www.e-vestnik.bg
Фийд за коментари Фийд за публикации
неделя, 20 май 2018
БългарияСвятМения и коментариЗдраве и наукаАрт и шоу

Подаръкът - смислен и безсмислен

28 Декември 2010

 

Мадлен Чолакова

Коледа в Ню Йорк навярно е най-сладкото време от годината. Защото освен всичките други радости - пак ще има подаръци!
Кой не обича подаръци? Кой няма да се зарадва на подарък? Където и да е по света? Подаръците са тези които всеки път отново ни превръщат в деца, които очаровано разтварят шумящата опаковка, трепетно прикриват вълнението си, изпълнени с очакване за изненада и радост. Подаръците, най приятната част от всеки празник!

Но… ако сме честни… Кога за последно сте получили или подарили нещо което наистина да радва? Общо взето, освен децата, никой не получава мечтания подарък! И ето, че пак ше получите и ще подарите чехли, пяна за бръснене, шал и евтин парфюм. Или, което е още по страшно, ще получавате едно и също нещо отново и отново и отново. Като например ръкавици, чорапи, вратовръзки, портмонета. Безкрайна поредица от безмислени  подаръци като комплект кухненски ножове, офис принадлежности, химикалки, запалки, ключодържатели, рамки за снимки, календари, дрехи които не ви стават или още по-зле, отвратителни нo ви стават.  Най-гадно е когато подаръка е откровенно скръндзав и ненужен или когато сте сигурни, че ви се преподарява.
„Скъпи, на Коледа сме у ваш’те, виж нямаме ли някоя подарена ни простотия която да им подарим”?

Има подаръци, които могат да те разплачат, но ще трябва да се преструвате на доволни и дори зарадвани. А ако е от любимия човек, да се преструвате и на особено щастливи. Ако може да се преглътне домашно оплетения пуловер от бабата, или рекламния пепелник от офиса на приятел, трудно може да се скрие разочарованието от кофти подарък, получен от любимия или любимата. Сбъркан, необмислен, нетактичен и излишен, ама подарък.  На всеки се е случвало. От двайсет години знам, че за Коледа мъжът ми пак ще ми купи парфюм, при това никога не успя да запомни кой точно обичам. После аз ще го подаря на някоя приятелка, без да знам харесва ли и точно тази марка. А какво ще кажете, ако сте жена и любимият ви купи теглилка за банята или абонамент за фитнес? Или боя за коса, ако сте мъж? Или подарък, който да е купен сякаш за някой друг или друга, да напомня за бивша връзка, или пък който явно е предназначен повече за подаряващия от колкото за получаващия. Или който показва стиснатост, преопакован е, уред за домакинстване - приложен и убийствено неромантичен, показващ непознаване и невнимание към този за който е направен.

Един приятел смята, че купуването на подаръци трябва да се обяви за нелегална дейност и да се наказва със закон. И защо си причиняваме тия мъки? Защото без това не може, все нещо трябва да се купи, а така е по лесно и разбира се по евтино. И ето ти порочен кръг. Ние даваме и съответно получаваме неща които целят само да отбият номера.
В Америка нещата с кофти подаръците стоят малко по добре. Винаги можете да ги върнете в магазина. Това в България не става! Веднъж се опитах да върна в “Мосю Бриколаж”, на другия ден след покупката, погрешно избрана тоалетна чиния, и се събра целия персонал, гледайки ме толкова удивено, сякаш исках не да върна стоката им срещу парите си, а да им оставя взривно устройство. В Америка можете да върнете на практика всичко, с изключение може би само на белъо, макар че и него ще вземат, ако е в неразтворена опаковка.
Можете да подарите кредитна карта на стойност каквато сте решили и да оставите нещастника сам да си троши главата какво да си купи. Мисля че това вече го има в България и е наистина удобно, но не съм убедена, че е приятно. На практика ще трябва сам да си купите подаръка и не разбирам какво му е хубавото на това?

Тогава защо изобщо даваме? Защото… еми, защото това ни различава от животните. Банално, но факт. Получаването и даването на специален подарък може да е изключително обвързващо и емоционално. Подаръкът е инвестиция в приятелство. Той е визитната картичка на вашата личност, защото отделянето на време, енергия и любов показват характера, щедроста и качествата ви на човек. Знам какво ще ми кажете -  а бе, дай ми пари и не ме учи какво да подарявам…
Добрият подарък показва внимание и любов към този, за когото е предназначен, а това е безценно. Подаръкът не бива да е зависим от възраста и най вече от нуждите на получателя. Героинята в един английски коледен филм, на въпроса какво би искала да получи, отговаря – „Нещо, от което нямам нужда!”

