www.e-vestnik.bg
Фийд за коментари Фийд за публикации
неделя, 18 март 2018
БългарияСвятМения и коментариЗдраве и наукаАрт и шоу

Вида и Ева: Студенти се отказват да протестират заради манипулациите на медиите

29 Ноември 2010

 

Студентските протести продължават, а медиите продължават да ги манипулират. В събота и неделя Нова ТВ показа репортажи от последните протести, съчетани с кадри на забавляващи се по заведенията в Студентски град, и студенти, които подигравателно се изказваха за лекциите и обучението. Внушението беше, че студентите мързелуват и пият, подобно на манипулациите, че учените от БАН са тунеядци и т. н. продължения на пропагандата в подкрепа на правителството.

Вида Делчева и Ева Дончева са две от организаторките на студентските протести в последните 2 месеца. Те са създали една от трите основни организации на студентите в Софийския университет, които правят подписки и протестират - „Инициатива срещу орязване на парите за образование”. Ева е студентка специалност „Връзки с обществеността”, а Вида - “Книгоиздаване”, във Факултета по журналистика и масова комуникация.

Вида Делчева (вляво) и Ева Дончева. Снимка: e-vestnik

- Какви са накратко исканията на студентите, които протестират?

Вида: Исканията, още на първия протест на 20 октомври, бяха за спешна финансова помощ за университета, защото имаше вариант да не завършим учебната година, да излезем в дървена ваканция. Второто искане беше да се преразгледа бюджетът, който ще се гласува догодина. Тази година успяхме да изкараме с този бюджет долу-горе, пак с голям дефицит благодарение на спестени пари. И навлизаме в 2011 година с дълг, просто е много малък бюджетът. И третото искане беше да се преразгледа как се финансира този сектор, какви са политиките като цяло, не само в Софийски университет?

Протестът на 16 ноември. Снимки: Георги Иванов, gr-ivanov.com


- Какъв е бюджетът на университета в момента?

Вида: Бюджетът след всички орязвания е станал 33 милиона, 629 хиляди, 575 лева. От него не ни е изплатен целия, всеки месец се отпуска по една дванадесета.

- Как намирате тази информация?

Вида: Всеки от нас се рови. Информация сме намирали по сайта на унверситета, по медии, къде ли не. Ходили сме в университета и сме питали: “Това, което казаха, вярно ли е?” . Защото няма откъде да знаем и много често се преувеличават нещата по медиите.

- Някой окуражаваше ли ви да протестирате? Ръководството на университета например?

Вида: Ръководството не смее да каже на студентите да излязат да протестират, защото ще ги обвинят, че ги агитират. Много са параноични на тази тема. Преди време излезе Игнатов пред медиите и каза: “Този протест е организиран от БСП!”. А там има всякакви хора. Те трябваше на първи октомври да започнат протестно шествие. И се страхуваха, че ще се стигне до още по-нататъшно орязване. Много се страхуваха дали ние ще излезем, не знаеха, не можеха да го предвидят и не направиха нищо до 1 ноември, когато поднесоха венците с протестната реч.

- А как се образувахте като група, като движение?

Вида: Като група се сформирахме заради стипендиите миналата година. Стипендиите през последните години са били по 120 лева на месец за отличници. При което през ноември (миналата година) по средата на записването се видя изведнъж как на всички заповеди сумата беше избелена с коректор. Ние междувременно се събрахме хора от различни специалности, които даже не се познавахме, и си писахме във форум. Събрахме за няколко дни 2 хиляди подписа. Вече на уше се чу касиерката как приема документи и стипендията ще е 90 лева. И направихме подписка към ректора. Защото не знаехме защо са намалени стипендиите. Искахме да има финансова прозрачност. После ректорът ни прие, написа огромен отговор. Обясни, че държавата е отрязала тези средства, както реже навсякъде, от социално-битовите разходи. И така… И ние си останахме като инициатива и продължихме да действаме.

Вида Делчева. Снимка: e-vestnik


- Колко души сте организаторите?

Вида: Пет сме най-активните. И още двама-трима, пак са активни, ама…

- Ако не бяхте се организирали, нямаше ли да има обяснение от ректора?

