www.e-vestnik.bg
Фийд за коментари Фийд за публикации
четвъртък, 21 юни 2018
БългарияСвятМения и коментариЗдраве и наукаАрт и шоу

Григор Стоичков: Живков каза - крадете, купувайте, да развием техниката

10 Март 2011

 

Тия с парите от задграничните дружества са се отчитали на Луканов и Дойнов, казва бившият вицепремиер отпреди 1989 г.

Григор Стоичков. Снимка: в. “Новинар”

Григор Стоичков е 85-годишен, бивш вицепремиер по време на последното правителство при комунизма. Роден е в с. Горна Малина, Софийско. Като ученик става член на РМС. На 18-годишна възраст влиза в затвора по ЗЗД за укриване на нелегалната печатница на вестник „Работническо дело“. След 9 септември 1944 г. завършва Висшата школа на КПСС (1957). Бил е народен представител в периода от 15 март 1962 до 3 април 1990 г. Бил е и министър на строителството, и на транспорта, член на ЦК на БКП и кандидат-член на Политбюро.

Стоичков е един от малкото комунистически функционери, лежали в затвора след 10 ноември. Беше осъден на 2 години в началото на 90-те години заради това, че заедно с проф. Любомир Шиндеров не са взели мерки за информиране и опазване на населението за радиационното замърсяване от Чернобил в края на април 1986 г. Стоичков преживява инфаркт през 1995 и е освободен предсрочно през април 1996 г. Сега живее във вилата си в столичния квартал Бояна. Интервюто на журналиста Крум Благов е взето за вестник “Ретро”, който излиза само на хартия, и е предоставено от вестника и автора специално на e-vestnik.

- Г-н Стоичков, от две десетилетия циркулират слухове, че някои доверени на тоталитарния режим хора са получили куфарчета с пари след 10 ноември. Вярно ли е това?

- Не знам. Не съм участник. Чувал съм от други да говорят, че това е факт. Но колко куфарчета и на кого са дадени не знам. Даже мислех да съдя една ваша колежка. Публикува едно интервю със Стоян Михайлов и в него каза: „Пред мен Стоян Михайлов и Григор Стоичков потвърдиха, че куфарчета са давани.” Аз никога не съм потвърждавал. Тя ми се обади по телефона и й казах: ”Обърнете се към Румен Сербезов и Васил Коларов.”

- Защо пък към тях?

- Слуховете са, че Румен Сербезов е бил един от играчите при раздаването. Каквото правеше Андрей, го провеждаше чрез него. Преди това Сербезов беше отстранен от Живков и Андрей го възстанови. Някой ми каза, че и Коларов също е бил в течение на тази работа.

- Васил Коларов не беше ли шеф на БНБ?

- През 1990 г. беше в ЦК.

- Значи куфарчета не е имало?

- Веднъж говорих с един, даже не знам как се казва. Срещнах го случайно на „Позитано” 20, заприказвахме се и той ми каза: „Така и така, другарю Стоичков, аз съм от тези хора, които са взели пари. Казаха ми: „Прави фирма, но след това ще помагаш.” Били дадени пари на много хора, а само десет души се отчитали във Висшия партиен съвет. Той бил един от тях. Ама като отишъл там да внесе някаква сума, нямало кой да го оправи. Само това ми е известно.

- Възможно ли е да са раздадени 1-2 милиарда долара, както се говори?

- Не. Според мен това са били пари от ЦК на БКП, а не от бюджета. Пък и държавата нямаше толкова.

- А външнотърговските дружества? Преди 10 ноември те не са ли били създавани с цел икономическо осигуряване?

- Да, определено. Но тия пари не са раздадени, а стана така, че не се върнаха в България. Бях свидетел какво се случи. Живков беше в Япония по времето на Брежнев. За втори път отиваше там. Вижда какво се прави в капиталистическите страни в областта на техническия прогрес, вижда, че изоставаме. На връщане иска среща с Брежнев. Ще ви кажа какво чух лично от Живков в тесен кръг. „Както винаги Брежнев ме прие, разцелувахме се и аз започнах да му разказвам колко са напреднали в Япония, като си служех с отделни примери. Той ме слуша доста време, поставяше ми въпроси, накрая стана, тупна ме по гърба и каза: „Тодоре, там, където трябва, не изоставаме.” Имал е пред вид военната област. „Край. Да отидем да пием по една водка и да обядваме.” Живков завърши: „Не можем повече да разчитаме на Съветския съюз. Да вземем да активизираме нашето разузнаване. Да създадем дружества, различни форми за търсене на нови технологии. Дайте на наши хора пари да направят фирми в чужбина, за да вкараме научно-техническия прогрес. Крадете, купувайте, въпросът е да развием техниката.”

