www.e-vestnik.bg
Фийд за коментари Фийд за публикации
петък, 22 юни 2018
БългарияСвятМения и коментариЗдраве и наукаАрт и шоу

Дилма Русеф - майка или дъщеря на народа?

25 Декември 2010

 

Дилма Русеф. Снимка: оараня

Малко след като Дилма Русеф разбра на 31 октомври, че е избрана за нов държавен глава на Бразилия, от гърдите й се изтръгна радостен възглас. Пародирайки лозунга от президентската кампания на Барак Обама “Да, ние можем!”, Русеф подчерта символичната стойност на собствената си съдба. “Много бих искала бащите и майките да гледат днес дъщерите си в очите и да им казват: “Да, жените могат!”, заяви тогава новоизбраната президентка.

Русеф е 40-ият държавен глава на Бразилия от установяването на републиката през 1889 г. Тя ще бъде първата жена президент на тази огромна държава. На 1 януари Дилма ще приеме поста от онзи, който я заобиколи с грижи, който я избра за свой приемник и който допринесе за избирането й, като хвърли върху нея блясъка на собствената си слава - Луис Инасиу Лула да Силва. Така след президент от работническата класа Бразилия ще има за президент жена, което е двойно изпълнена мисия за Лула.

И така Русеф доказа, че една жена действително може да стигне до най-висшия държавен пост. Но много по-труден и по-дълъг процес ще бъде за Русеф да накара бразилките да се заинтересуват от бразилския политически живот, да ги убеди да се включат в него, да защитават активно и да влеят нови сили на гражданската демокрация. През 2006 г. Чили също избра жена за президент. Тогава начело на левоцентристка коалиция Мишел Бачелет успя да установи равенство между мъжете и жените в правителството си. С Дилма Русеф нещата далеч не стоят така. Тя си постави по-скромна цел - 30 процента от министрите да са жени, но ще я постигне трудно.

Русеф би искала да види начело на външното министерство жена. Това ще е трудно, защото три четвърти от бразилските дипломати са мъже. Този престижен пост действително ще бъде поверен на мъж - Антониу Патриота, опитен дипломат. Нито едно от най-важните министерства няма да бъде поверено на жена. В Бразилия политическата среда си остава дълбоко мачистка. За това говори и съставът на парламента. В бъдещото законодателно събрание, в долната камара Камарата на депутатите ще има 45 жени от 513 депутати, което е по-малко от 9 процента. В Сената горната камара нещата не са по-различни. Така Бразилия се нарежда на 108-о място по съотношението мъже-жени сред депутатите в класацията на общо 134 страни, изготвена от Световния икономически форум.

Това неравностойно представяне се открива във всички ешелони на бразилската власт - губернаторските администрации, парламентите на отделните щати, кметските администрации, общинските съвети. Сенаторката Сериш Сихесаренко от партията на Лула припомня, че когато е била избрана за първи път през 1990 г. в парламента на щата Мату Гросу в сградата дори нямало тоалетни за жени. От тогава присъствието на жени в държавните институции се е увеличило. Но съвсем малко. Днес положението е в застой. Жените няма да бъдат по-многобройни в новия парламент, който започва работа официално на 1 февруари, отколкото бяха в предишния.

И все пак Дилма Русеф и кандидатката за президент на бразилските еколози Марина Силва събраха заедно гласовете на две трети от бразилците на първия тур на изборите в началото на октомври. Но нито едната, нито другата нямат богато минало на феминистки, нито пък изтъкваха по време на президентските си кампании факта, че са представителки на нежния пол.

През 1997 г. в Бразилия беше приет закон, който задължава бразилските партии да запазват за жените най-малко 30 процента от местата в Камарата на депутатите. Но никой не прилага този закон. На изборите през октомври само 21 процента от кандидатките бяха жени. А след това на щастливите избраници се отреждат места в парламентарни комисии от второстепенно значение.

