www.e-vestnik.bg
Фийд за коментари Фийд за публикации
петък, 27 април 2018
БългарияСвятМения и коментариЗдраве и наукаАрт и шоу

Борислав Дионисиев, Ирена Кръстева, Цеко Минев и Цветан Василев надничат зад купувачите на "Труд" и "24 часа"

16 Декември 2010

 

Документът за регистрация на фирмата BG Privatinvest GmbH в Австрия, който показва, че е платена само половината от нужната за регистрация сума. Фирмата е регистрирана на 3 декември, а вече светкавично става съдружник на ООД в България, заедно с Любомир Павлов - Пъпката и Огнян Донев. Снимка: Биволъ.бг

Кои са купувачите на “Труд” и “24 часа”? Официално това е българската фирма “БГ Принтмедия” ООД, в която имат дялове австрийската фирма BG Privatinvest GmbH и българските физически лица Огнян Донев и Любомир Павлов. Цената на сделката обаче се пази в тайна, а произходът на средствата още повече. Разследване на Биволъ се опитва да повдигне завесата над тези въпроси.

Я, Ирен Кръстева…

Огнян Донев е собственик на Софарма. Биволъ откри в базата Булстат данни за свързани интереси на Огнян Донев с Цеко Минев (ПИБ) и Ирен Кръстева чрез Инвестиционно дружество “Надежда”, което е едновременно в собствеността на Софарма и на полиграфическия комбинат Родина, който е печатницата на “Нова медийна група”.  Донев обаче твърди, че Софарма не участва по никакъв начин в сделката, а вложените пари са лично негови.

“Социално слаби” фирмаджии вадят милиони…

Австрийските партньори заявиха пред българските медии, че от година имат желание да купят ВАЦ и преговарят за сделката. Изглежда странно, че при такава готовност и желание да вложат толкова милиони те са регистрирали фирмата си BG Privatinvest GmbH на 03.12.2010 като няколко дни по-рано са внесли капитал от 17000 евро. Това е половината от минималния капитал от 35000 евро за регистрация на дружество с ограничена отговорност в Австрия. Подобно разсрочване на вноската за уставния капитал се допуска, за да се стимулират хората с ограничени доходи, които не могат да съберат наведнъж цялата сума да създават фирми и да развиват бизнес - коментираха за Биволъ запознати с фирмената регистрация в Австрия.

Съсобствениците на фирмата, които поне за пред австрийските власти имат финансови затруднения, са наследникът на имперската фамилия Карл Хабсбург-Лотринген, германският гражданин Даниел Руц, който живее в Лондон и българинът Христо Грозев. За управители на фирмата са посочени Хабсбург и Руц.

Друг любопитен факт е, че вписването на придобиването на дял в БГ Принтмедия ООД от BG Privatinvest GmbH е станало съмнително бързо в България - само за 3 дни. (11.12.2010 - 14.12.2010). На същата дата, 14.12 са вписани промени в дружествени дялове за фирми, които са подали заявления преди около 30 дни.

Разпечатка от регистри на фирми, от който се вижда връзката между Ирена Кръстева и Огнян Донов. Снимка: Биволъ.бг

Наскоро, за директор на Агенцията по вписванията, беше назначена Виолета Илиева. Малко след това, служители на агенцията публично се оплакаха, че тя им е оказвала натиск за да впишат промени в партидата на Петрол Холдинг АД. Дали и скоростната регистрацията на дружеството БГ Принтмедия ООД е плод на подобен натиск и знак за специално отношение можем само да гадаем.

Откъде са парите?

Резонен е въпросът откъде се е взел многомилионният капитал на новосъздадената австрийска фирма, която в началото на декември дори не е успяла да събере цялата сума за банковия депозит при регистрацията?

Една от хипотезите е, че в сделката участва индиректно Борислав Дионисиев, известният “назначен” червен милионер, почетен консул на Малдивите у нас и член на “Български Бизнес Клуб Възраждане”, в който членуват медийните босове Красимир Гергов, главният редактор на “Труд” Тошо Тошев, Петьо Блъсков и Радосвет Радев. Членове на Възраждане са покойният Емил Кюлев, Васил Божков и други знакови бизнесмени.

Подозренията се концентрират върху него, тъй като Дионисиев изплува поне от три места покрай лицата от тази сделка:

НПО “ПанЕвропа”: Карл Хабсбург представлява неправителствената организация “ПанЕвропа” в Австрия. Гергана Грънчарова-Паси е председател на УС на същата организация в България, а Борислав Дионисиев е в много близки отношения със сестрата на Гергана Паси.

Софарма: Борислав Дионисиев е приватизатор на Софарма. Софарма в момента е на Огнян Донев, който твърди, че е вложил няколко милиона като физическо лице в сделката за медиите на ВАЦ. За връзката Софарма - Ирен Кръстева вижте по-горе.

Бизнес адреси: Борислав Дионисиев има много фирми регистрирани на ул. Джеймс Баучер 23. На същия адрес е регистрирана и фирмата “Медиахелп” на Христо Грозев.

Виж края на текста в bivol.bg
Етикет: , , ,

 


Коментарите под статиите са спрени от юни 2015 г. във връзка с решение на Европейския съд, според което собственикът на сайта носи съдебна отговорност за написано от читатели. E-vestnik.bg е обект на съдебни претенции и влиза в съдебни разходи по повод свои публикации, и няма възможност да модерира и читателски форум и да носи отговорност за него. Сайтът разчита и на дарения от читатели, за да се запази като място за мнения извън контролираните медии.
 1. 1) fvgbn
  Връзката с мама праска не е много дебела и от никъде не следва, че тя ще контролира труд и 24
 2. 2) хаха
  Да, бе няма връзка. Само дето едни хора синапазаруваха вестници, за да обслужат ГЕРБ за изборите в следващите 2 години. Дето се казваше в предишната статия - то по заглавията ще си проличи
 3. 3) журналист
  защо ли пък аз виждам и краси гергов да наднича иззад тази сделка? на джеймс баучър 23 са и много негови фирми.
 4. 4) хайдер
  далсъм всички прав на волен сидеров
 5. 5) БАЙ ТОШО
  ЦВЕТАН ВАСИЛЕВ В ЗАТВОРА-ВЕДНАГА.
 6. 6) чичата
  всички празнуващи на цветница да започват да копат основите на най-великия затвор на балканите, защото този до кауфланд, щели да го правят на музей на чикиджиите(това му бил основния предмет на дейност) и да го джиросат на божидар димитров, като рицар на лявата ръка
 7. 7) anonimko1234
  Този Дионисиев кой от братята е? От сделката петрол срещу храни или е дру?


 Начало | България | Свят | Мнения & Co | Интервю | Писмо от | Здраве, Наука & Тех | ИStoRии | Малък коментар | Арт & Шоу | Спорт | Виното | Фотогалерия | Видео | Връзка с нас


  

ЗА АВТОРСКИТЕ ПРАВА В САЙТА | ЗА ВРЪЗКА С НАС | ЗА РЕКЛАМА

направен 2007-2018® с мерак design and develop by www.ljube.com 2007 w.ljube.com