www.e-vestnik.bg
Фийд за коментари Фийд за публикации
четвъртък, 21 юни 2018
БългарияСвятМения и коментариЗдраве и наукаАрт и шоу

Ще гръмне ли някой новогодишно и паметника на Живков в Правец?

4 Януари 2011

 

За агент Драшков, сталинистите и живковистите

Паметникът на Тодор Живков в Правец. Снимка: Музей на Живков в Правец

В Украйна неизвестни взривили паметника на Сталин в град Запорожие навръх Нова година – тази новина изтече по всички световни агенции, придружена със снимки и коментари. Случката сродява по необичаен начин Украйна и България, защото в София през 1953 г. по същия начин е гръмнат паметника на Сталин в Парка на свободата до Орлов мост от анархиста Георги Константинов (виж тук разказа му).

Не, Украйна не е изостанала с толкова години от България. Случаят е по-сложен. В Украйна става дума за взривен нов паметник, поставен сега, а не за наследство от комунизма. Там паметниците на Сталин са махнати още преди 50 години. Но в Източна Украйна, в която надделява любовта към братство с Русия, носталгиците по СССР откриха бюст-паметник на Сталин през май 2010 г, пред сградата на комунистическата партия в Запорожие, на видно място в града. И съвсем логично, някой го е гръмнал новогодишно.

Бюст-паметникът на Сталин в Запорожие при откриването му през май 2010 г. Снимка: АП/БТА

В Западна Украйна надделява мнението, че Сталин е палач на украинския народ. Най-малкото, исторически факт е Гладомор - гладът в Украйна от 20-те до 30-те години - в най-плодородната част на СССР, предизвикан от колективизацията и погрешните селскостопански реформи на Сталин. Не просто гладуване, а загинали от глад между 2,5 и 5 млн. души има само в началото на 30-те години, според различни научни изследвания. Цифрата стига общо до 12 млн. умрели от т. нар. изкуствен глад. Всяка сутрин камионетки са обикаляли да събират труповете из градовете.

Сталин нарежда в житницата Украйна да се изпълняват разни квоти за зърно, които местните не могат да изпълнят. Тогава специални команди обикалят и събират всичкото жито от селяните, прибират и заделеното за посев. Всякаква търговия и натурална размяна е забранена, правят се постоянно проверки. Украинците започват да измират от глад.

В началото на 30-те години Сталин блокира границите с Украйна, за да не могат да бягат украинците в други части на СССР. Към 200 000 украинци са заловени при опит за бягство от глад. Това е накратко историята на Гладомора – нововъзникнала руска дума, описваща смъртоносния глад, обхванал и други републики на СССР, но най-опустошителен в Украйна.

Празният постамент и щетите по фасадата на комунистическата централа в Запорожие след взривяването на бюста навръх Нова година. Снимка: АП/БТА

През януари 2010 г. Апелативният съд в Киев се произнесе по наказателно дело за глада в Украйна и определи Сталин, Каганович, Молотов и др. болшевишки лидери за виновни, но прекрати делото поради смъртта им. През април 2010 г. Парламентарната асамблея на Съвета на Европа прие резолюция за глада в Русия, причинен от “жестоко и умишлено действие и политика на съветския режим”, който е “отговорен за смъртта на милиони невинни хора” в Украйна, Беларус, Казахстан, Молдова и Русия.

Агентът Драшков и ръката на ДС от 50-те години

През 2007 г. парламентът съставяше комисия, която да разсекретява досиетата на ДС. И СДС предложи за член на комисията 75-годишния тогава анархист Георги Константинов, взривил бюста на Сталин през 1953 г., за което е осъден на 20 години затвор, лежал 10 години, после избягал във Франция и осъден задочно на смърт (виж тук цялата история). Бил преследван от ДС цял живот. Но той не беше одобрен за член на комисията по досиетата.

Георги Константинов. Снимка: Булфото

Попречи му Иван Драшков, сегашният зам.-шеф на ДАНС, тогава шеф на Националната служба “Сигурност”, който го нарече терорист. За член на комисията се искаше проверка от тогавашната НСС. Нейният тогавашен шеф Драшков, бивш служител на ДС, заяви, че за Константинов има 25 тома в архива на службата. Тоест – архивът на ДС от 50-те години се използва, за да се преследва и днес една от жертвите на ДС.

