www.e-vestnik.bg
Фийд за коментари Фийд за публикации
сряда, 20 юни 2018
БългарияСвятМения и коментариЗдраве и наукаАрт и шоу

Кой сложи паметника в Правец - за възраждането на култа към Живков

5 Януари 2011

 

Продължение от вчера, виж “Ще гръмне ли някой новогодишно и паметника на Живков в Правец?

На откриването на паметника на Тодор Живков в Правец 2001 г. Отляво надясно: Георги Първанов, тогава още лидер на БСП и кандидат-президент, Бойко Борисов, току-що назначен за главен секретар на МВР, Евгения Живкова, внучка и осиновена дъщеря на Живков, Младен Червеняков, депутат от БСП и бивш министър на правосъдието. Снимка е от личен архив, разпространява се в Интернет, след като е показана на изложба от музея на Живков в Правец.

Живков не може да се сравнява със Сталин като диктатор не само поради мащабите. Той попада в друг исторически отрязък, него на власт го докарва вълната на Хрушчов, която развенча сталинизма в СССР. Кървавият режим е заменен с желязна ръка в кадифена ръкавица. В България култът към Вълко Червенков е заменен с култ към Тодор Живков.
Днес 33-годишното управление на Живков се оценява и отрицателно, и положително, по този въпрос българите са разделени. Но неговите поклонници и противници не са разпределени като в Украйна предимно в източната или западната част на страната.

В България преклонението пред Живков се развива след известна преоценка. Свалянето му през 1989 г. беше посрещнато с всенародна радост, защото недоволството от 33-годишното му управление беше достигнало предела си. Той обаче беше късметлия - слезе от властта точно навреме, защото фалитът, до който беше докарал държавата, стана факт в годината след свалянето му. Новото правителство се принуди да обяви мораториум върху плащането на натрупания от Живков външен дълг от 12 млрд. долара. А цялата нерационална икономика на социализма рухна. Причината беше главно липса на пазар за неконкурентни изделия. Много малко производства оцеляха и бавно и постепенно бяха приватизирани.

Жители на Правец и почитатели на Живков поднасят венци на неговия 99-годишен юбилей през септември 2010 г. Снимка: Ботевград днес

Разпадът на комунистическата икономика, последвалите кражби, беззаконие и корупция породиха мощна носталгия по времето на бившия Първи, когато животът беше сигурен, токът и парното - евтини. Хората обаче бързо забравиха, че някога са разказвали вицове за Живков и режима, оплаквали са се от скъпотия, че са чакали ред за жилище по 20 години и за автомобил по 15 години, не са могли да пътуват в чужбина, имало е деформации във всички сфери на обществен живот и политически преследвания. Процесът срещу Живков беше не за национална катастрофа, до която стигна България, а за дребни нарушения на законите - раздаване на апартаменти без ред и др. - единствените възможни нарушения, за които може да бъде съден. След няколко години дела и домашен арест, Живков се превърна в измъчена жертва на правосъдието.
Днес паметникът в Правец се радва на одобрение и от местни, и от хора из цяла България. Дори сега, през декември, общинският съветник от БСП във Велико Търново доц. д-р Мирко Робов внесе предложение в общината за поставянето на паметник на Тодор Живков в алеята на заслужилите за Велико Търново.

Откъде се взе този паметник и как му се присмя Радой Ралин

Българите над 40-50 години ще си спомнят, че бюст-паметник на Живков му беше издигнат приживе и положен на площада в Правец през 1987 г. Имаше тържествено откриване, на което присъства самият Живков и членове на Политбюро на ЦК на БКП, излъчиха и репортаж по телевизията. Бюстът беше далеч по-голям от познатите в парка бюстове на бележити българи, издигнат на висок камък, и беше дело на скулптора проф. Величко Минеков.

