10 начина за края на света – кой е най-вероятен?

В. "Дейли телеграф" припомня 10-те разпространявани през последните години зловещи сценарии за Края и оценява вероятността им

Връх Бугараш. Снимка: Франческо Корбино

С приближаването на 2011 г. мнозина си спомниха предупрежденията за свършека на света през декември 2012 г. До тогава има още две години, но времето лети бързо, когато човек не иска да настъпи края. Действително ли идва свършекът на света или 2012 г. ще бъде само годината на колапса на едно френско село?

Версията, че нашествие на извънземни ще доведе до края на света, е популярна още от далечната 1898 г., когато Хърбърт Уелс публикува романа си „Войната на световете“. Тази година дори се появи информация, че ООН ще си има свой посланик в Космоса, който да ни представлява в случай на посещение. Миналата година известният физик Стивън Хокинг пък предупреди, че ако извънземните ни посетят, резултатът би бил като при пристигането на Колумб в Америка – не особено оптимистичен. Учени обаче установиха интересна тенденция – страховете от смъртоносна извънземна атака се повишават в момент, когато хората се страхуват и от по-земни заплахи, както е в наши дни. Така че вероятността извънземни да унищожат планетата следващата година е 0,1 на 10.

Хиляди интернет форуми и сайтове тиражират сценария, че в ранния XXI век непозната планета ще се сблъска със Земята, ще унищожи цивилизацията или ще причини огромен природен катаклизъм. Този сценарий се основава на измислената от американския фантаст Закария Сичин планета Нибиру. Според него тя е била част от Слънчевата система и се е движела по странна и изменчива орбита. На всеки 3700 години Нибиру се озовавала във вътрешната част на нашата планетна система, а там са Меркурий, Венера, Земята и Марс.

Доказателство за съществуването на мистериозната планета няма. През 2005 г. НАСА съобщи, че е открила планета накрая на нашата Слънчева система и мнозина вярват, че именно тя ще премине през 2012 г. близо до Земята и по някакъв начин ще й повлияе. Едно нещо засега е сигурно във връзка с тази планета, заради която беше променена преди четири години дефиницията за планетата Плутон, – тя със сигурност не се придвижва към вътрешната част на Слънчевата система, така че вероятността от реализацията на втория сценарий за края на света е 0,2 на 10.

Третият сценарий е свързан със Слънцето. Мощно слънчево изригване ще погълне Земята. Учените действително смятат, че когато слънцето „изчерпа горивото си“, то ще набъбне до размерите на червен гигант, ще избухне и тогава ще погълне планетата ни. Това обаче ще се случи не по-рано от 5 млрд. години, така че вероятността от реализацията на този сценарий е 0,3 на 10.

Четвъртият начин светът да свърши е свързан с теорията за изместване на земните магнитни полюси. Според нейните привърженици това ще предизвика и промяна във въртенето на планетата и последващи катастрофални събития. Учени от университета в Принстън и университета „Пол Сабатие“ в Тулуза установиха, че Земята се е „ребалансирала“ преди 800 млн. години. Те са изследвали минерали в седиметни скали в Норвегия и са открили, че северният полюс се е изместил с над 50 градуса за 20 млн. години. Привържениците на апокалиптичните теории вярват, че подобно изместване ще има отново в много кратко бъдеще. Според геолозите това ще се случи в период от 1 млн. години, така че вероятността от сбъдването на сценарий номер 4 е 1 на 10.

Петият сценарий е свързан с избухването на супервулкан. Според учени такава вулканична експлозия би се случила, когато магмата се надигне в недрата на Земята, но не може да си пробие път навън. Натрупва се огромно напрежение, което в крайна сметка ще доведе до гигантски взрив. Подобен катаклизъм би изхвърлил във въздуха тонове отровни газове и вулканични отломки, би предизвикал нова ледена епоха и би унищожил живота на части от планетата ни.

Привържениците на тази теория смятат, че подобна свръхвулканична експлозия може да има в гигантската калдера под националния парк Йелоустоун в САЩ. Сателитни кадри от последните години показаха там промени в движението на разтопени скали на дълбочина 16 км. Засега обаче никой не знае дали и кога тази калдера ще избухне. Така че вероятността от сбъдването на този сценарий е 1 на 10.