Може би, не знам, може би закъсняло, не толкова подробно. Не мога да знам, но знам, че подписката имаше отклик.

- Как организирахте протестите?

Вида: Ами ние видяхме, че ако чакаме академичния съвет, ще чакаме “до догодина”(смее се). За да направим на 20-и протеста, се занимавахме пет човека. Разлепяхме плакати, много колеги помогнаха при раздаването на листовки. Във фейсбук направихме групи, разпратихме масови съобщения, във форума също…

Ева: Направихме няколко дискусии, на които да можеше да уточним исканията, да видим какви са настроенията, да видим има ли смисъл да организираме нещо.

Вида: Най-голямата организация беше последните няколко дни. За първи път организирахме нещо, и то в последния момент, беше голям хаос (смее се) . Но стана.

Фотогалерия от протеста на 16 ноември от студента Георги Иванов. Виж още снимки в сайта му тук

Протестът на 16 ноември. Снимки: Георги Иванов, gr-ivanov.com

- И какво стана, колко души дойдоха на този първи протест?

Вида: Събрахме се около 500 може би. От студентския съвет не се присъединиха към нас, замълчаха. (б. р. - студентският съвет е изборен орган, който включва студенти от различни факултети, но се смята, че в него са включени хора, защитаващи правителството на ГЕРБ).

- Не са идвали на протеста досега?

Вида: На втория протест 28 октомври, когато вече се обединихме с други студенти, от други университети - художествената академия, по изкуствата - тогава излязоха с декларация, че са против студентите. На първи ноември беше третият протест. Тогава обаче студентският съвет подкрепи протеста, макар че исканията бяха аболютно същите като преди два дни, когато обявиха протеста за незаконен. Не може да ги разбере човек…

- Има ли определени интереси там?

Вида: Ами, това е интересен въпрос… Има всякакви слухове, за различни интереси. Аз нямам проверена, обективна информация.Аз съм ходила на среща на студентския съвет. Там се крещи. Там бяха на мнение, че да се протестира е просташко, че само работниците от Кремиковци могат да протестират, че това не е за студенти.

- С кого се срещнахте и преговаряхте от политиците?

Вида: На първия протест не излезе човек да се срещне с нас. Имаше предложение, когато бяхме пред министерството на образованието, да се качим. Ние предложихме да слязат при нас, или няколко човека да се качим. Ние бяхме внесли декларация, даже си имахме входящо листче, за исканията. За да е максимално открито всичко. Четвъртият протест вече беше организиран от университета, от цялата академична общност.  Ние специално не разбрахме в целия хаос пред парламента, че Цецка Цачева е излязла. Аз го гледах по новините, ректорът е говорил с нея. Целият разговор беше много интересен. Най-накрая тя каза: “Защо тези студенти освиркват институцията? Кажете, господин Илчев, защо?!” Той каза, че в университета има 23 хиляди човека и всеки има право да изрази своето искане.

Ева: Народното събрание е единствената институция, която реагира по някакъв начин, с тези 2 милиона лева, които бяха обещани. С които не знаем какво точно се случи…

Вида: Но се чу по всички медии, че ще бъдат дадени тези пари.

Ева: По всички медии дори се чу, че тези пари са дадени. И ние не знаем къде са тези пари. Надяваме се да ги преведат.

Ева Дончева. Снимка: e-vestnik

- Колко студенти бяха на последния протест?

Вида: Последният път протестът беше огромен, а в някои медии казаха, че са около 500 души (б. р. - става дума за протеста на 16 ноември). Аз не мога да се съглася, че сме били само 500, може би това бяха няколко хиляди души (б. р. - виж кадрите в Youtube, каквито българските телевизии не показаха, участниците са били около 7 хил. души). Аз се качих на едни стълби и видях, че всички улици са покрити с хора, аз такова нещо не съм виждала.

- А защо не излязат още повече студенти примерно? Защото в университета има повече студенти от няколко хиляди души…

Ева: Ами не знам. Може би защото го има убеждението, че нищо не можеш да промениш. Някои хора няма да отидат на протест, защото са сигурни, че нищо няма да се промени.

