www.e-vestnik.bg
Фийд за коментари Фийд за публикации
четвъртък, 24 май 2018
БългарияСвятМения и коментариЗдраве и наукаАрт и шоу

Ленин - недосегаемата мумия

5 Февруари 2011

 

Франс прес

Мумията на Ленин. Снимка: от тв екрана

Близо век след смъртта на Ленин балсамираното му тяло продължава да почива непокътнато в мавзолея на Червения площад, включително в Русия на Дмитрий Медведев. Единственото, което младите поколения знаят за бащата на болшевишката революция, е неговото име. Въпросът за погребването на Ленин възниква периодично в Русия след рухването на съветския строй през 1991 г., главно по повод годишнините от смъртта му, настъпила на 21 януари 1924 г.

За някои Ленин остава славният вожд на Октомврийската революция от 1917 г., за други той е човекът, организирал терора и съветските трудово-възпитателни лагери ГУЛАГ, а трети демонстрират безразличие към личността му. Призиви за погребване на Ленин, чиято мумия, по официални данни, всяка година идват да видят десетки хиляди посетители, се дочуха дори от управляващата партия “Единна Русия”. “Не виждам никаква причина да не бъде погребан”, заяви за АФП депутатът от “Единна Русия” Владимир Медински и напомни, че такава е била волята на семейството на Ленин.

Оглавяваната от Владимир Путин политическа формация създаде специален интернет сайт - www.goodbyelenin.ru - намигване към германската комедия от 2003 г. за края на комунизма “Good Bye, Lenin”. Около две трети от хората, запитани дали са съгласни Ленин да бъде погребан, са отговорили утвърдително. Тази тенденция бе потвърдена от допитване на независимия център “Левада” с представителна извадка от 1600 участници. Мнозинството от анкетираните (56 процента) одобряват погребването на водача на революцията, а едва 31 на сто от запитаните искат той да остане в мавзолея. Висш представител на Кремъл обори тези допитвания, като заяви на 21 януари, че Русия не възнамерява засега да посяга на Ленин.

При бившия руски президент Борис Елцин, който през 1993 г. отмени почетната гвардия на мавзолея на Ленин, вече бе планирано основателят на Съветския съюз да бъде погребан, но нито един руски държавник не посмя досега да вземе това решение. Колебанията около погребването са предмет “на вечни дебати, които допринасят за консолидиране на некомунистическия електорат”, отбелязва експертът от московския център “Карнеги” Андрей Рябов. Комунистическата партия събра 11,57 процента от гласовете на последните парламентарни избори през 2007 г., а кандидатът им Генадий Зюганов - 17,72 на сто вота на президентските избори през 2008 г.

За повечето млади хора Ленин е личност, която не ги вълнува, отбелязва центърът за проучване на общественото мнение ВЦИОМ. Някои казват дори, че името не им говори нищо. “За да се освободим от всички съветски символи” ще трябва не само тленните останки на Ленин да се извадят от мавзолея, но да се махне и гробът в подножието на Кремълската стена на съветския диктатор Йосиф Сталин, починал през 1953 г., казва 82-годишната бивша съветска дисидентка Людмила Алексеева.

Именно по предложение на Сталин тялото на Ленин е мумифицирано и поставено в мавзолея от тъмночервен камък, чиято сегашна версия е завършена през 1930 г. Днес той е отворен за безплатни посещения за широката публика само четири дни седмично от 10 до 13 часа - “оптимален режим” за поддържане на постоянна температура за съхраняване на тленните останки, посочва Федералната служба за охрана, която отговаря за обекта. Информация колко струва поддържането на мавзолея обаче не се дава.

Белег на времената: от разпадането на СССР лабораторията към Националния институт за благоуханни и лечебни растения, която се грижи за мумията, не се финансира от държавата, а от комунистически организации.

По БТА
Етикет: ,

 


