www.e-vestnik.bg
Фийд за коментари Фийд за публикации
четвъртък, 21 юни 2018
БългарияСвятМения и коментариЗдраве и наукаАрт и шоу

Възраждането на Тодор Живков

28 Ноември 2010

 

в. Ню Юръп

Надежда Нейнски. Снимка: сдс

Този месец един въпрос разбуни духовете в България, отекна в Брюксел и чака своя отговор. Случайно ли бяха изпуснати думите, с които десният Борисов величае заслугите на Първия, както преди години обичаха да наричат Тодор Живков, или изказването му беше добре премислен ход?

И докато по-близки и по-далечни поддръжници на българския премиер търсеха начин да извинят или омаловажат думите му, отговорът дойде закономерно не от кого да е, а от внучката на Живков, която в интервю отбелязва следното: “Смятам, че τова е една оценка на политик от новото поколение, която той даде, смятам, искрено, защото, надявам се, наистина вижда и чувства нещата по този начин. Това е една оценка, която до този момент никой друг политик от ранга на премиер или от позицията на Бойко Борисов, не е давал. И смятам, че това е изключително ценно и достойно от негова страна, защото моето мнение е, че той наистина мисли така.

Отговорът обаче съвсем не изчерпва проблема. Всъщност той е само върхът на айсберга, който постепенно изплува от морето на обществената апатия. Истинският дебат не е кой е “за” и кой е “против” Живков. Един човек дори ми каза преди дни: “Няма какво да се връщаме назад, Живков е покойник и това е минало.” Големият дебат, който днес повече от всякога е актуален за България, е дебатът за оценката на последните 20 години от българската история. Тази оценка разделя хората в България не просто на леви и десни - разделя ги на демократи и недемократи.

Погледнато от този ъгъл, нещата започват да се подреждат съвсем логично и да се очертават съюзниците от едната и другата страна. Когато преди дни в Брюксел на форума “Изстраданата Европейска мечта на България 1944-1989″, организиран от евродепутата от ГЕРБ Андрей Ковачев, аз заявих, че нашите потомци трябва да знаят онази морална граница, която никога да не прекрачват, имах предвид точно тази линия, разделяща демократична България от нейното тоталитарно минало.

Каква е оценката на Европа за тоталитаризма може всеки да прочете в резолюциите на Европейския парламент и Парламентарната асамблея на Съвета на Европа. Само ще припомня, че на нито един политик в Европа, дори на шега, не му хрумна да възвеличае Хитлер или Сталин, въпреки че, ако следваме логиката на Борисов, и двамата сигурно са били силни в строителството.

Може би защото в Европа са по-чувствителни към страданията на хилядите, чийто съдби и животи бяха унищожени от режима. Може би, защото помнят разделението и Студената война, лагерите и Берлинската стена. Или може би защото техните граждани и до ден днешен плащат, за да върнат икономиките на бившите комунистически страни към европейските стандарти. И когато председателят на ЕП (2007-2009) и председател на борда на директорите на Фондация Конрад Аденауер - Ханс Герт Пьотеринг, постави знак на равенство между фашизма и комунизма, и нарече Хитлер и Сталин “дяволи за Европа”, това беше категоричен знак, че дясна Европа ще бъде гарант тоталитаризмът завинаги да остане в миналото.

В същото това време в България от години тече една подценявана, но очевидно напълно обмислена стратегия на обезценяване на всичко постигнато през последните 20 години. Тезата “всички са маскари”, която мнозина се изкушаваха да използват през годините, за да мачкат политическите си противници и да печелят кредит на доверие като най-големи реформатори, най-големи европейци, като нов морал или ново време, всъщност съзнателно или не обслужваше определени среди. За да се стигне до днешното управление на ГЕРБ- партията членка на ЕНП и националистическата партия “Атака”, чиито лидери за първи път открито налагат тезата, че през последните 20 години в България:

- само се е крало и приватизирало,
- че демокрацията е равна на престъпност и корупция,
- че членството ни в Европа е незаслужено,
- че чуждестранните инвеститори трябва да си ходят,
- че европейците не ни обичат,
- че Русия единствена, както винаги, ни мисли доброто.

