www.e-vestnik.bg
Фийд за коментари Фийд за публикации
вторник, 02 септември 2014
БългарияСвятМения и коментариЗдраве и наукаАрт и шоу

Българско шампанско? Има и менте, не гърми тапата, блудкаво. Кое да изберем?

23 Декември 2010

 

11-те вида българско шампанско след дегустацията. Най-скъпите (вляво) се оказаха най-добри. Сред евтините има направо дефектни вина, които не трябва да се продават. Снимки: e-vestnik

Много от българските пенливи вина, наричани разговорно шампанско, са нискокачествено или дефектно газирано вино. На много от тях дори тапите не гърмят, както се очаква на Нова година от такава напитка. На едно от тези вина, което беше с яко натъпкана коркова тапа, въпреки че имаше налягане в бутилката, като дърпахме тапата, главата й се скъса и се наложи да я вадим с тирбушон… (Виж по-долу описанията).

Всичко това установихме в „Клуб винен наблюдател”, след като решихме да направим преглед на българското шампанско. Да, правилно, ще отбележи някой, че това е грешка - не се казва шампанско, а пенливо вино. Но така му викат у нас…

Снимки: e-vestnik

Шампанското е само от областта Шампан във Франция, с определени сортове грозде, специална ръчна технология за производство на всяка бутилка и т. н.
У нас също има естествено пенливо вино от различни сортове грозде, има и ръчно произвеждани бутилка по бутилка, има и произведено в танкове, има и газирано вино – така, както се газират безалкохолните напитки.

Кое какво е, може да се ориентираш по цената, но… и това не е достатъчно.

Купихме 11 вида пенливи вина българско производство. Това покрива почти всички производители на пенливи вина у нас, някои дори бяха представени с по две марки. Общата стойност на покупката - по 1 бутилка от почти всички видове българско пенливо вино от “Метро” и “Била” - беше около 99 лв. Само за сравнение - бутилка оригинално шампанско “Дом Периньон” у нас струва около 200 лв. (в Европа около 80 евро). Но оригинално френско шампанско у нас може да се намери и за 60 лв., макар и не “Дом Периньон”. А хубави вносни естествено пенливи вина у нас има още 20-ина вида, за препоръчване е да се купува на цени над 20 лв. бутилката. Защото и от вносните има боклуци.

По-скъпите пенливи вина - трите отляво на снимката - се оказаха по-добрите, от евтините имаше дефектни вина. Снимки: e-vestnik

На когото не му е интересно да чете подробности, накратко трябва да знае следното:
Ако иска да пие по-истинско българско пенливо вино, да избира с цена от 15 лв. нагоре. Поне няма да е дефектно или менте, на което не му гърми тапата и прилича на газиран ябълков сок.
Но скъпото “шампанско” не е за всеки. Има хора, които предпочитат да гръмнат тапата на бутилка от 4-5 лв. на Нова година.

Кое да изберат?

Снимки: e-vestnik

Дегустацията беше сляпа, тоест 6-имата членове на клуб винен наблюдател (виж за тях в сайта на клуба) и нашият гост Коста Канариев, един изключителен дегустатор, сомелиер и специалист по маркетинг на алкохолни напитки, не виждахме какво вино опитваме. Пишехме за него оценки и бележки, и чак тогава разкривахме кое е виното. Така опитахме общо 11-те пенливи вина на цени от около 3 лв. до 22-23 лв. бутилката. Оценките са средни по 100-точковата система, а в скоби е дадена оценка по шестобалната система, по която досега сме правили класации и дегустации в e-vestnik.

Ето и резултатите, като най-отгоре са сложени вината с най-висока оценка, а отдолу са подредени вината, които са дефектни и не трябва да се продават:

Edoardo Miroglio

Brut

Edoardo Miroglio Brut, изба „Едоардо Миролио” край Сливен. Снимки: e-vestnik

Изба „Едоардо Миролио” край Сливен
Цена 19,54 лв. в „Метро”, около 23 лв. в магазините.

Коркова тапа.
Светлозлатист, жълт цвят, с лек розов нюанс. Средно фини мехурчета, има дълга игра.
Интензивен аромат, свеж, треви, цитрус, билки, синьо сирене, банан, дрожди, солено минерален нос.
Вкус свеж, цитрус, минерали, грейпфрут, сурови ядки, хляб, леко тяло, балансирано, овладяна киселина, хубав финал.
Оценка 86 точки.
(Оценката е приблизително 4,75 по шестобалната система, по която сме оценявали в e-vestnik при предишни дегустации)
——————————————————


1939 Khan Krum


Chardonnay Extra Brut

1939 Khan Krum, Chardonnay Extra Brut, изба Хан Крум. Снимки: e-vestnik

Изба Хан Крум. Цена 19,39 лв. в „Метро”, около 22 лв. в магазините. Произведено по оригинална технология за шампанско, ръчно.