Драшков определи като тероризъм извършеното от Константинов през 1953 г. Приравни го с Осама бен Ладен. Младеж анархист, повредил с взрив паметник преди 54 години, се сравнява с терорист по днешните стандарти.
Такива хора като Драшков работят още в службите на България.

Иван Драшков, бивш служител на ДС, бивш директор на НСС, зам.-директор на ДАНС. Снимка МВР

Какво удивително съвпадение на оценката на Драшков с думите на Алексей Бабурин, ръководител на комунистите в Запорожие. Той каза за гръмнатия на Нова година паметник на Сталин: “Това не е хулиганство, а терористична атака”.

Българските сталинисти, обаче, имат своя специфика.

Синът на Драшков се прочу в медиите като 27-годишен собственик на 160 апартамента в затворен комплекс, които бил построил с кредити от банка. Братът на Драшков пък се прочу като продаде имот за 15 млн. лв. в София с фалшив подпис на тогавашния кмет Борисов.
Украинските сталинисти не се занимават с бизнес. Поне в това отношение България е напреднала.
Какво общо има паметникът на Сталин с този на Тодор Живков? При българският Тато не са умрели хора от глад, не е пращал команди да тършуват по къщите на хората за зърно. Не е пращал в Сибир, като Сталин. Може би заслужено му вдигнаха паметника в Правец? Който е открит в присъствието на сегашния президент Първанов (тогава лидер на БСП), на сегашния премиер Бойко Борисов (тогава назначен от седмица за главен секретар на МВР), на депутати от левицата и др. Тоест – уважението е далеч по-голямо и представително, отколкото към Сталин в Украйна.

(следва)

Чети утре: Кой направи паметник на Живков - през 1987 и през 2001; Ще го събори ли някога някой? В каква интрига с паметника забъркаха Радой Ралин
Етикет: , , , , , , , ,

 


Коментарите под статиите са спрени от юни 2015 г. във връзка с решение на Европейския съд, според което собственикът на сайта носи съдебна отговорност за написано от читатели. E-vestnik.bg е обект на съдебни претенции и влиза в съдебни разходи по повод свои публикации, и няма възможност да модерира и читателски форум и да носи отговорност за него. Сайтът разчита и на дарения от читатели, за да се запази като място за мнения извън контролираните медии.
 1. 1) Алхимик
  Покланям се пред неизвестния "терорист" от Запорожие - очевидно човек с достойнство и историческа памет. Що се отнася до примерите от България ... Вера Мутафчиева (Бог да я прости!) казваше, че ние сме взели всичко лошо от руснаци и от турци, но сме пропуснали да вземем доброто. От русите не взехме изостреното чувство за справедливост и стремеж към истината. От турците не взехме благородството и добротата в човешките отношения. Останахме си шмекери на дребно - да излъжем бея и агата, да излъжем Брежнев и да му свием някой и друг тон нефт... Затова не искайте да бутаме или да взривяваме ...още

 2. 2) Норд
  Комунизмът трябва да бъде криминализиран и забранен, всичко свързано с човеконенавистният режим на съветите /СССР/ като паметници и т.н. заличено.Ако за нацсистите мн неща са под въпрос то при червените болшевики и зверствата им всичко е ясно.Като почнеш от данните на Солженицин за 50 милиона руски и украински жертви /съответно приписани на немците/ на червеният терор и стигнеш до атентата в "Света София".За тва на всички членували в БКП трябва да им бъде забранено да се занимават с публична дейност и бизнес.Защото те са мафиотска структура -държава в държавата на родове и родчета, брадчеди и лели и няма място в ...още

 3. 3) офах
  Достатъчно е да върнат социализма в Русия и след 5 години две трети от света ще я последва. Социализмът е предпочитан от над
 4. 4) Ramstein
  Какво стана с "фалшифицираните" подписи на кмета Борисов, бе? Хванаха ли фалшификаторите?
 5. 5) Добри
  В Западна Украйна надделява мнението, че Сталин е палач на украинския народ.
  Истинския палач на украинците е българина Християн Раковски председател на совнаркома в Украйна. Заповедите може и да са идвали от Сталин, но нашеница с такова усърдие ги е прилагал че украинците още пищят. Не взривяването на паметници би ни решило проблемите, то и комунистите бая нещо взривиха на времето, ама ядец, чакаха пак руснаците да им оправят дереджето. Когато народа гласува без да мисли никой паметник не му е виновен.Когато народа се държи като послушно стадо когато му отнемат правата кой му е виновен? Ето имаме примера на
  ...още

