www.e-vestnik.bg
Фийд за коментари Фийд за публикации
събота, 24 март 2018
БългарияСвятМения и коментариЗдраве и наукаАрт и шоу

80-годишнината на Горбачов - в Лондон, а не в Москва

2 Април 2011

 

Би Би Си

Михаил Горбачов на тържеството с израелския президент Шимон Перес и актрисата Шарън Стоун. Снимка: ЕПА/БТА

Три световноизвестни предприемчиви личности получиха награда “Горбачов”, връчвана на “хора, променили света”, на внушително, “обсипано със звезди” тържество в Лондон. Почетени на гала-вечерта в “Роял Албърт хол” по случай 80-годишнината на бившия съветски лидер бяха създателят на Глобалната информационна мрежа (WWW) сър Тим Бърнърс Лий, медийният магнат и основател на телевизия Си Ен Ен Тед Търнър и 25-годишен кенийски инженер на име Еванс Уадонго. Лондонският симфоничен оркестър засвири потпури от знаменити класически произведения под диригентската палка на прочутия руски диригент Валерий Гергиев и изпълни залата с музика.

В рамка от имитация на неокласически колони и арка с надпис “Човекът, променил света”, огромен екран показваше важни моменти от кариерата на Михаил Горбачов, редувани с изображения на други световни герои и знаменитости - от Нелсън Мандела и Майка Тереза до принцеса Даяна и Маргарет Тачър. Цялата работа беше малко евтина и прекалена. После обаче на екрана се появи г-н Горбачов на живо, какъвто е днес, седнал на първия ред с дъщеря си, по-пълен, отколкото във времето на апогея си, с характерното тъмночервено рождено петно на челото, но с все същата чаровна усмивка и жизненост, които толкова впечатлиха западните политици при издигането му като съветски лидер.

СКОРПИЪНС и ШВАРЦЕНЕГЕР

Бившият президент бавно се изкачи до сцената, за да произнесе встъпително слово. Той каза, че през 80-годишния си живот е преживял много, видял много, изпитал болка от загубата, както и радост, и е говорил пред много хора и различна по характер аудитория, но рядко е присъствал на празник като този. От всички страни на дълбоката зала, във всички тапицирани с червено кадифе ложи, ВИП-двойки, много от тях с черни вратовръзки и силно вталени вечерни рокли, оставиха чашите с шампанско, за да станат на крака и да го аплодират. Откровен миг на истинско уважение, независимо от безвкусните труфила.

Кой, все пак, дойде да почете рожденика? Лъскавото множество включваше както представители на руския, така и на лондонския елит, а също много други звезди и влиятелни политици. Там бе екс-Терминаторът и бивш губернатор на щата Калифорния Арнолд Шварценегер и бившият британски външен министър лорд Дейвид Оуен. Между гостите можеха да бъдат забелязани някогашният водач на движението “Солидарност” и президент на Полша Лех Валенса, както и израелският президент Шимон Перес.

Наред с политиците, сред поканените бяха Мел Си от “Спайс гърлс”. За събитието пристигна - препъвайки се по червения килим и в типичен фрапантен тоалет - и Голди Хоун. Дойде и германската рокбанда с пънк прически “Скорпиънс”, за да изпее песента си “Вятърът на промяната”, която някога обобщи насторенията при разпадането на комунистически блок. Четиримата позираха пред камерите за добре отработена групова снимка, създавайки впечатление, че се готвят да скочат на сцената и да грабнат микрофона.

ЛОНДОН, не МОСКВА

Не може да се отрече, че това бе нелепа смесица от хора и странно, но и паметно събитие. Негови водещи бяха холивудските мегазвезди Шарън Стоун и Кевин Спейси, които прилежно бяха заучили репликите си за политическото шоу. Тя беше сериозната, а негова работа беше да пуска шегите. Шарън: “Къде щеше да е Русия, ако не се радваше на придобивките от новата си демокрация?” Кевин: “Ами ние не бихме били тук тази вечер, а футболният отбор “Челси” нямаше да може да си позволи новите си играчи”. Любезно хихикане премина през залата. Безпощадното остроумие от нощта на Оскарите липсваше.

За да отдадем дължимото на Кевин Спейси обаче, трябва да отбележим, че той също имаше да каже нещо сериозно, което направи достатъчно изразително: “Ако погледнете днешния ни свят - всичко, което се случва в Египет, Беларус, Иран и Либия - ще видите, че хората се борят за същите свободи и право и възможност да преминават граници, за които се бори Михаил Горбачов преди толкова много години… Мисля, че можете да теглите линия директно до Михаил Горбачов и да кажете, че именно от него започна голяма част от всичко”, каза Спейси. Мнение, с което вероятно множество различни хора във Великобритания биха се съгласили.

В Москва може да се окаже по-трудно да срещнеш почитатели на Горбачов, които да направят същата връзка. Много руснаци още го обвиняват за краха на Съветския съюз. За тях той не е герой. Така че не е чудно, че тържеството за юбилея му се състоя в Лондон.