Коментарите под статиите са спрени от юни 2015 г. във връзка с решение на Европейския съд, според което собственикът на сайта носи съдебна отговорност за написано от читатели. E-vestnik.bg е обект на съдебни претенции и влиза в съдебни разходи по повод свои публикации, и няма възможност да модерира и читателски форум и да носи отговорност за него. Сайтът разчита и на дарения от читатели, за да се запази като място за мнения извън контролираните медии.
 1. 1) чичата
  дисидентите се ония изключителни хора, които имат различен от другите 99,9999% от тълпата, начин на мислене, основаващ се на някаква своя си вътрешна лична причина, загуба или цел, която ги изключва от класациите, но се потребява от прагматични политици в обяснението на съвсем други явления/ така националноосвободителната мисия на христос, целяща отхвърлянето на римското владичество в юдея, веднага след смъртта му е подета от педераса павел и насочена в метафората за обожествяване и въздействие над масовото съзнание далеч зад пределите на палестинския регион
 2. 2) Ironic90
  От мумията са останали реални 10% т.е. другите 90% са изтляли..Затова поддържането на това нещо е тотална безсмислица. Смешното е че преди хилядолетия не са имали научни институти, нито такава техника а техните мумии са далеч по трайни..Такива са фактите
 3. 3) Iconic80
  Ироник90, да му бяхя направили восъчна фигура и да я бяхя турили в мавзолея, а мумията да погребат. Едва ли и най-големите естети биха възразили.
 4. 4) SK
  При бившия руски президент Борис Елцин, който през 1993 г. отмени почетната гвардия на мавзолея на Ленин, вече бе планирано основателят на Съветския съюз да бъде погребан,
  Борис Йелцин планираше да погребе и Русия, но не му се отдаде. Дали защото не изтрезняваше?
 5. 5) ГОШО
  ---------- ,абе вестникати с нещо по сериозно неможе ли да се занимава ? Това с Ленин е уникално кавото и щете да си го приказвате ,на друго място има ли такова нещо няма е тогава каво А дали мумията е на Ленин или Сталин или Никсън или Рейтън какво заначение има важен в случая е факта Караул няма просто това е музеен експонат и за ваше сведение има доста любопитни да го видят Админ: Запознайте се с условията на форума
 6. 6) Норд
  мн добре би стоял в София мавзолей с мумията на Кобурга, на фона на фотоси на изсечените гори...Определено ще е по атрактивна мумия от оная на Герги.
 7. 7) Станимир
  Да сложат и Бойко до него след времем
 8. 8) Норд
  трябва да се направи един мавзолей на "заслужилите крадци на България"...
 9. 9) чибурашка
  Здравейте, големи сте умници всички тука, няма индианци - само вождове и шамани, евала.
 10. 10) лимонче
  Здрасти чибурашка. Имаш ли настроение за чат?
 11. 11) jarboe
  http://www.youtube.com/watch?v=nI6rAazuQVU
 12. 12) свако
  Аз, свако за разлика от вас съм посещавал гробницата на Тутанкамон ленин. Пролетта на 1995г. беше. Нямаше навалица и имах възможноста да се наслаждавам на мумията спокойно. Честно да ви кажа останах разо4арован. Хубавото беше, 4е не трябваше да се бъркам за "вход". А съм 4увал, 4е 60-70-те години е било голяма търпана. Чакали са с 4асове за да видят трупа на най-масовия убиец или по-то4но на това което е останало от него след като десетки години е служил за храна на разни паразити и бактерии.Даже има и виц по този слу4ай. Става въпрос за годините когато на "красная плош4адь" ...още

 13. 13) некои съображения
  И какво си правил в Масква ако не е тайна? Или и там си бил като в Минск, където си видял кучета и клошари? Т.е. полет на сън..:)
 14. 14) Норд
  ей свако ам тука на курсове ходил ли си!!!Гледам че станало мода европутите да ходят на орди да са ограмотяват-http://www.sem40.ru/index.php?newsid=214897 във връзка с правата и свободите
 15. 15) peregrinator-su
  Все някой и някога ще се реши да изнесе завинаги Ленин от мавзолея и тогава ще настъпят велики промени в живота на българина и руснака.А до тогва палете свещи.
 16. 16) свако
  Винаги когато стане въпрос за Рассия "добри" "норд-овци" и "вра4ани" събрани в една дружинка с пенсионирани боцмани Coloneli Чи4ови, изпадат в ов4е умиление пред най-страшните си поробители след османлиите. Няма народ владян от Руската империя, който да не е пожелал да ги натири заради фалша и нещастието, което съпътства тяхното упраявление. Къде е Православната църква в Рассия? Защо си затваря о4ите пред едно такова варварско действие, като балсамирането на едно 4овешко същество и излагането му на показ като 4у4ело. И поп4ето дедо николай най главното в Пловдив дето го гласят да замести полкивник максим, специализирало в Масква от 1994 до ...още

