Строи ли Путин имение за милиарди?

Една от малкото снимки на огромния строеж край Прасковеевка, направена от руски блогър

„За лично ползване от премиера на Русия“ на брега на Черно море от 2006 г. се строи „комплекс за отдих“, а от 2007 г. – лозя за производство на елитни вина. Стойността на проекта, наречен Юг, е достигнала 1 милиард долара, пише в открито писмо до руския президент Дмитрий Медведев бизнесменът Сергей Колесников, цитирано от руския вестник „Ведомости“. Сметките той направил „съдейки по отчетите и сметките“ към октомври 2009 г. „Става дума за истински дворец, около който се въртят незаконни плащания, заплахи и неудържима корупция“, посочва Колесников в писмо от 21 декември, публикувано на сайта на за борба с корупцията corruptionfreerussia.com.

Секретарят на Владимир Путин Дмитрий Песков обаче отхвърли съпричастността на руския премиер към строежа на обекта, камо ли да смята да го ползва. Версията на Колесников обаче е по-различно. В безпрецедентното си писмо, на което обаче според източници от Кремъл Медведев надали ще обърне внимание, бизнесменът описва схемата на „Проект Юг“.

Той стартира през 2005 г. с първоначален бюджет от 400 млн. рубли (14 млн. долара), а строежът му започва година по-късно. За по-малко от 5 години обаче проектът се разраства до „огромен, в стила на италиански палацо, дворец с казино, зимен театър, летен амфитеатър, часовникова кула, басейни, спортен комплекс, хеликоптерни площадки, паркове, чайни, сгради за обслужващия персонал… (…) Това е съвременен вариант на „Петерхоф“, царският дворец край Санкт-Петербург“, пише Колесников.

Формално обектът край село Прасковеевка принадлежи на компания на Николай Шамалов – приближен на Путин и заедно с него съосновател на „знаменитата кооперация „Озеро“, пише „Ведомости“. „Ако дворецът е на Шамалов, защо тогава държавата за своя сметка строи път и електрозахранваща линия“, чуди се авторът на писмото.

Той самият до преди 10 години е бил съдружник на Шамалов, която в началото на 2000-те е бил представител на немската компания „Сименс“ за северо-западна Русия, се обърнал към дружеството „Петромед“ с оферта от името на Путин „да предостави финансиране за редица крупни договори в областта на държавното здравеопазване“. „Беше ни известно, че Шамалов е близък приятел на Путин“, посочва Колесников. Тогава било заявено, че договорите ще се финансират от олигарси, готови на благотворителност в помощ на новия президент, а условието за финансирането бил превод на „Петромед“ за 33 процента от сумата на контракта по задгранична сметка, разказва Колесников.

Той посочва, че първата вноска от 203 млн. долара постъпила през 2001 г. от Роман Абрамович през фонда „Полюс на Надеждата“, а 14.9 млн. долара предоставила „Северстал“ на Алексей Мордашов. Като съпричастен към проекта се посочва и Дмитрий Горелов, акционер в банка „Русия“. И той, и Шамалов не са отговорили на въпросите на „Ведомости“ по случая, а от „Петромед“ отказали коментар на писмото. По същия начин постъпил и представител на Абрамович. Колесников обяснява постъпката си с целта „да изложа проста, ясна и лесно проверима структура, за да знаят руснаците и президентът каква е истината“. „Как ще постъпят си е тяхно решение, но важното е, че вече знаят“, казва той.

Не разбирам защо го е направил Колесников – никога не съм забелязвал у него дисидентски настроения, казва негов познат от Санкт Петербург пред „Ведомости“. По думите му той е поддържал години наред приятелски отношения с Шамалов и не схваща какво може да го е накарало публично да се жалва на президента от бившия си бизнес партньор.

По БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.