www.e-vestnik.bg
Фийд за коментари Фийд за публикации
вторник, 19 юни 2018
БългарияСвятМения и коментариЗдраве и наукаАрт и шоу

Трафикът на български бебета процъфтява в Гърция

28 Януари 2011

 

Франс прес

Най-малко шестнайсет продадени бебета, които все още се издирват: мрежата за трафик на бебета между България и Гърция, разбита тази седмица, свидетелства, според експерти, за развитието на организирана търговия, възползваща се от пропуските в гръцката законодателна рамка.

Благодарение на съвместна операция на двете полиции след продължило повече от шест месеца сътрудничество, десет българи и двама гърци бяха арестувани в двете страни. Те са обвинени, че са продали бебета на най-малко 17 българки на възраст между 18 и 40 години, водени бременни в Гърция, за да родят в клиника в Ламия, Централна Гърция.

Разследването продължава, за да бъдат намерени продадените бебета и посредниците, лекари, адвокати или нотариуси, посочи пред АФП ръководителят на отдела за борба срещу трафика на хора Георгиос Ваникиотис. Ние искаме да ударим спирачка, тъй като изглежда, че този трафик, който в началото се е отнасял по-скоро до изолирани случаи, предлага нова възможност за организираната престъпност, специално на българската мафия, и включва голям брой деца, добави той.

Разбитата престъпна група, действаща с насилствени методи, е отнела със сила децата на една трета от майките, набирани сред ромската общност, а останалите са получили едва около 10 процента от сумата за бебетата или около 2000 евро, уточни той. Само едно дете - момиченце на 25 дни, което е намерено в дома на българин, предполагаем ръководител на престъпната група, и е предстояло да бъде продадено, е върнато досега на майка му.

Но според Димитрис Везикарис, който ръководи държавния център за настаняване и осиновяване “Митера”, справянето с трафика налага преди всичко да се сложи край на сегашния режим, позволяващ частни осиновявания въз основа на споразумение пред нотариус между истинската майка и осиновяващите родители.
Законът открива пътя за финансова сделка, от приемането му през 1996 г. всички специалисти по проблемите на децата настояват той да бъде премахнат или поне реформиран, за да се наложи контрол, заяви Везиракис за АФП.

Проблемът е, че е много трудно да се докаже покупко-подажбата и следователно има голяма безнаказаност, отбелязва от своя страна експерт за защита на малолетните, пожелал анонимност. Единствената утеха е, че Гърция не се е превърнала в европейски супермаркет за бебета, тъй като вътрешните правила за осиновяване изключват осиновяване от негръцки семейства.

Последни данни на префектурата в Атина за 540 частни осиновявания от общо 600 осиновявания за една година свидетелстват за мащабите на това явление. Законът предвижда все пак минимални гаранции - осиновяването трябва да бъде узаконено в рамките на шест месеца с решение на съда и социалните служби да осигурят контрол на семейния живот.

Като се изключи това, че съдът по въпросите на семейството, предвиден със закон от 1996 г., никога не бе създаден, че съдилищата одобряват най-често интегрирането на детето в семейството при отсъствие на истинската майка и че недостигът на социална помощ (един социален служител за 200 000 жители в Гърция) затруднява всякакъв сериозен контрол, подчертава Везиракис.

Според него правосъдието щади родителите купувачи, които също са жертви, макар че законът предвижда санкции, докато оставянето на намерените деца в семейството на осиновителите се решава за всеки отделен случай. Гърците изхождат от принципа, че държавните служби не са на висота, ние сме обвинявани, че влачим молбите за осиновяване четири или пет години; това, което е погрешно, това, което отнема това време, е да се намерят децата, които семействата желаят, много малки и напълно здрави, подчертава той.