 17. 17) Абе сврако,
  откъде ги знаеш всичките тези работи, а? Ти май за българското ФБР работиш или то за тебе. Та чак и Ленин са те пратили да видиш.
 18. 18) врачанин
  свРако, наближава 9 ч. Време е за втори път днес да се надупваш към Кааба в Мека и да започваш. И стига посега през нощИте към клавиатурата....като умрел за цвЕкьие.
 19. 19) лимонче
  Момчета, оставете го. Постингите на свако издават голямо страдание и тежка екзистенциална неудовлетвореност, съчетани с параноидна симптоматика. Игнор му е майката.
 20. 20) чичата
  една от спецификите на българския политически характер е близостта му със "самурайския"/ японецът е култивиран във всеки един момент да е лоялен и толерантен към господаря си, независимо, че посяга на чучелото му, когато нещата се качат над козирката/ интересното на форумите ни е именно тази постдисидентска нагласа на лумпеняците, да са опозиция на личното си поведение, да са дисиденти днес, на онова за което са дефилирали в стройни редици, и с ясен глас славели, заклеймявайки сегашното, това ги прави тренирани да бъдат и днес най-гръмогласни, но в никакъв случай днешни дисиденти, в надеждата им да бъдат поканени на бляскавата ...още

 21. 21) Норд
  свако глей ся, ай да не бъркаме понятията Расия и руската нация.Ко ша каиш по въпроса?Щот ся за всеки що годе интелигентен човек е ясно кой направи октомврийската революция и от какъв произход е "вожда" и...http://smi2.ru/zashibis/c498281/ глей твойте "перестройчици" как пипат в Расията.Ко ша каиш, и там и тук и у Францията все на кючек и манафлък лъха.Къде е свако европейската цивилизация и европейската култура!!!Може би в Австралия.Пич ти и събратята ти ще върнете Европа в средновековеието но тоя път ще се развее знамето на Пророка.Защото с кючек и манафлък не се стига далеко.
 22. 22) Добри
  Срако, та ти си бил ренегат!? Ходил си на поклонение в Москва и то през 95-та когато комунизма вече не съществуваше а и СССР го нямаше. Е бре, Срако, то бива-бива слагачество ама чак пък толкова? Питай бе човек, в Москва ибрикчиите не се ценят, трябваше към азиатските републики да свърнеш. Или и там си ходил? В последно време при Срако се наблюдава тенденция да поства в безопасни за него часове. Истински рицар на шпаклата и мистрията!
 23. 23) Стоянова
  Наистина,Чича,това е и моето обяснение за "дисидентство".То се основава най-вече на потребността хората да следват нечий пример,някакъв идеал,а не само себе си.Естествено,социалните инженери много добре експлоатират тези нужди.Като си помисля ,че и Жельо Желев,и кой ли не беше обявен в Бг за дисидент,че даже и бедния Едвин-свят да ти се завие!
 24. 24) Стоянова
  Спомням си какъв потес беше,когато и аз,като пионерче,трябвяше да се поклоня на др.Димитров.Баба ми беше починала наскоро,споменът беше пресен,и аз най-геройски щях да се издрайфам пред светиня му.Затова и ми беше спестена тази среща от трети вид.Още съм благодарна.
 25. 25) чичата
  100, дисидент е примерно, анатолий шарански, комуто мосад плащаше по сметка на натан шарански в яфа, и след като си приключи дисидентството, се прибра при кайметата/ но да си дисидент 22 години след събитията, или да се откраднал велосипед и да се имаш за политически затворник и жертва на политически произвол е виц/ дори солженицин се прибра в русия и забрани да го наричат дисидент, когато прозря заблудата си в младостта(питай съкъто-форумният ни солженицин)
 26. 26) Стоянова
  Ха-ха,това за СК е също много намясто;колкото до дисидентството-според мен единствените истински такива са само тези ръбати типове от рода на Селинджър,които се затварят в себе си и отказват да се обясняват.Селинджър го уважавам най-вече затова,че не продаде "Спасителят в ръжта" на Холивуд,не превърна своето младежко алтер-его в хамбургер.
 27. 27) ZoSo
  азиатщина
 28. 28) до ZoSo
  Бях готов да се хвана на бас, че четеш. Да видим сега дали ще ми отговориш. Пз4е http://www.youtube.com/watch?v=JVFLFQ1b95A
 29. 29) SoZo
  don`t be shy


 Начало | България | Свят | Мнения & Co | Интервю | Писмо от | Здраве, Наука & Тех | ИStoRии | Малък коментар | Арт & Шоу | Спорт | Виното | Фотогалерия | Видео | Връзка с нас


  

ЗА АВТОРСКИТЕ ПРАВА В САЙТА | ЗА ВРЪЗКА С НАС | ЗА РЕКЛАМА

направен 2007-2018® с мерак design and develop by www.ljube.com 2007 w.ljube.com