- А гледахте ли новините, четохте ли по вестниците? Показаха ли колко са студентите на протестите?

Ева: Имаше избирателност в показването специално на транспарантите. Отпред на първа линия на първия протест бяха двата транспаранта на инициативата, единият беше от Болонския процес, а на другия пишеше:  “Образованието не е стока, не е пазар.” Не ги показаха. По някои медии бяха така подбрани кадрите, че въобще не се виждаше колко са хората.

- Вашите колеги коментираха ли манипулациите на медиите?

Ева: Особено в нашия факултет (б. р. - Факултет по журналистика и масова комуникация) няма как да не се коментира. Моите колеги се отказаха да протестират.

Вида: Което е глупаво!

Ева: След протеста те казаха: “Какъв е смисъл да идваме, те манипулират… Един протест, ако не е отразен, не е протест!”

Ева Дончева (вляво) и Вида Делчева. Снимка: e-vestnik

- На следващите протести по-малко хора ли ще има? Изчерпа ли се ентусиазмът?

Ева: Плановете са в процес на обсъждане. Все пак гледаме отсреща какво се случва. Не съм чак толкова прекален оптимист - изведнъж да ни гласуват най-прекрасния бюджет на света. Доколкото знам в момента Народното събрание още не е гласувало бюджета и в момента е в процес на обсъждане.

- Последно какви са обещанията? Какво ще стане с университета?

Вида: Симеон Дянков каза, че 40 милиона се заделят за университетите. Първо този бюджет от 40 милиона е крайно недостатъчен. Ние сме си изчерпали спестените пари. Вече сме задлъжнели. Говорят се всякакви неща – как няма да може да функционира университетът. Ще видим, просто ще видим.

- Какво смятат вашите родители за това, че протестирате? Подкрепят ли, какво ви казват?

Вида: Родителите ни даже дойдоха, нали това си беше отворено шествие, който иска, можеше да го подкрепи. В моето семейство това много се подкрепя. Стискат ми палци.

Протестът на 16 ноември. Снимки: Георги Иванов, gr-ivanov.com

Ева: И мен ме подкрепят, особено баща ми, даже и двамата. Те смятат, че нещо може да се промени.
Вида: Забелязала съм, че когато студенти излязат да протестират, някакъв оптимизъм се заражда сред по-възрастните, че нещо може да стане. Дано! И ние се надяваме (смее се).

- А вие самите били ли сте активни по отношение на политика, на подобни организации?

Вида: Не, не. Единствената ми активност преди тази инициатива беше, че ходих на протестите за Рила, като участник, не като организатор.

Ева: Преди това съм се занимавала само с една инициатива на Ден на отворените врати, преди две години.

- Как се държахте по време на протестите, като организатори? Притеснявахте ли се?

Вида: Различно. Като включиха мегафона на първия протест и казаха: “Говори!”, се стъписах. После се стегнах и вече е по-добре.

- Какви са проблемите с финансовата криза в момента, какво според вас не е правилно?

Ева: Разбирам, че е криза. Но това, което премиерът каза след протеста на 11-ти май, беше: “А, няма такова нещо, като образованието да е приоритет, всичко в тази държава е приоритет!”. Което… да нямаш приоритет и от всички сфери да се реже по някакъв начин… Например знаем, че бюджетът на МВР не е орязан, даже е увеличен. По този начин да се казва, това не е правилно…В другите държави съм чувала, че даже се дават повече пари даже за образованието при криза. Защото се очаква, че да се излезе от една криза, трябват образовани, квалифицирани хора, от всички области, които да имат повече производителност, идеи. При нас е обратното.

- Какво мислите за младите хора, които емигрират?

Вида: Смятам, че всеки човек трябва да бъде там, където се чувства щастлив. Мисля, че това е грешно мислене, не трябва да обвиняваме тези, които са го направили. И тези, които оставаме, не сме някакви идиоти, които не знаем какво правим.

Ева: Донякъде това се получава заради държавата, но и заради влиянието на роднини приятели. Има роднини, които казват: Ти, ако искаш да си добре, по-добре да се махнеш.