Григор Стоичков в дома си в Бояна. Снимка: в. “Новинар”

- Кой присъстваше на тоя разговор?

- Мисля, че Луканов, Дойнов и Стоян Марков, но основният играч беше Андрей. Казаха на Живков, че ще трябват пари. Не помня колко, ама примерно 50 милиона. След това веднъж Георги Атанасов спомена, че са дадени още 100 милиона. За да се харчат държавни пари, трябваше да се разпореди председателят на Министерския съвет. Затова той трябва да знае.

- Чакайте, тук има някакво противоречие. Георги Атанасов става премиер през 1986 г., а Брежнев умира през 1982-а.

- Е, на онзи разговор може да е бил и Гриша Филипов. Но Атанасов не може да не знае, защото после стана министър-председател, а първи заместник му беше Стоян Марков.

- Значи в задграничните дружества са вложени 150 милиона. Лева или долара?

- Не мога да кажа. Сигурно долара. Тогава се разшири разузнавателното управление.

Григор Стоичков пред входа на дома си. Снимка: в. “Новинар”

Тия хора, на които дадоха парите, ги взеха като свои. През 1990 г. новият министър на вътрешните работи ген. Атанас Семерджиев закри научно-техническото разузнаване и тези фирми. Проявих интерес какво става. Попитах: „Направи ли се инвентаризация на външнотърговските дружества?” „Не знам, Гриша. Нямаше време.” Моето тълкувание е, че Семерджиев под давлението на Андрей Луканов е дал заповед да се закрият дружествата, без да се прави инвентаризация. Тия хора, у които останаха парите, са се отчитали или пред Андрей, или пред Огнян Дойнов. Може и пред Стоян Марков, но вероятността е по-малка. Откъде Дойнов имаше пари да купува имоти в чужбина? Помоему от тия, които останаха зад граница.

- Огнян Дойнов е работил при Робърт Максуел. Освен това беше в конфликт с Андрей Луканов след 10 ноември. Не беше ли загубил влиянието си?

- Те се скараха, ама после се споразумяха. Бях вече следствен, ама още ходех в старото Народно събрание (б. р. - става дума за началото на 1990 г.). Веднъж критикуваха Дойнов. Той беше вече отзован от Норвегия (б. р. - Дойнов е освободен от Политбюро декември 1988 г., и изпратен посланик в Норвегия, но остава член на ЦК и народен представител), стана и каза: „Не искам да занимавам депутатите, тук е описано всичко за Андрей.” Даде една папка на председателя на парламента Станко Тодоров и си седна. И отново го върнаха посланик. Попитах Станко: „Нали Огнян беше отзован?” Той ми каза: „Договориха се нещо с Андрей.” Ама какво – не знам.

————————————
Стоян Михайлов: Не знам какви пари са давали лукановци

Стоян Михайлов. Снимка: в. “Новинар”

Въпросът за куфарчетата периодично се повдига в БСП, последния път от Татяна Дончева. Двамата главни заподозрени обаче – Огнян Дойнов и Андрей Луканов, вече не са между живите. Стоян Михайлов, бивш секретар на ЦК, е отстранен от Живков от ръководството на партията. Но след свалянето на Живков, за кратко Стоян Михайлов става вицепремиер на Георги Атанасов. Той обаче отрича да знае нещо по въпроса. Ето какво каза:

„Трябва да имате предвид, че аз бях напълно изолиран от управлението след 10 ноември. Критичното ми отношение към живковизма по съществени въпроси предизвика гонението срещу мен преди това и снемането ми от ръководни длъжности. Същата критичност проявих и към новото ръководство, в което възлова роля играеше Андрей Луканов. Аз не можех да се съглася с опита му да се снеме отговорността от членовете на Политбюро за пороците и престъпленията на живковизма, както и със съзнателно поетия курс към реставрация на капитализма у нас. Ето защо бях изолиран и вън от процеса на управлението… Поради всичко това не бих могъл да отговоря на въпросите за раздаването на пари от Лукановци.”