С коркова тапа.
Златист цвят, блестящ. Дребни мехурчета с интензивна игра. Класически шампанско нос, фин аромат, с добра интензивност, мая, хляб (дрожди), жълт плод, печени лешници, бисквита, круша, сметана.
Свеж вкус, нотки на препечена филия, цитрус, зелена круша, лимонов пай, има баланс в тялото. Завършва фино с жълт плод, бишкота, цитрус, кроасан, свеж финал.
Оценка: 85 точки
(Оценка 4,75 по шестобалната система). Не е включена оценката на госта Коста Канариев, защото той работи за фирмата производител. Така или иначе, при сляпата дегустация той даде по-висока оценка на пенливото вино на „Едоардо Миролио”.

——————————————————–

Magura

Brut

Magura Brut, изба Магура, с. Рабиша. Снимки: e-vestnik

Изба Магура, с. Рабиша. Цена 16,90 лв. в „Била”.

Коркова тапа. Правено е по оригинална технология за шампанско.
Златист цвят, бистър. Кратка игра, бързо отшумява, няма мехурчета. Слаб аромат, бързо изчезва, усеща се мая, тесто, пресен хляб (дрожди). Леко тяло, вкус на пресен хляб, свеж, минерален, щипе приятно, леко високи киселини, относително добър баланс, леко пикантно, отшумява бързо на финала.

Оценка: 82,85 точки
(Оценка 4.25 по шестобалната система)
——————————————-

Christa
Muscat

Christa Muscat, Винпром Търговище. Снимки: e-vestnik

Винпром Търговище. 3,06 лв. в “Метро”, около 3,70 лв. в магазините. Името и шрифтът, с който е изписано на етикета, имитират наименованието на популярното през годините “шампанско” “Iskra”.

Пластмасова тапа.
Обобщени, оценките ни за него са:
Блед цвят, златист, бистро.
Плодов аромат, свеж, винен нос, жълта круша.
Пени се много само в първите секунди, отделя едри мехурчета, което не е типично за пенливо вино. Бързо се успокоява и после няма игра, мехурчета.
Свеж, плодов вкус, мускатов, леко пикантен накрая, приятно щипе в устата, но остава усещане за ябълков сок и леко сладникав послевкус на евтино вино.
Оценка: 80,66 точки
(Оценка 3,50 по шестобалната система).
—————————————————-

Etiquette

Platinum Brut

Etiquette Platinum Brut, Винпром Чирпан - Novico Nord. Снимки: e-vestnik

Винпром Чирпан - Novico Nord. Цена 14 лв. в „Метро”, около 16 лв. в магазините.

Светлозлатист цвят, Слаб към среден аромат, плодов. Големи и средни мехурчета, разпръснати. Играта затихва бързо.
Много леко тяло. Много сухо. Щипе приятно, но беден вкус, бадем, праскова, марципан, не добре балансирано. Лека горчивина в завършека.
Оценка: 80,57 точки
(Оценка 3,50 по шестобалната система).

——————————————–

Cio Cio San

Dry

Cio Cio San - Dry, “Винекс Славянци”. Снимки: e-vestnik

“Винекс Славянци”. Цена 4,78 лв. в “Метро”, около 5,60 в магазините.

Пластмасова тапа. Не гръмна при отварянето.
Златист цвят, зелен нюанс.
Слаб аромат, безличен. Бързо отшумява след отварянето, не искри, няма мехурчета.
Много леко тяло, плодов вкус, ябълка, усеща се окисление. Остра газировка.

Оценка: 79,5 точки.
(Оценка 3,25-3.50 по шестобалната система).

————————

Lyaskovets

Brut

Lyaskovets Brut, Винпром Лясковец. Снимки: e-vestnik

Винпром Лясковец.
Цена 6,06 лв. в „Метро”, около 7 лв. в магазините.

С коркова тапа. Въпреки че имаше налягане, тапата беше здраво набита, не можа да излезе с дърпане, отчупи се главата й и трябваше да го отворим с тирбушон.
Златист цвят с развитие. Няма игра на мехурчета,
Слаб аромат, винен нос, розова вода, одеколон, сладки подправки, смола, хвойна, гъба.
Леко тяло, смолисти нотки, приятен вкус, но не прилича много на шампанско, липсва газировка, съмнение за дефектна бутилка.

