www.e-vestnik.bg
Фийд за коментари Фийд за публикации
петък, 22 юни 2018
БългарияСвятМения и коментариЗдраве и наукаАрт и шоу

Как да се опазим от сенната хрема и полените

16 Май 2007

 

pollen1.jpgЕдин от причинителите на сенната хрема са полените, които се разнасят във въздуха при цъфтежа на дърветата. Вдишването или попадането на полени в очите може да предизвика сериозни симптоми у хора, които са алергични. Човек може да се разболее от сенна хрема от ранна пролет до късно лято, в зависимост от полените, към които е алергичен. През пролетта най-разпространени са полените на брезата, ясена и дъба.

Цъфтежът на тревите пък е от май до август, към техните полени също могат да се развият алергии. Най-опасни за алергичните са тимотейката, райграса, ливадната трева. Понякога в края на лятото и началото на есента, семена от коприва, лапад, пелин и живовляк могат да предизвикат изключително остра хрема. Болестта често се проявява в семейства, податливи на алергии. Обикновено се появява в ранните тийнейджърски години, а симптомите са най-силни малко преди човек да навърши 30.

Основните симптоми на сенната хрема са често кихане, течащ нос или сърбежи,
смъдящи или овлажнени очи, сърбежи в гърлото, небцето и ушите, загуба на концентрация, общ дискомфорт.

Най-ефикасните методи за лечение са антихистаминови таблетки и спрейове, които облекчават течащия нос, кихането и сърбежите, както и противовъзпалителни спрейове и капки за нос. Друг вариант са противоалергичните спрейове и капките за очи, които влияят върху носа и очната конюнктива, като спират развитието на алергичната реакция. Отпушващи носа хапчета и спрейове могат да помогнат, в случай че носът е запушен

Някои от тези медикаменти се продават свободно в аптеките, други се изписват с рецепта. Може да се наложи човек да използва комбинация от няколко лекарства. Ако симптомите останат остри, въпреки лекарствата, може да се наложи имунотерапия за притъпяване на чувствителността към полените. При тази терапия на алергичния пациент се инжектират минимални количества от веществото, към което е алергичен, за да се създаде имунитет и да се излекува алергията.

Ако страдате от сенна хрема, има няколко неща, които можете да направите, за да избегнете досега с полени. Избягвайте да излизате навън, ако съдържанието на полени във въздуха е твърде високо. Носете слънчеви очила, за да ограничите максимално възможността от досег на полените с очите. Промивката на носа със солен разтвор и поставянето на малко количество вазелин в носа намаляват симптомите. Рано сутрин и късно вечер не отваряйте вратите и прозорците вкъщи, защото тогава полените са най-много. Избягвайте парковете и градините, особено рано сутрин. Недейте да лежите на места, където тревата е прясно окосена.

Ако някога изпитате симптомите на сенната хрема, можете да откриете към какво точно сте алергични като си направите тестове. За да предотвратите влошаването на алергията, избягвайте дърветата или тревите, към чиито полени сте алергични.

Някои хора могат да развият алергии дори към някои видове плодове, зеленчуци или ядки. Пациентите обикновено развиват алергията в началото на пролетта, наблюдава се сърбеж и подуване на устата и гърлото, когато се ядат определени плодове и зеленчуци. Хора, които са алергични към полените на сребърната бреза, например, могат да развият алергия към ябълки, череши, праскови, моркови, целина лешници, фъстъци и орехи. Алергичните към полените на тревата, могат да развият алергии и към доматите, пъпешите и дините. Реакцията обикновено се локализира в областта на гърлото и устата.

На снимката: Макроснимка на цветен прашец, който може да предизвика сенна хрема у алергичните. Снимка: Уебшотс
(с малки съкращения)
Етикет:

 


Коментарите под статиите са спрени от юни 2015 г. във връзка с решение на Европейския съд, според което собственикът на сайта носи съдебна отговорност за написано от читатели. E-vestnik.bg е обект на съдебни претенции и влиза в съдебни разходи по повод свои публикации, и няма възможност да модерира и читателски форум и да носи отговорност за него. Сайтът разчита и на дарения от читатели, за да се запази като място за мнения извън контролираните медии.
 1. 1) веско
  аз съм много зле през май-юни. сега използвам сок от лук и си слагам в носа-помага :)
 2. 2) пламена
  от ранна пролет до късна есен съм много зле.скоро получих алергичен пристъп и стигнах до Бърза помощ.пия хапчета иси слагам спрей за нос но въпреки това пак страдам.може би не съм попаднала на точния лекар.
 3. 3) чичата
  пламенче, от родители злоупотребявали с цигарите 85 % от децата са алергични или астматици и 15% са с вродена идиотия
 4. 4) 4i4ata 2
  Ti si noo prost.Bahti glupostite
 5. 5) чичата
  иди се прегледай, твойто не е простотия


 Начало | България | Свят | Мнения & Co | Интервю | Писмо от | Здраве, Наука & Тех | ИStoRии | Малък коментар | Арт & Шоу | Спорт | Виното | Фотогалерия | Видео | Връзка с нас


  

ЗА АВТОРСКИТЕ ПРАВА В САЙТА | ЗА ВРЪЗКА С НАС | ЗА РЕКЛАМА

направен 2007-2018® с мерак design and develop by www.ljube.com 2007 w.ljube.com