www.e-vestnik.bg
Фийд за коментари Фийд за публикации
четвъртък, 24 май 2018
БългарияСвятМения и коментариЗдраве и наукаАрт и шоу

Стоп на АЕЦ “Белене” от Европа. Закопаните милиони са нищо пред опасността

 

15 Март 2011

 

Проектът за строителството на АЕЦ “Белене” в България трябва да бъде преразгледан, заяви европейският комисар за енергетиката Гюнтер Йотингер. И специално подчерта геоложката опасност, за която трябва да се направят нови проучвания (виж повече тук).

Репортаж на немска телевизия от онзи ден от гр. Белене показа, че местните не се страхуват след случката в Япония и се надяват централата да се строи, защото ще им даде работа (виж тук).

А в Германия се уплашиха. Канцлерката Меркел, която е привърженик на ядрената енергия, нареди веднага да спрат 7 ядрени централи, строени преди 1980 г. и да започнат проверки по тях. Както е известно в Германия имаше програма за закриването на всички АЕЦ, която се изпълняваше последователно. Но заради руската енергийна зависимост, програмата беше отменена и беше планирано удължаване на живота на различни АЕЦ. След новините от Япония, обаче, Германия замрази планираното продължаване на живота на ядрените си централи.

Защо става така, че народ като българския не се плаши от природни и ядрени катастрофи, а германският се плаши? Защото германците са по-прости? Защото са по-северен народ? Но не. В Италия – южна нация, сродна на нашата - по същия начин след катастрофата в Чернобил след референдум затвориха 5 АЕЦ и спряха строежа на шеста. И там като в Германия Берлускони натисна да ги пуснат отново. Но след сегашната случка не се знае дали повечето европейски страни няма да забранят въобще ядрената енергетика. Както по конституция я е забранила Австрия.

Сега може да се окаже, че България трябва да плаща на Русия неустойки. Да се прости със закопаните към 300 млн. евро в Белене (плюс още 1 млрд. за построеното на площадката при комунизма).

Но тези щети са нищо пред милиардите загуби, ако в Белене или Козлодуй стане авария. Поне от пръв поглед се вижда, че Белене е в по-опасен сеизмичен район от Козлодуй.

Както и да е. Споровете са излишни. Слава Богу, ЕС ще вземе решение, а не местните политици или ядрено лоби.

Както ЕС взе решение да закрие всички реактори първо поколение (каквито бяха блокове 1-4 в “Козлодуй”) и така намали риска за неразумните българи.
Етикет: , , , ,

 


Коментарите под статиите са спрени от юни 2015 г. във връзка с решение на Европейския съд, според което собственикът на сайта носи съдебна отговорност за написано от читатели. E-vestnik.bg е обект на съдебни претенции и влиза в съдебни разходи по повод свои публикации, и няма възможност да модерира и читателски форум и да носи отговорност за него. Сайтът разчита и на дарения от читатели, за да се запази като място за мнения извън контролираните медии.

Страници: « 1 [2]

  1. 51) cobalt
    А какво правим с изразходваното свежо гориво? В твоето мазе или в мазето на норди? Защото като ги сложиш и тези разходи плюс фонд за покриване на последствията от евентуални аварии, ще излезе, че слънчевите батерии са доста по-евтини. Ядрената енергия просто не е алтернатива. Съжалявам, но това е факт.
  2. 52) От Свищов
    Много точна статия. Само се притесняваме да не би Боко да се изцепи и да вземе да подпише споразумение с руснаците в края на март.Не че това не е поправимо, но доста се усложняват нещата. Ако наистина го направи ще стане ясно кой ще се запомни в историята като поредния национален предател.
  3. 53) Белене
    ей вие от Свищов сте големи наглеци , сума ти народ работите на ръководни постове в Белене , а все ритате срещу нея ..Как не се постави въпроса за вашата Свилоза , която редовно трови не само града ви , а и всичко в радиус поне 30 километра.То бива наглост ....ама като вашата няма

Страници: « 1 [2]


 Начало | България | Свят | Мнения & Co | Интервю | Писмо от | Здраве, Наука & Тех | ИStoRии | Малък коментар | Арт & Шоу | Спорт | Виното | Фотогалерия | Видео | Връзка с нас


  

ЗА АВТОРСКИТЕ ПРАВА В САЙТА | ЗА ВРЪЗКА С НАС | ЗА РЕКЛАМА

направен 2007-2018® с мерак design and develop by www.ljube.com 2007 w.ljube.com