Многохиляден гняв залива Европа и България

Протест в София срещу високите цени на горивата. Снимка: от тв екрана

Между 200 и 400 хиляди недоволни британци се стекоха в събота в столицата Лондон, за да се противопоствят на съкращенията на бюджетните разходи, предприети от правителството с марш за алтернатива. Това бе най-голямата протестна акция във Великобритания през последните 8 години, след голямата демонстрация срещу войната в Ирак през 2003 г.

„Ние сме тук, за да изпратим на управляващите послание, че сме силни и единни“, заяви председателят на съвета на профсъюзите Брендън Барбър. Коалиционното правителство на консерватори и либералдемократи се опита да прокара програма за намаляване на държавния дълг и на практика да елиминира бюджетния дефицит от около 10% от БВП до 2015 г., за да запази кредитния рейтинг ААА на Великобритания.

Според  хората обаче мерките са твърде радикални, прилагат се твърде бързо и причиняват страдания на милиони британци в момент, в който безработицата е на най-високото си ниво от 1994 г. Демонстрантите изразиха недоволството си и от нарастващата безработица, увеличаващите се данъци и пенсионната реформа.

Над сто души бяха задържани след мирния протест, който бе помрачен от действията на анархистични групи, атакували луксозни магазини и банки в центъра на Лондон. Въпреки че събитията напомниха за бурните декемврийски протести на студентите, полицията подчерта, че вандалите нямат нищо общо с организацията на синдикатите. Анализатори отчетоха, че социалното недоволство във Великобритания не спира да набира скорост и показва все по-ясно неспособността на управляващите да контролират ситуацията.

Същевременно повече от 200 000 души излязоха на улиците на големите германски градове в знак на протест срещу използването на атомните електроцентрали в страната след ядрената катастрофа в Япония заради аварията в АЕЦ „Фукушима-1“. В Берлин в акцията под лозунга „Фукушима предупреждава: да спрем всички АЕЦ!“ в демонстрацията се включиха над 100 000 души. В Хамбург в „безядреното шествие“ участваха 40 000, в Мюнхен – 25 000, в Кьолн – 40 000 демонстранти. В навечерието на регионалните избори в ключови за управляващите консерватори градове маршът се възприе като предупредителен сигнал срещу канцлера Ангела Меркел, както и срещу водената от нея ядрена политика.

Меркел разпали недоволството на избирателите с рязка промяна в курса си. След аварията в японската АЕЦ канцлерът разпореди временно спиране на седем от най-старите реактори в страната и преразглеждане на мерките за сигурност. Пет месеца по-рано управляващото мнозинство гласува удължаване на живота на германските атомни електроцентрали с около 12 години въпреки недоволството на общественото мнение.

За сряда в САЩ са насрочени поредните митинги срещу съкращенията на бюджета. На 24 март в Ню Йорк се проведе многохиляден митинг, организиран от профсъюзите, студенти и обществени дейци. Мерките на кмета Майкъл Блумбърг и губернатора Андрю Куомо предвиждат съкращения от порядъка на $600 млн., за да се овладее растящия дефицит. Протестиращите в Ню Йорк поискаха: „Пари за работа и образование, а не за войни и окупация“.

Участниците се събраха пред кметството на града, преди да преминат по „Уолстрийт“. Американските профсъюзи са изправени пред нечувано ограничаване на правото на колективно трудово договаряне, съкращаване на разходите в бюджетната сфера и застрашаване свободата на сдружаване. Кулминацията на масовите протести по този повод, които започнаха в Уисконсин, се очаква на 4 април, за когато е планирана мобилизация на работещите в САЩ.

У нас в събота БСП събра хиляди членове и симпатизанти на пл. „Ал. Батенберг“ на национален протест под мотото „Червен картон на управляващите“. Издигнати бяха червени знамена и лозунги: „Стоп на мутрите и мафията от ГЕРБ“, „Стига лобистки закони и продажни министри“, „Не на монополите и растящите цени“, „ГЕРБ ни гарантира фалита на общественото здравеопазване“, „Не на бедността“, „Искаме сигурност и справедливост“, „Днес едно, а утре друго. Вече никой не ви вярва без друго“.

Във Варна стотици шофьори с автомобили и мотоциклети блокираха автомагистрала „Хемус“ в двете посоки на изхода от града. Движението беше преустановено за повече от час. Протестиращите искаха цени до 2 лева за литър бензин и дизелово гориво. Протести срещу високите цени на горивата се организираха във всички по-големи градове на страната.

В неделя дълга няколко километра колона протестиращи срещу високите цени на горивата премина пред Народното събрание. Те блокираха за кратко част от булевард „Цар Освободител“ в района от булевард „Васил Левски“ до Орлов мост и бул. „Царградско шосе“. Голяма част от недоволните бяха млади хора, велосипедисти, младежи с мотопеди и майки с детски колички. Според организаторите около 4000 коли са се включили в протеста.

По БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.