www.e-vestnik.bg
Фийд за коментари Фийд за публикации
вторник, 19 юни 2018
БългарияСвятМения и коментариЗдраве и наукаАрт и шоу

Прав ли беше Джордж Буш?

6 Февруари 2011

 

Антиглобалисти
Антиглобалисти пишат лозунги против Буш преди официалното посещение на американския президент в София. Снимка: Валентина Петрова

По калпавите правила на американската политика, демократи и републиканци забравиха различията си, докато президентът Барак Обама се опитваше през изминалата седмица да се ориентира в египетската главоблъсканица. Правителството се справя много добре със ситуацията, каза председателят на Камарата на представителите, републиканецът Джон Бейнър. И наистина, защо да повеждаме нови битки, след като е толкова забавно да се ровим из старите.

Щом стана ясно, че в Египет се случва нещо важно, нямаше как Америка да не поднови спора за политиката на Джордж Буш в Ирак. И докато египтяните заливаха улиците, застъпниците на Буш изливаха “кофи с мастило”, за да изтъкнат, че новият силен глад на арабите за демокрация потвърждава “дневния ред на свободата”, отстояван от бившия президент в Близкия изток. Та нали Буш свали Саддам Хюсеин, много по-страховит диктатор от Хосни Мубарак? Та нали той направи всичко възможно, за да накара авторитарните съюзници на Америка да поемат по пътя на демокрацията?

Джордж Буш наистина бе много по-ревностен радетел за демокрация от Обама. През 2005 г. неговият държавен секретар Кондълиза Райс произнесе впечатляваща реч в Кайро, в която каза, че след като в продължение на 60 години Съединените щати са полагали усилия за стабилност в Близкия изток за сметка на демокрацията, и след като не са постигнали нито едното от двете, Америка занапред ще подкрепя стремежите на всички хора към демокрация. Удържайки на думата си, правителството на Буш натискаше, хокаше, подкупваше и изнудваше съюзниците си, за да ги накара да се демократизират.

Американците наложиха на Египет да произведе по-честни избори през 2005 г., а през 2006 г. убедиха смаяния Израел да позволи на Хамас да се състезава в палестинските избори в окупираните територии. Дори саудитците склониха на нещо като местни избори (с участието само на мъже). Всичко това се опираше на конкретна теория: неоконсервативният възглед, наложил се след 11 септември, че основният корен на тероризма е липсата на демокрация в арабския свят. “Оцеляването на демокрацията в нашата страна все повече зависи от извоюването на свобода в други страни”, изтъкваше Джордж Буш.

Защо се връщаме към този епизод от историята сега? Защото с надигането на народната мощ в целия арабски свят изведнъж стана ясно, че не са били чак толкова умни експертите, които се надсмиваха над мнението на Буш, че арабите искат и са готови за демокрация по западен модел. Стана ясно също, че простичкото и привидно твърде оптимистично убеждение на Буш, че арабите желаят, заслужават и са способни на демокрация, всъщност се оказва проява на мъдрост. Следвайки това свое убеждение, той беше готов, поне до известна степен, да притиска и обърква отдавнашните американски съюзници, чието автократично поведение у дома Америка в продължение на десетилетия бе прощавала или подминавала в името на “реалната политика”.

Сравнете неговия подход с този на Барак Обама, който влезе в Белия дом, горящ от желание да подаде ръка на враговете на Америка и да подобри отношенията с Исляма. И прояви такова старание, че се въздържа да подкрепи Зелената революция в Иран, която бе смазана от режима. А за подобряването на отношенията с Исляма Обама реши, че не е излишна известна колебливост. “Америка не претендира, че знае какво е най-добро за другите”, каза той в прочутата си реч в Кайро.

Тази нерешителност беше сериозна грешка, изтъкват сега неоконсерваторите. Тя развърза ръцете на диктаторите и постави Америка на грешната страна на барикадите по площад “Тахрир”. Според Елиът Ейбрамс, който бе висш съветник на Буш, неоснователното вторачване на Обама в мирните усилия за Палестина отклони вниманието му от милионите хора, страдащи под ботуша на арабските диктатори.