Вдигането на паметника на Живков на площада в Правец през 1987 г. става във време на нарастващо народно недоволство от увеличение на цени, дефицит по магазините, и общо раздразнение от режима на Живков, който надхвърля 30 години към онзи момент. Само година по-късно паметникът е демонтиран тихомълком, след решение на Политбюро, което оценява като грешка издигането му и заедно с това раздава разни скъпи представителни сгради, главно в София, за поликлиники, болници, обществени заведения.

Популизмът не е от вчера. Днешните политици популисти има какво да научат от комунистите на Живков. Сред дарените сгради например беше сградата на “Булгартабак” на Попа в София, тогава от най-модерните в страната, която така и не беше предадена по предназначение за стоматология. Не бяха изпълнени решенията и за други сгради.

Паметникът на Тодор Живков в Правец, автор Секул Крумов. Снимка: Уикипедия

Но не този паметник, прибран от площада в Правец, се издига отново там. Сегашният паметник е в цял ръст, вдигнат е тържествено през септември 2001 г., с много почести и в присъствието на куп важни гости от София - назначеният само седмица преди това за главен секретар на МВР Бойко Борисов, лидерът на БСП Първанов, кандидат-президент, който печели изборите същата есен, депутати от левицата и др. Разбира се и Жени Живкова, и хора от семейството.
Скулптурата е дело на скулптора Секул Крумов. Историята е забележителна. Направена е през 70-те години, когато култът към Живков се развива и поощрява с бурни темпове. Изложен е за пръв път на една обща художествена изложба на ул. “Шипка” 6 в залите на Съюза на художниците.

Организаторите на изложбата не забелязали, че недалеч от помпозния бронзов портрет в цял ръст на Живков е сложена малка керамична глава на сатирика Радой Ралин. По онова време той е известен критик на режима. Седял е 6 години без работа, уволнен заради своята книжка “Люти чушки”. Сред народа се носят легенди за Ралин, цитират навсякъде негови епиграми. Младият тогава скулптор Георги Чапкънов му е направил портрет. Главата попада на изложбата, защото сатирикът вече бил реабилитиран. Но на портрета Ралин е със закачливо-присмехулен поглед. Никой не обърнал внимание на това от организаторите на изложбата. И се оказало, че главата на Ралин гледа с насмешка от 7-8 метра право в помпозната бронзова фигура на Първия.

Първите посетители на изложбата веднага забелязали тази интрига. Някой вероятно се обадил в чужбина да разкаже тази смешка, защото на следващия ден по радио “Свободна Европа” бил излъчен язвителен коментар за изложбата, как Ралин се надсмива над Живков.

Още на другия ден главата на Ралин била преместена зад една преграда в съседство. Коментарите по чуждите радиостанции продължили и организаторите преместили скулптурата на Ралин на друг етаж. Махнали и един бронзов бюст на Георги Димитров, първоначално разположен до бронзовия Живков, защото коментарите се разпрострели и върху него - тоест, бившият вожд и учител на народа е почетен с по-скромен портрет, отколкото сегашният генерален секретар.

През 2000 година общинарите от Правец поискали от фондовете на СБХ въпросната скулптура и я разположила тържествено в долния край на пешеходната зона на града. Всичко е съгласувано с ръководството на БСП, както си му е редът. Местните нямат нищо против. Някогашното село Правец е превърнато в град от Живков. По негово време тук са построени цехове, заводи, китни жилищни блокчета, а за благоустрояване са хвърлени многократно повече пари, отколкото в което и да е друго градче от такъв калибър в България.

През 80-те години е характерна всекидневна пропаганда на култа към Живков в тогавашните медии, но той не говори всеки ден пред камера и не присъства толкова често в новините, колкото сега Бойко Борисов. Вестниците, подобно на сега, публикуват постоянна протоколна информация за Живков - срещи, откривания и др. По-дразнещо по онова време са литературните и художествените произведения в негова възхвала. Те се четат и коментират с присмех и удивление в тесен кръг. Ето два примера по-долу от стихосбирката “Априлски съра”, които днес едва ли звучат толкова потресаващо, колкото по време на режима.