Оценка: 78,5 точки, но трима не дават оценки, поради съмнения за дефектна бутилка.
(Оценка 3,00 по шестобалната система).

————————————————-

Вина, които не стават за пиене, дефектни

Cio Cio San

Brut

Cio Cio San Brut, “Винекс Славянци”. Снимки: e-vestnik

“Винекс Славянци”. Цена 5,69 лв. в “Била”.
Пластмасова тапа.
Бледо, бистро, почти безцветно. Бързо се успокоява и няма игра на мехурчета. Слаб аромат, усеща се лавандула, бонбони. Вкус плодов, но окислено, химически тон, усеща се неприятна газировка, тонове на гнила ябълка. С две думи - дефектно вино. Не се препоръчва.
Оценка: 67,8 точки. Един не даде оценка, определи го като дефектно вино, което не става за пиене и не трябва да се оценява.
(Оценка 2.00 по шестобалната система).
——————————————-

Christa

Dry

Christa - Dry, Винпром Търговище. Снимки: e-vestnik

Винпром Търговище. 3,36 лв. в “Метро”, около 4 лв. в магазините.

Пластмасова тапа. Не гръмна при отварянето.
Развит златист цвят, наситен. Слаб аромат, изветрял. Малко след отваряне престава да искри, няма мехурчета.
Вкус - усещане за газиран сок, окисление, нечист тон на мръсен канал в завършека.

Оценка: 66,33точки.
(Оценка 2.00 по шестобалната система)
—————————————-

Iskra
Semy dry

Iskra Semy dry, Винпром Чирпан - Novico Nord. Снимки: e-vestnik

Винпром Чирпан - Novico Nord. 2,86 лв. в “Метро”, около 3,40 лв. в магазините.
Пластмасова тапа, не изгърмя при отварянето.
Златист цвят, слаб аромат. Няма игра, мехурчета. Окислено вино, лимонено-ябълков вкус, усещане за газиран сок, изветряло.
Оценка: 66,33 точки, дефектно.
(Оценка 2.00 по шестобалната система).

———————————————

Iskra

Iskra, Винпром Лясковец. Снимки: e-vestnik

Винпром Лясковец. 2,68 лв. в “Метро”, около 3,20 лв. в магазините.
Пластмасова тапа, не изгърмя при отварянето.
Жълтеникав, златист цвят, развит. Слаб аромат, усещане за газиран ябълков сок. Утихва бързо след наливане, не искри, няма мехурчета. Много леко тяло, няма усещане за вино, прашно, изветряло, газиран сок.

Оценка: 61 точки, дефектно.
(Оценка 2 минус по по шестобалната система).

В заключение:

Всички вина бяха купени от „Метро”, само два вида - „Magura Brut” и „Cio Cio San Brut” бяха от „Била”. Тоест - не може да се каже, че са застояла стока в някой магазин от миналата година. Но ни направи впечатление, че 2-3 от по-евтините пенливи вина бяха бутилирани преди 2 години. С евтините пенливи вина качеството е непостоянно. В други години други марки са излизали по-нагоре в класация при дегустация (Виж тук и тук дегустации на шампанско в e-vestnik в предишни години, включително и чужди марки).

Освен дегустираните тук евтини пенливи вина по 3-5 лв., на пазара се продават и още няколко вида на цена и под 3 лв. Те са газирано бяло вино, някои от тях може да са със задоволителен вкус, дори по-свеж от някои от показаните тук, но не са истинско естествено пенливо вино.

Речник за надписите на етикета на шампанското

Dry – сухо (англ.)
Semi dry – полусухо (англ.)
Sec – сухо (фр.)
Demisec - полусухо (фр.)
Trocken – сухо (нем.)
Dolce – сладко (итал.)
Prosecco – сухо (итал.)
——–
Brut – сухо (това понятие за “сухо” се използва специално за пенливи вина. Сравнено с обикновените вина, такова вино е по-сладко, не е сухо)
Brut zero - тип шампанско, по-сухо от горната категория
Extra brut - още по-сухо, съдържание на захар от 0 до 6 г на литър.