По БТА
Етикет: , ,

 


Коментарите под статиите са спрени от юни 2015 г. във връзка с решение на Европейския съд, според което собственикът на сайта носи съдебна отговорност за написано от читатели. E-vestnik.bg е обект на съдебни претенции и влиза в съдебни разходи по повод свои публикации, и няма възможност да модерира и читателски форум и да носи отговорност за него. Сайтът разчита и на дарения от читатели, за да се запази като място за мнения извън контролираните медии.
 1. 1) peregrinator-su
  Кланяме ти се бащичко Михаил Сергеевич,че загубихме народа и родината си и станахме безверници и космополити.Благодарение на твоята последователна политика изразяваща се в две крачки напред,три назад и пет в страни сърбаме попарата,която ни надроби в целия бивш соц. блок.Първото ти висше образование бе аграрно и селскостопанско и можеше да си останеш само с него и както се беше изразил един твой бивш съратник,трябваше да си останеш там на село или в краснодарския край и да измисляш новите рациони за прасетата.А ние все пак сме хора и още не можем да погълнем надробеното от тебе за много години напред.Имаш и ...още

 2. 2) свако
  Всъщност тези които търсят някакъв героизъм или предателство на Горба4ов като последен секретар на КПСС се оказват в положението да се надяват да намерят под вола теле. Студената война беше загубена от империята на злото СССР и сателити и някой трябваше да подпише позорната капитулация. Падна се на Горба4ов. Без всякакво съмнение при тогавашните условия(дестина долара за барел петрол) и Путин би подписал. Даже с двете ръце.
 3. 3) Мунчо
  Какво съвпадение! Та именно англичанина Чърчил с програмната си реч във Фултън /макар и в САЩ/ даде първия изстрел на студената война. Жертвите също бяха милиони, а разбитите съдби и илюзии - много повече. Белязания, а след него и пияницата Елцин поставиха на карта 20-ти век. Не говоря с носталгия за идеологическата обвивка, а за съдбите, които бяха разрушени и огромните материални загуби, които можеха да бъдат избегнати. Той дори не е вярващ да го анатемоса човек. И неговата "перестройка"... И тогава на човек ще му светне за новите дитирамби на световните вълци: -Бомби за демокрация /Югославия бе най-близкия пример/ ...още

 4. 4) SK до Свако
  Свако казвал съм го и друг път, но на теб трябва да се повтаря. Самите американци по онова време по "паблик рейдио стейшън", казаха следното: падането на СССР не беше принудително. Римската Империя в много по-неизгодно положение продължи да съществува цели 1000 години. Така че Свако, това беше едно от най-големите предателства в човешката история. Аз допълвам: или предателство, или простащина. Пак в това интервю се спомена, че за пръв път в историята се случва човек сам да отреже клона на който седи. Сега Свако на кого да вярвам?
 5. 5) свако
  Първият изстрел в студената война го даде сталин с блокадата на западен Берлин. И тогава на вси4ки им става ясно, 4е разликата между хитлер и сталин е само в мустаците. И 4е единственият на4ин да се избегне трета световна война, това е мужиците да бъдат респектирани със груба военна сила, тъй като те от друго не разбират.Когато се говори за жертвите на студената война не трябва да се забравя, 4е те бяха дадени не само по границите на социалисти4еския "лагер", когато свободолюбивите бяха разстрелвани при опит да духнат под опашката на "камунисти4еския рай", но и тези които бяха унищожени ...още

 6. 6) cobalt
  Хайде пак соц-носталгия. На тези кратуни, който явно бързо забравиха моралната и икономическа несъстоятелност на камунизма, мога само да припомня думите на Бърнард Шоу "Демокрацията е система, която гарантира само едно - че няма да живееш по-добре, отколкото си заслужил". Явно някои нашенци са си живяли при овчарите по-добре, оъколкото заслужават. На чужд гръб...
 7. 7) pro-anti
  Горби беше само пратеника с неприятната (за нЕкои) вест, че няма да дава повече пари за нефелното, едва дишащо отроче соц.Ако се беше запънал като катил с ясната решимост да не е "предател" и да не пуска сателитите си, можеше да стане нещо като в югославия, или Либия, или още по-лошо. А нЕкои, изнесени доста на запад, сега го изпращат да се занимава с прасета. Защо ли те са отишли на запад, защо не са на изток?
 8. 8) SK
  Сега искам да допълня. Защо всъщност комунизма падна. Според Маркс комунизма трябваше да настъпи в най-развитата капиталистическа страна, в момент когато тя е в дълбока криза както е сега светът, който в моента глобално погледнато е една държава. Но тъй като Русия по онова време беше в една постоянна криза, условията за революция там бяха най-благоприятни и тези които бързаха да извършат тази революция, не си даваха сметка за последствията от това, че Русия не беше страна с най-развита икономика. Русия като по-слаба от другите страни, трябваше да преодолява огромни трудности. Ако тя беше една от най-развитите и светът беше ...още