Означава ли това, че Буш е реабилитиран? Не бързайте толкова. Да, онези, които се подиграваха на убеждението му, че арабите са гладни за демокрация, бяха опровергани; той заслужава възхищение, че настояваше за реформи и пришпорваше автократите към плурализъм. Но нека преценим нещата реалистично. Същественото, което направи Буш в арабския свят, не бе да поиска избори тук или там, нито отслабване на хватката на режимите. Той изпрати армия, за да завладее Ирак. И събитията в Тунис или Египет ни най-малко не го оневиняват за това пагубно решение.

Войната се изля като отрова върху всичко, което Америка изрече или извърши впоследствие. В Ирак сега има крехка демокрация, но се броят на пръсти арабите, а и малцина са европейците, които са убедени, че Буш е нахлул в Ирак в името на демокрацията. Освен това мнозина смятат, че несъществуващите оръжия за масово унищожение са били само претекст.

Шест години след инвазията в Ирак, през 2009 г. в Кайро Надер Фергани - учен и реформатор, продължаваше да кипи от негодувание. “Американците са монголите на 21 век, а сега Барак Обама се опитва да залее с глазура тази гнусна торта”, казва той. Както и да възприемат посланието за свободата, повечето араби мразят до дъното на душата си вестоносеца.

Моля, бъдете свободни, но продължавайте да ни обичате

Дори да оставим настрана Ирак, “дневният ред” на свободата, отстояван от Буш, има своите недъзи. Най-големият е, че президентът Буш искаше арабска демокрация на ниска цена. С други думи искаше арабските лидери да дадат власт на народите си, но едновременно с това да защитават стратегическите интереси на Америка.

Така той сам наложи ограничения над натиска, който оказваше над дългогодишните добри автократични режими. И тъй като тези режими бяха наясно, те решиха, че за да си запазят комфорта, трябва само да изчакат той да излезе от Белия дом. Нещо повече, към края на своето управление самият Буш се уплаши. Изборните победи на Хамас в палестинските територии и на Хизбула в Ливан му поднесоха предвидимия, но нежелан извод, че арабите, дарени със свобода, могат да използват изборните урни, за да издигнат на власт най-непримиримите врагове на Америка.

Сега, когато старият ред в Египет рухва, Обама е изправен пред същата перспектива. Какво ще стане, ако новият ред тласне най-голямата арабска страна в търпеливите ръце на враждебното “Мюсюлманско братство”? Този страх кара да замлъкнат дори някои неоконсерватори. Подобни въпроси ще продължат да тормозят Америка, докато тя се стреми да бъде и свръхсила, и борец за демокрация и самоопределение. Ясен отговор на тази загадка не успяха да дадат нито Буш, нито Обама, нито който и да било президент.

По БТА
Етикет: , , ,

 


Коментарите под статиите са спрени от юни 2015 г. във връзка с решение на Европейския съд, според което собственикът на сайта носи съдебна отговорност за написано от читатели. E-vestnik.bg е обект на съдебни претенции и влиза в съдебни разходи по повод свои публикации, и няма възможност да модерира и читателски форум и да носи отговорност за него. Сайтът разчита и на дарения от читатели, за да се запази като място за мнения извън контролираните медии.
 1. 1) Норд
  Политиката на Обама и политиката на Буш.Тва е кат политиката на Станишев и политиката на Боко.Разлика има да, Обама е негър а Боко каратист.Обама с обещания, Боко тоже...Красота.Администрацията на Буш стана администрацияна на Обама и администрацията на Станишев стана администрация на Боко /с малки изключения/...Равносметката -Сащ са все по мразени по света а българите все повече презират и мразят "елитчето" си.И всички и ние и хамериканците ставаме все по бедни и по недоволни.
 2. 2) Добри
  Защото с надигането на народната мощ в целия арабски свят изведнъж стана ясно, че не са били чак толкова умни експертите, които се надсмиваха над мнението на Буш, че арабите искат и са готови за демокрация по западен модел.
  Нещо много познато ми звучи това твърдение. И в бившия соц народната мощ се издигна като вълна, а когато вълната спадна истината лъсна. "Народните" водачи получаваха инструкции от американските посолства, а народната мощ издигнала се като цунами се оказа нужна само за да бъдат сменени управляващите. Арабите и след сто години няма да приемат западната демокрация, колко поколения от тях живеят
  ...още

