www.e-vestnik.bg
Фийд за коментари Фийд за публикации
петък, 22 юни 2018
БългарияСвятМения и коментариЗдраве и наукаАрт и шоу

Турски уроци за новия Египет

8 Март 2011

 

Ройтерс

Турският президент Абдулах Гюл (вляво) и турският премиер Реджеп Тайип Ердоган. Снимка: Кафесиясет

Турският президент Абдуллах Гюл седеше пред повече от двадесет млади мъже и жени от авангарда на демократичната революция в Египет, когато получи съобщение от сина си, който учи в САЩ. Гюл сподели пред очарованата публика в мраморното фоайе на турското посолство в Кайро край река Нил, че съобщението гласи: “Публикуват в Туитър това, което казваш”.

Гюл даваше разумни съвети на всички - от генералите, контролиращи прехода на Египет към конституционна демокрация, до потенциални президенти и лидери на всички основни политически движения, наред с интелектуалци, писатели и някои от младежите, които протестираха на площад “Тахрир”. Гюл бе първият държавен глава, посетил Египет, след като президентът Хосни Мубарак подаде оставка на 11 февруари, и това, което той имаше да каже, получи отзвук в тази страна, чиито президенти са идвали от редовете на армията, откакто организацията “Свободни офицери”, ръководена от Гамал Абдел Насър свали монархията през 1952 г.

Турция също бе строго контролирана от армията, особено след преврата от 1960 г., последван от екзекуция на трима министри, включително на премиера.
Като гледаше по телевизията демонстрациите в Кайро в четвъртък, Гюл си спомни за своята политическа активност през студентските години и за това как военният преврат през 1980 г. бе съсипал първите седмици от брака му. “Моят меден месец премина във военен затвор”, си спомни Гюл, което предизвика смях в залата.

Партията на справедливостта и развитието, към която Гюл принадлежеше преди да поеме президентския пост, дойде на власт след изборите през 2002 г., когато избирателите изоставиха традиционните светски партии, засегнати дълбоко от корупция и лошо икономическо ръководство. Партията даде тласък на реформи, които намалиха влиянието на бдителната армия. Много хора в Египет се опасяват, че армията, която пое контрола след падането от власт на Мубарак, може да прояви нежелание напълно да се оттегли от властта си, когато се произведат избори.

В разговор с журналисти в самолета на връщане към Истанбул Гюл каза, че египтяните, с които се е срещнал, са изразили възхищение от постиженията на Партията на справедливостта и развитието. Гюл посочи, че те са му казали следното: “Турция е модел за нас. Вие сте мюсюлмани, вие сте демократични, вие сте светски, вашата икономика се развива, следователно това е моделът за нас”.

Изборите в Турция се разглеждат в широка степен като честни и Партията на справедливостта и развитието е на път да спечели трети управленски мандат след изборите на 12 юни. Критиците в самата Турция обаче поставят под въпрос демократичната идентичност на Партията на справедливостта и развитието. Те сочат задържането на журналисти в рамките на разрастващото се разследване на предполагаем заговор за преврат, подкрепен от армията, като доказателство за нетолерантността на правителството.

Точно както някои египтяни виждат опасност от победа в изборите на “Мюсюлманското братство” и създаване на теократично управление, така и някои турци виждат опасност в придобиването на твърде много власт от Партията на справедливостта и развитието и я подозират в следване на скрита програма за въвеждане на шериата в Турция.

И Гюл, и премиерът Реджеп Тайип Ердоган излязоха от редиците на забранените ислямистки движения в края на 90-те години, за да създадат Партията на справедливостта и развитието. Партията защитава мюсюлманските ценности, но обещава лоялност към светските принципи на републиката, основана от Мустафа Кемал Ататюрк през 1923 г.

Гюл бе посрещнат на летището в Кайро от външен министър във временното правителство, чийто кабинет току що бе подал оставка. Веднага след това Гюл се отправи за разговори с генерал Мохамед Хюсеин Тантауи и с останалите членове Висшия военен съвет в Египет. Сътрудник на Гюл каза, че Тантауи е приключил тричасовата среща с думите: “Турският опит е най-близък до нас. Това е пример, от който ние наистина можем да се възползваме”.

Гюл си е тръгнал от срещата с убеждението, че генералите имат намерение да отведат Египет към избори колкото се може по-скоро и да го предадат на цивилна власт. Наред с позоваването на реформите, които Турция е предприела, Гюл посочи, че е подчертал важността от здраво икономическо ръководство, отправяйки предупреждение по-специално срещу популистки мерки като увеличаване на заплатите на държавните служители, които биха могли да доведат до инфлация.

На среща с лидерите и младите членове на “Мюсюлманското братство” - най-голямото опозиционно движение в Египет, Гюл е забелязал признаци за това, че те са се присъединили към основната политическа линия, оставяйки зад себе си догмите. “Аз ги намерих много логични”, каза Гюл. “Не мисля, че има скрити програми”.
На въпрос дали свободата може да насърчи военните, Гюл отговори: “Казах, не се страхувайте за това. Демокрацията моделира всички радикални движения. Аз искрено вярвам в това”.

Той заяви, че революцията е върнала на египетския народ неговото достойнство. “Мюсюлманското братство”, либералите и всички други групи имат общи стремежи. “Всички те казват: свободен, демократичен Египет е достатъчен за нас”. Гюл е казал на генералите и на всички, с които се е срещнал в Египет, че успехът на прехода зависи от това дали резултатът удовлетворява младото поколение, което сложи край на 30-годишното авторитарно управление на Мубарак.

По БТА
Етикет: , ,

 


Коментарите под статиите са спрени от юни 2015 г. във връзка с решение на Европейския съд, според което собственикът на сайта носи съдебна отговорност за написано от читатели. E-vestnik.bg е обект на съдебни претенции и влиза в съдебни разходи по повод свои публикации, и няма възможност да модерира и читателски форум и да носи отговорност за него. Сайтът разчита и на дарения от читатели, за да се запази като място за мнения извън контролираните медии.
  1. 1) чичата
    северна африка, вкл.мароко са отомански вилаети/ светите места също, заедно с онуй което в средновековието се казваше сирия, т.е.дамаск и багдат/ шансът на високата порта е джоинт венчър с някой велики сили за да се сервира кадаифа
  2. 2) мислител
    Ами тия велики сили са Амерника, на която Турция днес отново върши много работа, тъй като турската олигархия от последния преврат насам формира турски неолиберализъм по американски образец, с ислямистко покривало обаче. Та, каквото е нужно за мощната турска олигархия, това ще става в идеологията и политиката на тая страна, която затова иска да си направи нова османска империя, затова и работи и за американско-британските интереси днес, нищо нова под слънцето.


 Начало | България | Свят | Мнения & Co | Интервю | Писмо от | Здраве, Наука & Тех | ИStoRии | Малък коментар | Арт & Шоу | Спорт | Виното | Фотогалерия | Видео | Връзка с нас


  

ЗА АВТОРСКИТЕ ПРАВА В САЙТА | ЗА ВРЪЗКА С НАС | ЗА РЕКЛАМА

направен 2007-2018® с мерак design and develop by www.ljube.com 2007 w.ljube.com