Идва краят на „Газпром“

RusEnergy

Експертът на агенция Platts по проблемите на енергийната сигурност Джон Робъртс изненада тези дни зрителите на руска официална телевизия, като предсказа „края на „Газпром“. По правило, централните телевизии са свикнали да представят руския газов монополист като „национално богатство“.

„Богатството“ наистина е сериозно болно и причината на немощта му са устойчиво ниските цени на природния газ. Докато американците постигаха технологичен пробив при добиването на газ от шистови и трудно пропускливи почви, за да намалят зависимостта си от купуването на енергоносители „от тези, които ни ненавиждат“, според израза на Барак Обама, газпромците усилено прокарваха колосални по разходи и често излишни проекти за тръбопроводи.

Докато европейците развиваха алтернативна енергетика и енергоспестяващи технологии, поощрявайки конкуренцията на пазарите, „Газпром“ атакуваше исканията им за спонсориране на новите тръби и подписване на дългосрочни договори, за да се оправдаят разходите по тези тръби.

Руският газов износ, монополизиран от „Газпром“, сега е неконкурентноспособен. Некомпетентността на мениджмънта и апашкото „усвояване на бюджети“ раздуват сметките двойно, а понякога и тройно на аналогични издръжки в другите компании.

Гигантските доказани запаси от газ в неразработените находища в Ямал и Якутия е крайно нерентабилно да бъдат разработвани при такива условия. Свиващите се пазари зад граница и заплахата от социални протести в Русия в случай на радикално повишаване на газовите тарифи не могат да не тревожат ръководството на „Газпром“.

Традиционните клиенти преминават на страната на неприятеля. Терминали за втечнен газ се строят из цяла Европа. След Полша такива проекти инициираха Литва, България и даже Украйна. Старите италиански съюзници, раздразнени заради загубите от сътрудничеството си с „Газпром“, съдят дъщерните му дружества, оплаквайки се от завишаване на цените. Гигантът отстъпва по всички фронтове, притиснат от недоволните европейски потребители.

Могат ли промените в световния газов пазар да стимулират реформа в отвратително управлявания и разхищаващ средства монополист? Не. Заместникът на Путин Игор Сечин, отговарящ в правителството за горивно-енергийния комплекс на Русия, установи виновниците за бедите на „Газпром“. В разговор тези дни с еврокомисаря по енергетиката Гюнтер Йотингер, той се оплака от посредниците, които си присвояват 30-40% от крайната цена на газа. Обаче много от тези паразитни фирми всъщност са дъщерни предприятия на самия „Газпром“ и „дружествени“ структури и точно те се облагодетелстват от разликите в цената.

Компанията отговаря на новите предизвикателства с нарастване на инвестиционните програми, макар значителна част от плановите разходи да не е оправдана от никакви търговски съображения. Себестойността на новия газ от Ямал и Якутия не позволява да бъде търгуван с печалба, а новите газопроводи подобно на трасето от Сахалин до Владивосток не са подкрепени нито с договори за потребители, нито с реални източници на газ.

Положението става наистина отчайващо. Но ръководителите на „Газпром“ и техните покровители в правителството, съдейки по делата им, смятат да продължават и дори да увеличават неоправданите разходи, без да обръщат внимание на тяхната неефективност. При това те толкова бързат, сякаш предсказанието на Джон Робъртс за „края“ на газовото чудовище ще настъпи още утре.

По БТА

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.