www.e-vestnik.bg
Фийд за коментари Фийд за публикации
четвъртък, 26 април 2018
БългарияСвятМения и коментариЗдраве и наукаАрт и шоу

Северното Черноморие, преди да стане на вили и голф-игрища

16 Май 2007

 

Нели Томова, Иван Бакалов

Заливчето в с. Тюленово е единственото място, откъдето местните пускат лодките си в морето. Снимка: Нели Томова

В най-северната част на българското Черноморие не се издигат хотелски комплекси. Няма тълпи туристи, шумни заведения и сергии. Природата е запазена, местните са дружелюбни, а в морето се виждат делфини. Брегът е скалист и стръмен, плажната ивица - оскъдна. Повечето посетители идват тук с раници на гърба, опъват палатки или се подслоняват в скалните пещери, надвесени над морето. Крайбрежието е любимо място на запалени гмуркачи и катерачи.

На това, останало все още тихо място, му е отредена съдбата да се превърне в голфигрища и ваканционни селища. От с. Тюленово, южно от Шабла, до Дуранкулак ще се строят общо 5 голфигрища, ваканционни селища и яхтено пристанище, както писаха вестниците. Общината в Шабла е дала разрешение за това и внесла терени като апортни вноски в начинанието. Основен инвеститор е варненската групировка ТИМ, чрез своето “Бългериън голф съсайъти” и дружеството за проучване на нефт и газ, което има концесия да работи върху терена. Както e-vestnik писа, хората, които играят голф в България, са стотина души и на всеки 5 от тях вече се пада по 1 голфигрище (виж коментара тук).

Къде искат да строят любителите на голфа?

Тюленово

Пейзаж край Тюленово. Снимка: Иван Бакалов

Тюленово се намира между Каварна и Шабла, на 3 километра от фара, но градските автобуси не спират тук. Единственият начин да се стигне до селото е с кола или с маршрутка (само в понеделник и четвъртък). Много от посетителите избират пътуването на стоп, макар че то е повече от несигурно. Човек може да върви по пътя към Шабла в продължение на километри без да срещне нито една кола. Повечето хора, които идват тук, предпочитат да спят на палатки край морето. Иначе местните дават квартири за по 6-7 лева на вечер.

Тюленово изглежда така, сякаш времето е спряло някъде в далечната соц-епоха. Постоянните жители са около 60 души. Има само един магазин, който работи едва по няколко часа на ден и предлага ограничен брой стоки –разредител за боя, шпеков салам, лютеница, лимонада… Ако човек иска да си купи хляб, трябва да си го поръча от предишния ден.

За гладните и жадните обаче почти денонощно работят кръчмата на Драго, който приготвя вкусни ястия от плодовете на собствената си градина и “Черната перла”. С изрисувани русалки и кораби по стените, ресторантът предлага оскъдно меню (с изключение на няколкото вида прясна риба), и гледка към закътан между скалите залив. Заведението с различни имена съществува отдавна под различни имена.

Името на селото не е случайно. По времето, когато румънската принцеса обитава двореца в Балчик (в средата на 30-те години на миналия век), получава като подарък двойка тюлени. Отнчало живели заградени в морето край двореца. Царицата пожелала да ги пуснат да живеят свободно. Животните се заселват във водите край Тюленово, където има много подводни пещери и риба, адаптират се към местния климат и успяват да създадат поколение. През шейсетте години постепенно изчезват. Причината е вероятно в полигона на военните край фара на Шабла, където всяко лято се събира артилерията на България да стреля, а също и намаляващата риба.

Бай Пешо, кръчмарят, е една от местните забележителности. Снимка: Иван Бакалов

През лятото на 1978 г. в Тюленово се разполага на палатки голяма група изтночногерманци от тогавашното ГДР. По онова време в района по традиция летуват на групи предимно софиянци от пещерни и алпийски клубове. Много от тях спят в спални чували по пещерите и тогавашната милиция периодично ги разгонва да се заселят в квартири или в къмпинга край Шабла.

