www.e-vestnik.bg
Фийд за коментари Фийд за публикации
четвъртък, 21 юни 2018
БългарияСвятМения и коментариЗдраве и наукаАрт и шоу

"Уикилийкс" разкрива, че АЕЦ "Белене" е "отровна" руско-българска комбинация

21 Декември 2010

 

Кранове демонтират съоръжения от стария строеж на АЕЦ “Белене”. Снимка: Булфото

В американска грама от София, публикувана в “Уикилийкс”, се казва “Германската компания RWE (Ер Ве Е) осъзнава, че съвместната работа с руски и български компании за строежа на АЕЦ “Белене” е “отровна комбинация”, и затова се оттегля от проекта, разкрива статия в английския вестник “Гардиън”.

Един от най-големите енергийни доставчици за Великобритания - RWE (Ер Ве Е), който иска да построи половин дузина ядрени реактори в Обединеното кралство, е помогнал за разработването на един в България, който е бил “преследван от постоянни сериозни опасения за сигурността”, сочат американски дипломатически доклади, разпространени от сайта “Уикилийкс”, съобщава в. “Гардиън”.

Германската фирма Ер Ве Е (rwe.com), която доставя електроенергия и газ на 6,7 млн. британски потребители, купува 49-процентов дял в проекта “Белене” през декември 2008 г. и се оттегля като стратегически партньор през октомври 2009 г. Тя заявява, че решението й да се оттегли от проблемния проект за реактор на стойност 7 млрд. евро се дължи на факта, че “финансирането може да не бъде финализирано в рамките на договорения период” и че “въпросите на сигурността не са фактор”.

Но участието й в такъв очевидно компрометиран проект, който според дипломатите “вонял на съмнителни сделки” още преди Ер Ве Е да купи 49-те процента, би могло да навреди на репутацията й по отношение на безопасността и да хвърли сянка на съмнение върху преценката й при подбора на партньори по реакторните й проекти.

Еколози протестират пред банка “Париба” в София срещу финансирането на АЕЦ “Белене”. Снимка: Булфото

Публикуването на документите съвпада с нарастващи опасения от задаващия се глобален “ядрен ренесанс”. Над 1000 реактора се очаква да бъдат построени до 2030 г. по данни на Световната ядрена асоциация, отбелязва британският вестник. Страни като Албания, Бангладеш, Кения, Венецуела и Сирия може да се обърнат за първи път към ядрената аенергия.

През август 2008 г. изпълнителният директор на Ер Ве Е Юрген Гросман отговаря на въпроси относно информациите за възможното й участие в изоставащия от графика и надхвърлящ бюджета проект, като се възмущава, че “евентуалното участие на Ер Ве Е в построяването на нова атомна централа в Белене, България, базирана на най-модерна технология, бива окачествявано като безотговорно”. Дипломатическият доклад твърди, че въпреки старанията й, самоувереността на Ер Ве Е се е превърнала в съмнения само за седмици.

Ер Ве Е заявява, че спазва стриктни стандарти на безопасност и критерии, и че при всеки проект, в който участва, сигурността е главният приоритет. Причината да се оттегли от проекта “Белене” е, че поради международната икономическа и финансова криза финансирането на проекта не могло да бъде изяснено в съответния срок. Ер Ве Е е предупредила българските си партньори за трудностите с финансирането още на ранен етап.

В доклада си американският посланик цитира местни информатори, които твърдят, че има “трескаво бързане” да се започне строителството, така че проектът да задържи Ер Ве Е. Компанията според тях казала, че няма да предостави финансиране, докато не види, че “първият бетон се излива”, сигнализирайки старта на строителството.

Експерти по проекта неофициално изразявали “сериозни опасения”, че ако практиките за безопасност продължават да бъдат пренебрегвани, “това може да представлява огромен риск”.

Иван Иванов в НДК. Той е бивш шеф на АЕЦ “Козлодуй”, който се изказваше радикално против спирането на блоковете в АЕЦ. Беше уволнен от бившия министър Овчаров, за да не дразни ЕК преди присъединяването на България. Снимка: e-vestnik

Твърди се още, че Ер Ве Е била държана “на тъмно” по повечето технически проблеми на терена, въпреки че според предишна грама компанията още през февруари поискала да бъдат преразгледани всички свързани с Белене споразумения. Същата грама от февруари 2009 г. докладва, че Ер Ве Е се тревожи от липсата на прозрачност на проекта и от необходимостта да се работи с “Атомстройекспорт” и че Ер Ве Е иска да наложи европейски бизнес практики.
Приблизително по същото време се съобщава, че Ер Ве Е преговаря с редица европейски енергийни групи, сред които белгийската “Електрабел”, за да намали дела си, но не намерила купувач.

Ер Ве Е осъзнава, че съвместната работа с руски и български компании в енергийния сектор е “отровна комбинация” за европейските инвестиции, гласи документът. В него се казва също, че когато българите говорят за централата в Белене, все по-често го правят под сурдинка. Неизбежно се споменават проблеми със забавянето и с финансирането, непрозрачни пазарлъци и съмнителни сделки, руско влияние и интереси на политици с дебели връзки и енергийни олигарси.

