www.e-vestnik.bg
Фийд за коментари Фийд за публикации
понеделник, 21 май 2018
БългарияСвятМения и коментариЗдраве и наукаАрт и шоу

Конспиративните теории и световното масонство

3 Февруари 2011

 

Владимир Левчев. Снимка: личен архив

Векове наред масонството буди интерес със своята мистериозност. Днес непрекъснато се създават и популяризират различни конспиративни теории за Свободното зидарство. Какво всъщност представлява братството на „посветените“ в масонската тайна? Книгата на Владимир Левчев „Масонството: митове и факти“ от издателство „Ентусиаст“ е своеобразен „компас“ в море от подвеждащи факти и заблуди по пътя на разкриването на истината за масонството не само у нас, но и по света.

Владимир Левчев отговаря на въпросите: Наистина ли масонството е всемогъщо тайно общество, което управлява целия свят? Създадена ли е Америка от масони? Религия ли е масонството? Или сатанински култ? Или еврейска конспирация? За написването на книгата авторът разчита не само на личните си познания, но и на контакти с редица от най-посветените по тези въпроси, сред които Борислав Сарандев – Стар Велик майстор на Обединената велика ложа на България, както и Акрам Елайъс, специалист по американското масонство и най-вече по масонството в град Вашингтон.

Владимир Левчев е роден през 1957 г. в София. Завършва английска гимназия и изкуствознание в Художествената академия. Работи като редактор и преводач на поезия в издателство „Народна култура“ . Oт януари 1989 г. издава забраненото тогава списание „Глас“. След 1990 г. е зам.-главен редактор на “Литературен вестник“. През 1994 г. заминава за САЩ, където преподава литература и творческо писане в няколко университета. Oт 2007 г. е преподавател в Американския университет в Благоевград.

Владимир Левчев е автор на 13 стихосбирки, два романа, както и на множество статии на културни и политически теми. Има три книги, издадени в САЩ. По време на дългогодишния си престой във Вашингтон Владимир Левчев се запознава в дълбочина с тайните на масонството.  Предлагаме откъс от книгата.

Обгърнатите в тайна ритуали в масонството, от една страна спомагат на братството да оцелее и да запази значението си през вековете. Едно общество, което се придържа към традициите си, което изисква членовете му да помнят наизуст доста сложен ритуал и което съществува обгърнато в тайна, не може лесно да се изопачи или разруши от външни елементи, които проникват в него недоброжелателно или с желание да разкрият и направят публични тайните му, като по този начин го профанизират и обезсмислят.

Строгата вътрешна дисциплина и устното съхраняване на ритуала се основни причини масонството все още да има значение, да бъде все още най-голямата и влиятелна фратернална организация в света.

Но, от друга страна, обгърнатият в тайна масонски ритуал несъмнено предизвиква не само любопитство, но и подхранва подозрителност. И не е чудно, че масонството е между най-любимите теми на почитателите и производителите на конспиративни теории.

Някои от конспиративните теории

Конспиративните теории не са нещо безобидно. Те често създават климат на омраза и понякога стават идеологическа основа за масово насилие. Нацисткият режим в Германия забранява масонството и много масони, заедно с евреите, циганите и комунистите са затворени в концетрационните лагери. Нацистите оправдават терора и геноцида на евреите с теорията за някакъв световен “юдо-масонски” и комунистически заговор.

Най-успешните конспиративни теории са тези, които се базират на някакви доказани факти, като ги изопачават или им дават невярно тълкуване. Например централната роля на Соломоновия храм в масонската митология, както и фактът, че има доста масони евреи (въпреки че християните определено преобладават в ложите на Европа и Америка, а мюсюлманите, разбира се, преобладават в предимно ислямските страни), е достатъчна причина за някои антимасони и антисемити да твърдят, че масонството е “еврейска конспирация”.

В самото начало на 20-ти век антисемитска публикация, озаглавена “Протоколи на мъдреците от Сион” e изфабрикувана от един агент на руската царска полиция. С този “документ” се оправдават погромите над евреите в Русия. По-късно Адолф Хитлер използва същата фабрикация, за да оправдае холокоста, геноцида над милиони евреи. Масонството също е споменато в “Протоколите на мъдреците от Сион” като организация създадена от евреите, за да проникнат в християнския свят и да използват наивни християни за своята цел – световна господство на евреите.