Германците са около 45 души, част от тях водолази, които имат официално разрешение за нещо като експедиция в района на селото. В продължение на месец водолазите разглеждат подводните пещери по крайбрежието на селото. Един от тях казва пред местните, че в една от подводните пещери е намерил полуразложен труп на тюлен (в пещерата се влиза под вода, но се излиза в някаква каверна на сухо, според обяснения на водолазите). По този повод местните старци коментират пред летовниците тук, че това вероятно е последният тюлен, защото те не били виждали от 5-6 години. Като се отчете, че възрастните хора често се заблуждават за времето и под 5-6 години може да се подразбира 10-15, вероятно до началото или средата на 60-те години край с. Тюленово още са се срещали тюлени. Старците на селото през 70-те години разказват на летуващите софиянци – “Ей тук си пиехме ракията, а там се биеха тюлените и ние гледаме” и посочват заливчето, край което е една от селските кръчми още от онова време. Това е единственото заливче, където местните си изкарват лодките.

Делфини край Тюленово. Снимка: Иван Бакалов

Според тукашните хора вина да изчезнат тюлените имала и една каменна кариера наблизо, откъдето гърмели редовно, редувайки се с военните на полигона.
Край Тюленово, извън очертанията на селото, строителната инвазия вече е започнала. Построени са няколко вили, неизвестно как узаконени, въпреки, че са извън регулацията на селото. Близо са до няколко от най-красивите скалисти образувания по българското Черноморие. Вече не можеш да снимаш скалите, без да влезе в кадър някоя грозна вила.
Шабла

Шабленският кей. Тук инвеститори се гласят да строят яхтено пристанище. Снимка: Иван Бакалов

Шабла се намира на 80 километра северно от Варна и на 20 от Каварна. Старият път между Каварна и Шабла се извива покрай морето. Полета с диви цветя се редуват със слънчогледови ниви, тук таме се мяркат вятърни електроцентрали. Край пътя се виждат тъмните силуети на нефтените сонди, разположени край брега. През 50-те години тук започва добив на нефт, но след 70-те се добива съвсем по-малко. Вместо петрол, сега от сондите тече топла минерална вода, която се влива в морето. Местните и туристи отдавна са намерили приложение на водата и идват тук, за да се къпят.

На три километра източно от Шабла е Шабленското езеро, което през зимата приютява множество редки птици, сред които застрашените Червеногуши гъски (около 80% от световната популация - броят им стига до 60 000), Малък корморан и Бял пеликан, Белочели гъски, Зеленоглави патици и др. Заедно с Дуранкулашкото езеро то е част от Via Pontica, един от основните пътища на мигриращите птици в Европа. Езерото е и убежище на застрашените растителни видове Режещ кладиум, Бърдуче и Бяла водна роза.

Атанас Атанасов, фараджия второ поколение, проверява фара след като го е запалил. Снимка: Иван Бакалов

Всяка зима тук идват чужденци, за да наблюдават и снимат редките птици. В района обикалят и много ловци и стрелят наред, без да се съобразяват кой вид патица е защитен. В последните години около езерото пристигат цели колони от джипове с ловци.
Шабла е старо тракийско селище от VI- V век пр. н. е. През римската епоха в селището е имало пристанище, а в морето около Шабла има много потънали морски съдове, в това число и 2 или 3 подводници от Втората световна война.

На пет-шест километра от града се намира най-старият фар на българското Черноморие, който през лятото на 2006-та отпразнува 150-тата си годишнина.

32-метровата кула на фара е построена почти на края на брега. В нея дежурят на смени трима фарааджии. Един от тях е прекарал тук целия си живот.

59-годишният Атанас Атанасов е единственият фараджия второ поколение по нашето крайбрежие. “Баща ми беше фараджия 42 години от 1949 до 1992 г. Бил съм на една годинка, когато са го назначили на фара. Живеехме тук през повечето време. Сестра ми се роди тук. Ходех пеш на училище до Шабла всеки ден. През 1992 назначиха мен. Сега сме трима, редуваме се на смени по 24 часа. Фараджийството е малко отшелническа работа”, разказва Атанас.

Атанас пали светлината по график, в който е указан точният час и минута за всички наши фарове по крайбрежието. Паленето става само с един ключ. Светилото представлява електрическа крушка, която се включва от стаята долу. Малка сигнална лампа примигва, за да покаже, че фарът работи. Някога вместо електричество е имало горелка със светилен газ, а по-късно с ацетилен. После – 300-ватова крушка. До 60-те години тя е имала светлинен отражател. Романтично изкачване до върха на кулата е правил само бащата на Атанас. Днес той се качва по 133-те стъпала само по изключение. …

Атанас горе в кулата. Снимка: Иван Бакалов

Светлината на фара се вижда на 15 мили навътре в морето, а в по-ясно време - и до 17. Кулата е стегната с метални обръчи, защото е напукана от земетресение през 1901 г. Според някои исторически хроники е била построена в този си вид през 1856 г. Но наши моряци видели в лоцията на италиански кораб, акостирал у нас преди години, че там фарът е отбелязан да съществува от 1844. Според историците на същото място вероятно е имало фар още от византийската епоха, преди около 1500 г.