Подаръкът не трябва да е нужен или полезен, той трябва да изразява благодарност, обич и желание да зарадва. Да е от сърце, а не по задължение. Да изпълва със задоволство и даващия, и получаващия.
Подарете от времето си на тези които обичате, не отчитайте присъствие, не си мечтайте да сте другаде, а бъдете с любимите си хора с цялата си душа. Ако мислите ви са другаде, помислете си дали сте с хората, които обичате и защо не сте там където е сърцето ви? Бъдете изобретателни, непредвидими, изненадващи. Направете изнендващо пътуване, отидете на ново място, срещнете нови хора. Сам, с ръцете си направете подарък. Оставете спомен.
Или по добре не подарявайте - опитайте се да сбъднете мечта.
Етикет:

 


Коментарите под статиите са спрени от юни 2015 г. във връзка с решение на Европейския съд, според което собственикът на сайта носи съдебна отговорност за написано от читатели. E-vestnik.bg е обект на съдебни претенции и влиза в съдебни разходи по повод свои публикации, и няма възможност да модерира и читателски форум и да носи отговорност за него. Сайтът разчита и на дарения от читатели, за да се запази като място за мнения извън контролираните медии.
 1. 1) чичата
  през годините седем пъти ми подариха крем за бръснене, въпреки че от юли 1978 г. вея брада като на карл маркс
 2. 2) dkhe.-m,rsje.s
  Винаги съм презирал тъпата традиция да се подаряват и приемат ненужни тъпотии. Обаче като откажеш да приемеш и подариш ставаш гад. И сега подаряваме, къде ще ходим?
 3. 3) cobalt
  Чича, може да са били намеци, нали?
 4. 4) alo
  подарявам само практи4ни неща, или което е за ядене и пиене. На вси4ки мои познати е казано, 4е не приемам подаръци--освен пакет кафе или бомбони.
 5. 5) FYI
  Редактирано от Админ
 6. 6) Митака
  Да сме живи и здрави! Останалото ще си го купим! Мразя коледа......Всеки ден е коледа ако имаш пари! Не искам глупави подаръци от никой......
 7. 7) Правописец Храбър
  [...]купуването на подаръци трябва да се обяви за нелегална дейност и да се наказва със закон.[...] На български "нелегални" са партизаните. А което е против закона е "незаконно". Тъй щото американските "illegel immigrants", например, на български няма да са "нелегални", а "незаконни".
 8. 8) Правописец Храбър
  Поправка - illegal, не illegel. Впрочем, подаръчните карти на са кредитни, а дебитни - поричките са си в тях - предплатени от дарителя.
 9. 9) Правописец Храбър
  Поправка - паричките, не поричките... д'eа т'ва вино д'еа...
 10. 10) Съветник
  Абсолютно не съм съгласен с тази статия. Винаги можеш да подариш нещо, което ще се хареса. Ето какво чикагският Радой Ралин казва в една своя епиграма. "Свинята щом се наяде, се чувства най-добре". Така че, за ценителите на материалното, за алчните най-добре е да купите един свински бут и да им го подарите. За нормалните хора, които между другото са на изчезване, ще подарите нещо което да им остане за спомен, нещо което ще ги зарадва. Това може да бъде една хубава картина, една скулптура, дърворезба, дори една хубава книга. За съжаление много от тези които ще оценят хубавия подарък ...още

 11. 11) До чичата
  чичата, и аз като тебе, точно 78 година си пустнах брада, само че я подстригвах редовно. Еди младеж който учеше за доктор по математика и беше мой клиент по-късно в магазина ми,(който между другото вече не съществува), ме попита какво правя, че моята брада стои на едно и също положение, не расте. Петио, казах му, щом не можеш да се сетиш от теб ще стане голям математик.
 12. 12) до правописеца
  не пиши пил!
 13. 13) Стоянова
  В българската Коледна традиция такова нещо като подаряване на подаръци няма.А защо така ревностно ни се втълпява всеки ден преди празника-какви,колко и на каква стойност подаръци да/ще/ кипим-то е ясно-трябва да правим оборот.Най-вече на китайците.Освен на децата ,на други подаръци не мисля,че са нужни по Коледа.И не подарявам.И не очаквам.Затова са измислени парите-всеки да си задоволи материалните нужди,както сам реши.Давам и очаквам подаръци само на лични празници.
 14. 14) чичата
  стояно, колкото и банално да изглежда, но ми е приятно да те приветствам по средата на новогодишния празничен маратон
 15. 15) SK
  И аз мисля, че Стоянова, която между другото е много смислена, за подаръците е още по-права. Търговците какви ли не празници са измислили, за да си продават боклуците. Празник на майката, празник на детето, празник на жената, празник на влюбените, празник на благодарността( и той май навлиза в България). Остава само празник на мъжа и на тъщата.
 16. 16) анонимен
  Смисълът на подаръка е Социализация. а безсмислието е в другия полюс на социализацията - Подкупност. подарените пари, или парите за подарък, влизат в БВП на държавите на принципа на несъмненото съгласие. Което е точно обратното на Мафията, принципът на принудителното съгласие. Правенето на подарък е стремеж към излизане от интимността и предоставяне на лична свобода на получателя, а и на подателя на подаръка. Т.е., освен икономически безусловен ефект, подаръкът има и морален безусловен ефект именно когато е специално закупен и подарен. А не когато е откраднат и пробутан, както практикува мафията. НЕправенето на подаръци говори за нисък стандарт на духовен, ...още