“Политическата класа упражнява съпротива”, казва Лурдеш Бандейра, социоложка в университета на Бразилия. А правосъдието е безпомощно да наложи квотата. Законът предоставя на жените 10 процента от безплатното предизборно телевизионно време и разрешава 5 процента от бюджета на партийните субсидии да се използват за политическото ограмотяване на жените. Бразилските жени политици се удрят в прочутия стъклен таван, често пъти критикуван и в други консервативни общества. Това са невидимите бариери, издигнати от мъжете, за да спрат или обезкуражат женските амбиции.

Женски успехи, които биха могли да вдъхновят бразилките, са рядкост. Електоратът, при все че е предимно женски, се показва много по-взискателен към жените в политиката, отколкото към мъжете. Поведението на жените в политиката в Бразилия често пъти е обект на карикатури. Ако жената политик се разплаче на обществено място, то тя наричана слабохарактерна, ако пък се разгневи открито, то тя си спечелва прякора Желязната дама. Този прякор, между впрочем си спечели и самата Русеф. Но нали точно тя беше казала веднъж: “Аз съм твърда жена, обградена от нежни мъже”.

Съзнателно или не, Лула проявява точно обратния мачизъм, когато твърди, че Дилма е малко крехко създание - нещо, което тя не е. По време на президентската кампания, в деня след като Русеф даде телевизионно интервю, Лула й подари червена роза и упрекна интервюиращия я журналист, че не е бил достатъчно внимателен към нея.

Загрижен да смекчи облика на протежето си, Лула нарече Дилма майка на народа, след като я беше нарекъл майка на Програмата за насърчаване на икономическия растеж или майка на Програмата за електрификация на страната. Лула обаче възприе и бащински тон към Дилма, която е само с две години по-млада от него. “Моето момиче, трябва да направиш онова, което аз не успях да направя”, й каза той.

Майка или дъщеря ще бъде Дилма? В това няма значение, защото, както каза, първата жена президент на Бразилия, тя може да бъде и едното и другото.

По БТА
Етикет: ,

 


Коментарите под статиите са спрени от юни 2015 г. във връзка с решение на Европейския съд, според което собственикът на сайта носи съдебна отговорност за написано от читатели. E-vestnik.bg е обект на съдебни претенции и влиза в съдебни разходи по повод свои публикации, и няма възможност да модерира и читателски форум и да носи отговорност за него. Сайтът разчита и на дарения от читатели, за да се запази като място за мнения извън контролираните медии.
 1. 1) dimo dimov
  Тя е баща на народа - тя е активната лезбийка.
 2. 2) bg
  Първо Димов, голяма тъпня си написал, пич. В днешния свят всичко за политиците се знае. Примерно за никито младенов се знае, а за Дилма никъде няма такава информация. Второ за статията - ами Бразилия затова напредва с бързи темпове (както и Китай), защото е мачистка политиката. Дано Дилма не го разруши този успешен модел.
 3. 3) чичата
  македонците си я своят за македонка, димчо-лезбийката за лезбийка
 4. 4) SK
  Много е хубаво, че жена ще бъде президент, при това Бъларка, но за положението на страната няма голямо значение кой ще бъде президент и дали това ще бъде мъж или жена, а от значение са принципите, въз основа на които ще се управлява страната. Когато президентът е по-некомпетентен, по-голямо участие в управлението вземат съветници и специалисти, но когато принципите или законите са несправедливи и погрешни, който и да взема участие в управлението, нищо не помага.
 5. 5) Алхимик
  Димчо верно е лесбийка (Честита Коледа, чича, ако празнуваш!), а Дилма е изгряваща звезда. Дано не я чака съдбата на Барак Обама - толкова много надежди бяха свързани с него, че Херкулес да беше, нямаше как да ги оправдае. А пък той е много, много далеч от Херкулес... А иначе, това, което се знае за Младенов не е вярно - познавам човека, не го защитавам. В БГ когато не могат да те обвинят, че крадеш, че мамиш, че убиваш, че си тъпак и т.н., в безсилна злоба се използва последния аргуент - "мани го, тоя е педал". В този смисъл, ...още