Край фара на Шабла се е образувало малко рибарско селище от тенекиени бараки. До самия фар през последните години много от рибарските къщурки са се превърнали във вили, узаконени впоследствие. Една от вилите до фара е купена от ирландец. Другите са на хора от региона и от самата Шабла.

Плажната ивица до кея обаче все още е пуста и недокосната от туристическите предприемачи. При повече късмет на 20-30 метра навътре в морето могат да се видят делфини.

Точно тук, край тенекиеното рибарско селище и неугледните вили, инвеститорите се канят да строят яхтено пристанище. Сигурно чертаят планове как богаташи ще акостират тук с яхти да играят голф…
Етикет: , ,

 


Коментарите под статиите са спрени от юни 2015 г. във връзка с решение на Европейския съд, според което собственикът на сайта носи съдебна отговорност за написано от читатели. E-vestnik.bg е обект на съдебни претенции и влиза в съдебни разходи по повод свои публикации, и няма възможност да модерира и читателски форум и да носи отговорност за него. Сайтът разчита и на дарения от читатели, за да се запази като място за мнения извън контролираните медии.
 1. 1) Киро
  Тези места трябва да бъдат запазени! Аман от застроени места по черноморието, то морето ни ще заприлича на мъртва локва...
 2. 2) С.Янакиев
  "плажната ивица - оскъдна."-бих отрекъл това тъй като 20% от плажната ивица се намира точно край Шабла!!!!!!!
 3. 3) Емилия
  Аз съм съгласна с тезата автора, че голфа като спорт е непопулярен у нас и хората, които го практикуват са малко. За разлика от това любителите на природата у нас и в чужбина са стотици пъти повече. Да не кажа и хиляди. Туристите идват не заради бетона и стъклото, а заради природата. От няколко години работя на Златните и мога спокойно да кажа, че курорта се е превърнал в един град от стъкло и бетон. Растителността е намаляла доста. Добре, че вече няма къде да се строи.
 4. 4) Петя
  Родена съм в този град и през целия си живот съм живяла тук.Обичам този град,безкрайните плажове на къмпинга край Шабла и скалите край Тюленово ,на които съм отраснала.Прекрасно е че природата тук е непокътната и запазена в този си райски вид ,защото тук е едно райско кътче,но нека да дадем шанс и на бъдещето ,да има работа за всички и младите хора да не бягат от този град.Вярно е ,че голф игрищата са ни множко и всичко ще се застрои и загради,но нека поне да стане чисто и красиво,а не да се превърнем от рай в мръсна строителна площадка.Ще е ...още

 5. 5) теди
  Тези места трябва да се запазая !!! Но, само ние можем да го направм нека да си хвърляме отпадаците в кофите за боклук а не по плажа и морето!!!
 6. 6) Анелия
  И какво, ще спечели евентуално този някой + може би общината за десетилетие или малко повече, а всички останали ще загубим и то завинаги един прекрасен и своеобразен кът. Това са поредните престъпления, извършвани от българи за България в наши дни. Наивно се моля това безумно унищожение да не се случва, но ... нейсе! мнооого ееевтино и късогледо - в полза на неколцина, за малко и за 1 пробит долар, а вредата и предаттелството са....
 7. 7) caminante
  ток ток ток - има ли някой тук? хай пийпъл, отивам на Шабла - как е там? получих едно златно ключе, което е златно понеже е безплатно. :) надявам се да не срещна жив човек _ или мнооого малко - ще стане ли? а за бетонни спални не искам и да чуя - само да ми се люлеят диви цветя и слънчогледи, червеникави дюни и корморани, памук от бодили по вятъра да се носи... студена ли е водата? няма страшно - аз искам само самота и дъъълги разходки сутрин и привечер край морето... искам природа, космическа тишина, романтика... да чуя крякане ...още

