www.e-vestnik.bg
Фийд за коментари Фийд за публикации
четвъртък, 21 юни 2018
БългарияСвятМения и коментариЗдраве и наукаАрт и шоу

За какво ще използва Русия "футболния" шанс?

6 Декември 2010

 

Правото да стане домакин на световно първенство по футбол дава на Русия уникален шанс за модернизационен пробив. Същевременно обаче решението на ФИФА създава допълнителни условия за замразяване на политическите процеси в страната и значително вдига залозите на Владимир Путин в президентската надпревара. Русия не се е научила да решава инфраструктурните и технологическите си проблеми, без властта да има мощни пиар поводи за това. В този смисъл полученото домакинство на световния шампионат по футбол през 2018 г. е от значение най-вече като практически единствен шанс страната да уреди с по един що-годе приличен стадион десетина големи провинциални градове, да реконструира или построи наново явно овехтели местни летища, може би също да усъвършенства комуникациите.

За да схванем колко е важно това за Русия, ще припомним, че само благодарение на зимната Олимпиада в Сочи, смятан за главен курорт на страната и дори наричан понякога трета столица, ще бъдат изградени нормална канализация и система за електроснабдяване. Без да споменаваме реконструкцията на местното летище, което днес е същински позор, и предстоящата поява на нови транспортни комуникации.

Междувременно обаче подготовката за Олимпиадата вече е съпроводена с корупционни скандали, скок на бездруго небивалите разходи и шумни оставки (да напомним само как Семьон Вайнщок стигна от шефското кресло в скандалната компания “Транснефт” до висшия пост в “Олимпстрой”, после уж доброволно подаде оставка и заяви, че не можел да работи с корупционери). Кражби, подкупи и скандали съпътстват всички подобни проекти в Русия; желателно е обаче да ги избегнем в подготовката за световното първенство през 2018 г.
Мондиалът представлява и огромно предизвикателство за руската икономика. Независимо от уверенията на вицепремиера и финансов министър Алексей Кудрин, че бюджетът на Русия ще изхарчи за световното по футбол през 2018 г. далеч по-малко средства, отколкото за Олимпиадата-2014 в Сочи, явно става дума за твърде големи пари.

Руската заявка предвижда мачове в 13 града и общата сума на средствата, обещани само за изграждане и реконструкция на стадиони, днес е 3,82 милиарда долара (не само от бюджета). Тук обаче не са включени разходите за инфраструктура (пътища, хотели, летища и т. н.) За сравнение, до момента за Сочи-2014 са похарчени 2 милиарда долара; при това всички арени на бъдещата Олимпиада ще са разположени или в самия град, или в най-близките му околности.

Огромните харчове обаче може да се рентират, стига да има разумен бизнесплан за управление на обектите, които ще изникнат около десетината руски градове домакини на мачовете от Мондиала. Защото в идеалния случай предстои да построим за световното качествени автомагистрали и модерни хотели, а не само свестни футболни стадиони, каквито в Русия днес на практика няма. Не бива да забравяме и още нещо: шампионатът през 2018 г. ще е допълнително и твърде съществено бреме за бездруго дефицитния бюджет на Русия.

През 2014 г. ще започнат основните подготвителни дейности за световното. Ако впоследствие конюнктурата на горивния пазар значително се влоши, Русия твърде вероятно ще бъде принудена да ореже социалните плащания, за да се вмести в разходните рамки. Още повече че властите, водени от икономически и политически съображения (желание да хвърлят прах в очите на международната общност), явно няма да гонят икономии от подобно строителство.

От политическа гледна точка решението на ФИФА съдейства за запазване на днешния политически режим в Русия. Това безспорно е лична победа за премиера Владимир Путин, който фактически стоеше зад руската заявка, макар и да не я представи лично. Досега за личен политически проект на Путин бе смятана единствено Олимпиадата в Сочи, но днес му е осигурен собствен политически проект и за хипотетичния втори шестгодишен президентски мандат, който ще започне тъкмо през 2018 г., месеци преди световното. Владимир Путин едва ли ще изпусне шанса да посрещне Олимпиадата през 2014 и Мондиала-2018 като първо лице в държавата, освен ако му попречат обстоятелства с непреодолима сила.

В крайна сметка основната задача за Русия не е да се дави в поредния пристъп на патриотизъм, а да използва двата грандиозни спортни проекта за качествена промяна на цялата страна. Защото държавата ни получи този път световното по футбол горе-долу по същата логика, както и Южна Африка - тези хора насърчават максимално скъпоструващи проекти в максимално неразвити държави на територии, където никога не е имало подобни състезания. Ако пък и след 2018 г. Русия си остане петролногазова провинция с тотално корупционен режим и диви политически нрави, то при всичката си обич към футбола ще трябва да признаем за грешка решението на ФИФА.

По БТА
Етикет: , ,

 


Коментарите под статиите са спрени от юни 2015 г. във връзка с решение на Европейския съд, според което собственикът на сайта носи съдебна отговорност за написано от читатели. E-vestnik.bg е обект на съдебни претенции и влиза в съдебни разходи по повод свои публикации, и няма възможност да модерира и читателски форум и да носи отговорност за него. Сайтът разчита и на дарения от читатели, за да се запази като място за мнения извън контролираните медии.
  1. 1) ГОШО
    Пропуснали са да кажат че освен за всичко друго фудболния си шанс Русия ще го използва за да зароби България


 Начало | България | Свят | Мнения & Co | Интервю | Писмо от | Здраве, Наука & Тех | ИStoRии | Малък коментар | Арт & Шоу | Спорт | Виното | Фотогалерия | Видео | Връзка с нас


  

ЗА АВТОРСКИТЕ ПРАВА В САЙТА | ЗА ВРЪЗКА С НАС | ЗА РЕКЛАМА

направен 2007-2018® с мерак design and develop by www.ljube.com 2007 w.ljube.com