“Протоколите” са доказан фалшификат. Източникът, от който “документа” е взаимстван, както и човекът, който го е изфабрикувал са добре известни. Авторът на лъже-протоколите е руският журналист Матвей Головински, който ги създава и разпространява между 1895 г. и 1902 г. Toй всъщност буквално плагиатства от един по-стар текст, наречен “Диалог в Ада между Макиавели и Монтескьо”, който е сатирична атака срещу Наполеон III.

Но в този източник, от който са преписвани “Протоколите” никъде не се споменават евреи, нито масони. Именно в това е творческият принос на Головински към текста на “Протоколите”, който е изцяло антисемитски и говори за еврейска конспирация. За съжаление, макар да е напълно доказано, че “Протоколите” са фалшификат, те още се разпространяват като истински документи от антисемити (и на Запад и в Арабския свят), неонацисти, а също и от врагове на масонството.

Тоталитарните режими на 20-ти век, както фашистките така и комунистическите, забраняват масонството. Тоталитарните режими, разбира се, се страхуват за абсолютната си власт и не могат да толерират никакви тайни общества, които не са под контрола на държавата. В допълнение към това комунистическите режими не бяха толерантни към религията, а е известно, че масоните задължително вярват в Бог.

Макар че не е религия, а братство на религиозна и политическа толерантност, макар че много масони са и католици, масонството е било заклеймявано и от Римокатолическата църква.

Първата енциклика срещу Свободните зидари, известна като “In Eminenti” e издадена от папа Климент XII още през 1738 г. Но най-острото заклеймяване на масонството се намира в енцикликата “Humanum Genus” издадена през 1884 г. от папа Лъв XIII. В нея папата постановява, че човечеството е “разделено на две различни и противоположни партии”, от които едната е “ Царството Божие на земята, а именно, истинската Църква на Иисус Христос” (т.е. католическата), а “другата е царството на Сатаната”. Според тази енциклика, масоните (заедно с натуралистите и всички тези, които вярват в равните човешки права, властта на народа и разделението на Църква от държава) се част от царството на Сатаната.

Една година след издаването на тази папска енциклика, Лео Таксил започва да провежда своята (по-късно призната от него самия) измама за вътрешния кръг от поклонници на Луцифер в масонството, които на практика го били управлявали.

Лео Таксил (псевдоним на Габриел Антоан Жоган-Пажес) е френски писател-публицист прословут най-вече със своите антирелигиозни и анти-католически писания, включително “Тайните любовници на папа Пий XI”, както и “Забавна Библия” (издавана у нас от Партиздат през 1982 г.) и “Свещеният вертеп” ( Отечествен фронт, 1981 г.) .

Таксил (Жоган-Пажес) получава само първата степен в масонството през 1881 г., но на следващата година е изгонен от ложата. През 1885 г. той приема католицизма. След аудиенция при папа Лъв XII, aвторът на енцикликата заклеймяваща масоните, Таксил “разкрива” сатанинската тайна на Свободното зидарство. Разказва за някакъв “Паладински ритуал” на почитатели на Сатаната, въведен от Алберт Пайк в рамките на “Шотландския ритуал”.

“Паладинският ритуал” е измислица на Таксил. През 1897 г. скандалният публицист сам публикува признание, че “сатанинската тайна” е измама. “Паладинизмът сега е мъртъв завинаги. Баща му току що го уби.” Така завършва признанието на Таксил. Но той се е излъгал. Неговата измислица продължава да живее и днес. Погледнете интернет! Хиляди хора още вярват на тази измама за сатанинската природа на масонството, публикуват я и я доразвиват.

Интересно е, че макар и мнението на мнозина православни свещеници за масонството да не се отличава от това на католиците, екзарх Стефан и патриарх Кирил у нас са били масони.

Масонството днес

Както вече добре знаем, Свободното зидарство е най-старото, най-голямото и най-влиятелно фратернално общество в света. То не е организация. По-скоро е сдружение на “посветени”. Всеки неосъждан пълнолетен мъж би могъл да подаде молба и ако тя се одобри, да премине съответния процес на посвещаване. Ако премине успешно този процес, той става чирак, което е първата степен в масонството. След известен период чиракът може да добие и втората степен - калфа, а след още работа в ложата и третата – майстор. Няма по-високи степени в масонската ложа.