- Тоест - това се предава като ехо, внушава се?

Вида: България няма да изчезне, надявам се! (смее се). Ако не ни падне някоя бомба на главите, все ще сме тук.
Етикет: , , , ,

 


Коментарите под статиите са спрени от юни 2015 г. във връзка с решение на Европейския съд, според което собственикът на сайта носи съдебна отговорност за написано от читатели. E-vestnik.bg е обект на съдебни претенции и влиза в съдебни разходи по повод свои публикации, и няма възможност да модерира и читателски форум и да носи отговорност за него. Сайтът разчита и на дарения от читатели, за да се запази като място за мнения извън контролираните медии.
 1. 1) буталото
  Продължавайте все в този дух. Воювайте за вашето бъдеще, тези бивши мутри и деца на бившата номенклатура трябва да бъдат изметени от коридорите на властта.
 2. 2) Бинго
  Затова, котенца, държавата не може да налива безкрайно пари в университетите,защото с едното око гледате навънка за да може щом завършите да драснете натам.И кой ви е казал, че висшето образование е задължително?!Който иска да учи плаща, ако няма пари взима заем и по-късно се шръща.
 3. 3) Норд
  Трябва да се протестира, трябва да са все по големи и обединени протести на студенти, учени от БАН, доктори и всякакви други на които им е писнало от скапаното управление на Герб и предните кретенски управления.Поне тия които искат някакво бъдеще за себе си в България.Подкрепям всякакви протести срещу тия кретени стига да не са политически организирани от някои други посерковци.Затова давайте в същият дух и дори осраните български медии да не ви отразаяват да не ви дреме за това има интернет има и чужди кореспонденти и медии.Така и провалът на управляващите ще е по пикантен показан в чужбина.
 4. 4) cobalt
  Голямо браво на момичетата! За съжаление простакът вижда науката като бъркане в джоба му. И не се замисля, че именно тя му дава хляба в ръцете...
 5. 5) 0bi
  Браво, момичета! Борете се за правата си. Това, което правите, в мое време беше немислимо. Организирането на протест се разглеждаше като антикомунистическа, т.е - антидържавна, дейност. За подобна дейност следваше изключване от висшето учебно заведение, изключване от редовете на задължителното тогава ДКМС и вписване на всичко това в досието на провинилия се. Тази сянка съпровождаше човека навсякъде и му затваряше всички врати. Човек ставаше затворник в собствената си страна, защото и да емигрира беше изключено. Жалко, че сред колегите ви има още много овчедушие.
 6. 6) Знам ли и аз кой :)
  Един от въпросните простаци нарочно съсипа Грузинската Академия на Науките. Ей така - съвсем умишлено. Големи глупости сътвори и по латинска Америка. Що пък да не съсипе и нашата. Глупави хора се управляват по-лесно - всеизвестен факт. А на братята Хамериканци, Съюзници и Руснаци не им трябват умници :)
 7. 7) Бойко Стефанов
  щом носите такива глупави плакати и не викате: ОС-ТАВ-КА!!!, ами викате: Искаме да уучим., значи сред вас има някакви инициатори, които не искат вие да протестирате, а искат да ви приспят и елиминират като гражданска съвест. Медиите първо са инструктирани. Второ никой няма шанс пред медиите да се появява многократно, защото медиите като политика в момента не следят ежедневието на държавата, а произвеждат новини. Т.е., едно повтаряне на събитие от един ден в друг не е новина и няма да бъде отразено. Когато никой не ви обръща внимание, значи сте в капан и трябва да потърсите точните организатори на протеста, ...още

