www.e-vestnik.bg
Фийд за коментари Фийд за публикации
четвъртък, 24 май 2018
БългарияСвятМения и коментариЗдраве и наукаАрт и шоу

Изкарани извън търпение от Румъния и България

5 Януари 2011

 

Снимка: Пресцентър на МВР

Разочаровани от липсата на напредък в Румъния и България и пълни с угризения относно приемането на двете страни в ЕС на 1 януари 2007 г. Почти така са се чувствали много дипломати и европейски функционери през 2009-та - годината, от която датират серия телеграми, изготвени от посолството на САЩ в София и публикувани от сайта “Уикилийкс”.

Според една такава дипломатическа нота, подписана от бившия американски посланик в София Нанси Макълдауни, източник, чиято самоличност не се посочва, твърди, че все повече европейски държави са недоволни от липсата на напредък, постигнат от Румъния и България в областта на правосъдието. Положението в двете страни, но най-вече в България, било изкарало извън търпение представителите на Европейската комисия, които смятали, че въпреки систематичните усилия да вкарат София в правия път в областта на съдебната реформа, твърде малко неща са се променили наистина.

“Как да ги накараш да реформират системата, като те не искат?”, се питал реторично източникът на американските дипломатически ноти. Телеграмите говорят също за “отбранителната агресивност” на българското правителство и липсата на политическа воля. В този контекст само натискът на Европейската комисия, чрез мониторинговите доклади, е единственият път за постигане на резултати. Резултати, които били толкова очаквани, че дали повод на холандския министър по европейските въпроси Франс Тимерманс да вземе предвид задействането на предпазната клауза срещу България и Румъния.

Източникът на американското посолство казва още, че “в момента (юли 2009 г.- бел. на авт.) само Холандия иска предпазна клауза, но други стават все по-разочаровани от липсата на напредък в България (и Румъния)”. “Има дискусии в Комисията за удължаване срока на действие на Механизма за сътрудничество и контрол над предвидените три години, а Швеция, която ще поеме шестмесечното председателство на ЕС (от юли 2009 г. - бел. на авт.), гледа положително на удължаването му и е решена да следи проблемите с правосъдието в двете страни”, според нотата на американската дипломация.

В Брюксел липсата на напредък в двете страни в реформата на правосъдието, борбата с корупцията и организираната престъпност е изкарала извън търпение официалните лица толкова силно, че “изглежда че има угризения относно факта, че е било позволено приемането на България и Румъния твърде рано”, показва още документът, публикуван от “Уикилийкс”.

По същата тема, испанският вестник “Паис” публикува други фрагменти от нотите, изпратени от американското посолство в София. Този път става дума за доклад, озаглавен “Българският футбол получава червен картон за корупция”. В документа се посочва, че “кралят на спортовете” на юг от Дунав се намира, пряко или косвено, в ръцете на мафиотски лидери, които се възползват от него, за да подобрят имиджа си. Споменати са специално отборите на “Левски” (София), ЦСКА (София), “Литекс” (Ловеч), “Славия” (София), “Черно море” (Варна), “Локомотив” (София) и “Локомотив” (Пловдив).

Разкритията, появили се в масмедиите вчера, се появяват в момент, когато наближава вземането на решение за присъединяването на Румъния и България към Шенгенското пространство. Разширяването на “зоната без паспорти” на ЕС следва да стане през март 2011 г., но Германия и Франция обявиха вече, че искат отлагане на този срок, тъй като двете страни не са решили още проблемите, свързани с корупцията и борбата с организираната престъпност. Решението за разширяването на Шенген се взема с консенсус.

По БТА
Етикет: , , , ,

 


Коментарите под статиите са спрени от юни 2015 г. във връзка с решение на Европейския съд, според което собственикът на сайта носи съдебна отговорност за написано от читатели. E-vestnik.bg е обект на съдебни претенции и влиза в съдебни разходи по повод свои публикации, и няма възможност да модерира и читателски форум и да носи отговорност за него. Сайтът разчита и на дарения от читатели, за да се запази като място за мнения извън контролираните медии.
 1. 1) Норд
  На кой му пука за европейците!И опозицията и тия окопали се във власта искат да плюскат т.е. искат еврофондовете.Не бих се учудил ако някой ден се разбере че основната идея на влизането ни в ЕС е била парите които ще дойдат от там.Може би е звучало та -"Ей брато, ако знаеш ся ква далавера има...Едни будали дават пари...Да вземем да се пробваме а!!!Ако ония глупаци не ни изберът ще изберът братчеда и пак ще има за нас."За "елита" е важна тоягата на Вашингтон и Москва...Едните дават подкрепа /и военна ако се наложи/ а другите са старите друзя с газта и ...още