Имало е моменти в историята, когато масони са заставали един срещу друг в реалния политически свят и дори на бойното поле. Един пример е Гражданската война в Съединените щати, когато масони са се сражавали и от двете страни, един срещу друг. Има също достатъчно сведения, че въпреки войната те са запазвали респект един към друг и всеки е запазвал достойнството на своя брат, макар и враг във войната, приживе или след смъртта му.

Свободното зидарство е имало важна обществена роля, първо в Британия през късния 17-ти и особено през 18-ти век, а след това и в цяла Европа, Северна и Южна Америка и в целия свят. След гражданската война в Англия Ложата е била мястото, където англикани и пуритани, християни и евреи, аристократи и търговци, поети и банкери могат да се срещат като равни братя. Ложата със своите стриктни закони, със своя устав и свободни избори с таен глас за сановници и майстор фактически е умален модел на модерната демокрация, още преди тя да е съществувала, в която и да е световна държава.

Парадоксално е, но без да имат право да говорят на политически теми по време на работа, членовете на ложата всъщност практикуват директна демокрация по време на ритуал. Те също така посвещават символичната си работа на Архитекта на Вселената без да дискутират специфични религиозни въпроси.

Затова може да се каже, че новата плуралистична и демократична република създадена след американската революция отразява плурализма, стриктния законов ред и конституционализма на масонското братство. И не е чудно, че много от основателите на Съединените щати са били Свободни зидари.

Maсонството играе важна роля и по време на Френската революция. Връзки по масонска линия водят някои френски и други европейски военни и политически активисти в Америка по време на революцията. Много други революционери на 18-ти и 19-ти век по света, като Симон Боливар в Латинска Америка,  Джузепе Гарибалди в Италия и Захарий Стоянов у нас са били Свободни зидари.

Но масонството не е само братство, въплъщаващо принципите на демократичния плурализъм и законовия ред. То е също така и философия. Maсонската философия е езотерична, въплътена е в алегориите, символите и знаците на ритуала. Централна алегория и основа за голяма част от символиката на братството е строителството на Храма на цар Соломон, първия храм построен в чест на монотеистичен Бог, според Библията.

Масонската философия може да се опише като гностическа в по-широк смисъл, ако дефинираме гностицизма като вяра, че съществува тайно знание, което може да доведе хората по-близо до Бог или до невидимата висша Истина отвъд видимия свят, както и вътре в него. Гностицизмът е бил забранен от Църквата още през IV в. сл. Хр. , но следите му остават в множество ереси, които създават една интелектуална християнска “контракултура” по време на цялата история на християнството.

Ако приемем терминът на доктор Йейтс “розенкройцерско просвещение” за една интелектуална тенденция свързваща ренесансовия херметизъм, Кабалата, окултната и алхимическата философия с рационализма на 18-ти век, масонството всъщност е обществото, което въплъщава това странно и тайнствено просвещение.

Тайният ритуал на Зидарите, в който е закодирана философията им, е изключително богат и сложен. Но той може да се предава само устно от майстор на чирак и от поколение на поколение. В този смисъл масонството е много консервативно. Няма място за импровизации и обновления в ритуала, в практикуването на символичния Занаят. Масонският символизъм може да се проследи назад чак до мистериите и митовете на Древен Египет, Древна Гърция и Израел, както и до елинистичния Близък изток, където се оформя неоплатоническата и гностическа философия.

Днес фактът, че масонството е братство, сдружение само на мъже (макар че има и женски парамасонски формирования, като Източната звезда в САЩ) контрастира с факта, че “благородният Занаят” е религиозно, расово и политически толерантен. Но това е част от консерватизма на едно общество, което се опитва да съхрани един древен и таен ритуал такъв, какъвто той винаги е бил.

Има ли бъдеще за Свободното зидарство?

В предишните глави вече обсъдихме историческата роля на масонството в Европа и Съединените щати през 18-ти и 19-ти век. През 20-ти век тоталитарните режими забраняват и преследват масонството. То процъфтява в Съединените щати през първата половина на века. Вероятно най-ниската точка в популярността и влиянието на братството в Съединените щати и в целия свободен свят са 1960-те и 1970-те. В началото на 21-ви век се наблюдава възраждане на интереса към символния Занаят. Много млади хора се присъединяват към него и в Америка, и другаде по света.

Има ли бъдеще Свободното зидарство и каква роля може да играе то през нашия век? Дали масонството е все още жизнена обществена сила, или просто интересът към него се подхранва от популярната литература, като книгите на Дан Браун, и конспиративните теории за него?