АЛЕКСАНДЪР ГЕРОВ

На другаря Тодор Живков

В тебе има нещо от Левски,
В тебе има нещо от Ботев
И мойто сърце ръкоплеска
Във името на живота.

НИНО НИКОЛОВ

Из Приветствие


Човешки прост, достоен и сърдечен,
и строг, и весел, а и младолик,
той идва с нас да бъде тази вечер,
защото ние сме до него всеки миг!

Какво е пълководец без писател?
Какво е вожд народен без поет?
Приятелят какво е без приятел
дори когато всичко е наред?

Но и поет без своя вожд народен
не е ли сам в жестокия ни век?
Писателят не е ли вик безплоден
без пълководец, като нашия човек?

Другарю Живков! Исках да Ви скрия
в дълбокото сърце на моя стих.
Но мина четвърт век. И ще открия,
че все заради култове Ви крих.


Другарю Живков! В петилетки бойни
априлско племе крачеше до Вас,
писателите бяха Ваши войни,
поетите - на Партията глас!

И нека тук, в най-старата държава,
върху най-древния човешки континет,
една България да каже: Вечна слава!
И да си спомни след години: Беше ден!

И нека светлият единен комунизъм
да ни говори с ботевския глас,
че в бъдещето с подвизи се влиза.
И с хора, Тодор Живков, като Вас!

Август, 1980 г.
Етикет: , , , , , , , ,

 


Коментарите под статиите са спрени от юни 2015 г. във връзка с решение на Европейския съд, според което собственикът на сайта носи съдебна отговорност за написано от читатели. E-vestnik.bg е обект на съдебни претенции и влиза в съдебни разходи по повод свои публикации, и няма възможност да модерира и читателски форум и да носи отговорност за него. Сайтът разчита и на дарения от читатели, за да се запази като място за мнения извън контролираните медии.

Страници: « 1 [2]

 1. 51) Норд
  SK спести си нравоученията...Правото на избор не е ли и право на свободно мислене!!!Ще ме учели европейците, майтапчия...При тва хем червен хем заблуден .Я вземи си препрочети "Капитала"...
 2. 52) SK
  Про-Анти ще приведа един пример за американското правосъдие. Когато карах такси, чакахме по 3-4 часа на летището на един паркинг лот да ни дойде реда и да слезем на терминала да вземем пътник. Една голяма част отшофиорите въобще не чакаха и срещу няколко долара вземаха пътник. Тези пари се делеха между тези които обслужват Такситата на терминала и полицията. Веднъж въпреки че бях чакал близо 3 часа и ми беше дошъл реда, "стартерите" искаха да ме изгонят. Аз отказах понеже имах пълното право да взема пътник след като редът ми е дошъл. Те извикаха полиция. Полицаят нареди да изляза но ...още

 3. 53) Ани
  според мен само двата "стиха" стигат, за да е безсмислен този спор...по-голяма дивотия не съм чела, и не че подмазвачи е нямало, няма и няма да има, но вътрешното израждане е непоносимо. в историята няма случайни неща и има закономерности, затова каквото било било, по-страшното е деформацията на отминалите времена да не се полива и подхранва, защото така пренасяме в бъдещето бацилите на миналото. за съжаление ние сме или "криворазбраната цивилизация" или хленчещи по отминалите туршии...жалко, наистина.
 4. 54) Добри
  Пак повтарям - целта на ЕС е свободно движение на хора и капитали. Не повече и не по-малко
  41//Кобалте, напълно си оправдаваш името, отровен си. По-лошото е че извърташ нещата като дърт гей. Имах те за млад човек. Ако целта беше само това което ти твърдиш, то тези проблеми се решават на ниво министерства.Нямаше да има нужда от един наднационален орган какъвто е Европейската комисия. Щом националните законодателства са без приоритет пред Европейското такова, за какво говорим тогава? Спомни си Пилат Понтийски, римския прокуратор управлявал Юдея. Нима той се е намесвал в делата на юдейските управници, щом те не са влизали
  ...още

