Лю Сяобо – арестуваният нобелист

Лю Сяобо. Снимка: от тв екрана

На 10 декември в Осло връчването на нобеловата награда за мир за 2010 година се провежда в отсъствието на самия лауреат и на който и да било от неговите близки. Лю Сяобо излежава присъда от 11 години в китайски затвор за „противодържавна дейност“, а властите забраниха на близките му да напускат пределите на страната. Според Пекин награждаването на дисидент „е равносилно на подкрепа за престъпността“.

Най-изявеният китайски дисидент Лю Сяобо е „трън в очите“ на правителството от 1989 г., когато се включва в гладната стачка на протестиращите студенти дни преди армията да смаже продемократичното движение на площад „Тянанмън“. През октомври тази година 54-годишният Лю, който на Коледа 2009 г. бе осъден на 11 години затвор заради борбата си за политически свободи, бе удостоен с Нобелова награда за мир.

Суровата присъда по обвинение в подривна дейност бе заклеймена от правозащитни организации, от Вашингтон и множество европейски правителства. Китай нарече наградата „безсрамие“, заяви, че тя не трябва да се дава на човек, когото властите смятат за престъпник, и упражни дипломатически натиск върху някои страни да не присъстват на утрешната церемония в Осло за връчване на наградата.

Лю бе сред най-яростните критици на еднопартийното управление в Китай, а публичните му изказвания често вбесяваха властите, които настойчиво твърдят, че Китай е правова държава, зачитаща основните човешки права. „Използването на закона в защита на правата може да има единствено ограничено въздействие, ако съдебната система не е независима“, каза Лю за Ройтерс през 2006 г., когато бе под домашен арест, в типичния си стил, вбесяващ правителството.

Лю участва в изготвянето на петицията „Харта 08“, призоваваща за дълбоки политически промени и изработена по подобие на „Харта 77“, която подейства като призив за сбор за правозащитното движение в комунистическа Чехословакия през 1977 г. Лю бе предложен за Нобеловата награда от американския клон на международния ПЕН-клуб и от Вацлав Хавел – драматург дисидент и видна фигура на движението „Харта 77“, който след падането на комунизма стана президент на Чехословакия.

Съпругата на Лю Сяобо, Лю Ся, заяви за Ройтерс, че мъжът й иска да посвети приза на хората, убити при кървавите репресии на пл. „Тянанмън“ през 1989 г. „Той каза, че наградата би трябвало да се даде на всички жертви от 4 юни“, отбеляза Лю Ся. Тя получи разрешение да посети съпруга си в затвора след новината за присъждането на наградата. „Мъжът ми се натъжи, разстрои се и дори се разплака. Беше му трудно да приеме новината“, каза тя за реакцията му при вестта, че е спечелил Нобеловата награда.

Оттогава Лю Ся и много китайски активисти са под домашен арест или не им се дава възможност да напуснат страната преди церемонията за наградата. Лю стоеше спокойно в съдебната зала в Пекин миналата година, когато съдията го призна за виновен в „подстрекаване към подривна дейност срещу държавната власт“, за ролята му в петицията и за публикувани в интернет есета, критикуващи управляващата Комунистическа партия. Не му бе разрешено да отговори на присъдата в съда.

Случващото се с Лю предизвика възмущението на западните правителства и на правозащитниците в Китай и по света. „Той казва каквото мисли“, отбеляза през Ройтерс Пу Чжъцян, приятел на Лю и известен адвокат в областта на човешките права, в деня, когато бе обявен лауреата на Нобеловата награда за мир. „Не мисля, че присъждането на Нобелова награда на Сяобо или която и да било друга китайска личност ще се отрази особено върху състоянието на човешките права в Китай. Това обаче ще насърчи много хора да се борят за тези ценности с всички сили“, добави Пу. Лю не попада за първи път в затвора. Бившият преподавател по литература е лишен от свобода за 20 месеца след смазването на протестите на пл. „Тянанмън“, а през 90-те години прекарва три години в „изправителен трудов лагер“ и месеци под домашен арест.

Окуражен от силната си икономика и проблемите на Запада, Китай изглежда губи търпение към натиска заради стриктния контрол върху политическата дейност. Контролираните от партията съдилища рядко оправдават обвиняеми, особено при деликатни от политическа гледна точка дела. При процеса срещу Лю през декември миналата година съдът сведе времето, дадено на него и адвокатите му за защитната пледоария до 14 минути – точно колкото имаха прокурорите, за да изложат обвиненията, каза адвокатът му. Писанията му „целяха да подкопаят народно-демократичната диктатура и социалистическата система в страната“, се казва в присъдата. „Последствията бяха пагубни, а той е опасен престъпник“, посочва текстът.

По БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.