За всеки, който знае истинските факти за масонството, би трябвало да е ясно, че братството никога не е управлявало света, както твърдят конспиративните теории, и че никога не е имало такава цел. Свободното зидарство, със своя религиозен и политически плурализъм, е също така и напълно децентрализирано: няма главно управление или един център. Великите ложи са независими една от друга.

Ръководството на всяка от тях се избира вътрешно и за определен по закон период. Това не е структурата или идеологията на общество, което би искало или би могло да управлява света. Но масонството като философия и практика култивира един начин на мислене, който помага на лидери и ръководители с безкористен интерес към политиката или към своята специфична професия, каквато и да е тя, да се самоусъвършенстват.
Етикет:

 


Коментарите под статиите са спрени от юни 2015 г. във връзка с решение на Европейския съд, според което собственикът на сайта носи съдебна отговорност за написано от читатели. E-vestnik.bg е обект на съдебни претенции и влиза в съдебни разходи по повод свои публикации, и няма възможност да модерира и читателски форум и да носи отговорност за него. Сайтът разчита и на дарения от читатели, за да се запази като място за мнения извън контролираните медии.
 1. 1) Конспиративните теории и световното масонство | Мега Новини
  [...] БНР има най-посещавания радио сайт You can leave a response, or trackback from your ownsite. [...]
 2. 2) Дървар
  Масонството? Една добра и любяща майка- денем. А нощем -пошла курва.
 3. 3) Анализатор
  Здравейте, Относно прословутите "СРС"-та... За съжаление предпочитам анонимноста, но нищо не пречи да проверите фактите. Става въпрос за прословутите телефонни записи... Танов-Борисов... Не би могогло да се определи автентичност на записите, без да се анализира оригиналният файл - първоизточника!!! От изследване на публикуваните в медийното пространство файлове, стигаме до извода, че разговора ТАНОВ-БОРИСОВ е МАНИПУЛИРАН!!! Дразни тази груба манипулация дето ни я навират в очите. Не ни ли писна? В изнесените разговори има много кръпки!!! Вижте примера по-долу, в него е разгледан разговора Борисов - Танов.Свалете и прочетете документа в архива "Analiz_Tanov_Borisov.rar". Прослушайте и експериментирайте при желание! Стъпките ни могат да се повторят от всеки! линк1: http://www.mediafire.com/?kncd2b1si2xcl1o линк2: http://files.mail.ru/37TEJE Поздрави ...още

 4. 4) чичата
  левчевото момче е изключително нечистоплътно и по същество повърхностно, като повечето синкьовци
 5. 5) Добри
  Край.Вече няма тайни. Масоните са безобидна организация подобна на някогашната "Чавдарче". Нямат и централизирано ръководство, сиреч заговори и конспирации не могат да бъдат организирани от масони. Само един отговор не дава г-н Левчев (каква фамилия!) защо всичи световни мръсотии са замесени от масони? Явно някой им завижда и постоянно ги злепоставя, а те са толкова безобидни ....
 6. 6) SK
  Съжалявам, че не четох статията, много е късно при мене, но искам да споделя една случка по този повод. Разговарях с една жена която, като стана въпрос за масонството каза че познавала някакъв масон. Те имали много тайни, но иначе не правели лоши неща. А на въпроса ми: Не мислиш ли, че ако нещата които правят са добри, няма да ги държат в тайна - тя не отговори.
 7. 7) ами?
  А ако се хвалеха за добрините,нямаше ли да ги обвините за това?
 8. 8) дебелия митьо
  Масонството е чиста проба явен сатанизъм. Да беше написал два реда антрефиле що струва настолното четиво на масоните морал и догма на а.пайк, пък хората сами да преценят на кого се кланят антихристите масони.
 9. 9) нЕук
  Хубаво е,всепак,че има някакво четиво /Питам се случайно ли е това?/,което да разбуди интерес към Масоните и масонството.Обаче,четейки подобни "научни" изслевания,човек постоянно си задава въпросът:Каква е ползата от "файдата"?А,ако има такава, тя е ли е в ползу роду, или обслужва частни интереси?!
 10. 10) Норд
  масоните са партията на власта и са били преследвани основно от монархиите поради подривната си дейност.Видимо е кой е победил.Структори и централизация някъде извън граница -та коя нормална държава ще ги търпи!!!Трагикомичното в България е че масоните са основно бивши комунисти още по смешно е че не се крият а се хвалят с масонкото си членство.Навсякъде в западният свят въпреки че държът власта в политиката масоните се крият.Крият се защото етикета -масон означава -аут от политиката.Обществото, обикновенните хора ги приемат като сатанисти...И логичен е въпроса -защо привидно нормални хора от бизнеса, политиката, науката и т.н. се събират, кичат се с ...още