 8. 8) Анелия
  За жалост това дали ще се застроява зависи от нас,от това дали като собственици на земя ще я продадем. Факт е че повечето собственици продават замята си на много по-ниска цена от колкото е всъщност. Така притиснати от надоимъка,мизерията и понякога от глупостта ни правим "най-добрата" сделка за нас,а за децата ни най-лошата. Старите хора са казали: "Земя не се продава ". Дано не съм лош пророк , но след године / не много/ България ще е собственост на чужденци
 9. 9) Mar4ela
  Прекрасно място,диво и красиво.Много Ви моля хора запазете го така непокътнато.
 10. 10) Мими
  Всяка година прекарвам поне по 2-3 седмица на някое от тези места. Наистина са много красиви и ще бъде много жалко да се осакатят от строителни работи! В началото на 90-те години можеха постояно да се видят делфини, а сега чакаш по цял ден с надежда да видиш поне един. Всички красиви места в България ни ги отнемат едно по едно, накрая за съжаление нищо няма да остане недокоснато... За какво са ни голф игрища?!? Преди и Топола беше краси място, а сега има едни ужасни циреи и голф игрище на което не всеки може да си позволи да ...още

 11. 11) дмк
  За съжаление идиличната картинка скоро няма да е същата. Търговците на недвижими имоти ще ви кажат, че само през последната година около Балчик и Шабла са препродадени няколко хиляди декара "земеделска" земя, която в момента е в процес на смяна на предназначението. След това започва строителство. Междувременно цената на кв. метър от 2лв. премина 30лв и продължава да расте. Безумци са тези, които продават земята на дедите си за няколко жалки левчета (след няколко години, когато - дай Боже, в БГ влезе еврото, левът ще се обезцени поне 3 пъти, т.е. продажбата на земя ще се окаже най-губещата сделка). А ...още

 12. 12) lovec
  Пишете на кирилица! Админ.
 13. 13) Запознат
  Тюленово е едно прекрасно място. Преди 10на години да е било си беше същото каквото и в миналото, както и близкото Камен Бряг. Изведнъж след това в Камен Бряг около 2002-3 се започна строеж на 'софиянци' с техните грандомански вили, обикновенните кръчми с цени като от обикновенно село като споменатите тук изчезнаха и на тяхно място се появиха такива с цени като в София.. Година след това същата 'ударна вълна' удари и Тюленово.. Спокойната северна част на селцето , вдясно от пътя за Шабла където беше поле с изоставени цистерни и кранове и котви се застрои с огромни вили на ...още

 14. 14) Рахатов
  РАХАТОВ КАЗА: - Анатема на този, който посегне на този прекрасен кът! Див и неуреден, но автентичен и безкрайно спокоен. Точното място за релаксация. Нека рибарите си ловят рибата и да го пазят като очите си. # КАЗАХ !!!
 15. 15) голфърът
  Аз съм напълно съгласен с вас,но по добре е голф игрище от колкото бетонна джунгла.5 год.работя по голф игрища и знам че все пак ще бъде зелено.Ако не е голф игреще ще бъде друго,на което пак няма да сме доволни.
 16. 16) Петя
  Заслужава си да се посети това прекрасно кътче на България.Изключително спокойно и приятно място за отдих,невероятна и внушителна гледка.
 17. 17) Жоро
  Познавам това място от 1989г. минавайки от там си казах - това е рая! Вече 19г. посещавам Тюленово и Камен Бряг всяко лято през юли и август! Никъде няма изгрев и залез по българскот черноморие, както тзи при Тюленово! Спокойствието и тишината на селото са неуписуеми и завладяващи всеки истински българин. Морето и въздуха са чисти и кристално-сини! Местните хора са добри и гостоприемни, с умиление си спомням дългите, сладки приказки в кръчмата на бай Драго с месните хора за миналото и настоящето на този хубав плодороден край! Скоро разбрах обаче, че цистерните от които течеше лековитата, ...още