 3. 3) Семов
  Виждам тук двама презрени комунистически негодници - "Норд" и "Добри" са изсрали мнението си в  -----------  e-vestnik. И двамата, както и ---------- e-vestnik са от явните превърженици на азиатските тирани, ориенталските деспоти, ислямските душмани и руските диктатори. Това което искат, е средновековие. Не са сами. Това е целта на мюсюлманите, комунистите, социалистите, левите, анархистите и другите адски изчадия, които изобилстват по света и особено в тъмната и обладана от злото България. Е, действайте. Вашият духовен баща - който и да е той - Мохамед, Сталин, Мао или Сатаната, ще ви възнагради. Редактирано от Админ. Запознайте се с условията на форума
 4. 4) Атанасов
  Г-н Семов, всички те трябваше отдавна да бъдат интернирани в Бусманци, но сегашното правителство оставя съмнение дали изобщо е дясно.
 5. 5) свако
  Америка няма нужда от любовта на арабите. Америка има нужда от нефта им, за себе си и за съюзниците си. Америка не го изка без пари. Плаща и единственото което се иска от арабите е да го продават на пазарни цени, които се определят на борсите в зависимост от търсенето. Взаимната изгода изклю4ва шантажа и затварянето на Суецкия канал. Големите военни конфликти в Близкия изток вдигат цените на енергоресурсите и тормозят световната икономика. Това застрашава благополу4ието на тези, които със своя ум и труд са създали вси4ки ония блага от които се ползват и арабите.
 6. 6) Добри
  Ех Семов, Семов, колко прав е бил народния мъдрец когато е възкликнал - глупостта не ходи по гората а по хората! Нито аз, нито Норда сме привърженици на комунистическата идея. Което не значи че приемаме черното за бяло само защото на някого така му изнася. А на теб пък хората със собственно мнение не са ти удобни, говориш за дяволски изчадия, а дявола също като тебе само собственото мнение счита за правилно. Досове сте. Толкоз.
 7. 7) Норд
  eй Семов, ходи си пий хапчетата против запек
 8. 8) свако
  Добре не си във форма Забравил си да наре4еш г-н Семов "ибрик4ия". А колкото до "комунисти4еската идея" тя с Nord-a ви е в кръвта. Стягай 4емоданите и уреждай "севрний" в Беларус, това "елдорадо" на новата посткамунисти4еск ко4ина.
 9. 9) Добри
  Срако, кого и как да го нарека решавам, аз. Не бой се, твойто не се губи, бил си и си оставаш ибрикчия, което си е твое никой не може да ти го отнеме! Срако ти патриот ли си?
 10. 10) шопът
  Трябва,ах как трябва всеки сайт за политически коментари да се наблюдава от психиатри и психоаналитици.Така бързо и навреме биха помогнали на такива като Семов.
 11. 11) Прав ли беше Джордж Буш? | Мега Новини
  [...] подигра на Андреа в новата си песен! You can leave a response, or trackback from your ownsite. [...]
 12. 12) чичата
  шопе, ти откри америка, сине/ ние с хамалина седмично обработваме по 7-8 откаченяци, кога н александровската, кога в курило или на 4-ти км., а по-заможните ходят при него в германия/ и ще знаеш от авторите по-добри хонорари падат
 13. 13) свако
  Добре добър ибрик4ия, ако патриот озна4ава нещо подобно на тебе , не съм. Следващият път когато се озовеш в Беларусь помоли "батька" да ходатайства пред тьош4ата да те остави там за да висиш на тяхното соционално осигуряване. От тебе европеец не става. Мужик си.
 14. 14) Добри
  Срако, питам те просто от любопитство.Във форума има хора с медицинско образование, тъй като от теб и зелев чеп не става, можеше да ги помолиш да ти направят трепанация на черепа. И тогава о, чудо! Вместо мозък, вътре има бълвоч! Каква сензация, каква революция в медицината! Като медицинско чудо ще те показват на всякакви симпозиуми, конгреси, срещу заплащане разбира се. Но ще се разминеш със славата и парите, твоята представа за патриотизим не надхвърля професионалните ти представи за ибрикчийството. А можеш да прославиш Родината, и щеше да са знае "че и ний сме дали нещо на света"! Още не е ...още