Така закономерно се стигна и до носталгията по времето на Живков, когато “доста неща са били направени”. Факт е и това, че 20 години ние само приватизираме онова, което е построено дотогава. Интересно е да видим защо тези лидери защитават тезата, че последните 20 години са били лошите години за България, да видим къде са били те през тези 20 години, от коя страна на барикадата са били. Да проверим имали ли са своята гражданска позиция по съдбовните за България въпроси, както и куража и доблестта да я защитават. Съвсем логични въпроси, ако си припомним, че наред с всичките си проблеми и условности през последните 20 години България:

- извоюва и отстоя правото си на демократично развитие,
- защити правата на малцинствата,
- възстанови икономиката си,
- свали визите,
- присъедини се към европейското семейство,
- стана член на евроатлантическите структури.

Това как живеем днес или как ще живеем оттук нататък зависи единствено и само от способността на днешните лидери да проведат смели и необходими реформи. Напомням им, че те имат уникалния шанс да живеят в свободен и демократичен свят и да се ползват от инструментите на демокрацията. Въпросът е дали умеят да ги използват или са в плен на рефлексите от миналото. Времето ще покаже…

*Надежда Нейнски е бивша председателка на СДС, министър на външните работи в правителството на Иван Костов, в момента е депутатка в Европейския парламент от Синята коалиция
Етикет: , ,

 


Коментарите под статиите са спрени от юни 2015 г. във връзка с решение на Европейския съд, според което собственикът на сайта носи съдебна отговорност за написано от читатели. E-vestnik.bg е обект на съдебни претенции и влиза в съдебни разходи по повод свои публикации, и няма възможност да модерира и читателски форум и да носи отговорност за него. Сайтът разчита и на дарения от читатели, за да се запази като място за мнения извън контролираните медии.
 1. 1) един българин
  Уважаема г-жо Михайлова(Нейнски), Това, че сте в европарламента, а не в родната ни България не Ви прави ни най-малко европейка, нито пък депутат е европейско мислене. Далаверите в който участвахте заедно с г-н Костов навремето не бяха нито европейски, нито пък законни и въобще не си мислете, че хората в България са забравили за "приватизационните сделки" на кабинета Костов. Заради такива "демократи" с "европейско мислене" като Вас и г-н Костов хората гласуваха за Бойко Борисов и сега ще му сърбат попарата.
 2. 2) един българин
  СТРАШНО Е ДА ЗАСТАНЕШ ОЧИ В ОЧИ С ИЗЛЪГАНАТА ВЯРА (ОТКРИТО ПИСМО ДО ИВАН КОСТОВ) от Едвин Сугарев 19.04.2005 г. Намерете това писмо и го прочетете, за да разберете какви ги вършил г-н Иван Костов, заедно с г-жа Надежда Михайлова(Нейнски)!!!
 3. 3) cobalt
  Добре казано. За съжаление на твърде висок език за българския електорат. Подобни страдания по старото време издават политически кретенизъм. Хубаво било, защото имало за ядене - вярно, побийваха по малко, но заслужено, защото сме лоши момчета. Робски манталитет. Не се променя лесно...
 4. 4) IRONIC90
  Намирането на писмото на Едвин не беше толкова трудно, ето го: http://www.sarakt.org/sygarev.html
 5. 5) свако
  По времето, когато тази ЖЕНА(главните букви не са слу4айни), беше външен министър на България, към мен в европейските летища престанаха да се държат като 4овек втора категория, и подлежащ на най-унизителни проверки.
 6. 6) Професионалист
  Бойко каза, че при Живков БЪЛГАРИТЕ са построили много. Не е ли истина? Нейнски, ти с Костов колко неща построи? Демокрацията си я построиха БЪЛГАРИТЕ, а не ти, хубавелке. Така че не се заяждай безсмислено както беше цялото ти участие във властта. Иначе, нищо лично...
 7. 7) cobalt
  Не е истина, профи. БЪЛГАРИТЕ построиха малко при живков и продължиха със същите темпове след него. На боко-тиквата не му стига образованието да разбере, че не е достатъчно да построиш нещо. За да има смисъл, трябва да си го планувал добре, а когато е готово да го експлоатираш ефективно. По живково време се строяха паметници на некомпетентността - с неограничени средства и без много мисъл.
 8. 8) COLONEL K
  Coby,чети ,чети и пак чети!Статистика.След това започни да мислиш!Малко ще те заболи,но не се отказвай.Г-жа Неински това и е работата.Тя е политик,което и дава право да говори каквото си ще.Макар,че в настоящата статия защитава позиция,говори като идеолог.Идеите са по-тънка работа. С едно обаче не съм съгласен.Били сме си оправили икономиката.Смях!Че ние имаме ли такава.Вижте само колко кораба има във Варненските и Бургаските пристанища-те са пустинно тихи/извинявайте за шаблона.
 9. 9) свако
  По времето на "работни4еско-селската " власт в България се построиха гиганти като "Кремиковци" и "Дебел", заводите за тежко машиностроене край Радомир и Русе, ЗДЗУ в Ст. Загора и още куп такива. Аз, свако, тогава живеех на квартира в едно помещение, 4иито прозорци бяха на равнището на тротоара, защото кварталната ОФ организция ме беше вклю4ила в трета гупа нуждаещи се от жилище. Имах петнадесет годишна вноска в "Мототехника" за "Лада" и тъй като винаги съм се наспивал много бързо, по4ти винаги успявах да заема такова място в поредната опашка за нещо си та в момента преди да ни изритат от магазина ...още