Сценарий номер шест за края на света напуска пределите на науката и фантастиката и ни връща в реалното. Трета световна война, в която ще бъдат използвани и ядрени оръжия, ще унищожи света. Този план беше актуален първо по времето на Студената война, когато на няколко пъти хората се почувстваха на ръба на подобен глобален конфликт. След разпадането на СССР страховете намаляха.

В последните години притесненията в тази насока се завърнаха заради иранската ядрена програма, напрежението на Корейския полуостров и продължаващите търкания между Индия и Пакистан – две страни с ядрени арсенали. Миналата година в Прага Барак Обама се опита да разсее тези страхове с обещанието за свят, освободен от ядреното оръжие. Отчасти заради това обещание той спечели Нобеловата награда за мир същата година.

През април 2010 г. Русия и САЩ направиха стъпка в тази посока, като подписаха споразумението СТАРТ-2 за съкращаване на ядрените арсенали на двете най-големи ядрени сили в света. Според наблюдатели обаче обещанията в него са скромни и след предвидените съкращения САЩ и Русия ще притежават достатъчно ядрени арсенали, за да унищожат света, ако пожелаят. Така че вероятността от реализиране на този сценарий за края на света е 1,5 на 10.

Седмият сценарий е гибел на човечеството в следствие на терористичен акт с оръжие за масово поразяване. След атентатите от 11 септември 2001 г., когато наведнъж загинаха близо 3000 души, убити в зрелищна атака пред очите на милиарди хора, застанали пред телевизионните екрани, страховете от този вариант рязко се повишиха. Западни правителства заговориха за опасност от подобни атентати срещу големи градове. Преди няколко години Осама бин Ладен заяви, че „Ал Кайда“ притежава няколко ядрени оръжия, но те били за разубеждаване. Имаше и притеснения, че ядрени материали могат да се озоват в неподходящи ръце в бившите съветски републики. Днес опасенията са, че терористи ще се възползват от нестабилността в Пакистан и ще сложат ръка върху ядреното му оръжие.

На обратния полюс са конспиративните теории, според които атентатите от 11 септември са били планирани и извършени от „непокорници“ от американската администрация. Същите тези хора сега ще развеят фалшивото знаме на опасността от ядрена атака, за да отклонят вниманието от враговете на Запада и да предизвикат ако не края на света, то началото на ера от военни положения и тоталитарно управление. Засега няма доказателства, че „Ал Кайда“ притежава ядрени оръжия. Няколко опита на терористи във Великобритания да произведат биологично или нервнопаралитично оръжие се увенчаха с неуспех. Няма доказателства и в подкрепа на конспиративните теории, така че вероятността сценарий номер 7 да се случи е 2 на 10.

Със следващия навлизаме в сферата на икономиката – пик втърсенето на петрол ще доведе до края на света. При него търсенето ще бъде много по-голямо от предлагането и недостигът на петролните доставки ще има огромни последици по света, като се има предвид, че повечето икономики са захранвани от петрола, селското стопанство зависи от него заради производството на торове и пестициди, а производството на пластмаси е базирано изцяло на него.

Подобна криза ще доведе до колапс в социалния ред. Ето защо на този сценарий трябва да се погледне наистина сериозно. Пикът на петрола е почти сигурно нещо, но в тази връзка възникват два въпроса – кога ще се случи това и светът ще е развил ли навреме алтернативни енергийни източници? Според оптимистите пикът ще настъпи до 2020 г. Някои петролни гиганти обаче признаха, че са надценили петролните си запаси и породиха опасения, че вече сме навлезли в епохата, когато търсенето на петрол е повече от предлагането.

Това, както и спадът на инвестиции в петролните полета и рафинерии по време на глобалната рецесия, само подчертават още повече до каква степен светът зависи от един източник на енергия, който един ден може да се изчерпа безвъзвратно. Реализацията на сценария е с 4 на 10 вероятност.

Сценарий номер 9 е свързан с феномен, наблюдаван през зимата на 2008 г. – измирането на цели пчелни колонии. Тогава над 1/3 от използваните за търговски цели пчелни рояци в САЩ измряха в резултат на синдрома на колапса на пчелните колонии. Той се разпространи в няколко европейски страни, сред които Франция, Белгия, Италия, Испания и Португалия. Няколко причини за заболяването бяха посочени – пестициди, остър израелски паралитичен вирус, восъчният молец, климатичните промени, мобилните телефони и мрежите им. Засега категорично не е доказано коя от тези причини е виновна за случилото се през 2008 г.