Специално за e-vestnik от в. “Ретро
Етикет: , , ,

 


Коментарите под статиите са спрени от юни 2015 г. във връзка с решение на Европейския съд, според което собственикът на сайта носи съдебна отговорност за написано от читатели. E-vestnik.bg е обект на съдебни претенции и влиза в съдебни разходи по повод свои публикации, и няма възможност да модерира и читателски форум и да носи отговорност за него. Сайтът разчита и на дарения от читатели, за да се запази като място за мнения извън контролираните медии.
 1. 1) Пит
  да бе,да!
 2. 2) асен христофоров
  Странно е сериозен човек като Стоичков да дава интервю точно на този журналист!?
 3. 3) Христофор Асенов
  Странно е сериозен журналист като Крум Благов да взима интервю от точно този комедиант от кликата та Живков.
 4. 4) хр.ас.хр.ас.
  странно е някой да нарича кръглия идиот г.стоичков сериозен човек
 5. 5) асен христофоров
  Странно е колко кръгли тъпчовци, които разбират само от мастур... се изказват за хора, до чието ниво да достигнат се нуждаят от космическа ракета. Този феномен често се забелязва в България - някакво неистребимо чувство за егалитаризъм с несменяни от месец долни гащи. Или седерастия.
 6. 6) Михалето
  Странна работа,никой нищо не знае,а парите ги няма. То да са един ,два лева,майната им да кажеш,ама това са си доста пари. Сега какво излиза? Тези дето вече ги няма на белия свят-те знаят къде са парите! Просто приказка за наивници!Голяма амнезия е обхванала живите комунисти съратници на Живков и Луканов.Просто, който таковал....таковал! Ние с гайдите сме си пак такива.
 7. 7) Фори Скръндзата
  И странно,колко правоъгълни умници се появяват винаги,цвилейки от умиление по комунисти-крадци и престъпници.
 8. 8) Старец
  Не съм чувал на някой да му е трябвала космическа ракета, за да достигне до нивото на лъжец, крадец или убиец.
 9. 9) Христова
  Дъртите комунисти уж нищо не знаят, пък то даже някакъв непознат му казал на Гришата, че влачил... Добре, че се сети за Тошовото напътствие:"Крадете, купувайте, въпросът е да развием техниката." Развиха я, развиха...Я го гледай какво се е изтипосал с кучето пред вилата като лорд, другият пък и той нищо не знае, едва ли не е бил низвергнат... Бедна Българиьо!
 10. 10) асен христофоров
  Общи приказки не ми приказвайте, моля! Както виждам не от вас взимат интервюто, макар че сте тоооооолкова "велики", а от Стоичков. Но се чудя защо дава интервю на незначителен журналист!
 11. 11) ZoSo
  The past is not dead. It is not even past
 12. 12) хаха
  Христофооров говори глупости. Стоичков беше за посмешище по времето на Живков. Подиграваха го какъв некадърник е направен министър и вицепремиер, само защото е верен на Тато. И в неговата област - строителство и транспорт - беше най-големият батак в държавата. А глупостите за автора на интервюто - Крум Благов е от най-сериозните журналисти. Така че не спорете с мозък като тоя Христофоров, безсмислено е.
 13. 13) крадеее
  Политическия ни елит и сега си краде!
 14. 14) кажете
  Христофоров,от семейство Стоичкови ли сте ?
 15. 15) Kalin - USA
  Защо сте премахнали бутона за кирилицата ? В американските бибилиотеки компутрите са без кирилица.
 16. 16) Георги Андреев
  samsiev.no-ip.org/culture/chitanka/text/2795.html
 17. 17) SoZo
  The President's mouth is a whore When there's murder the audience roars There's no room left here for the strong And everything human's necessarily wrong
 18. 18) swans
  http://www.youtube.com/watch?v=TkjlrWK2Sqw
 19. 19) peregrinator-ru
  От старите мастодонти остана само другаря Лилов.И той бе заточен накрая по татово време,кабинетче му спретнаха в аонсу,но все нещо требва да знае за куфарите.Да го питат и да каже ,ако иска.Може да се изрази нежно и поетично,защото е и стихоплетец.
 20. 20) свако
  Тази необразована пасмина, БКП-БСП беше поставена на власт от красната армия с условието да им служи вярно и те ве4е 65 години напълно оправдават доверието. Докато затъпелият от години и водка Брежнев и правешкият цървул са се опитвали по най-сакатия на4ин да спасяват развития социализъм, КГБ и филиалът и у нас ДС са изграждали схеми за това как под формата на смяна на "диктатурата на пролетариата" с "демокрация" да приджобят държавната собственост. Далаверата и далавераджиите заслужават да им се свали шапка. Те са обществено и прокуроско известни но никой няма куража да ги обле4е в раирани дрешки. Бедата е ...още

