www.e-vestnik.bg
Фийд за коментари Фийд за публикации
петък, 22 юни 2018
БългарияСвятМения и коментариЗдраве и наукаАрт и шоу

Дилма Русеф на власт - изпитанията предстоят

4 Януари 2011

 

Ройтерс

Дилма Русеф при встъпването в длъжност. Снимка: АП/БТА

С полагането на клетва като президент на Бразилия в събота Дилма Русеф пое управлението на един нововъзникващ гигант с процъфтяваща икономика, огромни нови петролни залежи и нарастващо влияние в международната дипломация. Бившата марксистка партизанка обаче трябва да ореже значително държавния бюджет, да намали бюрокрацията и да удържи вредното за промишлеността покачване на валутата, ако иска Бразилия да остане една от оживените точки на света.

Като икономист по образование и успешен мениджър първата жена президент на Бразилия има повече теоретически, отколкото практически знания. Най-голямото предизвикателство за нея ще бъде да популяризира непопулярни мерки като бюджетни съкращения и тавани на заплатите сред избиратели, чийто живот се подобри значително през последното десетилетие. Повече от 20 милиона души се измъкнаха от бедността благодарение на икономическия растеж и новаторските социални политики при управлението на президента Луис Инасиу Лула да Силва. Заплатите се повишават, безработицата е рекордно ниска, а увеличаващата се средна класа купува коли и телевизори с главозамайващо темпо.

Русеф, която назначи опитен и уважаван икономически екип, ще запази до голяма степен благоприятните за пазара политики, които привлякоха вниманието на инвеститорите към Бразилия. Когато нейният ролс ройс кабриолет преминаваше обграден от служителки по сигурността покрай построените в модернистичен стил правителствени сгради, много бразилци бяха там, за да поздравят отиващия си, а не встъпващия в длъжност президент.

Русеф дължи изборната си победа през октомври на подкрепата на своя покровител Лула, който напусна поста с достигнала небивала висота обществена подкрепа от близо 90 процента. Харизмата и популярността на Лула изиграха основна роля за това бившият профсъюзен лидер да поддържа крехка подкрепа в Конгреса и да се измъкне от поредица корупционни скандали, един от които за малко не доведе до процедура за отстраняването му от длъжност през 2005 г.

Русеф, която е отдаваща значение на фактологията технократка, чиито речи често са препълнени с числа, ще има нужда от доста ловкост и подкрепа, за да работи с често неуправляеми политически съюзници. “Въпросът е дали тя има куража и подкрепата да се изправи срещу корпорациите. Вече има армия от негодници, които искат да развалят победата”, каза сенаторът от партията “Бразилско демократично движение” Педру Симон.

Едно от първите изпитания за нейната десетпартийна коалиция ще бъде извършването на значителна данъчна реформа, която тя планира да внесе в Конгреса още в началото. Русеф също така ще трябва да ограничи инфлационните държавни разходи и да намали данъците, които са най-високите от където сред водещите нововъзникващи пазари и задушават бизнеса. Глобалната валутна война, която подкопава позициите на родните предприятия с евтини китайски вносни стоки, ще подложи на проверка по-близките връзки, които Лула изгради с Пекин и другите страни от БРИК.

Наред с търсенето на краткосрочни решения на валутния въпрос като капиталови и тарифни ограничения Русеф е изправена пред дълъг списък с предизвикателства. Главното сред тях е ремонтирането на съсипаните пътища и пристанища и намаляването на прословутата бразилска бюрокрация и на двуцифрените лихвени проценти.

Значително правителствено влияние

Бившата началничка на кабинета на Лула и енергийна министърка ще упражнява значително правителствено влияние в няколко сектора на икономиката, особено в петролната промишленост. Разработването на огромни нови крайбрежни петролни залежи предвещава възможности за повече приходи и работни места, но заплашва да изтласка в периферията частния капитал и технологии. Засега Русеф не показва намерение да ореже значителните помощи за пенсионерите, да отхлаби строгото трудово законодателство или да намали ролята на държавата - все неща, които са смятани за ключови, ако Бразилия иска да запази бързия растеж.

Като се имат предвид многото искания у дома, тя вероятно ще бъде по-незабележима на международната сцена и ще избягва да се занимава с деликатни теми за разлика от Лула, който разгневи Вашингтон с посредническите си усилия по въпроса за иранската ядрена програма. Русеф показва признаци, че иска да затопли отношенията със САЩ, и се дистанцира от Иран, като отправя остри критики срещу действията на Техеран в областта на човешките права.