 17. 17) Правописецът до номер 12
  Бе аз, както се вижда, и пил да съм - виждам (си) грешките - пък трезвите редактори и автори - не :)))
 18. 18) pro-anti
  Кеф е да правиш подаръци на хора, които обичаш...припомнете си един чудесен разказ на О'Хенри, май беше "Празникът на влъхвите"? А най-голямото наказание е да правиш подарък "защото така се прави", в такива случаи не го правя.
 19. 19) свако
  SK, питам се, ако ти подарят съ4иненията на Ленин и бутилка старо, добре отлежало уиски на кое пове4е ще се зарадваш. Не ми се вярва да предпо4етеш литературните напъни на балсамирания. Верно, 4е си доста захлупен, ама 4ак пък толкова.
 20. 20) SK
  Свако, ако ми подарят съчиненията на Ленин и една бутилка уиски, ще дам съчиненията на Ленин на теб да се образоваш, а аз понеже съм образован, ще си оставя уискито за мене.
 21. 21) чичата
  преживяната мизерия прави от хората длъжници на стихията с подаръците/ така е и с мен/ не умея да правя подаръци/ подарявам кеш, но завиждам на тия които влагат смисъл/ особено към любими хора
 22. 22) Стоянова
  Мараба,Чича,радвам се да си поспамя/гледам да е с мярка/.Бях на ски по Коледа,сега пак се стягам за планината,така че няма да досаждам.Честито Рождество,да е жив Духът в телата ни.
 23. 23) чичата
  греем си го, мила
 24. 24) Anonymous
  "Един приятел смята, че купуването на подаръци трябва да се обяви за нелегална дейност и да се наказва със закон. ..." Петър Дънов: "Подаръците са разврат". Подаръкът има смисъл, когато е самостоятелно и ръчно изработен с кеф.
 25. 25) pro-anti
  до 24)-в БГ държавата отдавна действа срещу подаръците като срещу най-големия враг на човечеството...ще направя сметка какво става, когато изпратиш подарък в БГ от хамерика, цифрите са от тази година. Излезна малко над $100, декларирах $100 за застраховката. Бях любопитен за последствията в БГ:1,47 лв мито, 3,50 лв заплащане на банка за да се изпрати таксата за митото, ДДС (не помня точната цифра, но това ДДС би трябвало да се прилага САМО ако подаръка е изпратен от европейска държава в БГ), 6лв за пощата(???) и още 3,50 лв пак за банката за да платиш пак нещо на някого,не ...още

 26. 26) pro-anti
  продължение-това пък за кражбите е дълга история, имаше един доста дълъг период от време, когато нищо не можеше да достигне до човек в БГ, дори и писмо, нямаше и такива глезотии като интернет.Накрая реших да победя мафиотската система в БГ, изпратих само писмо, 2 листа текст, застраховано, с обратна разписка и т.н...като не пристигна, отидох в хамериканската поща с документ за изпратеното писмо, подавам молба да се разследва какво е станало и да си получа застраховката, след 3 месеца дойде официалния отговор-писмото е спряно в БГ митница...пак повтарям, нямаше нищо друго освен 2 листа текст в плика...крадлива работа, ...още

 27. 27) Anka kalpazanka
  Nishto che si biyahe si obeshtali da ne si pravime podaraci, zashtoto zavarshame minalata godina ne ''sas chustvo na uduluturenie,, byah mnogo i priyatno iznenadana ot dasherya mi, che mi podari pijama, a malkata mi vnuchka /7/ mi beshe napravila neshto neino lichno. E, i az vzeh praktichi neshta, koito vednaga im vlezaha v upotreba. Vajnoto e vnimanieto i chustvoto koeto nosi podaraka.
 28. 28) Pepe
  Чудесна статия, адмирации за автора!


 Начало | България | Свят | Мнения & Co | Интервю | Писмо от | Здраве, Наука & Тех | ИStoRии | Малък коментар | Арт & Шоу | Спорт | Виното | Фотогалерия | Видео | Връзка с нас


  

ЗА АВТОРСКИТЕ ПРАВА В САЙТА | ЗА ВРЪЗКА С НАС | ЗА РЕКЛАМА

направен 2007-2018® с мерак design and develop by www.ljube.com 2007 w.ljube.com