По БТА
Етикет: , ,

 


Коментарите под статиите са спрени от юни 2015 г. във връзка с решение на Европейския съд, според което собственикът на сайта носи съдебна отговорност за написано от читатели. E-vestnik.bg е обект на съдебни претенции и влиза в съдебни разходи по повод свои публикации, и няма възможност да модерира и читателски форум и да носи отговорност за него. Сайтът разчита и на дарения от читатели, за да се запази като място за мнения извън контролираните медии.
 1. 1) шик в Атина и Солун
  Според един доста разпространен слух, демонстрация на шик е напоследък сред гърците от висшето общество по специални поводи, например погребение, сватба или кръщене, да се сервира на гостите Редактирано от админ.
 2. 2) До първия
  Първане, на теб като че ли се е прияло бебешко месце.
 3. 3) 1
  Редакцията явно няма литературен вкус. Жалко. Имах по-високо мнение за нея:(
 4. 4) emeticum
  Труп, изяден от бездомни кучета, бе открит около 17.00 часа в района на гробищния парк в Дупница, информира e-79.com. От тялото на човека са открити само долните крайници. Сигналът в полицията е подала служителка на гробищния парк. Предполага се, че това е клошар от Кюстендил, за който служители на гробищата сигнализираха, че обикаля района. В момента криминалисти от РУП-Дупница извършват оглед на мястото. Над 30 бездомни кучета обитават гробищния парк в Дупница. Част от тях са преминали през общинския изолатор, но популацията им продължава да расте. Сред тях има и агресивни. Кучетата се движат на глутници, с което плашат посетителите на парка, а ...още

 5. 5) SK до еметика
  Еметик, какво искаш да кажеш? Че бездомните кучета участват в трафика на бебета?
 6. 6) emeticum
  Не. Показвам действителността, в която живеем. Трафикът на бебета и бездомните кучета - два аспекта на милата родна картинка.
 7. 7) хахах
  Недоносчето Мавтин при Слави. Спомня си как са подслушвали преди 1989, хахахах
 8. 8) SK
  Еметик в този случай си прав. Ако обаче тези бебета не ги използват за човешки органи, то те може би и да са се родили с късмет, дето са ги откраднали или продали.
 9. 9) emeticum
  Съмнявам се да ги ядат, все пак. За органи са твърде малки. Целият проблем идва от тромавата процедура при осиновяванията. Държавата изхожда от принципни съображения, явно не иска да превръща международните осиновявания в "легален бизнес", и оттам се появява и нов незаконен феномен - трафика на бебета. Ако се намери удачно нормативно решение, проблемът вероятно ще изчезне или ще придобие други форми. Единствените преебани от цялата работа са родилките, защото раждат за по няколко хиляди лева. Това е жива експлоатация. Ето докъде води мизерията.
 10. 10) свако
  SK и emeticum, доклкото знам съвременната медицина все още не е достигнала до там да се присаждат мозъци, но като ви 4ета глупостите, особенно тия на попската унука SK оставам с впе4атление, 4е сте горди притежатели на присадени мозъци на новородени ... мисирки.
 11. 11) SK
  Свраката се пак разбуни, Пак започна да кълве, И от крушата, где бе кацнала Най-безсрамно да сере. Засрами се сврако нйедна, Спри да цвъкаш, дъх вземи, Че мистрията Сврако, Тебе чака - запомни!
 12. 12) до свако
  ти си мисирка
 13. 13) Стоянова
  Спомням си един виц за японците,които казвали,че на българите само децата им били както трябва,щото не ги правели с ръцете си.Ами-това имаме,това изнасяме.
 14. 14) свако
  Имаме и дърти комунисти пе4ени за изнасяне, но никой не ги ще.
 15. 15) SK
  Свако не остава назад, До последно развява байрак.
 16. 16) ГОШО
  Свако бе ,а млади демократи за износ нямаме ли бе?Или и тях ги нещат щот зелени
 17. 17) булгарплодекспорт
  свако не става за износ, щото е шкарто


 Начало | България | Свят | Мнения & Co | Интервю | Писмо от | Здраве, Наука & Тех | ИStoRии | Малък коментар | Арт & Шоу | Спорт | Виното | Фотогалерия | Видео | Връзка с нас


  

ЗА АВТОРСКИТЕ ПРАВА В САЙТА | ЗА ВРЪЗКА С НАС | ЗА РЕКЛАМА

направен 2007-2018® с мерак design and develop by www.ljube.com 2007 w.ljube.com