 8. 8) мацка
  Винаги ще бъда на страната на младите и интелигентни хора и ще ги подкрепям с каквото мога. Воювайте за правата и достойнството си, за да не слугувате на комунистическата измет като нас. Поздра и успех!
 9. 9) Иван
  Първо - браво на момичетата. Инструментите на която и да е диктатура - червена, кафява или мутренска, са общо взето едни и същи. Ограничаване на информацията, дезинформация, внедряване на провокатори или разколници, удари срущу лидерите. Не им се давайте! Явно хората, управляващи ББ, нямат никакъв интерес от създаване на качествен човешки потенциал в България. Тези, които поради личните си качества успяват, обиктовено ги засмукват навън.
 10. 10) true style
  Това в БГ не можеш да го прочетеш-ЦЕНЗУРА!!! СЛЕДВАЩ ВАПРОС-А КЪДЕ Е ДЕМОКРАЦИЯТА И СВОБОДАТА НА СЛОВОТО? http://gazeta.ru/politics/2010/11/29_a_3449573.shtml
 11. 11) Християн
  Твърдо съм против. Никой не ги бил агитирал да протестират. На лекциите в СУ са влизали преподаватели с думите "Какво правите тук, защо не сте на протеста ? Не ви ли интересува образованието ви ?" Ректорът на споменатия вече университет обява, че не е имало вероятност за дървена ваканция. Какво се надпреварвате да подкрепяте младите хора ? Младите хора в държавата ни нямат и елементарна политическа грамотност. Не са в час със процесите, които стават. През живота си вестник не са отваряли, а новините ги разбират от случайно чуто предаване в колата. Пък протест ще правят. Немили-недраги. Сега ще ревем, че намалили стипендията ...още

 12. 12) Студент
  Студентката Вида е внучка на писателя Павел Вежинов. Сигурно ще изкарат, че е комунистическа акция, дядо й бил комунистически писател.
 13. 13) Име ... или [влез]
  Проблема е че не са минипулации. Една много малка част от студентите имат гражданска позиция. Огроманата маса от студенти се е првърала в една пушешща(не само цигари) и пиеща сган. Студентски град се е превърнал в бардак.
 14. 14) Студент
  Ето това са главтите на управляващите - празни щайги, които чакат да се напълнят с кинти, но не и със знания
 15. 15) студент
  http://prikachi.com/images/453/2622453p.jpg !
 16. 16) Студент
  Не излиза изображението с щайгите за което се отнася горния ми коментар : (
 17. 17) наблюдател
  Идат избори - гласувайте за Герб! Пратия Герб е партия на можещите и знаещите!
 18. 18) мутин
  Има тук във форума,един графоман-първоучител Бойко Стефанов.Не давай "акъл" на студентите Бойко,те не по-лошо от тебе знаят,как.За съжаление,в годините на прехода,всички студентски протести бяха употребени,да не казвам злоупотребени от политиците. Накрая нищо!Този път,каточели няма политическа окраска студентския протест,но положението е по-лошо,защото има икономическа такава.
 19. 19) До 17
  Това майтап ли е?
 20. 20) Стоянова
  Дечица сладки,толкова сте ми мили,не се косете;в тази наша Лайнария/прощавайте за израза!/,не са нужни образовани и мислещи люде като вас:келнри и проститутки са нужни на управляващите-по възможност,по-прости от тях/то възможно ли е?/.Деца,не се косете,има по-добри държави ,където ще бъдете уважавани и никой няма да потъпква достойнството ви.
 21. 21) Стойкова
  Дядото на Вида - Павел Вежинов, е един от големите български писатели, от малкото писатели, които пишат за града, а книгите му, особено последните, са с дълбоко философско съдържание. Така че да се нарича комунистически писател, е просто глупаво и невярно. А на Вида - браво за достойнството и куража!
 22. 22) Разбирачите...
  Дали не наближава краят на феномена "десни студенти", а...
 23. 23) Савов
  До 17 - Кои са можещите - Дянков или Калина Илиева, така ли се казваше шефката на фонд "Земеделие"? Вампирите на прехода ни натикаха в тази скотобойна и ние пребиваваме в нея вече 21 г. и излизане за нас няма.През тези години ни управляваха тъпи, или необразовани,или хитри самовлюбени изпечени мошеници, всичките патологично алчни, безкрупулни и нагли.Затова ни е такова дереджето.
 24. 24) топчето ще пукне
  "Гласуването" с краката на площада е верния път, когато всички други пътища са затворени. А те са - всичко от партиите, изборите до медиите е под контрола на все същите идиоти, предаващи и разрушаващи България. Но май не сме разбрали още, че с протести на парче и поотделно няма да стане. Ще стане с едно ВСЕНАРОДНО МИРНО БУНТЧЕ, не за пореден "спасител", командир, овчар или пожарникар, а за пряка власт на всички граждани с всички възможни права във всички власти и сързването ни просто в групи за връзка повсеместно преди партиите - за бръзи общи действия при общи искания. Това ...още