 2. 2) dkhe.-m,rsje.s
  Тази информация е от две седмици по електронните медии. А в България е необхидим референдум за излизане от НАТО и ЕС. Никой не ни е питал дали да сме членове на НАТО и ЕС.
 3. 3) свако
  dkhe и т.н.,а защо не и към незабавно вклю4ване към ОНД и ОДКБ? На мястото на Грузия. Те грузинците нали им духнаха под опашката на тез авторитетни организации.
 4. 4) Норд
  свако където и да ни приемат се долавя смрадта на шумкари...Освен тва наистина никой не ни е питал дали искаме да влизаме в новият СССР/ЕС...Но вс. е в редът на нещата, политиката ни последните 75 г. не се определя от националният интерес, а от мускулите на Големият Брат и мотото е -"важно е да лижем правилният г...з"Да ме прощаваш ама влизането в съюзи обуслявя и нац. интерес, а не обратното...Даже и СССР с безплатните ресурси беше икономически по изгоден.ЕС не дава нищо /освен митичните еврофондове/, а иска...Така че да ме прощаваш.
 5. 5) SK
  Още в самото начало на промените, слушах по американското радио, че някакъв европейски политик направил изказване, че Европа щяла да помогне на Чехия и Полша да се приобщат към Европа, а България и Румъния щели да бъдат оставени, като гето за Европа. Не можех да проумея тогава, както и сега, каква е целта на всичко това.
 6. 6) свако
  Норд-е, ЕС дава свобода на избор. За съжаление много българи препо4итат измамната сгурност на северноазиатския социализъм пред възмойноста да си размърдт задниците и да заживеят по-добре. Разо4арованието от ЕС идва за това, 4е се надявахме с приемането си в съюза да заживеем като германци без да си дадем сметка, 4е затова е и необходимо да работим като тях. Като добавим и ДС-рите КГБ-сти които плашат инвеститорите и създават лош образ на България представяйки я като "Троянският кон" на Путин, "брата" на наш Бойко картината става пълна.
 7. 7) Норд
  свако на фона на сблъсъкът на интереси между ЕС и Сащ на България не се гледа само като на руски троянски кон, а и като на хамерикански.Светът е в криза и навсякъде си гледат и защитават интересите.Факт е че германците и французите тук нямат влияние.Влияние и то добре разпределено имат руснаците, янките, англичаните, турците и някои др които ще премълча от добро възпитание.Обопщаващо е че тук няма европейско влияние и вероятноста да се появи такова поради причините изтъкнати от теб е нулева.Така, членуваме в ЕС и ставаме все по аборигенска държава в която приоритети са руските енергийни и американските военни ...още

 8. 8) свако
  SK(Стара Кримка наверно),ще ти помогна . Какво да те правя симпати4ен си ми. Европа няма да помогне на България и тя ще си остане гето за да могат да водят там туристи от цял свят и да им показват какво се полу4ава когато се оставят камунисти да правят "мирен преход". Схвана ли?
 9. 9) свако
  Норд-е, UE и USA не могат да оцелеят ако не са в съюз. Засега основният конкурент е Китай, но ако един ден Рассия със своята огромна теритоия и несметни богатства се реформира и тръне в правилната посока(което не може да се слу4и докато Путин е на власт) интересите ни ще бъдат сериозно застрашени и само здравият съюз изграден върху еднакви ценности ще ни остави номер едно.
 10. 10) Реалист
  Целта на нашето вкарване в ЕС бе не реформа в съдебната система или в която и да е било система на държавата, а в повишаване на жизнения стандарт на българското население. Ако това бе станало едва ли на някой много щеше да му пука за съдебната система. За да се случи това е необходимо засилена инвестиция на фирми от ЕС в България и големи помощи от фондовете на ЕС. След като това не се случва вече близо четири години е съвсем естествено населението да си каже и какъв е смисъла на ЕС? Не особено голям - безвизов режим и липса ...още

 11. 11) Норд
  свако аз мисля че на европейската икономика Русия е доста по необходима от Сащ.Имаше навремето едно мн сериозно затопляне на отношенията което вбеси янките...За бизнеса нямат значение "човешките права" а печалбите...Русия и ЕС са конкуренти и партньори и си знаят интересите.Там се въртят пари, така е и с Китай...Виж Сащ са си запазили патента на "Голямата тояга" и стават все по ненужни икономически и политически като техните "сложни геополитически игри" стават все по опасни за бизнеса.А дали на власт в Русия е Путин или някой друг кагебеец, за всички е толкова важно колкото дали ще е Борисов в България или ...още

