www.e-vestnik.bg
Фийд за коментари Фийд за публикации
четвъртък, 24 май 2018
БългарияСвятМения и коментариЗдраве и наукаАрт и шоу

Какво си говориха министър Трайков и физикът Котев и какво остана скрито?

10 Декември 2010

 

Бившият служител на АЕЦ продължава да се бори чрез своя блог

Георги Котев на пресконференция в София. Снимка: Таня Киркова

Както е известно физикът Георги Котев, който избяга на Запад след 17 години работа в АЕЦ „Козлодуй”, неотдавна се върна в България по покана на министър Трайков и се срещна с него. След срещата, на която той е обяснил подробно със 150 страници документи какви шашми с горивото в „Козлодуй” се извършват, министърът запази мълчание.

През септември министърът е бил на посещение в САЩ и при среща с българи в Чикаго, колеги на Котев, които били дългогодишни емигранти в Америка, са му задали въпроси защо не обръща внимание на такива явни манипулации с горивото и проверките. Вероятно това е бил поводът Трайков да реши да приеме Котев.

На срещата министър Трайков предложил Котев да му даде списък със стъпки, чрез които да се даде еднозначен отговор има или няма спекулации с горивото в „Козлодуй”. На срещата са присъствали журналистът Иво Инджев, който написа за това в своя блог (виж тук). Вторият журналист на срещата е бил Стойко Стоянов, тогава редактор в сайта frognews.bg, а сега главен редактор на новия седмичник „Торнадо”.

След срещата Котев е представил исканите от министъра стъпки, с които да се докаже проблемът с горивото, но вече 6 седмици той не му отговаря. Затова Котев направи този понеделник пресконференция, която на свой ред беше премълчана от големите медиите.

Какво се опитват да скрият и медии, и правителство? Котев досега беше опровергаван от ядреното лоби с това, че имало проверки и те показали, че всичко с горивото е наред. Всички проверки са правени при предишното правителство, организирани от шефовете в ядрената енергетика, които Котев обвинява.

Каква е същността на манипулацията? Според проучванията на Котев от официални източници - МААЕ, френския концерн „Арева” и доклад на „Грийнпийс” става ясно, че от 15 години отработено ядрено гориво от централите в Франция, Германия, Холандия, Швеция, Белгия, Великобритания, Испания и Швейцария се изнася за Русия. Само под 10% от него се връща обратно като рециклирано гориво за повторна употреба. Останалите над 90% остават в Русия. Това според Котев обяснява слабата заинтересованост и на Запад какви експерименти с ядреното гориво си прави Русия.
Като физик в централата в Козлодуй Котев установи несъответствия между параметрите на горивото, дадени от производителя и реалните му параметри при изгарянето. Така той разкрива, че това гориво е друго, вероятно рециклирано, което носи и риск, защото поведението му е непредвидимо. Тоест - в българската АЕЦ се използва експериментално гориво, което се прави съвсем тайно и руският производител не плаща за това.

„Аз не казвам, че като у нас се използва рециклирано гориво, то е по-лошо. Запасите от уран по света свършват. Лошото е, че то се използва у нас като експеримент, и вместо да ни плащат, ние плащаме цена като за досегашното гориво, а това е по-евтино. Руснаците печелят по три начина. На Русия се плаща да приеме отработеното ядрено гориво от Европа. Второ - рециклираното ядрено гориво е по-евтино от свежото - природния уран. Вместо да ни плащат руснаците за експериментална експлоатация с това гориво, ние им плащаме като за нормално гориво. Загубите за България за последните 6 години по тази схема наближават 2 млрд. лева. Българска фирма е вкарана по трасето да получава процент, който се разпределя между българските участници в схемата”, обяснява Котев.

Фирмата е „Атомхим инженеринг” - наета от производителя „ТВЕЛ” като консултант по доставките на свежо ядрено гориво. Тази консултантска дейност започва през 2004 г. и се случва за пръв път от построяването на АЕЦ „Козлодуй”, като продължава и в момента. Руснаците не са допускали по-рано български фирми в транспортиране или производство на горивото.

Сега се получава така, че България плаща на Русия като за свежо ядрено гориво, а получава рециклирано, което при това се използва експериментално. Сигурно това е причината част от парите да се връщат в българската фирма „Атомхим инженеринг”, казва Котев. Фирмата е на двама съдружници, единият е Владимир Вушев, завършил атомни и електрически централи в Московския енергетичен институт. Другият съдружник е Спартак Кимон Георгиев - който очевидно по името е роднина на бившия политик превратаджия от 30-те и 40-те години Кимон Георгиев. По-рано фирмата се е казвала „Спартак инженеринг”.