 5. 55) cobalt
  Както вече споменах, схващането на визията на ЕС не е по силите на буквалисти. Те от много дървета не виждат гората . Нека си говорим откровенно - оставянето на тези въпроси на министерско ниво би означавало Германия и Франция (примерно) все още да договарят условията. Създаването на наднационален орган е единственото ефективно решение. Този наднационален орган се грижи за въпросите засягащи визията на ЕС. И не се меси във вътрешното управление. Не се меси дори в реализацията на директивите на местно ниво - просто контролира, дали резултата е в духа на директивата. Казано простичко (за буквалисти) никой няма да ...още

 6. 56) Добри
  55//Кобалте, ти наистна отделяш само отрова и сам започваш да се отравяш. Вече започна да халюцинираш. Но при гейовете това може да е нормално. Ясно съм ти задал въпроса - къде е разликата? Наднационалния прокуратор (ЕК) не се намесва в решенията на местното управление ако те не са в разрез с директивите спуснати от метрополията (Брюксел). Ако е в разрез прокуратора (ЕК) е взимал мерки характерни за времето. Сега не налагат ли санкции? Преоблякъл се Илия, пак във тия!
 7. 57) ГОШО
  Кобалте така де посоката те ни я показваха ,да не ядем криви краставици, карантия също да внимаваме с ъгловия градус при бананите ,но взеха да забравят собствените си инструкции
 8. 58) Норд
  cobaltе след 5-10 г да не вземеш да хвалиш някое ново наднационално трансформиране или обединение!!!То бива ленински плам в защита на ЕС че чак на човек му става смешно.Твоят марксистки плам зашеметява с омаловажаването на България и българският народ който свеждаш до овце...Не сме овце cobaltе...За тва нямаше рефеендум за ЕС и НАТО щото нямаше да мине...Вервай ми!Моли се следващият Голям Брат /руски, турски, китайски и т.н./ да не откаже да ползва услугите на бивши комсомолски секретари.Че тогава ще стане забавно...Сащ и ЕС вървят към закономерният си край, мисли леко в переспектива... Един познат наскоро се върна от Турци, вервай ...още

 9. 59) свако
  Добре, Го У Шо и Норд-е, ако с4итате, 4е 4ленството на България в ЕС е вредно и без переспектива(за НАТО въобще не Ви бъзикам) какво 4акате та не предприемете нещо. Направете партия или гражданско движение, обявете като програма излизане от НАТО и ЕС и у4аствайте в избори. Като ги спе4елите ще натирите омразните ви американци и противните европейци, които ви пре4ат да се заривате в лайната си.
 10. 60) Добри
  Ето това е мнението на експерта по лайната, натрупал богат опит в самозаравянето в кучешки екстременти. Зима е, студено е, Срако няма одеало, но Срако е умен! Трупа ли, трупа върху себе си кучешко аку с мистрията. Остани си със съветите Срако. И с мистрията.
 11. 61) свако
  Добре, виждам, 4е си се обидил. Съжалявам. Просто исках да ти помогна в стремежа ти да си останеш в нормалната за тебе среда. Няма да я наре4а лайняна, защото пак ще те изкарам от релсите.
 12. 62) Добри
  Срако, аз се забавлявам. Все пак ти си шута в този форум. Напълно заслужено при това. Редовните участници отдавна се глумят над теб понякога дори по-успешно от мене, но и аз нещо съм дал, нали? Признай, получава се. А сега без да бързаш, отивай в кучкарника да почистиш с мистрията.
 13. 63) Норд
  свако, ся в ЕС се умува банкрутиралите държави да ги поизгонват...Търси се механизъм с германска инициатива.Щото няма пари...Герб ще ни спестят възможноста да се махнем от там по собствено желание, ще бъдем изпъдени...НАТО се гласи някви военни офанзиви да прави и ша са издъни и...Няма нужда от партия...А нали знаеш че политиката е мръсна работа, за мръсници...Аз по дух съм параноик, не маскара...Маскарите ги гледа народа по телевизията, а такива кат мен са цървули...Ский само кви хора я въртят...Не ща да ме псуват деца и внуци и да ме кълнат зли дърти старци...Вервай ми...Бойко киха на ставане и на лягане ...още