 11. 11) ИМПЕРИАЛИСТ
  Масонството задоволява желанието на човек да е значим,да ръководи и взема решения, като същевременно не носи ПУБЛИЧНА ОТГОВОРНОСТ за делата си. Доста сладко и галещо себелюбието е да си масон.
 12. 12) Норд
  ИМПЕРИАЛИСТА тва по коя линия е, по монархическа ли!!!Царя ли те светна в "тайните", нал боса беше малтиец ако не ме лъже паметта!!!И я ме светни как откриваш твоята значимост слугувайки!!!
 13. 13) cobalt
  Обществото не приема масоните като сатанисти. Като сатанисти ги приемат само дежурните параноици - за тях масоните са идеално оправдание за собствената им нищета (и духовна, и материална). Интересен е въпроса, защо имат тайни ритуали, и дали това означава, че крият нещо. Отговора е прост - има неща, които се споделят само с приятели. Но подобни разсъждения са далеч зад елементарния интелектуален хоризонт на средния български завистник-параноид.
 14. 14) Норд
  cobaltе ако се появи паралелна "тайна" структура която да е антимасонска ще го толерирате ли!!!Нал сте толерантни!Примерно йезуитска организация!!!Или православна!!!Ами националистическа!!!Или и вие ще станете параноици щото тайните са само за между приятели, нали!И тия са тайни организации ама са християнски и се гласят за сезонният лов на масони и съдейки по официални хамерикански медии вече минават милион...http://www.youtube.com/watch?v=iv8HyXtePuM&feature=related И се множат
 15. 15) чичата
  защо ли, арапите са по-напред в познанието по въпроса
 16. 16) Добри
  Пичове, не се хабете. Довечера ще се появи Срако със зидарската си престилка и ще получите отговори на всичките си въпроси. Той (Срако) като втори Александър Македонски, с един замах ще разсече гордиевия масонски възел с бляскавата си мистрия.
 17. 17) ИМПЕРИАЛИСТ до Норд
  Само да ти напомня "уважаеми", че след въпросително изречение се пише "?" , а не "!!!". Един безплатен съвет:Взевай си хапчетата на време!
 18. 18) Норд
  ей "имперският", дай да ти задам някой друго остроумно и неграмотно въпросче.Ако ти си масон и работиш в съдът как би осъдил някой друг брат масон за престъпление!!!Или ако си криминален инспектор и раследваш престъпление извършено от друг брат масон!!!Ако представляваш държавна институция не би ли облаготелствал с държавна поръчка на първо място някой твой брат масон!!!Ако дойдат босове масони от Шотландия или Франция и ти кажат че трябва да свършиш една работа по линия на ложата но срещу държавата си ще им откажеш ли!!!И накрая защо членуването в масонската ложа P2 в Италия е углавно престъпление за което се ...още

 19. 19) COLONEL K
  В.Левчев и Е.Сугарев не бяха ли братя по оръжие,пардон,по дух през далечните 1988/1989г.?
 20. 20) cobalt
  Норди, верно прекаляваш с удивителните - не се пени. Как човек ще отсъди в изброените от теб случаи е въпрос на принципи и опира до човека. Решения базирани на лични интереси могат да вземат всички - не е нужно да са масони. Опитът ми показва, че масоните в подобни ситуации дори постъпват по-принципно от много други - особено онези, които взимат масонския морал насериозно.
 21. 21) Норд
  cobaltе понеже виждам че си вътре в нещата я да ме светнеш за скандалите в Италия с масонската ложа P2.Нещо по темата да споделиш на нас простосмъртните и неграмотните.Що въведоха в Южна Италия военно положение!
 22. 22) Кибоко
  Е! И каква е ползата от членството в масонска ложа?
 23. 23) солидарен
  Солидаризирам се с чичата. По-лаконично и по-смислено от това не може да се каже. Писнало ми е да слушам за масони и прочее детински игрички на посветени клюкари. Тайните общества са част от миналото, те нямат място в едно рационално устроено общество. Ако някой има недоизживяно детство и го влече да си играе с чаршафи, пергели и дървени мечове, да се обърне към психолог.
 24. 24) Христова
  След прочитането на статията нямам съмнение, че отрочето на априлския поет е масонче, най-малкото е чирак. Пусти комунета, уж безбожници, па всичките зидат ли, зидат... "Но масонството като философия и практика култивира един начин на мислене, който помага на лидери и ръководители с безкористен интерес към политиката или към своята специфична професия, каквато и да е тя, да се самоусъвършенстват." Уж не искали да управляват света, па все политически лидери и ръководители, много от основателите на Съединените щати са били Свободни зидари. Демократичен плурализъм и законов ред в общество, служещо си с тайни устно съхранявани ритуали, пазени от векове! ...още