Между 11 и 13 септември 2008 г. е направен анализ на изотопния състав на ядреното гориво в АЕЦ „Козлодуй”, за да се докаже, че то не е рециклирано. Проучването е поръчано без конкурс на шведската фирма „Студвиг нуклеар” и й е платено 300 000 лв. - това е сумата, която назовава бившият министър Румен Овч. по телевизията.

Фирмата е измервала количеството на изотоп уран 232 в горивните касети. В природата има изтопи само на уран 235 и 238. А уранови изотопи 232, 234, 236 възникват в резултат на верижна реакция на делене - тоест след като свежият уран вече е минал през реактор. Така с анализ може да се установи дали в горивните касети в АЕЦ „Козлодуй” е имало рециклирано гориво. Но това не е единственият начин за проверка.

Заключенията на шведската фирма са, че наличното количество уран 232 е под размера, за който би могло да се предполага, че горивото е рециклирано. Но физикът Котев възразява, че анализът е манипулиран и се позовава на самите протоколи от изследването. Според него има четири спорни момента:

1. В протокола от анализа се казва, че е имало налични 90 горивни касети, а от тях са измерени 15. А в доклада на Министерството на икономиката и енергетиката до министъра месец по-рано се говори за 96 горивни касети. Вероятно тези 6 касети са скрити и не са допуснати до анализа. Отделно не е ясно кои от показаните 90 касети са избрани 15 за анализ.

2. Анализът е направен с грешни данни и дати на производството на горивото, което се вижда от протокола, а това е съществен пропуск.

3. Шведската компания не е независима, поради това, че е част от шведската национална ядрена индустрия, която в последните 15 години изнася своето отработено ядрено гориво в Русия. Котев се съмнява, че именно отработеното гориво от Западна Европа се рециклира в Русия и се праща обратно в експериментална експлоатация в България.

4. В списъка с референции към протокола не е приложен сертификат по ISO за правото на компанията да извършва подобни измервания.

Всички тези аргументи са били изложени от Котев пред министър Трайков. Той обаче подминава мълчаливо проблема. Георги Котев не спира борбата да се разкрие истината и непрекъснато пише в блога си по проблема. И казва, че почти всички журналисти, които досега са говорили с него, или не пускат нищо в изданията си, или публикуват изопачени неща.

Котев в момента е безработен, след като е имал временно работа в Италия. И има малки шансове да си намери работа в България, защото работодателите в тази област го избягват като скандален. На въпроса не е ли превърнал в идея фикс доказването на манипулациите с горивото в Козлодуй, той отговаря - “Кой друг е разкрил измама с нашите пари за близо 2 млрд. лева? Разбира се, че ще се боря докрай, мога да посветя живота си на това.”
Етикет: , , ,

 


Коментарите под статиите са спрени от юни 2015 г. във връзка с решение на Европейския съд, според което собственикът на сайта носи съдебна отговорност за написано от читатели. E-vestnik.bg е обект на съдебни претенции и влиза в съдебни разходи по повод свои публикации, и няма възможност да модерира и читателски форум и да носи отговорност за него. Сайтът разчита и на дарения от читатели, за да се запази като място за мнения извън контролираните медии.

Страници: « 1 2 3 [4]

 1. 151) Георги Котев
  Г-н Енергетик! Благодаря за бележката, която сте си взели и сте променили тона на обръщението си. Заради това Ваше усилие и ще си направя труда да отговоря на въпросите Ви. (Дано авторът на постинг 150 не ме съди строго.) 1) Парите с които си плащам съществуването и усилията да доведа излизането на истината на бял свят са си мои, напълно честно спечелени пари. За Ваше сведение ще Ви кажа, че като работник в Италия, в продължение на 13 (тринадесет) месеца бях държан без нито един цент заплата. Накрая ми ги изплатиха, но през това време трябваше да оцелявам. Не се ...още

 2. 152) Розов котарак
  Абе путьо, Стига трови атмосферата с болните си брътвежи! Ти ли си образец за почтеност бе? Ти, който също като ментора си Касчиев, си готов да се продадеш за шепа сребърници! Ти, който даже нямаш кураж да пишеш в някой немодериран форум или блог! Щото е много лесно да пишеш в собствения си блог или в е-вестник, където можеш да си развяваш коня, а опонентите ти да бъдат безжалостно изтривани .... ай сиктир бе болна подлого! Леле ако се разприказвам за далаверите на Касчиев, докато беше председател на КИАЕМЦ (сега АЯР), всички медии ще получат оргазъм. И ти сега вървиш по ...още

