Лудогорието – бъдещият етнически модел?

Есма Риза показа какво е съпоставителна народопсихология

При турците няма нито един виц за тъщата, за сметка на тези за свекървата, отбелязва Есма Риза в „Българи, турци и цигани в Лудогорието. Житейски нагласи в етническото многообразие” (изд. „Изток-Запад”). Но анекдотите са последната й грижа. Народопсихологията и футболът си приличат по това, че всички ги разбират.

Ала книги като тази излизат веднъж поне на 10 години, първо. Второ, Риза показва какво е науката съпоставителна народопсихология – като реплика на есеистичните упражнения на всеки що-годе грамотен. И трето, нищо чудно точно Лудогорието да се окаже бъдещият етнически модел на Отечеството, поне според прогнозите на демографите. Ценността на книгата е, че рисува сегашната картина през погледа на сегашния млад лудогорец, не ретроспекции и разсъждения по спомени. А може да се окаже и поглед към бъдещето.

Риза съобщава състояния, за които сякаш не са необходими чак пространни анкетни проучвания. Тук има обаче и изненади. Примерно по-близките нагласи към труда между българи и цигани, в противовес на турските. Или категоричната настройка тъкмо у циганите да останат в родния край, тези чергари, пак в противовес на българи и турци, които виждат себе си другаде, на по-добро място.

Съдържателно: тя изследва нагласите към труда, към богатството и властта, към предметно-битовия свят, към свое и чуждо, към другия човек, към общностите, към роден край. Така или иначе, дори и добре известното получава, в комбинация с изненадите респектиращо интелигентна интрепретация. Това не са общи приказки, това е наука, на всичкото отгоре изразена без какъвто и да било наукообразен жаргон.

Откъде у това момиче толкова култура и талант? Книгата е версия на дипломната й работа по психология. Какво ще стане с Есма? Тя просто няма полагащото й се развитие на българска територия. Онзи казва: Сега ще давам пари за археология, от религиозния туризъм падат пари! Виждалият наука казва: Той не се чува какво говори! Онзи може да не се чува, постът му позволява. Тръпката е, че няма кой да го чуе.

От Книжен Ъгъл

Арт & Шоу
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.