 25. 25) Anonymous
  Трябва да си много тъп да наричаш Владимир Левчев комунист и масон
 26. 26) cobalt
  Всеки е свободен да се забавлява както намери за добре. Щом му се играе с дървен меч - да играе. Няма нищо против. Това обаче не означава, че е виновен за нечии проблеми или, че управлява света примерно. Р2 не ми говори нищо, честно казано. Но май Норди се опитва да обясни, че щом в стадото има една мърша, значи всички са мърши - което е наивно, и не заслужава коментар.
 27. 27) филанкиши
  Може за приятелите си да е пич, но самопровъзгласените специалисти по масонството ги нямам много на почит. И театралната бутафория не ми е голям интерес. Лично мнение.
 28. 28) До #16
  Добри, търся Срако, няма го. Где може да се е скрил. Предполагам да е експерт по масонските въпроси. Нали като по-квалифициран дюлгер за тях върти мистрията.
 29. 29) Добри
  Свободните дюлгери са потайни. А на Кобалта ще кажа че заради едно чумаво животно изколват цялото стадо. Преди седмица в BG имаше такива случаи. Даже искат на границата дувар да издигнат, може би Срако ще го гради, зер да не би уста Кольо Фичето да може да се мери със Срако?
 30. 30) До 25
  Нима познанието ти за Владимир Левчев те прави умен???
 31. 31) mika
  Kam SOLIDAREN(23) edin savet:vzemi malko da pochetesh tva-onva, pak togava ''....Petko i majete''.
 32. 32) курдо коленко
  ти па земи се научи да пишеш на кирилица , а не на маймуница , па тогава ръси акъле .
 33. 33) до 31 Мика
  Така ще се обръщаш към лумпените-педерасти от Атака и към недоучилите парвенюта - розенкройцери, тамплиери и тути кванти, а не към мен. Разборът на информацията го умея що-годе и нямам намерение да си бода очите с глупави писания повече от необходимото. Ясен ли съм?
 34. 34) чичата
  кобчо, свободата на свободен избор, брато, най-често влиза в противоречие с нещо много по-старо от която и да е форма на демокрацията/ може би обкръжението ти не е чувало, но дори в българия има и морал/ нищо че нито властта, нито съдебната система, нито законодателя, че дори и синдикатите го споменават под каквато и да е форма
 35. 35) cobalt
  Моралът, чича, е нещо много относително. Всеки го има, но няма два индивида с изцяло еднакъв. Твоят ли трябва да е последна инстанция? Не мисля. Свободата е едно далеч по-конкретно понятие. А задачата на морала е да решава разумно конфликти, породени от сблъсъка на свободи.
 36. 36) чичата
  по волтеровски ще защитавам правото ти на свободен изказ, макар и да не го споделям: "въпрос на вкус, казала котката и си облизала задника"
 37. 37) LSD
  http://www.youtube.com/watch?v=ZoTnU2eLN34
 38. 38) SK
  Cobalt, моралът съвсем не е нещо относително, а нещо много конкретно. Не можеш да влезеш в една детска градина и да почнеш да говориш на децата за ебане, защото имаш свобода на словото. Не само свободата на словото трябва да бъде ограничено, но и свободата на мисленето. Исус Христос, признат моралист, казва: човек може да съгреши дори в мислите си. Вие сте на този хал сега, точно поради това, че нямате никакъв морал. Човек без култура, без морал е нищо повече от едно животно. Телевизията ви е нищо повече от публичен дом, а вестниците четиво за клюкарки. Поне учете се ...още