 9. 9) чичата
  харесвам днешното изражение на гарбич-офф/ същински перец е/ а шерън е сложена за да не се заглеждаме по старците
 10. 10) Anonymous
 11. 11) Алхимик
  Честит юбилей, Горбачов! Безсилната злоба на червените дегенерати е най-скъпия ти подарък.
 12. 12) галактика
  Нямам право да правя анализи от името на бившите съветски народи относно *перестройката*. Съдейки обаче по изражението на лицето, мисля, че *юбилярят* вероятно е осъзнал истината.
 13. 13) чичата
  при подобни обстоятелства, айнщайн се е изплезил на известната си снимка
 14. 14) Мунчо
  Чича, много ми хареса аналогията "гарбич -офф". Въпреки, че след това замисляйки се дори и това не заслужава. Великия диктатор, колкото и да бе извратен в идеите си, то поне имаше волята да ги осъществи - а и бяха за доброто на народа му. А този !?
 15. 15) peregrinator-su
  Нищо не е осъзнал горбачов.В едно неотдавнашно интервю,каза че за нищо не съжалява,а пък от друга страна най мрази предателството.Как ги съчетава и двете неща не е ясно,но е с чиста съвест.Каза че остава и верен ленинец.Като човек може и да не е лош,а деянието му е извършено от глупост и наивност.Това обаче не го оневинява и това бе най не подходящия човек за поста който му дадоха само благодарение на това че бяха измрели скоропостижно двама негови другари.Тйй не се прояви като държавник.Дясната ръка му бе идеолога на катастройката-Александер Яковлев.Той си бе отявлен ренегат,бивш посланик в сащ или канада ...още

 16. 16) и все пак
  Предател както на родината така и на идеите за истински социална и равнопоставена държава. Сега 20 години водеща сила е алчността, грубата сила, изнудването престъпността. Сменихме свободата си за шарени вестници, некомпетентни политици и чалга.
 17. 17) Ляв но не ленинец
  Баба Ванга била казала че след време социализма ще се върне и ще тръгне от Русия .. Когато го прочетох преди около десет години - бях десен антикомунист, и ми загруча само от мисълта за това.. Но сега го очаквам с нетърпение - комунизма или социализма.
 18. 18) пимен
  Предател или герой - балимааму. То нищо не се е и променило почти.
 19. 19) Боко
  Сврако, колко пъти съм ти казал да си гледаш мистриите и да не си блъскаш кратуната с политика.Ще дойде време когато предателя Горби ще бъде заклеймен.
 20. 20) свако
  По времето на Горби руснаци стоят на опашка за водка и на един 4ийто нерви не издържат казва на този след него: пази ми реда, отивам до Кремъл да убия Горба4ов. След половин 4ас се връща и споделя от4аян: невъзможно, там опашката е тройно по-голяма.
 21. 21) чичата
  лелинчо, тоя път ти удари десятката, пич
 22. 22) SK
  А ако овцете можеха да говорят те никога не биха се застъпили за вълците. Защото са овце с ов4и манталитет. Нямат куража и възможностите да се изправят срещ вълците.
  Свако, противоречиш си.
 23. 23) SK до #17 ляв но не ленинец
  Аз пък мисля че комунизма няма да се върне, освен ако извънземни се намесят. Все повече си мисля, че комунизма в Русия беше наложен с помощта на чужди сили, подтиквани от собствени интереси. За да се наложи комунизма наново, това трябва да стане в най-силната военно и индустриална страна, тъй като в противен случай, другите страни няма да го позволят. А това не може да стане без насилствено отнемане на средствата за производство от ръцете на милиардерите, в чиито ръце са войската полицията и най-модерните оръжия. Така че, тези предсказания на баба Ванга за съжаление ще попаднат в 20-те процента ...още

 24. 24) Anonymous
  Навремето имаше 2 системи еднакво несправедливи,които се бореха за надмощие- 2 империи на злото. Сега вече не се борят една с друга, а гледат в една посока и заедно се борят за поробване на човечеството. Навремето християнството се е борило за по-справедлив свят, но когато го легализирали...всички знаем за извращенията му. В настоящия момент американците са призвани да наложат комунизма или не знам как там ще го нарекат по целия свят. Смисъла е всички да станат роби. А местните правителства ще помагат това да се осъществи. Единственото спасение е ако се оформи гражданско общество е самата Америка. За съжаление и ...още


 Начало | България | Свят | Мнения & Co | Интервю | Писмо от | Здраве, Наука & Тех | ИStoRии | Малък коментар | Арт & Шоу | Спорт | Виното | Фотогалерия | Видео | Връзка с нас


  

ЗА АВТОРСКИТЕ ПРАВА В САЙТА | ЗА ВРЪЗКА С НАС | ЗА РЕКЛАМА

направен 2007-2018® с мерак design and develop by www.ljube.com 2007 w.ljube.com