 25. 25) Петър
  Следващият съвместен протест на учени, лекари и студенти е на 1ви Декември 10.45: Който има желание да се опита да промени нещо, нека се включи! Вижте и това:
 26. 26) есяшаминалетите
  ша прощавате, ма тва са пълни простотии сравними единствено с протеста на учениците за по-дълга ваканция. ТРЯБВА да се намалят субсидиите за вуз-овете за да се намалят драстично кадрите които като завършат могат спокойно да бъдат сложени в графата "тъпи висшисти". в момента учебните ни заведения бълват такива хора които с гордост говорят за професията си на продавач-консултант... ама като студенти би трябвало да знаете защо се прави цялото раздувене на университетите - повече факултети = повече пари за личния състав. а личния състав в по-голямата си част е невероятен - след като е правил едно и също нещо в продължение ...още

 27. 27) Бойко Стефанов
  ето, налитам ти веднага. В търговията, най масовите продажби се получават чрез кампании които целят женското съзнание и желание за удоволствие. Там отиват парите на мъжете. а парите на жените отиват там, където рекламата бие по съзнанието на децата. така, не остават незасегнати сегменти и всички пари на всички обществени прослойки са прибрани от търговията. политиката от почти 100 години ползва същия маркетинг както търговията. Ограбването на гражданските права и човешките свободи става трудно и със сътресения през съзнанието на възрастните. Възрастните имат опит, скептични са и критични. Но младите, които сега изживяват удоволствията и нямат мотив за протест освен ...още

 28. 28) Бойко Стефанов
  Не мога да говоря днес, без да се преклоня заедно с гражданите на София. Моята почит към паметта на Андрей Баташов. Светла му памет.
 29. 29) паония
  бойко баце много интелигентни слова си написал, ма полвината изречения немат общо началото и края ... колкото до протеста - винаги когато дезорганизирана група без цел застане срещу организирана с цел изхода е един и същ. точно хората които взимат стипендии са ценните кадри, ма ти ма смяташ за оФсъ бунак щото видиш ли кви сложни изречения можеш да съставяш по които съдя, че си от онези 90% дет за нищо не стават кат завършат и мечтата им е да си седят, да си лапат патките и да вземат пари. твърде много сте се запленили от американския начин на живот ...още

 30. 30) Бойко Стефанов
  паония, тия приказки на Шахрезада ги чета от 1990 година и все едни и същи запалянковци, ги дърдорите безспир и без капка смисъл. 20 години стана все се маха, което не носи печалба и пак не носи печалба на теб и ти си все същия недоволен безсмислен човечец, който беше и преди 20 години. ти си извън всяка игра, паония. И тази игра, както и всички предишни отново ще те изключи от голямата печалба, която очакваш. Тоя тъпашки мазохизъм или мазохизъм на тъпотата и късата памет вече не взе да омръзва, ами стана направо непоносимо досаден.
 31. 31) ...
  бе не знам аз до колко съм недоволен тъп мизерник, ама ти определено си озлобеното човече дет надъхва за загубени каузи. успех в начинанията
 32. 32) ...
  забравих нещо http://en.wikipedia.org/wiki/Collateral_damage
 33. 33) Бойко Стефанов
  ..., защо не изкажеш точно, кое е изгубена кауза. Имаш ли поне представа, като се изтъкваш като много хитроумен американофил, кога САЩ са орязвали научните си програми? Кой е тоя народ, който дава на няккви мандатни политиченца да съкращава Сорбоната, Йейл, Оксфорд, Лайпцигския университет? Като го хване някого агресията на невежеството, че и се святка и не отпуска, ами продължава още по-задълбочено да се настървява в невежество. Изобщо имаш ли представа, защо има държавни университети и защо са национална грижа, а не научно-производствена експериментална база към някой промишлен отрасъл. Единствената причина за атака срещу БАН и СУ е подмолната трянска ...още