 18. 18) СИЛВИНА
  ИСКАМ ДА ОТГОВОРЯ НА "ЗАПОЗНАТ" ОТНОСНО КМЕТИЦАТА НА ТЮЛЕНОВО. ЯВНО НЕ СИ ТОЛКОВА ЗАПОЗНАТ ЩОМ ГОВОРИШ ПЪЛНИ ГЛУПОСТИ.ПЪРВО НЕ Е КМЕТИЦА, А Е КМЕТСКИ НАМЕСТНИК.ВТОРО НЕ Е ОТ КАВАРНА А Е РОДОМ ОТ ТЮЛЕНОВО.ТРЕТО СЪПРУГЪТ Й НЕ Е НИКАКЪВ ШЕФ,А Е ОБИКНОВЕН РАБОТЕЩ ЧОВЕК.ЧЕТВЪРТО НЕ ИЗПЪЛНЯВА ТОВА,КОЕТО Й НАРЕДИ ШЕФА НА МВР. А ТИ 'ЗАПОЗНАТ' НЯМАШ ПРАВО ДА КОМЕНТИРАШ НЕЩА, ЗА КОИТО НЕ СИ ЗАПОЗНАТ. П.С. ЗАБРАВИХ ДА СПОМЕНА ,4Е ДО МОМЕНТА С.ТЮЛЕНОВО НЯМА НИЩО ОБЩО С КАВАРНА.ВСЕ ОЩЕ Е НА ТЕРИТОРИЯТА НА ОБЩИНА ШАБЛА.
 19. 19) НИКИ
  г-н Эапоэнат очевидно не сте толкова эапоэнат щом твърдите неща които не са верни Селото няма нищо общо с град Каварна а още по малко кметицата на село Тюленово за него се грижи общ Шабла Както и тя и нейният съпруг са едни честни и работливи хора И тя като нас не иска да има големи вили и застроени площи а да си остане диво и красиво такова каквото е било и преди А тя знае най-добре какво е било преди защото именно там е отраснала тя И в момента прави и невъзможното за да може селото да остане непокътнато! ...още

 20. 20) Тодорин Тонев
  Плачи ми се ! Нищо ли не можем да направим ? Искам си тюленово същото . Преди 2 дена ме изгониха полицаите . Вече нямаме право да правим къмпинг там . Махам се от България ако стане това . Тази помия не ми е по нервите . Ски писти и голф игрища . Не е това което всички харесваме в природата ни .
 21. 21) Стефанова
  Незнам дали скоро някой е ходил на Тюленово.Аз всяка събота и неделя съм там.Това което стана за две години е ужасно.Камъните са отрупани с ръжда от водолазите,който режат потъналия кораб.Вярно е,че времената са трудни за всички!Но защо трябва да унищожаваме хубава ни природа.
 22. 22) владимир
  ветрогенераторите вече са доста, стотици са. голф игрището не е зелена полянка, а отровена почва с изкуствена настилка и хибридни сортове, за които е нужно много вода, каквато в местноста няма. термалните извори са от стари нефтени находища и вероятно не ще стават за нопояване (дори и за хибридни изкуствени култури). в тази уникална степ лятото е адска жега, дървета липсват и прохлада доставя единствено морето, което е с около 2-4 градуса по-студено от южното крайбрежие, но за разлика от него е непрестъпно с отвеси от 2 метра в най-северната част до 30-50 метра на юг. ландшафта се харесва ...още

 23. 23) Anonymous
  а да. още нещо. местността е силно земетръсна и се очаква 7 степен по рихтер ( скоро природата напомни за себе си именно в този район). отъждествете го като обикновенна злоба, но последното е като светлина в тунела на възмездието. 7-ма по рихтер ще доведе до пропадани на голяма част от брега и образуване на цунами, което ще помете първа линия до созопол ( дано стигне и златна перла до царево). това не е измислица (може би само последната дестинация на вълната) , а реално съществуваща заплаха, която е отчетена от гражданска защита и и се отработва като теоретична ...още

 24. 24) чудесен млад мъж
  Не съм ходил по тези места, не виждам какво ще ги опази от застрояването им с бетонни чудовища, освен ако не се затвори кранчето на червената мафия.
 25. 25) Чудесна стара жена
  № 23,ще има ли в София голям земетръс?
 26. 26) Дияна
  http://www.imot.bg/pcgi/imot.cgi?act=5&adv=1r126763701506428&f1=details Здравейте, погледнете какво се случва. Ще дойде един с много пари, ще пре-застрои крайбрежието и ще убие природата. Израснала съм в Шабла, Тюленово ми е любимото ми място от както се помня. Не мога да проумея за пари в тази държава сме готови да дадем и майка си, с извинение. Но да продадеш майката Природа за някакви си панелки... не го разбирам. Това е истината. Глупостта им няма край. Съжалявам за село, потресена съм и със сигурност на съм единствената....


 Начало | България | Свят | Мнения & Co | Интервю | Писмо от | Здраве, Наука & Тех | ИStoRии | Малък коментар | Арт & Шоу | Спорт | Виното | Фотогалерия | Видео | Връзка с нас


  

ЗА АВТОРСКИТЕ ПРАВА В САЙТА | ЗА ВРЪЗКА С НАС | ЗА РЕКЛАМА

направен 2007-2018® с мерак design and develop by www.ljube.com 2007 w.ljube.com