www.e-vestnik.bg
Фийд за коментари Фийд за публикации
петък, 22 юни 2018
БългарияСвятМения и коментариЗдраве и наукаАрт и шоу

Бразилия иска да включи "щастието" в конституцията

4 Февруари 2011

 

Асошиейтед прес

Започна карнавалът в Рио де Жанейро
Танцьорка води школата си на прочутия Самбадром, където 12-те най-добри школи ще спорят за първенството по танци и костюми пред стотици хиляди зрители. Снимка: АП/БТА

Необходима ли е наистина конституционна поправка, която да защитава стремежа към щастие в страна, известна с веселяшкия си дух, масови тържества и наглед вродена способност да празнува каквото и да е под слънцето?

Няколко законотворци мислят така и до голяма степен се очаква Сенатът, който отново се събра във вторник, да одобри скоро поправка в конституцията на Бразилия, която да направи стремежа към щастие неотменимо право. След това законопроектът ще отиде в долната камара.

Дебатите излизат на преден план месец преди карнавала в Бразилия - буен фестивал, пълен с десетки хиляди полуголи мъже и жени, определян от властите в Рио като най-голямото празненство на Земята. Поддръжници обаче казват, че като се остави настрана веселбата, законопроектът за щастието е сериозно начинание, предназначено да се бори с острите икономически и социални неравенства в Бразилия.

“В Бразилия ние имахме икономически растеж без очаквания социален растеж”, каза директорът на подкрепящата законодателството неправителствена организация “По-щастливо движение” Мауру Моторин. “С конституционната поправка ние искаме да предизвикаме дискусия, да потърсим одобрение за създаване на условия, при които се насърчават социалните права”, заяви той.

Други правителства също предприемат подобни сондажи за официализиране на стремежа към щастие. Япония и Южна Корея включват правото на щастие в своите конституции, а по-рано този месец британското правителство разработи планове за започване на проект за 3 милиона долара, който да измери благополучието на гражданите. В началото на 70-те години на 20 век хималайското кралство Бутан стана инциатор на идеята за поддържане на “индекс на щастието”. Много преди това в Декларацията за независимостта на САЩ от 1776 г. е записано често споменаваното днес настояване за “живот, свобода и стремеж към щастие”.

Внесеният в Конгреса на Бразилия законопроект би въвел израза “стремеж към щастие” в член 6 на конституцията, който постановява, че образованието, здравето, прехраната, работата, жилището, свободното време и сигурността - наред с други неща - са социалните права на всички граждани. Сенаторът и бивш министър на образованието Кристовам Буарки, който е вносител на законопроекта в Сената, заяви, че добавянето на “стремежа към щастие” е съществено за това да помогне на обикновените хора да започнат да търсят отговорност от правителство, което отдавна е обвинявано, че не осигурява основни услуги на бедните.

Бразилия е на път да се превърне в петата икономика в света до 2016 г., когато ще бъде домакин на Олимпийските игри, но западналата система на държавното образование, лошите пътища и жп линии и гъмжащите от престъпност бедняшки квартали заплашват по-нататъшното развитие.

Специалистът по конституционно право и преподавател в университета в Бразилия Кристиану Паисау каза, че според него предложената поправка е безсмислена кръпка, която в крайна сметка би се превърнала в “правен фолклор”, тъй като след края на военната диктатура между 1964 и 1985 г. демокрацията в Бразилия няма нужда от подобни трикове. “Това би имало смисъл, ако се намирахме в период на връщане към демокрация, в период на движение за преки избори. Сега това просто ще бъде безполезно”, заяви той.

На изслушване в Сената, преди законопроектът да бъде приет от комисия през ноември миналата година, Даниел Сейдел от Националната конференция на бразилските епископи разкритикува движението за “стремеж към щастие” като не много по-различно от маркетингова кампания, която не предлага решения на социалните беди в Бразилия. “Не би ли било по-добре да се говори открито за социално благополучие, за намаляване на неравенството?”, запита той сенаторите.

Но президентът на Националната асоциация на държавните защитници Лусиану Боржес каза, че движението би могло да вдъхне живот на правното настояване за насърчаване на социалните права. “Това велико предложение би създало инструменти, които да позволят в стремежа към щастие да бъдат спасени социалните права”, заяви той.

Моторин от “По-щастливото движение” каза, че просто се надява обществото да погледне сериозно на предложената поправка и може би да промени очакванията си. “Щастието не е игра. Хората го бъркат с нещо, което е излишно, а то не е такова. Ние имаме нужда от качествено здравеопазване, което ни липсва. Имаме нужда от качествено образование, което ни липсва”, заяви той. “Става въпрос за създаване на условия, в които хората да се стремят към щастие, но с обучение, със знание, което да ни подготви да бъдем по-напредничаво общество в бъдеще”, заяви Моторин.

По БТА
Етикет:

 


Коментарите под статиите са спрени от юни 2015 г. във връзка с решение на Европейския съд, според което собственикът на сайта носи съдебна отговорност за написано от читатели. E-vestnik.bg е обект на съдебни претенции и влиза в съдебни разходи по повод свои публикации, и няма възможност да модерира и читателски форум и да носи отговорност за него. Сайтът разчита и на дарения от читатели, за да се запази като място за мнения извън контролираните медии.
 1. 1) SK
  “Щастието не е игра. Хората го бъркат с нещо, което е излишно, а то не е такова. Ние имаме нужда от качествено здравеопазване, което ни липсва. Имаме нужда от качествено образование, което ни липсва”, заяви той. “Става въпрос за създаване на условия, в които хората да се стремят към щастие, но с обучение, със знание, което да ни подготви да бъдем по-напредничаво общество в бъдеще”, заяви Моторин.
  С други думи, имате нужда от социализъм, но не американозападноевропейски тип, който потопи света в нещастие.
 2. 2) щастлив европеец
  Не,имат нужда просто да бъдат оставени да бъдат щастливи,а ти няма как да го разбереш,бленувайки по най-тъжния и измъчващ хората строй в историята.
 3. 3) US
  Абсолютно си прав номер 2! До като щастието в Американската държава се разбира, като свобода, лична отговорност и държавната администрация далече от теб, то това в Бразилия заради комунистическата си посока на развитие се разбира и проповядва, като пълната ти зависимост от нея и ти без нея не може да си щастлив и си едно нищо - Какво тук значи някаква си личност! Същия проблем в момента може да се наблюдава в БГ при циганите! Той си мисли, че след, като се е родил държавата трябва да се грижи за него за всичко и всеки му е длъжен или виновен ...още

 4. 4) До #2
  Ами не мислиш ли че ще е по-добре да дойдат в България, ако искат да са щастливи. Нас и руснаците са ни оставили да си бъдем щастливи и европейците, май само американците останаха да ни помагат с базите.
 5. 5) щастлив европеец
  Не,не мисля! В България преобладават предимно нещастни хора в резултат на зловещия комунистически строй,който нанесе такива поражения,които и Османското иго не е успяло. Трябва да се сменят няколко поколения за да избледнее манталитета,завещан от "другарите".
 6. 6) До щастливеца
  Не си ти щастлив европеец, ами си пишман европеец.


 Начало | България | Свят | Мнения & Co | Интервю | Писмо от | Здраве, Наука & Тех | ИStoRии | Малък коментар | Арт & Шоу | Спорт | Виното | Фотогалерия | Видео | Връзка с нас


  

ЗА АВТОРСКИТЕ ПРАВА В САЙТА | ЗА ВРЪЗКА С НАС | ЗА РЕКЛАМА

направен 2007-2018® с мерак design and develop by www.ljube.com 2007 w.ljube.com