По БТА




Етикет: , , ,

 


Коментарите под статиите са спрени от юни 2015 г. във връзка с решение на Европейския съд, според което собственикът на сайта носи съдебна отговорност за написано от читатели. E-vestnik.bg е обект на съдебни претенции и влиза в съдебни разходи по повод свои публикации, и няма възможност да модерира и читателски форум и да носи отговорност за него. Сайтът разчита и на дарения от читатели, за да се запази като място за мнения извън контролираните медии.
 1. 1) lilia
  Не искам да навлизам в излишни подробности,само искам да зная дали мога да опитам преговори ,с една част от истината... и съвместно разчитайки на разбиране да тръгнем в осъществяване на проекта.Има още един два дни срок за размисъл.
 2. 2) дръндер
  АЕЦ Белене е вредно за нашето здраве и колкото по-скоро го разберат нашите политици,толкова по-добре.Това,което казва Лийкс/ако въобще може да се вярва/го знае всеки трезвомислещ човек-руска технология,руски строител,БГ енергийна мафия,неясна цена,неясен пазар,неясна оценка за сигурността,неясен проблем с отработеното гориво,какво повече?
 3. 3) COLONEL K
  "В американска грама от София ..."
 4. 4) Тони
  Където и да копнеш, вони мощно на тор от Сирищник. Проблемът е, че няма кой да копае. Само в чужди медии може да излезе нещо. Да се надяваме, че цялата смрад ще излезе един ден, когато неизбежното ще се случи - медиите да излязат от подчинението си на агент Гоце.
 5. 5) pl_dichev
  Не че съм чак шокиран, но от грамите на посланниците до Вашингтон разбирам, че американците са по загрижени за народа ни, отколкото собствените ни управници
 6. 6) Алхимик
  Уикилийкс предизвика поредица от повече или по-малко тихи политически скандали, но в България, както обикновено, всичко става обратно. От досегашните разкрития на Уикилийкс за работата на посолството на САЩ в София става все по-ясно, че американските дипломати са сред най-активните и последователни защитници на българския национален интерес, колкото и това да не се харесва на професионалните анти-американци от червените служби. Мисля, че си струва да създадем обществена група за пълно изчерпателно публикуване на раздела за България от Уикилийкс, за да се види ако не друго, то поне истинската история на гнусния български ченгеджийски преход.
 7. 7) Земпарето
  Четивото, колкото и да е информативно и повърхностно, не би требало да се коментира от Чичата, щото колкото и да пуска забавни метафори в случая ще прозвучат рубладжийски. Всичко в материалчето ние си го знаем, само дето сега се потвърждава от американски грами и от действията на мощната германска компания. Жалко, че вече може да направим обидно малко по въпроса и то при всички случаи със яки загуби от наша страна, но това нема да ни е за първи път, ни за последен, който и да "дойде" на власт. Светът е широк и простотия дебне от всекаде.
 8. 8) Богдан
  Костов много хубаво описа положението с АЕЦ Белене в предаването на екип5 по БНТ1 на 20 12 2010г
 9. 9) ИМПЕРИАЛИСТ
  САГАТА АЕЦ БЕЛЕНЕ Ст.н.с. д-р Вера Михайлова, радиохимик Както и да се живее, действа, планира, инвестира и произвежда под термина зелено трябва да разбираме това най-патриотично, капиталистическо, геополитическо, здравословно и конкурентно, което една критична маса от граждани, бизнесмени и чиновници може да направи . Така, че моето мото е: Зелено това е новото червено, бяло и синьо. Томас Фрийдман, Ню-Йорк Таймс, 22 декември 2006 г. Началото на тази сага трябва да се търси в потъналите в забрава папки на несъстоялия се връх на българския... още технически прогрес от началото на 80-те на миналия век. Ако някой историк (професионален или любител) ...още

 10. 10) Наблюдател
  Леле колко клишета, на такова малко място. Обидно е бе братлета! Напънете се и извадете някъкви нови доводи. Например, колко реактора са построили американците от 20 години и къде??? Има ли американска ядрена компания или всички вече са японска собственост и т.н. Вредно е да се живее, защото все някога се умира!
 11. 11) Киров Б
  "Тя заявява, че решението й да се оттегли от проблемния проект за реактор на стойност 7 млрд. евро се дължи на факта, че “финансирането може да не бъде финализирано в рамките на договорения период” и че “въпросите на сигурността не са фактор”." Да се чуди човек на кого да вярва - на герменците в техните официални изказвания или на американските тълкувания.






 Начало | България | Свят | Мнения & Co | Интервю | Писмо от | Здраве, Наука & Тех | ИStoRии | Малък коментар | Арт & Шоу | Спорт | Виното | Фотогалерия | Видео | Връзка с нас


  

ЗА АВТОРСКИТЕ ПРАВА В САЙТА | ЗА ВРЪЗКА С НАС | ЗА РЕКЛАМА

направен 2007-2018® с мерак design and develop by www.ljube.com 2007 w.ljube.com