 10. 10) 4о4о
  Патката Надка трябва да е благодарна на Т.Ж,, защото гепи гаража, построен по негово време. Иначе нямаше да стане гаражна принцеса с патлажанена каляска.
 11. 11) COLONEL K
  Ами спиранията на електричеството?Можеше ли да пътуваш по широкия свят?Кореком и подобни?Списъка е много дълъг,както и разговора по темата,но спор няма:старата сиситема изчерпа ресурса си и умря.Бедата е ,че у нас мафията си има държава,а затова сме виновни всички.Лоши сме!Неблагодарни,непоследователни,необективни,завистливи,мързеливи,отмъстителни,невъзпитани и много крадливи.Така ли е Свако?
 12. 12) 0bi
  "Случайно ли бяха изпуснати думите, с които десният Борисов величае заслугите на Първия, както преди години обичаха да наричат Тодор Живков, или изказването му беше добре премислен ход?" Разбирам, че въпросът на г-жа Неинска е риторичен, защото цялостното поведение на Борисов подсказва недвусмислено, че той е верен на покойния си господар. Но, от друга страна той не e чак толкова глупав, че да си позволи безотговорно да реже клона, на който седи. Като човек, който се занимава с политика, той не може да не знае, че реабилитирането на който и да било диктатор от времето на тоталитаризма, било то фашистки или ...още

 13. 13) свако
  Не е така. Българите си имаме своите достойнства идващи от гените ни. Доказвали сме го в минали времена.Просто трябва да скъсаме със старите си "приятели", които никога не са ни биле доброжелатели. Нека петърдимитровци и вся остальная .... да си ходят при роднините там и да ни оставят да си подредим нещата тук.
 14. 14) ээа
  Всяка поява на г-жата е обида за българите. Апропо, Гаражната Принцеса би ли ни обяснила все пак дали светослав малинов от дсб е евродепутат????
 15. 15) До SK, Добри, 4o40 и сиe.
  Спомените от любимото ви Татово време са живи, за да топлят дребните ви, достойни за съжаление душички. Четете и се наслаждавайте: "Масовото безсъние в София беше предизвикано от слуха за евтини банани. Той задвижи народните маси и през 2010 - точно както при Живков и при Виденов. Празникът в България вече настъпи - с идването на популярна верига хипермаркети от така наречените „дискаунтъри”. Откриването на 4 магазина от веригата в столицата бе при засилено полицейско присъствие и предизвика безредици. Медиите заснеха тълпите, заели позиции в малките часове на деня, както и сивите от умора, но тържествуващи лица на победителите, стиснали ...още