 34. 34) Нощем с белите остават.
  12) Студент 29 Ноември, 2010 в 12:20 pm Студентката Вида е внучка на писателя Павел Вежинов. Сигурно ще изкарат, че е комунистическа акция, дядо й бил комунистически писател. ------------------------------------------ А студентката Ева - на акад. Антон Дончев:)
 35. 35) буржоазна к-рва
  По последни слухове от кулоарите, председаелката на правната комисия била сърдита на председателката на 41 ОНС, защото покрай двата милиона подарени на СУ, орязали наполовина петстотинте кюфтета от менюто за коледния банкет :(
 36. 36) абори-ген-че
  Лавината тръгва! Утре - първи рунд на "всички заедно". Стига протести "на парче" и край на просията от ТИЯ. Бандата трябва да бъде изметена, не молена. Канибали от молби не разбират.
 37. 37) Бойко Стефанов
  34), този ""студентски"" ""протест"" е вече напълно ясен. Точно като стачката учителите през 2007, с която БСП приватизира образованието и в учебните заведения останаха само партийни кадри за учители. финтовете на българския Андрешко-Ганьовски кариеризъм са толкова сложни, мазни и завоалирани, че понякога дори самият Александър Лилов, генерал Семерджиев и Красимир Премянов не могат да разберат точно какво са искали да направят в началото, за да знаят точно как да отчетат резултата накрая, като успех, като провал, или като абсурд. При всички положения е винаги третото. От такива извратени и усложнени тъпизми и ходове, не господ, ами самото объркване не обърква ...още

 38. 38) Мдааа, не е във форма днес
  местният другарски пес. Доста разредено се е изходил върху въпроса - не е успял да го зятрупа.
 39. 39) Anonymous
  А авторката Борисова е извънбрачна дъщеря на Бойко Борисов
 40. 40) Бойко Стефанов
  А Anonymous е неосеменена яйцеклетка на Франкенщайн.
 41. 41) Anonymous
  Добре е че си вярват, все пак когато правиш нещо - трябва да си вярваш.Поне външно създават такова впечатление. Но аз искам да попитам - къде са те когато откровенно не обучават студентите, а ви заблуждават, че ви учат. Добре ли се чувстват, когато преподавателите отсъстват, а никой не си прави труда поне да уведоми студентите да не чакат, или някой да се разпореди да се разместят часовете; къде са когато се правят изпити про-форма - 200 души в една зала пишат и преписват, а след това всеки получава (да, получава, а не я заслужава)оценка, и така до края на ...още

 42. 42) Бойко Стефанов
  Разбрано. Завършил си СУ и с теб трябва да завърши и самият СУ, защото ти така го виждаш. Нека не разсъждаваме като тъмни бизнесмени за бизнес ползата от СУ. няма такава. СУ няма цел да бъде от бизнесполза. Защо бе хора, в света има университети, като може да има само майстори, калфи и чираци и с това да се изчерпва напълно и пълноценно задачата на едно свръх-ползотворно обучение? Изобщо разсъждавате ли, взимате ли предвид колкото може повече факти, данни, обстоятелства или само се намирате на приказка, кай от кого ще е по-оригинален? Първата българска търговска гимназия е ..."Не закъснява и ...още

 43. 43) Сълзица
  Стефанов, ти да не си учил във винса?
 44. 44) пъц
  Боко Дярията го подава на Боко Пожарната!
 45. 45) Мадлен
  Tова, че БТВ и Нова не са го показали, не значи, че МЕДИИТЕ не са, МОЛЯ-МОЛЯ!


 Начало | България | Свят | Мнения & Co | Интервю | Писмо от | Здраве, Наука & Тех | ИStoRии | Малък коментар | Арт & Шоу | Спорт | Виното | Фотогалерия | Видео | Връзка с нас


  

ЗА АВТОРСКИТЕ ПРАВА В САЙТА | ЗА ВРЪЗКА С НАС | ЗА РЕКЛАМА

направен 2007-2018® с мерак design and develop by www.ljube.com 2007 w.ljube.com