Взривът в Домодедово – „Туитър“ попречи да се скрият мащабите на трагедията

Международният терминал на Домодедово. Р1 – неохраняван вход. Р2 – място на взрива. Схема: Антон Носик

Мощен взрив разтърси московското летище Домодедово в понеделник следобед. По официални данни са загинали 35 души и се съобщава за над 150 ранени, от които 62 са в тежко състояние. Но още преди официалните съобщения и реакцията на медиите, в „Туитър“ и руските блогове заваля нефилтрирана информация за взрива. Множество потребители започнаха да предават с хаштаг #domodedovo и #moscu иформация, снимки и видео, които противоречат на версията на властите. Според потребителя likhtenfeld и други загиналите са над 70, а ранените в пъти повече.

Според съобщенията в социалните мрежи и в блоговете на очевидци касапницата на летището е била ужасяваща. Части от човешки тела е имало навсякъде из залата, десетки хора в кръв са седели по земята или са се блъскали да напуснат залата. Според блогърите властите умишлено занижават броя на загиналите. Видео, заснето с мобилен телефон и качено в YouTube, показва част от размера на трагедията. Някои очевидци настояват, че е имало и втори взрив, но за него няма официално потвърждение.

Известният блогър и журналист Антон Носик опроверга версията на „източник от следствието“, цитиран от ИТАР-ТАСС, че взривът е станал „извън зоната за контрол на изхода от зелената митническа зона, където няма металотърсачи“. Антон Носик пише в блога си: „Източникът изглежда се опитва да каже, че целият този експлозив (7 кг в тротилов еквивалент) е долетял в Домодедово с рейс от Лондон, Дюселдорф, Виена или Хургада… На мен ми се струва, че източникът бълнува. Експлозивът най-вероятно е внесен отвън в залата за пристигащи. През входа от паркинга, който излиза направо в залата за пристигащи с международни полети, където стана терористичният акт… Там за съжаление става страшно течение, тъй като в коридора няма никакви врати и през зимата милиционерите, които трябва да дежурят при детектора за метал, предпочитат да прекарват дежурството в по-топли помещения… През зимата през този вход може да се вкара и тежка картечница без да се срещне нито един служител на реда…“

Според РИА „Новости“, която се позовава на източници от Федералната служба за сигурност (ФСБ), взривното устройство е било опасано около тялото на камикадзе, който се е намирал сред тълпата посрещачи. Устройството е било натъпкано с метални осколки, за да предизвика максимум поражения на хората. Към летището са били изпратени над 60 линейки на бърза помощ, спецчасти, милиционерски групи и следователи. Всички болници са били поставени в готовност да приемат ранени. Засилени са мерките за сигурност по възловите места на руската столица, където се струпват много хора – метрото, спирки на градския транспорт, пешеходни зони, големи магазини и базари. В зоната на летището е била блокирана работата на мобилните телефони, което се обяснява като мярка за сигурност.

Около летището дълго време е царял хаос, а колите на бърза помощ не са можели да си пробият път сред задръстванията. Блогерите съобщават, че от ситуацията са се възползвали таксиджиите, които са искали за курс от летището до центъра на града, или за около 35-37 километра, 20 хиляди рубли (около 600 долара).

Президентът Медведев свика извънредно съвещание с участието на генералния прокурор на федерацията, ръководителя на Следствения комитет и министъра на транспорта. Той е наредил в съответствие със законите да бъде въведен извънреден режим на летищата, гарите и на големите транспортни възли. От прессекретарията на държавния глава са съобщили, че той отлага посещението си в швейцарския курорт Давос, където след два дни започва Световният икономически форум.

„Медведев научил от „Туитър“ за взрива и свикал съвещание. В каква страна живеем?“, пита руски блогър. „Да, печално е. Да, мъчно ми е за пострадалите. Но, какво следва? Да се търсят виновните? Да се обвиняват милицията и ФСБ? А какъв е смисълът? Общественото мнение? Моля ви се! – ще пошумят в мрежата пет дни и ще млъкнат – не е за първи път, и с повече жертви. Не е ли така? – коментира блогърът torqvemada. – Естествено, ще намерят виновен. Този, когото трябва, него ще намерят. И, естествено, покрай тая работа ще затегнат гайките където трябва. И също и там, където съвсем не трябва. И всичко ще си бъде както преди. И даже по-добре… Остава ни да скърбим и да се гневим. Което и правим.“

По БТА и Besttoday

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.