Саудитска арабия – кралят го няма, надвисват протести

Ройтерс

Саудитският крал Абдула. Снимка: официален сайт

Саудитският крал Абдула има достатъчно пари от петрола, за да избегне този тип бурни социални протести, до които стигнаха бедните в Египет и Тунис, но остаряващият монарх трябва да извърши реформи, ако иска да продължи да потиска недоволството, казват анализатори и дипломати.

Макар че най-големият износител на нефт има заделени над 400 милиарда петродолара, за да се справи с болките на хората, Саудитска Арабия трябва да се захване с решаването на проблеми като трудовата заетост и жилищния въпрос, с желанието на интернет поколението гласът му да се чува.

Докато жителите на Саудитска Арабия се бяха залепили за телевизорите, за да гледат падането на Хосни Мубарак в Египет или на Зин ал Абидин бен Али в Тунис, Абдула прекара последните три месеца, възстановявайки се в чужбина, а плановете за реформи замряха.

В тази строго контролирана страна с 19-милионно население, където политическата опозиция няма традиция, хората постепенно започнаха да се оплакват в „Туитър“ от корупцията. Миналата седмица ислямисти създадоха опозиционна политическа партия – нещо, което е табу в кралството.

Във втория по големина град Джеда се надигна същинска ярост, след като наводнения причиниха смъртта на десет души и отприщи необичайни са страната протести. В десетки вестникарски уводни статии се задаваше въпросът защо властите не са били по-добре подготвени и защо е такова състоянието на инфраструктурата.

„Мисля, че сега хората очакват правителството да се заеме сериозно с проблемите им“, каза политическият анализатор Халед ал Дахил, давайки за пример безработицата, липсата на жилища, зависимостта от чуждестранните работници и корупцията.

Кралят го няма, а изборите са отложени

Откакто дойде на власт през 2005 г., Абдула не направи почти нищо, за да промени политическата система на абсолютната монархия и съвсем малко, за да промени общоприетите правила за поведение, налагащи едни от най-строгите в света ограничения.

Дори тясно фокусирани реформи като отварянето на технически университети и започването на програми за професионална квалификация на учители и съдии бяха посрещнати скептично от част от могъщите консервативни и клерикални среди.

Реформите замряха, защото по здравословни причини кралят, който е на около 87 години, и брат му Султан, който ще го наследи, през последните две години през повечето време са извън страната.

„Изглежда, в момента напредъкът в правенето на политика във всички области е много бавен“, каза Джейн Кининмънт от „Икономист интелиджънс юнит. „В система, в която решенията обикновено се взимат отгоре и се спускат надолу, отсъствието на тези лидери наистина бави процеса.“

През 2005 г., преди Абдула да встъпи в длъжност, в Саудитска Арабия бяха произведени местни избори. Тогава се смяташе, че те са стъпка към промяна на политическата структура. Но през 2009 година следващите избори, в които жените се надяваха да могат да участват, бяха отменени, както се твърди, заради съпротивата на консерваторите.

Тепърва предстои да бъде обявено кога ще има парламентарни избори. Рияд се опитва да увери съюзниците си, че правителството работи нормално, докато Абдула се възстановява в Мароко след операция на дискова херния в Ню Йорк.

„Няколко правителствени проекти бяха замразени. Реформите, които изискват правомощията на краля, изглежда временно са прекратени“, каза базиран в Саудитска Арабия анализатор, който пожела да остане анонимен. „Мисля, че Абдула трябва да се завърне колкото може по-скоро.“

Анализаторите очакваха, че Абдула че направи промени в кабинета си, за да вкара малко свежа кръв, но мандатът на правителството изтече преди повече от седмица и не последва съобщение за нов кабинет. Което навежда на мисълта, че министрите – някои от които са на власт от 30 години или повече – засега ще останат.

Много от саудитците очакват крал Абдула да одобри отдавна очаквания закон за ипотеките, който трябва да осигури достъпни жилища. Законът трябва да бъде одобрен от краля, а недостигът от жилища е свързан и с деликатния въпрос, че повечето от земята е собственост на кралското семейство.

„Законът за ипотеките ще вдъхне надежда на един милион домакинства, които имат нужда от помощ, за да се сдобият със собствен дом“, каза Дениъл Броби, главен специалист в британската инвестиционна компания Силк инвест, чиито книжа се търгуват на саудитската борса.

Образованието е една от областите, в които започнаха някакви реформи, но системата все по-трудно подготвя учените, инженерите, икономистите и юристите, от които страната има нужда.

На преден план пред дългосрочните реформи излиза въпрос, на който няма отговор: наследяването на властта в страна, която от близо 60 години е управлявана от едно поколение крале, всичките синове на основателя на държавата крал Абдул Азиз.

Когато Абдула замина за чужбина, Султан, който е малко по-млад от него, се завърна в страната, за да управлява, докато кралят го няма. Ако и двамата не са в състояние да упражняват властта, очаква се, че друг от братята – вътрешният министър принц Найеф, ще седне на трона. Смята се, че Найеф е консервативно настроен и подозрително се отнася към реформите.

Някой ден на трона ще се възкачи представител на по-младо поколение. Кралят създаде семеен съвет, който да регулира наследяването, но не обясни как и кога ще започне да работи този орган. Междувременно по-младите саудитци все по-нетърпеливо очакват промени.

„Никой няма да призове за промяна (на режима), но ще има хора, които призовават за политически реформи“, каза видният саудитски журналист Джамал Хашоги. „Хората имат искания, чувстват се безсилни.“

По БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.