 16. 16) Земпарето
  Статията на Н. Неински е приемлива, защото съдържа истини, които не могат да се опровергаят, но има и твърдения, меко казано клишета. От последните шест, началните три са точно такива пропагандни внушения, на които никой не вярва. Европейския дух се усеща от писанието, което положителното и е един плюс за имиджа на България.
 17. 17) Добри
  15/"Само две неща са безкрайни - Вселената и човешката глупост, но за Вселената не съм съвсем сигурен" (А. Айнщайн) Двадесет години всички виждат и говорят за това че BG не само достигна дъното, но и копае още по-надолу. За нормалния човек е ясно че за да плуваш към дъното трябва да се гмурнеш от точка по-висока от повърхноста. Кога през тези двадесет години имаше точка по-висока от кота 0? Благодарение на личности като г-жа Михайлова(Нейнски)стигнахме до там където сме, най-бедната страна в Европа. За да отричаш очевадното се изисква да притежаваш една особенна дарба наречена глупост.
 18. 18) SK
  За да отричаш очевадното се изисква да притежаваш една особенна дарба наречена глупост.
  ...и нахалство.
 19. 19) чичата
  или при бай тошо бая се създаде, построи и изнесе, щом 21 години го къртят и още има/ или нещо много ги мързи тия днешните/ маркуча интуитивно напипа нервът им да събарят имотите на "омразните"(по принципа на вуте да му е зле),тия - не, пак ги мързи/ ще поскачат, поскачат около багерите и ще влезат в кръчмата да се съсредоточат/ мисля си за кахърите на седесетата, че се възраждал тод.жив./ в историята на русия има един княз дМитрий донскОй/ минали години и десетилетия след като си заминал завалията, и все се явявал някой л`жедмитрий, не защото донской е продал на ...още

 20. 20) SK
  Ето какво Чикагският Солженицин казва за Тато. При Тошо всичко беше в ред При Тошо всичко беше в ред Ядехме хляб с масло и мед. През лятото се къпехме в морето, През зимата със ски кръстосвахме балкана под небето. Но щом си Tошо замина, В боклука ровим за храна. Морето казват пресъхна, Част от Балкана в боклуци потъна, Останалата част я Царят открадна.
 21. 21) Бети
  Нада е една нещастница жалка, която олицетворява безнадеждната агония на прехода от комунизъм към посткомунизъм. Гадна, лицемерна нещастница, нямаща нищо общо с интелигентност, духовност и пр. ценности. Тя участва в най-голямото престъпление спрямо трудно прохождащата демокрация - корумпирането на политическия и управленски живот на десницата. Всички демокретично и дясно мислещи хора бяха систематично отвратени.Гнусна, суетлива и погрозняваща патка безмозъчна, но алчна! Марш от Европарламента!
 22. 22) SK
  Може би защото в Европа са по-чувствителни към страданията на хилядите, чийто съдби и животи бяха унищожени от режима.
  Ако бяха толкова чувствителни, щяха ли да притежават толкова колонии кедето не хиляди, но милиони съдби и животи бяха унищожени. Или според морала на демократична Европа хората от колониите не се смятат за хора.
  Или може би защото техните граждани и до ден днешен плащат, за да върнат икономиките на бившите комунистически страни към европейските стандарти.
  Тази жена няма ли срам да пише такива глупости. Та те са върнали тези икономики далеко под Европейските стандарти, върнали са ги дори под стандартите
  ...още