 39. 39) MacAllister
  @SK моралът е най-относителното нещо на тоя свят. Това, което ти в момента намираш за немислимо в друга ситуация може да се окаже въпрос на оцеляване и пресонално и на вида. Като става въпрос за вида, представяш ли си какъв морал биха имали животнки като котки и кучета, ако бяха цивилизовани - с физиологическа възможност да раждат 20-тина малки годишно, дали за тях детето би било свято както за за вид, на който дори дивите роднини имат нужда от 2 години, за да отгледат 1-2 малки? Погледни на нещата от високо и ще видиш, че и моралистите на религията може ...още

 40. 40) чичата
  след казаното от маца, ще ида в св.св.св.св.св.св.св.седмочисленици, и въпреки войнственото си безбожие, ще запаля една свещица "за упокойна" на българския морал, погребан жив от демократите, в името на свободата от която се страхуват
 41. 41) Еврейче миньорче
  Протоколите били фалшификат, но в живота се реализират едно към едно. Какво съвпадение...
 42. 42) SK
  Mac, за морала донякъде си прав. Всяка цивилизация, всяко общество си има свой морал, който в случая е конкретно понятие. Моралът е относителен, когато става въпрос за морала на човечеството като цяло. Но що се отнася до отделния човек като разумно същество, тук си 100% ронг. И най-големия гений произлиза от тълпата, искам да кажа от обществото, и без нея той е едно нищо. Робовладелците са тези които учат съвременните роби да са индивидуалисти, че е под тяхното достойнство да се организират в групи. Не съм чел модерните философи, но съм сигурен, че те са в служба на робовладелеца да ...още

 43. 43) чичата
  съкъ ето ти един овехтял морал ,брато, заеби го: патриот е - душа дава за наука, за свобода; но не свойта душа, братя, а душата на народа! и секиму добро струва, само, знайте, за парата, като човек - що да прави? продава си и душата. и е добър християнин: не пропуща литургия; но и в черква за туй ходи, че черквата й търговия! и секиму добро струва, само, знайте, за парата, като човек - що да прави? залага си и жената. и е човек с добро сърце: не оставя сиромаси; но не той вас, братя, храни, а вий него със трудът си! и секиму добро струва, само, знайте, за парата, като човек - що да прави? изяда си и месата.
 44. 44) mdb
  http://www.youtube.com/watch?v=yQULoTInj9M
 45. 45) чичата
  тоя па / що си ръгнал тоз ютюб между конспирациите
 46. 46) SK
  Чича евала. Връщаш ме в младостта. Надявам се и свраките да го прочетат, но дали ще го разберат?
 47. 47) Стоянова
  Моралът-илюзията, с която човекът от съответната цивилизизация се опитва да се извиси до собствения си Бог;Свободата е дадена на всяко живо същество,но понякога,включително и по "морални "съображения е само дума.Лошото е,когато хората заради често пъти фалшив морал доброволно се отказват от свободата си.Но-без табута не може.Всъщност,християнството е ценно заради тях-не лъжи,не кради и пр.Ако си искрен,разбира се.
 48. 48) niksongate
  Уважаеми момчета и момичета! Така е в България... Всичко непознато - задължително е обект на оплюване! Първо - масонството не е тайна. Второ - МАСОНСТВОТО Е НАЙ-ВИСШАТА ФОРМА НА УСЪВЪРШЕНСТВАНЕ НА ЧОВЕШКАТА ДУШЕВНОСТ. За да се съхрани във вековете - изпълнено с благородство и филантропия - значи не е случайно. Не е форма на политическа партия, която съществува между изборите, нали? И понеже философията на масонството не е за всеки - затова посветените са избрани хора - почтени и с неомърсени имена. Масонството е най-толерантната догма, която човечеството е създало. А тези, които "знаят" много... или не знаят нищо - ...още

 49. 49) SK
  Никсонгате, не знам много за масоните, по-точно не познавам никой нещастник на когото да са помогнали. Познавам много на които католическата църква е помогнала, въпреки, че се говори толкова много против нея. Не знам и Българската църква да помага. Ако може напиши нещо за филантропията на масоните и защо я пазят в тайна?


 Начало | България | Свят | Мнения & Co | Интервю | Писмо от | Здраве, Наука & Тех | ИStoRии | Малък коментар | Арт & Шоу | Спорт | Виното | Фотогалерия | Видео | Връзка с нас


  

ЗА АВТОРСКИТЕ ПРАВА В САЙТА | ЗА ВРЪЗКА С НАС | ЗА РЕКЛАМА

направен 2007-2018® с мерак design and develop by www.ljube.com 2007 w.ljube.com