 3. 153) Георги Котев
  Само искам най-настоятелно да помоля админа на е-вестник да не изтрива постинг номер 152, независмо от личната нападка. Наистина го моля искрено! Предварително благодаря!
 4. 154) Розов котарак
  Котев, и да го изтрие и да не го изтрие постинга ми, все тая ... ------------- --------------- ... За твое сведение има двама души в Козлодуй, които са бити за деянията си. Единият е въпросния "професор", а другият е известният на всички мошеник и далавераджия Васко Каратиста. Ако беше останал в Козлодуй ти щеше да си третият. Защото на хората им писна  ------------ - ---------------- Редактирано от Админ.
 5. 155) розов мечок
  ей розов котарак, кото ти чета писанийте сигурно никога в живота си не си бил никого освен в сънищата си. Не дей да говориш глупости за бити в гр. Козлодуй да не станеш клиент на местната болница.
 6. 156) физик
  Уважаеми, като представяте лицето Георги Котев като експерт по ядрено гориво, моля Ви да представите негови публикации на професионални форуми по ядрени реактори. Ако е специалист, би трябвало да е представял научни доклади на конференциите, на които не веднъж е бил командирован като представител на АЕЦ - Козлодуй.
 7. 157) ЕМИГРАНТ
  156) физик - Много добре знаеш, че повечето хора по тези конференции са едни и същи, дежурни!!! Прочитат си едни и същи доклади ... и на това ли му викаш "Научни доклади" ???
 8. 158) физик
  Уважаеми, Емигрант, вероятно не сте участвали в научни форуми, а не сте чели и докладите, които изнасят водещите специалисти...
 9. 159) Георги Котев
  Когато "физикът", който иска да види мои публикации се представи с истинското си име, тогава и аз ще му покажа туй що той иска. Няма такъв физик в България, когото да не познавам. Така де, дай за да искаш. А като анонс ще му подшепна, че даже враговете ми от ядрената мафия (ЯМ) не крият успехите ми в бранша, а те се изчисляват в десетки милиони лева, в полза на страната. И пак да го помоля, джентълменски, да не продължава операта, ако го е шубе да се осветли. Иначе се получава фарс.
 10. 160) Пипи
  Котев стана напълно безпомощен, щом някой му поиска доказателства за професионалната компетентност. Заемането на длъжност все още не доказва компетентност... Нека изпише заглавията на поне няколко свои доклада пред специализираните конференции и семинари, много по-лесно е, отколкото да се нахвърля върху онзи, който му иска доказателства...
 11. 161) ЕМИГРАНТ
  156) физик и 160) Пипи - Вие и двамата /а може да сте един и същи!/ постъпвате типично по български! Не разглеждате проблема, а търсите на Котев ЦАКАТА!!! За Вас не е важно дали е прав или не, важното е да му намерите цаката!!! Като сте такива умници, защо не го съдите БЕ?
 12. 162) ЕМИГРАНТ
  Ето това се появи днес, 23.Март.2011 http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=688508
 13. 163) физик
  -------- Редактирано от Админ -------------
 14. 164) ЕМИГРАНТ
  163) физик - Що не напишеш нещо свестно, нещо логически свързано и смислено за да не ти изтриват изказванията!?!?
 15. 165) klion13
  Определено - тази битка е обречена .
 16. 166) чичата
  нищо не се е променило/ актуално е туй което ви казах:момчета, когато гласувахте за днешния кабинет, гласувахте защото чухте обещанията му/ предупреждаваха ви(дори аз), че бъркате желаното с реалното/ избрахте си го/ после се яви този със сърбежа/ и каза точно това, което вие искате да чуете/ веднага си правите извода че това е истината/ вярвайте си/ затова сте на тоз хал/ защото никое управление, никъде, никога, не се основава, на принципа на пробата и грешката/ управлението на социалните системи е чуждо на практиката: проба, грешка/ защо не пробвате да си възпитате детето за проститутка, и ако не му върви ...още

Страници: « 1 2 3 [4]


 Начало | България | Свят | Мнения & Co | Интервю | Писмо от | Здраве, Наука & Тех | ИStoRии | Малък коментар | Арт & Шоу | Спорт | Виното | Фотогалерия | Видео | Връзка с нас


  

ЗА АВТОРСКИТЕ ПРАВА В САЙТА | ЗА ВРЪЗКА С НАС | ЗА РЕКЛАМА

направен 2007-2018® с мерак design and develop by www.ljube.com 2007 w.ljube.com