 14. 64) EMIGRANT
  Админ: Кирилица! Четете! --------- ------------ --------------- SRAM ME E 4E SAM 4AST OT TOZ NAROD !!!!!!!
 15. 65) вуйчовото
  Прокрадва ли се внушение че и сега е същото??? Да, ама не, както вика бай Петко Бочаров. Тогава комунистическите медии си скъсваха гъза да хвалят ръката дето ги храни, а хората гледаха с хитра насмешка. Сега същите медии ще си съдерат гърлото да хулят този който си позволи да им вземе властта. Тази истерия е смешна. А медиите са същите, защото медиите са хората които ги правят. Без значение под каква шапка работят.
 16. 66) muncho
  Не е вярно, че бюстът на Тодор Живков е поставен в Правец през 1987 г. Още през 1984 г. той се мъдреше на площада, но не беше по-голям или по-величествен от всички други познати бюстове.Все пак човек от народа. Действително година по-късно той беше демантиран,тъй като общественото мнение не можеше да възприеме бюст на жив човек. Но освен бюста имаше и къща-музей на Тодор Живков. Но ако трябва да се дивим на истински паметник на тоталитаризма, това е супер сложната и скъпа транспланинска магистрала с тунели и виадукти, която едно селянче построи от столицата до родното си село под рубриката ...още

 17. 67) Anonymous
  не мога да разбера само едно ? защо хората в България масово са с робско мислене, не се ли осжободихме преди повече от век ??? Маината им на комунистите те са тъпи селски копелета "чираци" на руснаците, обслужващи техните интереси и бутнали България толкова много назад!А ЕС, или НАТО ? Какво ни дават ?? Приятелско потупване по рамото и привидно финансиране....спрете си АЕЦа щото искаме да не продавате ток а да купувате; унищожете си ракетите СС 23 защото искаме да сте с голи задници и да ни ходите зад дупетата като кученца!Маината им и на руснаците и на американците и ...още

 18. 68) ахмак
  Най-добрият комунист е мъртвия.Да подкрепим Георги Жеков и неговата БАП,да да гният комунягите по затворите.
 19. 69) ахмак
  Най-добрият комунист е мъртвия.Да подкрепим Георги Жеков и неговата БАП,да да гният комунягите по затворите.
 20. 70) Кратък анализ на резултатите от евровота | Евроизбори 2014 | Бургас – новини от Бургас
  [...] e-vestnik.bg [...]
 21. 71) Big Promises | Bulgaria Stories
  [...] Another article on the mood of the country, Who put the monument in Pravets – the revival of the cult of Zhivkov  (published in e-vestnik.bg, in Bulgarian) describes the golden glow of old memories, with a “cult” growing back up around the deposed dictator Todor Zhivkov. Monument. I took this photo while visiting fellow volunteer Janet B. in Pravets. I was surprised to find it in the e-vestnik article on Zhivkov. [...]

Страници: « 1 [2]


 Начало | България | Свят | Мнения & Co | Интервю | Писмо от | Здраве, Наука & Тех | ИStoRии | Малък коментар | Арт & Шоу | Спорт | Виното | Фотогалерия | Видео | Връзка с нас


  

ЗА АВТОРСКИТЕ ПРАВА В САЙТА | ЗА ВРЪЗКА С НАС | ЗА РЕКЛАМА

направен 2007-2018® с мерак design and develop by www.ljube.com 2007 w.ljube.com