 23. 23) Стоянова
  Надето си беше една пощенска кутия на Мадлин Олбрайт и компания по времето,когато бомбардираха Югославия.Разликата между нея и Румяна Желева е във визията.Това явно е достатъчно.
 24. 24) дръндер
  Михайлова,наред с Костов,е от тия,които убиха Синята идея навремето.Така че,сега трябва да пази почтителна тишина.Почтителна,заради покойника СДС!
 25. 25) Коморов
  Да вземаш за вярно това, което говори кухата кики.ора на сдс, си е абсолютно жива заблуда! А заблудени и самозаблудени по българско под път и над път! Времето и вятъра отвяват плявата сдс и остава житото - сътвореното от българите, от което тази куха кики.ора им свибез пари - най-големия и най-уреден гараж в софията, че и в страната. И глупаците, доволни че са излъгани, сега се умиляват и хвърлят стрелите си срещу "облаците"! С този акъл ще има още да патят, докато им дойде акъла в главите! Но той, пустият, ако не дойде овреме, не идва и след време!
 26. 26) Anonymous
  Надето съвсем е откачила!!! Тая статийка е един кривозаучен евростандартен бюрократичен бълвоч, пълен с дълбокомислени безсмислици, особено изброените „достижения“ на БГ за последните 20год. „Големият дебат“ бил ... дрън-дрън и тя заявила на организиран в Брюксел форум ... бла-бла ... и ни открехва каква била оценката на Европа за тоталитаризма!?! Браво, Наде, ученото си е учено, а простите българи ни я ръзбирът Ивропата, дето била чувствителна и помнела лагерите и дрън-дрън ... Егати словесния буламач! В България от години течала една напълно обмислена стратегия ??? Кога в БГ за нещо въобще е имало каквато и да била стратегия? Откачалка!Щеше ...още

 27. 27) ФилосоВ
  Апропо, заглавието в английския оригинал не е възраждането, а възкръсването -- звучи почти еднакво, ама не е съвсем http://www.neurope.eu/articles/The-Resurrection-of--Todor-Zhivkov/103783.php# Може би щеше да е по-добре да си пратим мненията на техния главен редактор ...
 28. 28) четящ
  Чета с голям интерес написаното от човека с ник "свако". Изглежда ми на много начетен, точен и позитивен човек.
 29. 29) туркиня
  Освен всичко казано до тук Михайлова(Нейнски) ТРЯБВА ДА ОБЯСНИ НА БЪЛГАРИТЕ защо на 4 декември 1997г. като министър на външните работи подари заедно с ментора си Иван Костов на Турция 100 хил. квкм. от българските води в Черно море при сключването на споразумение за делимитирането на водните пространства между двете страни.
 30. 30) Anonymous
  Ние Надето я знаем. Най-добре по това което направи или по-скоро от нищото което не направи за нашите медици при кадафи. Години си траяха и дори след като се разчу не посмяха да гъкнат на международната сцена. Не им се разваляше хатъра с Ванката. Аз се пада да познавам дъщерята на Ваня Червеняшка и знам как баща и стоеше с месеци пред министерски съвет и ги чакаше с един знак на тротоара с молба да направят нещо.
 31. 31) ogi
  ama naistina kradnaxa pak daje ne se i zadavixa....i cdc,i bcp,i caria i koi li ne ...po dobre da si traiat te dokaraxa Boiko,zashtoto nishto ne napravixa...


 Начало | България | Свят | Мнения & Co | Интервю | Писмо от | Здраве, Наука & Тех | ИStoRии | Малък коментар | Арт & Шоу | Спорт | Виното | Фотогалерия | Видео | Връзка с нас


  

ЗА АВТОРСКИТЕ ПРАВА В САЙТА | ЗА ВРЪЗКА С НАС | ЗА РЕКЛАМА

направен 2007-2018® с мерак design and develop by www.ljube.com 2007 w.ljube.com