Ердоган напада наред европейски лидери

Турският премиер Реджеп Тайип Ердоган. Снимка: Кафесаясет

Турският премиер Реджеп Тайип Ердоган за пореден път обтегна отношенията между Анкара и Берлин непосредствено преди срещата си в понеделник с германския канцлер Ангела Меркел. Той обвини германското общество в „ксенофобия“, а правителството на страната – в „дискриминация“, предаде EUobserver. Думите на Ердоган по адрес на Германия бяха предшествани от враждебен сблъсък с френския президент Никола Саркози.

Ердоган се срещна през уикенда с етнически турци в Дюселдорф. Наблюдаваме ксенофобия в определени европейски страни, особено в Германия, каза той. „Ислямофобията е престъпление срещу човечеството, точно както и антисемитизмът“, заяви Ердоган. Той призова германските политици да не насърчават страха от чужденците. В същото време Еродган призова етническите турци в Германия, наброяващи 2.5 млн. души, да се опитат да се интегрират.

„Аз искам всички да учат немски и да получат до най-добрата степен на образование, която могат…Аз искам турците да бъдат представени на всички равнища в Германия, в администрацията, в политиката, в гражданското общество“, добави той, цитиран от ДПА. Ердоган призова канцлера Ангела Меркел да заеме нова позиция по отношение на еврочленството на Турция, тъй като страната му била често дискриминирана при преговорите. До момента Меркел е заявявала, че работи за „привилегировано партньорство“ на ЕС с Турция, но заедно с Франция се е противопоставяла на пълноправното членство на страната.

Според Ердоган канцлерът Меркел блокира преговорите за присъединяване по „изцяло политически причини“, а отлагането било тактика, за да останат избирателите доволни. „Никога преди не са били поставяни такива политически пречки пред страна – кандидат за член на ЕС“, твърди турският премиер. Освен това Ердоган се обяви и против асимилацията на турски емигранти в Германия. Според него политиката турските емигранти да говорят немски като свой майчин език и да се откажат от турската си култура е нарушение на международното право.

Същевременно отново пред „Райнише пост“ председателят на парламентарната група на управляващия Християндемократически съюз в Бундестага Фолкер Каудер заяви, че не желае да вижда каквото и да е продължение на преговорите за еврочленство с Турция, докато страната не гарантира пълна религиозна свобода.

По БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.