 21. 21) zx
  ТОВА НЕ Е ЗА ХВАЛБА БЕ ДЪР ПЕДАЛ
 22. 22) Сем
  След появата на Горбачов, в България става ясно, че комунизма си отива. Естествено тези които имаха контрол върху капитала на страната, трябва да са най-големите простаци да оставят парите и богатствата на страната на тези боклуци, които искренно мислеха, че капитализма е по-добър за народа от комунизма. -Нека тези - казваха те - които искат капитализъм, да останат на дъното, та да видят, че са грешили.
 23. 23) метатрон
  "....И каква полза дори да спечелиш целия свят , ако загубиш безсмъртната си душа... "...?????Смешно ли ви се струва? Скоро ще стане страшно...
 24. 24) Румен Славейков Сербезов
  Давам консултации за гепене на кинти безболезнено и ненаказано на три езика / японски,английски и любимия ми руски/.На български само ,ако е хасковско наречие.Търсете ме в болница Токуда на 2 етаж,ако ме няма почакайте ме до метрополията съм на ул Любянка.Ще се върна скоро.Спасибо
 25. 25) свако
  В материала бегло се споменава Стоян Марков.Въпросният е оглавявал Комитета за наука и техни4ески прогрес и според писателя Димитър Златков заедно със своя шофьор Спас Русев е клю4ова фигура в далаверата с външно търговските дружества. Интерсно е да се отбележи, 4е братът на финансовият министър М. Вел4ев, в правителството на Симо Сакса, Георги Вел4ев е женен за дъщерята на Стоян Марков и е горд притежател на 14 хотела по 4ерноморието с близо 5000 легла. А на 18 април 2003г. при опит да бъде убит контрабандиста Иван Тодоров-Доктора, в багажника на взривеният мерцедес 4енгетата намират куфар4е с документи в които е ...още

 26. 26) До Свако
  Това, Свако, с мерцедеса на Доктора, беше активно мероприятие за наивници като теб. И има ефект, ченгетата добре знаят какво е нивото в България. Мерцедеса на Доктора беше взривен точно пред редакцията на ?24 часа" и още 3 вестника. И точно там трябваше да гръмне и да извадят от багажника тези снимки. За да махне Симеон Милен Велчрев. Историята я разду мутрата Борисов, тогава главен секретар на МВР. И Като Симеон не махна Велчев, Борисов си подаде оставката обиден. Ама мутрите го убидиха да остане, за да се извърши угодното на тях прочистване в мутренските среди. И се гърмяха както ...още

 27. 27) Допълнение
  А "писателят" Димитър Златков е коментатор на вестниците "Уикенд" и "Шок". А Спас Русев си е такират, и кво? Припечелил от помощите, заминал на Запад, а там се научил да тарикатства на борсата. И има повече пари отколкото тия някогашни задгранични дружества взети заедно нямат. А брата на Велчев няма 14 хотела, а е шеф и дребен акционер в чужд фонд, който има хотели.
 28. 28) чичата
  26, поздравления , имаш ли си ник
 29. 29) свако
  Няма отговор. Ни вопъл ни стон. Въпросът е зададен неправилно. Питай го какво му е партизанското име. Той от никове не разбира.
 30. 30) свако
  Ето един 4удесен материал на Милен Радев. Горещо Ви го препоръ4вам. http://www.svobodata.com/page.php?pid=5147&rid=29
 31. 31) хахахах
  Свако ти не си у ред. Милен Радев му хлопа дъската, ако не знаеш. Много си зле, пич.
 32. 32) свако
  хаховец, ако в България имаше пове4ко луди като Милен Радев, то тази страна щеше да бъде едно дале4 по приятно място за живеене.


 Начало | България | Свят | Мнения & Co | Интервю | Писмо от | Здраве, Наука & Тех | ИStoRии | Малък коментар | Арт & Шоу | Спорт | Виното | Фотогалерия | Видео | Връзка с нас


  

ЗА АВТОРСКИТЕ ПРАВА В САЙТА | ЗА ВРЪЗКА С НАС | ЗА РЕКЛАМА

направен 2007-2018® с мерак design and develop by www.ljube.com 2007 w.ljube.com