Лечение за синдрома не беше открито. За нови случаи на болестта беше съобщено от незасегнати досега страни и надвисна опасността от пандемия по пчелите, която може да доведе до пълното им изчезване. Ако подобно нещо се случи, няколко култури, важни за човека, биха изчезнали, в това число соята, памукът, някои ядки, гроздето, ябълките, слънчогледите. Почти 1/3 от храните, консумирани в света, се произвеждат благодарение на неподозираното участие на пчелите. Измирането на добрите труженички би довело до недостиг на някои храни, което пък ще доведе до преселение, насилие, войни. Вероятността от реализирането на сценарий номер 9 е доста висока – 7 на 10.

Последният сценарий е познат на всички – глобалното затопляне и промените в климата ще доведат до умножаване на стихиите, до наводнения, до суши, ще прокудят народи от родните им места, ще заличат страни от лицето на земята, ще унищожат животински и растителни видове, важни за съществуването на хората.

Малко са учените, които оспорват факта, че средните температури в глобален план се повишават от най-малко век. Появиха се обаче климатични скептици, които откриха грешки и недобре аргументирани изводи в доклади на международни организации за климата, които обявиха, че данните за климатичните промени са манипулирани от климатолозите. Въпреки това, това не успя да промени убеждението на повечето хора, че климатичните промени са реална заплаха.

Светът днес се зае да противодейства на този феномен, като организира няколко международни конференции за климата. Последната в Канкун беше малка стъпка напред. Участниците в нея постигнаха съгласие, че в глобален план повишаването на температурите трябва да бъде задържано под 2 градуса. Това стана на фона на съобщенията на НАСА, че последното десетилетие е било най-топлото, откакто се водят подобни статистики, и че средните глобални температури са се повишили с около 0,8 градуса от 1880 г. насам. Така че вероятността от реализирането на този сценарий е 7 на 10.

Привържениците на всякакви варианти за световния свършек се основават и на пророчества на маите. Те най-често сочат за фатална датата 21 декември 2012 г., защото тогава приключва 13-ият цикъл (бактун) от календара на маите. Един бактун е равен на 394,3 тропически години. Миналата година обаче племенният старейшина на майте Аполинарио Чиле Пихтун отхвърли всички тези вярвания, като подчерта, че на 21 декември 2012 г. светът няма да свърши, а просто ще започне 14-ият цикъл от календара.

Дори и свършекът на света да не настъпи след две години, реална опасност от подобен крах е надвиснала над френското село Бугараш, в югозападната част на страната, разположено в подножието на едноименната планина, най-високата точка във винарския район Корбиер. Знае се, че там е живял Нострадамус, който също е пророкувал свършека на света. Говори се, че Хитлер, Франсоа Митеран и израелските тайни служби Мосад са нареждали извършването на тайнствени разкопки в района на планината.

Според уфолози връх Бугараш бил „гараж за НЛО“. Там в огромна пукнатина извънземните чакали кротко свършека на света и после щели да отлетят, като можело да вземат с тях неколцина оцелели хора. Други твърдят, че Бугараш ще бъде единствено пощаден от евентуална глобална катастрофа. В резултат на това селото с едва 189 души население от известно време е залято от вълна от уфолози и теоретици за края на света.

Кметът Жан-Пиер Делор е толкова притеснен от нарастването на потока от подобни туристи, че заплашва да се обърне за помощ към армията, защото с наближаването на декември 2012 г. в Бугараш може да се изсипят 10 хил. души и властите няма да могат да справят с тях. Множество уфолози вече са купили имоти на безумни цени в съседната махала Лина. В района се организират и семинари за уфолози и езотерици за сумата от 800 евро на седмица.

Местните жители се оплакват, че дори обикновена разходка вече е истинско изпитание. Навсякъде човек се натъква на медитиращи и пеещи химни хора. Престой в Бугараш вдъхновил и Стивън Спилбърг за филма му „Близки срещи с третия вид“. Той обаче заснел лентата в планината Дяволската кула в щата Уайоминг.

По БТА

Здраве, Наука & Tex
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.