Неин близък сътрудник каза миналата седмица, че едно от първите й посещения в чужбина ще бъде във Вашингтон. Американският държавен секретар Хилари Клинтън беше сред 31 висши чуждестранни служители, които присъстваха на церемонията по встъпване в длъжност. “При Русеф във външната политика ще има по-малко идеология и повече прагматизъм. Бразилия ще продължи да се бори за по-значима роля на световната сцена, но ще осъзнава по-добре своите лимити”, заяви преподавателят по международни отношения в университета в Бразилия Алсидеш Коща Вас.

По БТА
Етикет: ,

 


Коментарите под статиите са спрени от юни 2015 г. във връзка с решение на Европейския съд, според което собственикът на сайта носи съдебна отговорност за написано от читатели. E-vestnik.bg е обект на съдебни претенции и влиза в съдебни разходи по повод свои публикации, и няма възможност да модерира и читателски форум и да носи отговорност за него. Сайтът разчита и на дарения от читатели, за да се запази като място за мнения извън контролираните медии.
 1. 1) SK
  Засега Русеф не показва намерение да ореже значителните помощи за пенсионерите, да отхлаби строгото трудово законодателство или да намали ролята на държавата - все неща, които са смятани за ключови, ако Бразилия иска да запази бързия растеж.
  Смятани са за ключови от разни свраковци не способни да мислят.
  Русеф също така ще трябва да ограничи инфлационните държавни разходи и да намали данъците, които са най-високите от където сред водещите нововъзникващи пазари и задушават бизнеса.
  Извземването на излишните пари от капиталиста, чрез данъци, или чрез печатане на нови пари които пари дадени на нуждаещите се, които не могат да изкупуват продуктите които са
  ...още

 2. 2) Алхимик
  Е кои са тези излишни пари на капиталиста? И защо капиталистът печели тези "излишни" пари, ако държавата ще му ги взима редовно, за да може да ги даде на "нуждаещите се", да си купят продуктите "които са произвели". Ако са ги произвели - защо не си ги купят със заплатата, която са получили? И ако държавата редовно взема тези "излишни пари" на капталиста - ами той не е бунак, той просто ще спре да работи и да ги печели. Ще инвестира по-малко, ще дава по-малко работа, ще има по-малко продукти и тогава дървените комунистически философи ще трябва да си захапят ...още

 3. 3) 4о4о
  Прав си SK, Бразилия сега е добре след 20 години социална политика, но либерастите мрат от желание да й натресат "българско лекарство". Добре, че Дилма не знае български и не слуша симеондянковци.
 4. 4) gyhuji
  Бразилия с много труд и мъки разкара десните от кормилото на властта и техните американски съветници бяха прогонени от страната. Едва ли точно Дилма ще ги върне на власт. Тя не е самоубийца. Дори Сера нямаше да ги върне. Що се отнася до затопляне на отношенията със САЩ - поживем, увидим!
 5. 5) свако
  Това, 4е госпожа Русеф е половин българка е само един любопитен факт. Политиката която тя ще провежда зависи от елита на Бразилия, който я е докарал до власта. А елита това са собсвениците на големите бразилски компаниии и техните кредитори срещу които тя на времето е партизанствала. Явно някой е отстъпил от убежденията си и това съвсе не са кръвопийците капиталисти. А на SK(стар клоун), стратегия 4040 и 4етвъртия изпъкващ като свински мъ.де в кал с оригиналния си ник, препоръ4вам да не отписват USA и съюзникът им ЕС в способноста им да поставят на мястото и всяка държава, която реши ...още

 6. 6) SK do Aлхимика
  Алхимик, излишните пари на капиталиста са парите които не е изплатил на работника и които не са инвестирани обратно в производството. Това са откраднатите пари които са причина за кризите в капиталистическата система. Кризите настъпват когато населението няма достатъчно пари да изкупи произведените продукти, те остават непродадени, фабриките почват да уволняват, уволнените са още по-неспособни да купуват и се получава един затворен кръг. Ако се изземват тези крадени пари посредством данъци, или печатане на нови пари които да се раздават на нуждаещите се, тези пари ще влезат още същия ден в производството, защото стоките ще бъдат изкупени и ще се ...още


 Начало | България | Свят | Мнения & Co | Интервю | Писмо от | Здраве, Наука & Тех | ИStoRии | Малък коментар | Арт & Шоу | Спорт | Виното | Фотогалерия | Видео | Връзка с нас


  

ЗА АВТОРСКИТЕ ПРАВА В САЙТА | ЗА ВРЪЗКА С НАС | ЗА РЕКЛАМА

направен 2007-2018® с мерак design and develop by www.ljube.com 2007 w.ljube.com