 6. 6) нЕук
  В зората на "перестройката",на белязаният от Сатаната руски селянин,в България се четеше списание Оганьок.Та, там съм чел,че по време на този същия Гладомор,когато хиляди търсели спасение,изнасяйки се към Русия,влаковете били претъпкани и стотици,мъже,жени и деца се возели върху покривите на вагоните.Именно те ставали лесна плячка, на банди освирепели от глад човекоядци,които замятали остри куки и сваляли на земята от влаковете жертвите си,които после расфасовали и изяждали.Имаше и още по-страшни неща за които е виновен "бащата" на народите Йосиф Джугашвили.Цели области в непокорните части на СССР били депортирани,хората били натоварвани на моторни шлепове и били закарвани навътре по големите сибирски реки,до ...още

 7. 7) Бойко Стефанов
  Моля нека го кажа! понеже суетата на изявите в е-вестник подминава простичкия живот на нашето ежедневие, а в последните дни почина Вили Кавалджиев - лека му пръст. А вчера, Надка Караджова. Нека за кратък миг подминем суетата си и да отдадем наистина дължимата почит. Светла памет на Надка Караджова!
 8. 8) Таралеж
  Иванчо, хубаво име имаш, но като човек не струваш. Няма лошо човек да си изкарва хляба с писане, но запомни едно, човек трябва да има достойнство. Дали ще ме разбереш немога да гадая, но бъди сигурен има един закон който гласи всичко рано или късно се връща.
 9. 9) дебелия митьо
  то тогава предложението на сдс за георги беше обречено на неуспех и с тая цел бе направено.
 10. 10) По повод №8 Таралеж
  Струва ми се, че №8, нарекъл се Таралеж, заплашва автора на статията. Стали4нистите са агресивни и способни на всякакво насилие, Админа да обърне внимание на тази заплаха.
 11. 11) чичата
  г-н стефанов ви го каза: надка караджова изгубихме/ това значи че и мистерията ни е до време/ после ще се славим само като единствените изроди ръфащи се един друг заради чужди убеждения
 12. 12) Ашковото
  А,ти,таралеж,и като животно не струваш.Като не ти харесва Иван,не го чети.
 13. 13) свако
  Най-подходящият паметник за гърмене е този на съветската армия.
 14. 14) Славов
  Паметникът не е за възхвала, а за да се помни.
 15. 15) врачанин
  Неук .., разплаках се направо ! С много страшни приказки те е приспивала баба ти ,бе ! Хахахах.........да ти разкажа някоя за индианците и как са загубили земята си от бледоликите англосакси ! Или това е друга тема ...там може ???? А ??? Ами испанците в Ю. Америка , а ? Тва маи , тва ацтеки ....мале,мале ...сатрапи ..! Сега сигурно е по различно?? Не те свалят от влака с куки(за което се съмнявам) , но те разпинят от банка на банка и ти ръфат месата !! Един усмихнат човек не виждам ходейки из града ...още

 16. 16) врачанин
  свРакич ..във Враца на път за стадиона има някакъв паметник - никой не знае на какво - на ято гълъби. Склуптора си е оставил ръцете като тебе след шпакловка 3 ръце (даже и с КОЛОР КИД)......та не можеш да разбереш гълъби ли са .......свраки ли са .....???? Ша го думкам таа нош , да знааш !!!
 17. 17) свако
  Вра4ка, забравил си да кажеш за американците дето бият негрите.
 18. 18) врачанин
  Дааа....прав си за първи път !!! И това !!!
 19. 19) Добри
  Врачанин, не си аби барута, кажи на Срако че под паметника са заровени 200 евро и утре не само че паметника няма да го има, но и кладенец ще е изкопал с мистрията.
 20. 20) КАРАТА
  РОБИ, КОГО ВСЕ ЧАКАТЕ ДА ВИ ОСВОБОЖДАВА? ПОСРАНИ НАСРАНИ ОЦЕЛЯВАЩИ ГОВНА.
 21. 21) свако
  Враца, остави паметника до стадиона. Вярвам ти 4е не струва. Тук иде ре4 за сталин, сатрапът унищожил милиони за една куха от където и да я погледнеш идея. Затова моето мнение е, 4е ако някой паметник пла4е за взривяване, това е паметника на съветската армия. Двайсет години след краха на мужишкия камунизъм ние за разлика от другите съюзници на "империята на злото", които поеха по нов переспективен път, продължаваме да стоим на кръстопътя. Не гръмнатия паметник на "тато", а взривеният окупатор, вдигнал победоносно оръжие над София ще е знак, 4е най после сме тръгнали заеднос другите ...още