 15. 15) свако
  чича що се не е...ш
 16. 16) SK
  “Америка не претендира, че знае какво е най-добро за другите”, каза той в прочутата си реч в Кайро.
  Напротив знае много добре. Но също така знае, че това което е най-добро за другите, е най-лошо за самата нея.
 17. 17) SK
  Буш Ирак със черепи и кости той покри На двойника диктаторски дори огледа всичките зъби. Във гърлото му чак бръкна По-силно да го унижи*. Но като Риган също се спъна, Ирак не спира мръстната война. А „терористите” сега, Кат гъби никнат по света. Не стига всичкото това, Та неговият пръв помощник Я също нещо оплеска. Застрелял някакъв балък, Когото взял бил за сърна. А пък тълпата мирна и добра, Започна нещо да буботи: Не сме съставени изцяло От програмирани идиоти. *Когато хванаха (както някои предполагат) двойника на Садам, действително показваха как му оглеждат зъбите и му бъркаха в гърлото.
 18. 18) До е-вестник
  Защо не прочетете #3. Той не обижда просто един или двама човека, а всички читатели на този вестник и самия вестник и то много отвратително и конкретно. Ако той беше толкова умен, да излезе с аргумент, а не да хвърля кал и да обижда.
 19. 19) Eмигрант
  Само за Г-н Семов, Не обръщайте внимание на  ----------------------- Това е един приятелски съвет! Редактирано от Админ
 20. 20) Добри
  Само за емигранта. Ами ти си бил по-залюхан и от Семов! Той определено получава халюцинации, а ти пък какво видя? Обърни се към Хамалина, ще те уреди в психо-клиниката, като наш човек. Това е един приятелски съвет.
 21. 21) Норд
  Добри, безсилието срещу опонента породено от липса на факти и аргументи води до липса на психическо равновесие.При загубата на равновесие започват лични обиди, а на по късен етап и заплахи...
 22. 22) шопът
  Някои люде могат само силно да мразят и....мразят.И до къде стигнахме с тая омраза?Плюем се по сайтовете или в компания,ръмжим с кръвясали погледи един срещу друг...А забравихме,че други ни ограбиха и ограбват,и не аз Сульо от провинцията,и не ти Пульо от София сме главните виновници.Но вместо като сърби,гърци,французи,германци да излезем на мегдана и да заявим несъгласието си с този живот,на който ни обрекоха, се мразим взаимно. Тъжно,много,много тъжно!
 23. 23) Добри
  Еее Шопе, така е по-лесно, ако се огледаш значи трябва да се изправиш по някакъв начин срещу проблема. Във всички случаи за това се искат здрави гащи. Но на някои хора оголените им задни части са индулгенция за безпроблемно живуркане. И когато някой наруши вегетацията им, следва това което така добре е описано от Норда.


 Начало | България | Свят | Мнения & Co | Интервю | Писмо от | Здраве, Наука & Тех | ИStoRии | Малък коментар | Арт & Шоу | Спорт | Виното | Фотогалерия | Видео | Връзка с нас


  

ЗА АВТОРСКИТЕ ПРАВА В САЙТА | ЗА ВРЪЗКА С НАС | ЗА РЕКЛАМА

направен 2007-2018® с мерак design and develop by www.ljube.com 2007 w.ljube.com