 12. 12) свако
  Че кой е протв бизнеса с Рассия? Лошото е 4е освен петрол и газ мужициите изнасят и корупция. Виж АЕЦ "Белене". Стоплянето на отношенията не бива да става с раздаване на пари под масата.На този свят нещо което не се купува с пари се купува с много пари. А мужиците ги умеят тези работи.Затова и нашите американски съюзници предупреждават редовно за скрити схеми и препоръ4ват прозра4ност в договорите.
 13. 13) Норд
  свако, корупцията е слаб аргумент за муджиците след като и Сименс се оказа че дава пари под масата...Обикновенно заинтересованата страна бута кинти, а другата ако е на ниво не ги взима.Така е навсякъде.Сащ са съюзници в България единствено на хората обслужващи американски интереси срещу определени изгоди и суми.Безплатните хамерикански бази са крещящ пример за бутане на пари под масата...Само в България и на остров Гуам янките ползват територия за бази без да плащат наем.Германия бе окупирана от янките но тва не пречи да плащат дебели наеми така както в Италия Турция Япония и другаде по света...
 14. 14) свако
  Това, 4е разбрахме как Сименс са пе4елили поръ4ки показва, 4е в UE и USA се води борба с корупцията и то успешна. Доколкото си спомням отнесоха солидна глоба. Ти да си 4ул нещо за "предпо4итания за ЕС партньор" Рассия. Не ми говори за Ходорковски, защото и на най-наивните им е ясно, 4е той е в затвора защото Путин предпо4ита полити4еските му опоненти да се намират там. Що е отнася до Германия амриканците едва ли биха останали там, ако сталин след капитулацията на фашистите си беше прибрал ордите.Американците бяха тия които не допуснаха седеммилионната тогава съветска армия да превърне Европа ...още

 15. 15) Норд
  свако сближаването на ЕС и Русия е неизбежно чисто икономически.ЕС има производствени мощности които гълтат мн ресурси а те нямат сурвини...Русия е деиндустриализирана страна и основното което може да изнася освен оръжие са ресурси...Така че дали с Путин или без него симбиозата между ЕС и Русия е неизбежна.Тва е хамериканският кошмар и се използват мн сериозно определени "троянски коне" да стопират тия процеси.Не знам дали си чел нещо на Бжежински!!!За тва хамерика изнася нестабилност на порции на Балканите, тва е шах за европейците които искат да скъсат с опеката на Сащ.И няма "съюзници" нито вечни нито никакви, има интереси.Аз съм ...още

 16. 16) Киров Б
  Като оставим настрана спора между северняка и лелинчо, в които всеки има сериозни доводи, не разбирам как вече над двадесет години все още има люде като онзи реалиста дето все чакат. Бре аланколу, ако сами не се вземем в ръце само някой ще ни оправя ама в сексуалния смисъл на думата. Че у нас най-скапаната система е правораздаващата и праоохранителната мисля че вече известно и на децата от кувьозите. Че тук се състезават за кокъла не хора с идеи за бъдещето на Б-я а за това чий г..з да излижат срещу подобаващо заплащане. И не разбирам що за дебли сме ...още

 17. 17) pro-anti
  до 5)SK -какво има да проумяваш, явно си возил този политик в таксито и за него 15 мин контакт с теб е бил предостатъчен:)
 18. 18) ГОШО
  Абе какво все се тревожат за реформи в моралния сектор/съдебна с-ма ,малцинста /що не се тревожат за матерялния /икономика /От като сме демокрация за всякакви глупости се говори само не и за пройзводство Те в техните университети не им ли казват, че за да диестваш с моралния фактор, първо трябва с матерялния После се чудите що има паметници на Живков и на съветската армия и защо хората си спомняли соца с умиление
 19. 19) SK
  Swako #8, нищо чудно и да е така. Те са майстори на лъжата и ще казват на туристите, че преди по време на Живков е било даже по-зле.
 20. 20) Реалист
  Киров Б ти да не си паднал от Марс? Чист капитализъм никъде не съществува. Да си чувал за насърчаване на производството в Германия и Франция? Бедна ти е фантазията колко милиарда са избумкали САЩ и ЕС да спасяват фалирали частни банки! Ти на това чист капитализъм ли му казваш? В момента действа до голяма степен един държавен капитализъм, при което частния сектор зависи в доста голяма степен от държавата по линията данъци, осигуровки, трудово законодателство, държавни поръчки, разрешителни режими, корупция на всякакво ниво и т.н.т.


 Начало | България | Свят | Мнения & Co | Интервю | Писмо от | Здраве, Наука & Тех | ИStoRии | Малък коментар | Арт & Шоу | Спорт | Виното | Фотогалерия | Видео | Връзка с нас


  

ЗА АВТОРСКИТЕ ПРАВА В САЙТА | ЗА ВРЪЗКА С НАС | ЗА РЕКЛАМА

направен 2007-2018® с мерак design and develop by www.ljube.com 2007 w.ljube.com