 6. 6) bg
  Алхимик, безсмислена кауза е да защищаваш Николай Младенов. На него последният недостатък му е, че е гей. Много по-страшни дефицити има той...
 7. 7) чичата
  ал, привет приятелю/ радвай се на празниците, напук на неразбориите, за които синтетичният герой на илф и петров(остап бендер) процежда: ..."а, ну это не рио де жанейро"..., за да се върна на дилма - нашата далечна утопия за реален резултат: важното е да има в какво да вярваме, да го знаем, можем и желаем
 8. 8) Dundaky
  Добра идея е някой да заеме пост с единственото изискване - цици.
 9. 9) Мъжката чича
  чичата 25 Декември, 2010 в 9:05 am македонците си я своят за македонка, димчо-лезбийката за лезбийка И аз се чувствам доста лезбийка - влекат ме млади сексапилни жени. Женските Чички ги влекат само Ким Ир Сен и Лукашенко.
 10. 10) www.4ru.eu
  Боцка Ви в очите ляво правителство
 11. 11) ЖЖЖЖЖ
  Е,мъже,оляхте се!
 12. 12) някой
  До Димо> Димо, не си написал правилно "лезбийка": пише се леСбийка.
 13. 13) никой
  Но се произнася "лезбийка".
 14. 14) Нека да е ясно,
  Нека да е ясно,"лево" в света не е "лево" в България!!! Българските социалисти са престъпници,които са в основата на организирания криминал в България.БКП/БСП заедно с ДС са подразделение на КГБ и са истинските създатели на криминала у нас.БКП/БСП никога няма да се реформира и винаги ще служе на Мафиотската държава Русия.
 15. 15) свако
  Четиринайсти Не виждам какво може да се добави. Ако поне половината от българите разберат и приемат истината така сбито и просто описана от Вас, България ще има шанс да се превърне е в едно по-добро място за живеене.
 16. 16) До 14 и 15
  Абе тъпанари, нали това БКП/БСП и ДС ви подариха свободата и демокрацията. Щяхте ли преди да имате тази свобода да разговаряте така свободно по интернета? Вие вместо да им миете краката и да пиете водата, смърдите срещу тях. Дали са ви свободата да напускате България, какво повече искате. Сигурно искате, вие да сте капиталистите, а други включително и те да са бачкаторите? Е, много искате.
 17. 17) свако
  Шеснайсти, кви4иш като току що скопен нерез ритнат там където преди малко са му биле топките. Свободата не се подарява бе каскет мазен. И къде я видя тази демокрация?
 18. 18) До свако 17-ти
  Абе, тъпанар ниеден, ти щеше ли да наричаш нормалните хора нерез ако нямаше свобода бе. Щеше да бачкаш в Белене и да те хапят комарите. Тези социалисти престъпници както вие ги наричате ви подариха свободата, та свободно да се шляете по света и да плямпате тъпотии. Гъза им трябва да лижете на тези престъпници, нехранимайковци.
 19. 19) pro-anti
  на запад се шляят само отрочетата на същите тези социалисти-престъпници, защото загрижените татковци са ги запасили с парички и те могат да си го позволят шляенето, Свако не е от тях.Социалистите ми били подарили свободата, колко благородно от тях Я си помисли как така е станало, че МОЯТА свобода зависеше от тези нехранимайковци и престъпници,и може и да стигнеш до извода, че и свободата ми са ограбили тези негодници(ако си СъКъ-то, недей се напъва да помисляш, нЕма смисъл, такива като теб предпочитат да имат нашийник с въже на врата и да бафкат, но в замяната на това нЕкой ...още

 20. 20) врачанин
  Ще използвам жеста с ръката , направен от Дилма Русев , на снимката в началото на статията, за да изразя отношението си към повечето коментари , начело с този на световния демократ свРако !!!! Здраве и успехи на всички през 2011 г.


 Начало | България | Свят | Мнения & Co | Интервю | Писмо от | Здраве, Наука & Тех | ИStoRии | Малък коментар | Арт & Шоу | Спорт | Виното | Фотогалерия | Видео | Връзка с нас


  

ЗА АВТОРСКИТЕ ПРАВА В САЙТА | ЗА ВРЪЗКА С НАС | ЗА РЕКЛАМА

направен 2007-2018® с мерак design and develop by www.ljube.com 2007 w.ljube.com