www.e-vestnik.bg
Фийд за коментари Фийд за публикации
сряда, 25 април 2018
БългарияСвятМения и коментариЗдраве и наукаАрт и шоу

Бойкот на “Лукойл” – до там водят тарикатлъците. Бойко не е прост, а нагъл

 

29 Март 2011

 

В интернет се разпространяват призиви “Не зареждай в “Лукойл” и “Бойкот на “Лукойл!”. Във “Фейсбук” има бързонарастваща група “Не зареждам в “Лукойл”, откъдето е илюстрацията). Призивите да се бойкотират бензиностанциите на “Лукойл” имат всички основания и със сигурност едно солидарно отношение на шофьорите може да нанесе загуби на монополиста.

Правителството удари мощно рамо на “Лукойл”, така че да притисне другите на пазара. И Борисов представи това като грижа за задържане на цените на горивата. Всъщност е обратното – това е подкрепа за “Лукойл” да печели повече. Защо?

Правителството подписа странен меморандум за замразяване на цените с “Лукойл”. Странен, защото се замразяват цените на дребно, а не на едро, и то само в бензиностанциите на “Лукойл”. А “Лукойл” държи 25% от пазара за продажба на горива на дребно и 70% от пазара за продажба на горива на едро. И поради това, само 4 дни след като подписа меморандума, “Лукойл” вдигна цените на едро.

Така всички останали бензиностанции, които купуват бензин от “Лукойл”, са принудени да плащат по-скъпо и същевременно да не вдигат много цените на дребно, за да се конкурират със замразените цени на “Лукойл”. Конкурентни фирми, които продават горива, нарекоха това нелоялна конкуренция с подкрепа на правителството.

Вторият бонус, който правителството бутна на Валентин Златев, е решението да не се слага биогориво в състава на дизела до края на годината. При постоянно поевтиняващото биогориво и растящите цени на минералните горива такава мярка е безсмислена. Но всъщност не е. Тя позволява на Златев да пълни още повече гушата – точно 4% повече, колкото беше процентът на биогоривото в дизела.

Това ли беше причината икономическият министър Трайков да бъде отстранен от преговорите с “Лукойл”? Меморандума го договориха и подписаха Дянков и Борисов. Тяхна е и отговорността. Борисов е подкрепил “стария си приятел от 20 години” Валентин Златев.

Самият Златев се държи като губернатор на България. Наруга арогантно икономическия министър, който основателно попита защо като акцизът е най-нисък в България от цяла Европа, при това за дизела е по-нисък, отколкото за бензина, а дизела струва у нас повече, отколкото в други страни. В писмо до медиите Златев се подигра с Трайков, а премиерът Борисов, вместо да си защити министъра, защити “Лукойл”.

Някой да не е разбрал, че Борисов подпомага “Лукойл”?

Тези заслужават бойкот, наистина.
Етикет: , , , ,

 


Коментарите под статиите са спрени от юни 2015 г. във връзка с решение на Европейския съд, според което собственикът на сайта носи съдебна отговорност за написано от читатели. E-vestnik.bg е обект на съдебни претенции и влиза в съдебни разходи по повод свои публикации, и няма възможност да модерира и читателски форум и да носи отговорност за него. Сайтът разчита и на дарения от читатели, за да се запази като място за мнения извън контролираните медии.

Страници: « 1 [2]

  1. 51) Норд
    Трябва нова акция със стикери -"Аз не зареждам от Лукойл"...Така и тия дет не ползват нет да схванат че въпреки тоталната цензура и медиен контрол в нашта държава става нещо.Може и мода да стане.Тва е войната на обикновенните потребители срещу мафията и монополите.И без да съм лош пророк мога да предположа че в даден момент ще се стигне до стикер "Не плащам данъци на мафията, след като не съм я избирал да ме дои".Тва е по хамерикански.Глобална съпротива срещу глобалната олигархия понеже нашите са марионетки на други големи рибки отвъд океана.
  2. 52) ГОШО
    Норде , ще ме прощаваш ама аз зареждам само от Лукойл пред вратата са ми Не това разбирасе причината , просто в тия детински проести не виждам смисъл Виж да се каже няма /е и да се изпълнява / да си карам колата и няма да се возя на МПС, дето позва въглеводородно гориво ;ДА. Но това, неща тия, а ония, еми твоая си работа ,кеф ти Лукойл ,кеф ти Шел, кеф ти ОМВ, кеф ги краден от БДЖ

Страници: « 1 [2]


 Начало | България | Свят | Мнения & Co | Интервю | Писмо от | Здраве, Наука & Тех | ИStoRии | Малък коментар | Арт & Шоу | Спорт | Виното | Фотогалерия | Видео | Връзка с нас


  

ЗА АВТОРСКИТЕ ПРАВА В САЙТА | ЗА ВРЪЗКА С НАС | ЗА РЕКЛАМА

направен 2007-2018® с мерак design and develop by www.ljube.com 2007 w.ljube.com