www.e-vestnik.bg
Фийд за коментари Фийд за публикации
понеделник, 18 юни 2018
БългарияСвятМения и коментариЗдраве и наукаАрт и шоу

Детонаторът ФИФА и руската корупция

9 Декември 2010

 

Газета.ру

Владимир Путин с президента на ФИФА Сеп Блатер. Снимка: официален сайт

Има събития, които, макар и да получават широк обществен резонанс, не са съвсем политически по своето значение. Решението на Изпълнителния комитет на ФИФА, предоставило на Русия и Катар правото да проведат световните първенства по футбол през 2018 и 2022 година, не се отнася към тези събития. То получи не само маса отзиви в цял свят, но и безусловно ще окаже силно влияние върху руската политика, както и, може би, върху световната.

С решението на ФИФА бе достроена триадата от големи инфраструктурни проекти на идващото десетилетие (срещата на организацията за Азиатско-тихоокеанско икономическо сътрудничество през 2012 г., зимната Олимпиада в Сочи през 2014-а и Световното първенство по футбол през 2018-а), които по всичко изглежда ще определят развитието на националната икономика и политика в близките десет години.

Известно е, че установилата се в Русия обществена система може да функционира успешно само при постоянно наливане в нея на допълнителни ресурси. В отиващото си десетилетие такова “гориво” бяха растящите доходи от търговията с газ и петрол. В обозрима перспектива този ресурс ще остане, но свръхдоходи той вече няма да донесе. И ето че за системата се открива възможност за “второ дихание” чрез привличането на огромни пари за тези инфраструктурни проекти. За тези, които ще оперират с могъщите финансови потоци, не е толкова важно, за сметка на какво ще възникнат те: от нарастване на вътрешния дълг или като резултат от привличане на частни капитали – отечествени и чуждестранни.

За руското чиновничество, което беше започнало да изпада в униние във връзка с не толкова блестящите икономически перспективи на страната, се появяват нови свръхцели – да попадне в тази живителна икономика на мегапроектите. Не може да се говори за застой, когато се очертават такива дела и грандиозен път от един връх към друг, още по-величествен.

Очевидно е, че в подобна стратегия за бъдещето не се вписва никаква модернизация. Дори само заради това, че всички проекти за модернизация се основават на разбирането, че ресурсите са ограничени. Напротив - концепцията за нашата “триада” се основава върху твърдото убеждение, че ресурсите са безгранични.

Ясно е, че икономиката на срещите на високо равнище, олимпиадите и шампионатите ще окаже определящо влияние и върху логиката на вътрешнополитическия процес. Вместо търпелива работа за обновяване на страната на микро- и макроравнище, шумни пропагандни кампании, псевдомобилизации от улично-стадионен характер, създаващи у участниците и зрителите лъжлива представа за това в какво всъщност се състои истинското величие на страната. В такава обстановка на постоянна емоционална приповдигнатост, когато страната, превръщаща се в една голяма ВДНХ (Выставка достижений народного хазяйства – постоянно действаща “Изложба на постиженията на народното стопанство” от времето на Съветския съюз – б. р.), ще трябва постоянно да показва на целия свят успехите и постиженията си, парламентът вече не е нужен като място за дискусии.

Но това са дългосрочни перспективи. Колкото до текущата политика, решението на ФИФА също проясни ситуацията за тези руски чиновници и бизнесмени, които бяха започнали да си мислят, че националният лидер остарява, губи чувството си за реалност и, най-важното, вече не може да им предложи привлекателна перспектива за бъдещето. Само че след класическата театрална пауза победителят отлетя за Цюрих, докато в същото време вторият, официалният държавен глава изразяваше възторга си от победата някъде в дъното на политическата сцена - в Twitter. Мисля си, че след този стремително разигран спектакъл въпросът кой ще остане лидер на страната е предрешен. На каква институционална позиция ще е той е по-скоро техническа подробност…

И още едно разсъждение – за световната политика. Вече не една година на Запад се притесняват от разлагащото влияние, което упражняват върху света азиатската и руската корупция. Но заедно с това приемат, че в отделни случаи, в името на прагматично разбирани национални интереси, е напълно допустимо да си имат работа с нея. Доверчивите британци явно никога не са се интересували особено от произхода на парите на многобройната общност от руски милиардери и мултимилионери, заселили се на мъгливия Албион през последните десетилетия. Та нали парите на руските гости играят в полза на британската икономика. Кой знае защо обаче същите тези хора се възмущават от изхода на гласуването за домакинството на Световното първенство през 2018 година, предполагайки, че е възможно същите тези пари да са играли срещу тях.

Корупцията не може да бъде победена, ако понякога, макар и по изключение,  възможността да се договориш с нея е допустима. Особено, когато си имаш работа с общество, в което корупцията отдавна е станала част от всекидневния бит. На това поле Западът няма шансове за победа – и не само в борбата за провеждане на световни форуми и спортни състезания.

По БТА
Етикет: , , , ,

 


Коментарите под статиите са спрени от юни 2015 г. във връзка с решение на Европейския съд, според което собственикът на сайта носи съдебна отговорност за написано от читатели. E-vestnik.bg е обект на съдебни претенции и влиза в съдебни разходи по повод свои публикации, и няма възможност да модерира и читателски форум и да носи отговорност за него. Сайтът разчита и на дарения от читатели, за да се запази като място за мнения извън контролираните медии.


 Начало | България | Свят | Мнения & Co | Интервю | Писмо от | Здраве, Наука & Тех | ИStoRии | Малък коментар | Арт & Шоу | Спорт | Виното | Фотогалерия | Видео | Връзка с нас


  

ЗА АВТОРСКИТЕ ПРАВА В САЙТА | ЗА ВРЪЗКА С НАС | ЗА РЕКЛАМА

направен 2007-2018® с мерак design and develop by www.ljube.com 2007 w.ljube.com