Словенец показва как се живее с едно евро на ден

Ройтерс

Възможно ли е да живееш в Централна Европа и да се храниш здравословно с бюджет от едва едно евро (1,37 долара) на ден? Словенски фармацевт успява да изпълни тази задача и сега призовава света да се поучи от неговия опит.

Алеш Церин, баща на четири деца, който иска да пропагандира простичкия и умерен начин на живот, привлича вниманието към световната бедност и свръх консумацията в западните общества, установявайки, че може да успее да живее скромно, но единствено ако сам отглежда необходимите плодове и зеленчуци. „През последните два месеца харча средно 1,01 евро дневно за храна. Обаче ям ябълки от своята градина, като отглеждаме също праз, цикория, боб, салата и чушки“, разказва 48-годишният Церин.

Основната поука от експеримента, който приключва тази седмица, е, че е възможно разходите за храна да се намалят няколко пъти и в същото време да се поддържа здравословно хранене, като се използват възможностите на градината в покрайнините на Любляна.
„Потреблението в западните общества е преувеличено, особено ако се сравним с развиващия се свят(…) Искам да променя тази ориентация на потребителите и да покажа колко малко е достатъчно за живот“, посочва фармацевтът.

„Има нещо извратено в това, че целият западен свят брои калориите, за да ги намали, а останалата част от света брои калориите, за да ги увеличи!“, допълва той. Церин пие вода, билков чай и мляко, което купува от близката ферма, тъй като зеленият чай е твърде скъп за тънкия бюджет, както и сиренето – една от редките храни, които наистина липсват на експериментатора.

За последните два месеца е отслабнал с 4 килограма, най-вече защото продължава да води активен живот, всеки ден кара колело и тича три пъти седмично. „Нямам обаче никакви здравословни проблеми, чувствам се отлично и мисля, че никога в живота си не съм се хранил по-здравословно“, доволен е той. Словенецът сам си прави кисело мляко, мюсли и хляб. Кестените, събирани в гората край семейната ферма, също са важна част от есенната диета. Той планира да продължава да се храни умерено и да яде здравословни храни и след края на експеримента, надявайки се и други да последват примера му.

Фармацевтът посочва данни, според които семействата в развитите страни харчат за храна 400 пъти повече от хората в развиващите се страни. Ако всички хора консумираха толкова, колкото жителите на Запада, то Земята би трябвало да бъде шест пъти по-голяма, за да произведе достатъчно храна за всички, отбелязва Церин. „Тази световна криза показа, че светът не може да продължава да се развива по този начин. Една от причините, заради които имаме проблеми с тероризма е и фактът, че голяма част от света не ни харесва заради нашата лакомия“, твърди той.

Словения бе първата страна от бившия комунистически блок, която се присъедини към еврозоната, приемайки единната европейска валута през 2007 година. Брутния вътрешен продукт (БВП) на човек от населението достига 86 % от средното за Европейския съюз, а средната брутна месечна заплата в страната е около 1500 евро.

По БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.