измислен факт ...още

 34. 34) Бойко Стефанов
  ... Ако действително е така, както си мисля, значи ГЕРБ най-закономерно ще използва гениалния ход на Лилов, Луканов, Премянов и др., за вменяването на президенстко правомощие за освобождаване на десетки хиляди тежко криминални престъпници от затворите, с което фактически започна мутренската ера в България, за замаскране на властовите престъпления. А неминуемо битват престъпност ще ескалира и обществото ще преживее за втори път кошмара на властовия терор чрез криминология. Не мина много време, само година и 3 месеце, и затворници от бургаския централен затвор, под протекцията на ЖАНДАРМЕРИЯТА (МВР части за борба с граждански размирици), под заповедите на РДНСК (РДНСК няма ...още

 35. 35) Бойко Стефанов
  ... Какво мислят, обаче, гражданите на Ихтиман, които Мартин Карбовски показа на Цветан Цветанов във видео-мост на своето предаване в събота? Те вече не мислят политически и дипломатично. Те са си купили пушки и револвери и вече си служат с тях за да пазят своята селскостопанска продукция. САЩ от десетилетия показва на света, как мечтата за щастие и пренебрежението към образованието е в състояние да нанесе дълготрайни, множество, фатални жестоки рани на целия свят като се започне от въдворяването на индианците в резервати, мине се през атомните бомби и се стигне до разрушенията в съвременния свят, включително и вероломното убиване ...още

 36. 36) #29 до #31
  Не съм #27-ми,а само допълних негови думи,като бих добавил и къде беше тогава КНР,или китайската народна република.Ако наш бруто-продукт пер капита да е бил наистина това,което написах,то китаиският е 12 пъти по-малък,или 18 пъти по-малък от суветския,съответно осем пъти по-малък от средното соц.ниво на Унг.,Полша и Румания,понеже както усещахме тогава нивото на чехословаците беше чувствително по-високо,а на източногерманците далеч по-високо.А нашето по цифри малко позавишено,а по силата на кесийката далеч под това на унгарците,нали?Ако наистина направи разлика между мене и #27-ми,то бих допълнил и това,че постът му е достатъчно истински.Ако авторът на статията не е синковец на някои някогашни баровци,то ...още

 37. 37) #29-ти до Б.Стефанов
  Видите как познах.А бе,така всеки не може да дуржи ниво.Не Ви отвурнах веднага(с влизането тук,а аз наистина рјадко влизам),понеже се отплеснах по поста на #31,дето нјамал достатучно време да чете глупости по негови думи.На мен,за разлика от него ми допадна поста на #27-ми.А Вашите са по-подробни и сега ште ги чета.Разбрах и израза "меджународни долари".Всъщност едно и също нещо с различни думи.Глупашки анализ на тоя автор,как му е името-не особено важно.По-важно беше заглавието-чисто пропагандна манипулация,или слагачество.На мнение съм,че щом няма на къде другаде и от къде другаде,то тоя автор се е понавал малко,а?И на времето пак беше така.Като,че не помним.Слагаха ...още

 38. 38) отвратен
  авторрчето е написало много примитивна манипулативна статийка. Даже не си струва да се коментира...


 Начало | България | Свят | Мнения & Co | Интервю | Писмо от | Здраве, Наука & Тех | ИStoRии | Малък коментар | Арт & Шоу | Спорт | Виното | Фотогалерия | Видео | Връзка с нас


  

ЗА АВТОРСКИТЕ ПРАВА В САЙТА | ЗА ВРЪЗКА С НАС | ЗА РЕКЛАМА

направен 2007-2018® с мерак design and develop by www.ljube.com 2007 w.ljube.com