Етикет:

 

  1. 1) чичата
    черният дроб ,брато, черният
  2. 2) COLONEL K
    Отлично! Полезна информация!По шестобалната система-5,999.Още такива статии!
  3. 3) анонимен
    Е как успяхте от всички шампански да изберете точно тези, които не стават за пиене? И това е майсторство! Браво. Това точно са маркетингови стоки, а не са стоки с доказани качества за това, за което се продават в търговската мрежа. Основните атрибути на тези шумящи вина, представени в тази публикация са опаковката и цената. Опаковки - класически и цена - абстрактна. Те би трябвало да струват в тези опаковки по 25 до 80 лева бутилката, но тъй като България е мизерна държава, та се продават за по 5, 10, 15 лева бутилката. Което също не ги прави по-пивки. ИскрА, ...още

  4. 4) Anonymous
    Това е българското шампанско. Има още 2-3 вида на същия винпром Чирпан - на ТИМ. И един-два вида на винпром Ямбол - на Пещера. И действително само първите три, показани в класацията тук, стават за пиене. Точно те са правени, както се прави шампанско - ръчно, с преточване, втора ферментация в бутилката, замразяване и т. н. Не е чудно, че са по 16-20 лв.
  5. 5) анонимен
    Който няма критерии за вкус, задължително търси гаранции в цената. Най-скъпите неща на този свят са абсолютно бездарна изработка и само цената ги продава на тези, които нямат представа от качеството. Най-добрата цена за дрехи и подаръци е цената на 25% до 45% от всички цени на съответната стока на целия пазар. Най-добрата цена за храна е на 50% до 70% от всички цени за съответния продукт по целия пазар. По отношение на най-тънките качества, като цена на изкуство, наука, медицински услуги, сервис, проституция, лукс и вино, България точно сега показва изключителна некомпетентност. Упорито България избягва въпроса за оценяване на ...още

  6. 6) ценител
    Като гледам стила на етикетите си мисля,че навремето(1998-99г.) имаше едно прекрасно пенливо вино МЕРЛО,което явно е било производство на "Винекс-Славянци",което за съжаление "танцува" може би само година,година и нещо...следващата "емисия" беше отвратителна...
  7. 7) ееееххххх
    а за любителите на червени вина(вкл. и шампанско) защо не направихте подходящ анализ
  8. 8) Londoner
    Нека да напомним, че такова нещо като "българско шампанско" няма. Според законодателството на Европейския съюз, само вината произведени по традиционната технология във френската област Шампан могат да се наричат "шампански" вина. Останалите вина са "пенливи".
  9. 9) bg
    Абе, ще взема да им се доверя на тая банда и да си купя едардо дръж ми шапката за Новата 2011 г. То на година пием по едно шише шампанско на Нова година.
  10. 10) Е, те това е
    Е, те това е хубаво пенливо вино.... ама е италианско
  11. 11) неанонимен
    Към анонимен- Такава отчйваща "КОМПЕТЕНТНОСТ" от Ваша страна не ме е вадила до сега от равновесие но просто не мога до се въздържа да Ви дам един съвет:
  12. 12) неанонимен
    Ако самият нямате- просто потърсете приятел или подходящ човек за да Ви услужи с персонално оръжие и се ГРЪМНЕТЕ!!
  13. 13) ivz
    Най-хубавото българско шампанско, което съм пил, се казва "Булгара" - не знам кой му е производителят. Жалко, че за него няма оценка.
  14. 14) До горния
    "Булгара" - на Слави Трифонов марката. Имаше ракия с тая марка. А шампанското "Булгара" е произведено в Чирпан и е същото менте като "Искра" от Чирпан. И вече не се произвежда, пуснали по поръчка 1-2 партиди и толкова.
  15. 15) дебелия митьо
    много добра класация. да не се лута човек какво и как да взима и пробва, след като хората са го направили. бравос
  16. 16) dkhe.-m,rsje.s
    Купих си днеска едуардо миролио от Казавино - 23 кинта. Ще видим в 24 часа на 31.12. за какво иде реч! За всеки случай си взех и испанско шампанско...
  17. 17) dkhe.-m,rsje.s
    Отворхме го, пихме по една чаша - наистина е по-различно от другите, някак по твърдо и горчиво стои.






 Начало | България | Свят | Мнения & Co | Интервю | Писмо от | Здраве, Наука & Тех | ИStoRии | Малък коментар | Арт & Шоу | Спорт | Виното | Фотогалерия | Видео | Връзка с нас


  

ЗА АВТОРСКИТЕ ПРАВА В САЙТА | ЗА ВРЪЗКА С НАС | ЗА РЕКЛАМА

направен 2007-2014® с мерак design and develop by www.ljube.com 2007 w.ljube.com