 22. 22) хамалин
  мен ме притесняват факти,че такива като драшкови,като се пенсионират,ще ги облажат с тлъсти пенсии(цял живот са били най-малкото безполезни и вредни).по повод на врачанина:ние на улави ли ще се правим,или сме си такива:малко преди да отстранят т ж един важен партиен работник изплака,че хората не искат комунизма,че в предприятията имитират труд,че крадат,че фино го саботират(май че освен къси топоришки,някои са и с къси памети);хайде да не се впускаме в 1000 примери за негласното несъгласие на тълпите сь така лилеяния строй;то бива извратена памет и мисловност,но нашето лайняно съзнание го няма никъде;живков беше под път и над път осмиван и подиграван,дори ...още

 23. 23) свако
  Добре, добро юна4е, не знам по какви при4ини природата се е отнесла така жестоко към теб като ти е скопил 4увството за хумор. Да се 4ешеш постоянно с инструмента ми никак не е смешно.Вси4ко около тебе е направено с тоя инструмент и такива като мене.
 24. 24) анонимен
  А защо никой не споменава паметника на Брежнев, дето изчезна една нощ, та се не видя? Там на "Толбухин" и "Аксаков", ако някой си го споня. Както си го поставиха, така си го и махнаха. Ням взрив, няма чудо. Ами паметникът на Джон Ленън, дето щеше да е на Графа? Сложиха камък, уж паметник на Ленън щяло да има, но не само паметник, а и камъка махнаха да няма и помен от наркомана, на който и анархизмът надали му беше чужд отгоре на туй. Без взривове, анархисти и дандании.
 25. 25) свако
  Анонимен 24-ти, правиш ли разлика между ленин и Ленън, сталин и Ринго Стар, макаренко и Пол Макартни? И след като така благоприятно се е решил въпроса с ливърпулският анархист и наркоман защо кварталната оф-организация не постави бюста на Павка Кор4агин от Шепетовка?
 26. 26) анонимен
  25), И на Keith Richards да беше бюста, пак на наркоман щеше да е и ти пак нямаше да имаш нищо общо с него, защото той е милионер, а ти си един прошляк, който кой знае защо си мисли, че има значение дали Павка Кор4агин, Ленин или Ленън ще му е пред погледа, когато минава по Графа.
 27. 27) Anonymous
  Сврако имам една много оригинална идея. Да прелетиш над паметника на Тодор Живков и да му се изцвъкаш на главата. Голям смях ще падне.
 28. 28) чичата
  паметник на ленън се накани да прави веждито през мандата на смъручения/ и сбра вестникарите да се прави на античалгиджия/ оказасе че мястото в което иска да сложи паметника е частно и принадлежи на кооперацията, изнесена навътре с цел създаване на паркоместа за живущите/ а вие тук може да си предложите имотите и за паметник на капитан кочо стоянов, или на цвеклю цвеклеф
 29. 29) Смахнат
  Хора, 20 години разруха не ви ли стигнаха?
 30. 30) Anonymous
  На умряло куче , нож се вади лесно.


 Начало | България | Свят | Мнения & Co | Интервю | Писмо от | Здраве, Наука & Тех | ИStoRии | Малък коментар | Арт & Шоу | Спорт | Виното | Фотогалерия | Видео | Връзка с нас


  

ЗА АВТОРСКИТЕ ПРАВА В САЙТА | ЗА ВРЪЗКА С НАС | ЗА РЕКЛАМА

направен 2007-2018® с мерак design and develop by www.ljube.com 2007 w.ljube.com